Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 16. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 16. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Otroci gluhih staršev so danes po večini tolmači znakovnega jezika, saj jim je bil znakovni jezik položen v zibelko. Svoje otroštvo opisujejo različno, nekateri s precej grenkobe. Med njimi je Laura, ki so jo socialni delavci njenim gluhim staršem odvzeli, saj so ocenili, da niso primerni za vzgojo. V svetu se ti otroci povezujejo pod kratico CODA - Child of deaf Adult. Pridružili smo se tudi akciji Koraki za Urbana, rojenega z redko gensko okvaro, sindromom CTNNB1. Na svetu je le 400 takšnih otrok. Ker zdravila zanje še ni, sta se Urbanova mama in oče odločila za akcijo zbiranja denarja, saj morata raziskave plačati sama. Več v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 5. junija, ob predvidoma 14.30, na Prvem programu Televizije Slovenija.

Portret strastnega opazovalca in raziskovalca sveta, biologa in entimologa dr. Matije Gogala, ki odkriva zanimivi in skriti svet žuželk.

Akademik dr. Matija Gogala je zanimiva osebnost. Med drugim je glasbenik, ki je zaplul v znanstvene vode in tam pustil trajni pečat. Da je po duši tudi glasbeni umetnik, se pozna tudi v njegovih raziskovalnih posnetkih naravnih okolij, ki so precizno znanstveni, obenem pa ob njih uživamo v poslušanju zvočne krajine, kot bi poslušali simfonijo narave. Naslov »Prisluškovalec svetov” simbolno opredeljuje številna področja, na katerih je deloval in še deluje akademik Gogala. V filmu tako nastopa kar 23 sogovornikov, ki vsak s svojega zornega kota osvetljujejo njegovo življenjsko pot in delo. O poljih raziskovanja, analiziranja in ustvarjanja pa spregovori tudi sam. Dokumentarni portret je nastal po scenariju Boštjana Perovška in v režiji Boštjana Vrhovca.

Slovenija je v tem letu Evropska gastronomska regija. Iz zakladnice slastnih morda tudi manj znanih in izvirnih slovenskih jedi zajemajo tudi na mnogih slovenskih kmetijah. V prvem prispevku smo obiskali kmetijo Baron na Pohorju, ki so v sodelovanju z zgodovinarji in arheologi poustvarili starodobne in antične jedi iz tega območja, vinarska kmetija Gaube iz Svečine pa že dalj časa razvija tudi samostojno gastronomsko pot.
V Jakobskem Dolu, slikoviti vasi v Slovenskih goricah, so priredili že 11 dan odprtih vrat vinogradniških kmetij. V drugem delu oddaje pa predstavljamo Agrarno skupnost Podkoren, ki vzdržuje tudi okoli 50 hