Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 16. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 16. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Z ramazanskim bajramom se je za muslimane po vsem svetu končal postni mesec. To je po muslimanskem koledarju deveti mesec v letu, ki je namenjen poglobljenemu verskemu življenju. Dodajamo tudi poročilo o aktualnih dogodkih v Islamski skupnosti v RS. Tretji prispevek v oddaji namenjamo delu dr. Mire Omerzel-Mirit z naslovom »Tkanje življenjske energije, duha in telesa«, s podnaslovom »Prezrta sporočila življenja in smrti, zvočno-energijskega napajanja, kriznih situacij, bolezni in bolečine«.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta na statističnem uradu beležijo povišanje cen hrane, in sicer v povprečju za 1,2 odstotka. Najbolj sta se podražila sadje, dobre 3 odstotke, in zelenjava, za 6 odstotkov. Najbolj izstopa krompir, ki se je podražil za 8,6 odstotka. Kaj pa mednarodne cene hrane? Te so se aprila zvišale 11. mesec zapored in dosegle najvišjo raven od maja 2014, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo. Na mesečni ravni se je najbolj podražil sladkor, po padcu v marcu se je znova podražilo tudi žito.

V Sloveniji imamo okoli 1300 manjših in večjih jezer in 28.000 kilometrov površinskih rečnih tokov. Njihova vodna in priobalna zemljišča imajo velik pomen in vpliv. Kje pa so ta površja na kraških poljih? Kako ta zemljišča vplivajo na kakovost površinskih vod in na našo pitno vodo.

08:10
Glasbena matineja

Cikel oddaj Z mladimi virtuozi predstavlja vizualno razkošne posnetke igranja najboljših mladih slovenskih glasbenikov, dobitnikov številnih glasbenih nagrad. Kakovost svojega muziciranja tokrat predstavlja kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc. Uživali boste lahko v njegovi izvedbi skladb skladateljev Agustina Barriosa, Joaquina Rodriga in v izvedbi kitaristove avtorske skladbe Balkanski bes.

Uživali boste lahko v televizijski upodobitvi Kvarteta violončelov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Zasedbo sestavljajo Tanja Babnik, Milan Hudnik, Igor Mitrović in Jaka Trilar. Lepoto svojega muziciranja bodo violončelisti predstavili z glasbo Astorja Piazzolle, s Poletjem in Jesenjo iz cikla Letni časi v Buenos Airesu. Režiser Aleksander Šmuc, urednik oddaje Daniel Celarec.

Prireditev Koroška poje 2021 je marca potekala drugače kot sicer. Zaradi epidemičnih ukrepov so izjemoma nastopili manjše zasedbe ter pevci in pevke, ki nastopajo kot solisti na mednarodnih odrih. Poustvarili so pesmi, ki so jih zaokrožale misli o spomladanskih in glasbenih lepotah. Solisti in dueti so na snemanju v Kulturnem domu v Pliberku poustvarili koroške ljudske pesmi ter pesmi Antona Nageleta, Josipa Ipavca in Franceta Cigana. Nastopili so Bernarda Fink, Manca Izmajlova, Mateja Zwitter, Katarina Hartmann, Gabriel Lipuš, Irina Lopinsky, Mario Podrečnik in Gregor Einspieler-Springer. Spremljali so jih Ana Tijssen, Tajana Pichler, Katarina Hartmann in Tonč Feinig na klavirju, Edgar Unterkirchner na saksofonu, Mihael Strniša na harmoniki, Benjamin Izmajlov na violini in klavirju ter Janez Gregorič na kitari. Režija Milena Olip.

Na vrtičke pride čisto prava televizijska ekipa, posneti nameravajo čisto pravo oddajo o novem strokovnem vrtičkarskem časopisu. Glavna junakinja je sicer časopisna urednica Pupa, vendar jo Polkovnik v stranski vlogi povsem zasenči. Pupin časopis je v veliki nevarnosti, čeprav Pupa tega še ne ve. Ker promocijo ob izidu prve številke zaupa neznancu nevede drvi naravnost v propad. Harmonija Zdravkovega zakona je precej ogrožena zaradi Zdravkove bolestne ljubosumnosti.

Kaj se lahko zgodi, če te »obišče« čisto zaresen mafijozo? In od tebe zahteva plačilo? Helga ne ve, kaj storiti. Ali naj kar izdihne, ali naj odneha s plemenito dejavnostjo točenja opojnih in drugih pijač ali naj posluša nasvete svoje hčere? Iz te strašne predsmrtne groze jo rešijo prijatelji Vrtičkarji, ki so od prvega do zadnjega vsi prvovrstni »profesorji za mafijo«.

Na vrtičkih je vse v pričakovanju rojstva. Živa s popadki, Zdravko z vratno blokado in Rajc s seznamom za nakupe. Vedno budni Vrtičkarji postavijo živo strašilo, ki naj zaustavi strašne tatove solate. Medtem, ko se Pupa odpravlja na Sejšele, Pravnik v Novigrad, Helga in Rajc izdelujeta Antei bratca ali pa sestrico - samo, da se dete ne bo preveč drlo. In v tem se pojavi novopečeni očka Zdravko, ki je uspešno ušel številnim zdravstvenim pastem v porodnišnici.

Je res bil tako vzkljipljiv in čemeren? Zakaj se ni nikoli poročil? Biografije o Beethovnovem življenju zapolnjujejo cele police, vendar je še vedno veliko ugank, ki obkrožajo skladatelja. Ob 250.letnici Ludwiga van Beethovna se bomo sprehodili po Bonnu, njegovem rojstnem kraju, kjer je preživel najlepša leta svojega življenja.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V Parku Škocjanske jame prenavljajo turistične poti. Obiskali smo Zeliščno vas ob največji baročni katedrali v Sloveniji. Kam se bo ob osipu čezoceanskih gostov razvijal ribiški turizem, ki prinaša višjo dodano vrednost?

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Ko se je mlada družina odločila za nakup velike, razkošno zastavljene, ampak nedokončane hiše, so se zavedali, da je osnovna arhitektura hiše danost, ki so jo bili pripravljeni sprejeti., čeprav jim vse ni bilo tako zelo všeč. Da pa bi kar najbolje izkoristili potencial hiše in minuse spremenili v pluse, so poklicali na pomoč strokovnjakinjo.
Ko gre za te priljubljene kraljice vrtov, katerih skrivnostne oblike od nekdaj zapeljujejo in med katerimi mnoge tudi omamno dišijo, ne preseneča, da jih tako lastniki vrtov kot obiskovalci radi občudujejo dolgo in od blizu. Tudi mi si bomo zdajle vzeli čas in posedeli med njimi.
Mednarodno uveljavljena strokovnjakinja za notranjo opremo stanovanj Jade van Baaren živi v Sloveniji že vrsto let. V naših oddajah smo že večkrat predstavili njeno delo, tokrat pa nam je odprla vrata enega od njenih domov. Povabila nas je v svoje novo zatočišče v središču Ljubljane.

Dokumentarna oddaja nazorno pojasni zgodovinski razvoj merskih enot in njihov pomen za razvoj družbe. Mednarodni sistem enot temelji na sedmih osnovnih enotah. To so meter, kilogram, sekunda, amper, kelvin, mol in kandela. Sprva so jih določale konkretne mere ali predmeti, pozneje pa definicije enot, ki temeljijo na naravnih konstantah. Te so namreč povsod v nam znanem vesolju enake. Tako je bil na primer meter najprej opredeljen s konkretnim predmetom, metrsko palico, danes pa je določen s hitrostjo svetlobe v vakuumu. Zadnji je dobil sodobno definicijo kilogram, ki ga je še nedavno določala masa mednarodnega prototipa za kilogram, t. i. prakilograma iz kovine. A kar človek ustvari kot normativ, se že v trenutku nastanka začne spreminjati in propadati. Tako je tudi s prakilogramom, ki je od nastanka do danes v primerjavi s svojimi replikami izgubil ali pridobil toliko, kolikor tehta človeška trepalnica. Metrologija očitno res ni dolgočasna.

THE LAST ARTIFACT / ZDA / 2019 / Režija: Jaime Jacobsen in Ed Watkins

V četrti oddaji, ki nas vodi k svetovnemu nogometnemu prvenstvu v Katarju prihodnje leto, je ponovno veliko zanimivih zgodb. Nekdanji Juventusov branilec Medhi Benatia bo spregovoril o tem, kako je igrati za enega najboljših katarskih klubov, Al Duhail. Matthias Stuber je zaljubljen v nogomet, tudi nekdanji igralec, zdaj pa priznan kuhar, ki svoje sposobnosti kaže v Dohi. V preteklosti je med drugim kuhal tudi za Bayern. Spoznali bomo še nekaj povsem domačih katarskih zanimivosti, kot so kamelje dirke in 200 kilometrov dolgo vzdržljivostno preizkušnjo po katarski puščavi.

Tadej Pogačar in Primož Roglič sta poskrbela za kolesarsko evforijo v Sloveniji. "To je bil slovenski Tour!" je ob koncu dirke vzneseno dejal naš reporter Tomaž Kovšca. Z njegovimi komentarji in izjavami kolesarjev podoživite tri tedne dirkanja, ki so slovenskemu športu prinesli enega največjih uspehov v zgodovini.

V tretji oddaji bomo spoznali olimpijske igre v Rimu leta 1960 in tiste v Tokiu leta 1964. To je bilo obdobje, ko je zablestel telovadec Miroslav Cerar, ob njem pa bodo svoje spomine obujali še številni drugi slovenski športniki.

Velenjski rokometaši si v boju za naslov državnega prvaka ne smejo privoščiti spodrsljaja. Gostovanje v Kopru bo zato zelo pomembno. Tekmo si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na drugem programu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Dan hitro mine, a v tem kratkem času naš svet doživi izjemne spremembe. Priča je neskončni lepoti in srhljivim dramam. Dnevna rutina Sonca in Lune, ki se izmenjujeta na nebu, narekuje utrip življenja na Zemljinem površju – od ptičjega zbora ob svitu, sončenja plazilcev, lova jaguarjev na lenobne kajmane do jastrebov, ki čakajo na ugodno termiko, da jih ponese v višave. Vse zgolj v 24 urah!

WILDLIFE 24 / Nemčija / 2020

Premiera glasbeno-plesnega spektakla Carmina Burana skladatelja Carla Orffa in koreografa Edwarda Cluga. Carmina Burana je eno najbolj priljubljenih glasbenih del, njeno besedilo v srednjeveški latinščini pa zajema širok lok posvetnih tem o sreči, blaginji, minljivosti življenja, pomladi, o užitkih in nevarnostih pitja, iger na srečo, požrešnosti in poželenja. Koreograf Edvard Clug je za osnovo koreografije uporabil krog kot najpopolnejšo stvaritev narave, ki popelje gledalca skozi različne življenjske stopnje. Nastopajo: Simfonični orkester SNG Maribor, Zbor Opere SNG Maribor in plesalci SNG Maribor ter solisti Petja Ivanova, Martin Sušnik in Domen Križaj.
Dirigent Simon Krečič, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič. Produkcija: RTV Slovenija.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Vikend paket tokrat gosti pevca zasedbe Big Foot Mama Grego Skočirja in Mojco Mavec, letošnjo televizijsko komentatorko prihajajoče Pesmi Evrovizije v Rotterdamu. Iz kraja prireditve in pred nastopom v polfinalnem izboru se nam bo oglasila Ana Soklič. Tokratna Jožetova zasedba sta nabrita in navita Nastija Fijolič in Jože Potrebuješ. Pozdrave iz magičnega studia nam nameni Magic Aleksander, modrujejo Modrostniki, objela nas bo Srčna novica, kdo pa bo rapal v Izzivu rapanje, razkrijemo v oddaji.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanina gostja je pevka Danijela Martinović, ki ima za seboj že 30 let glasbene kariere, dva uspešna nastopa na Pesmi Evrovizije, lahko se pohvali tudi z najbolje prodajanim albumom na Hrvaškem. Toda Danijeli slava in popularnost ne pomenita veliko, večkrat so ji očitali celo, da je preveč običajna. Pred kratkim je izdala že drugo zbirko navdihujočih motivacijskih poezij, ki so rezultat njenih lastnih življenjskih izkušenj in dejstva, da je že pred časom stopila na pot duhovnosti. V pogovoru z Zvezdano bomo spoznali novo, avtentično, »celo« Danijelo. Čeprav je Danijela to že ves čas bila, le mi smo jo ocenjevali preveč površno.

Zadnja oddaja sezone Kaj dogaja? znova prinaša vse tisto, zaradi česar sedite pred televizorjem vsako soboto zvečer. V njej tokrat vse o odpiranju lokalov, zapiranju državljanov in novih vladnih kadrih. Še zadnjič se bo izza šanka javil naš strokovnjak Miran, modni guru Fešn Tony pa bo z vami delil nekaj nasvetov za letošnje poletje. Spremljali bomo sestanek sveta za digitalizacijo, na PUP TV pa prihajajo naši sezonsko najljubši sosedi. Pogovarjali se bomo z Miho Šaleharjem, na Mali Terasi pa tokrat godemo v živo skupaj z Rudarsko godbo iz Hrastnika. Uživajte, se vidimo jeseni.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov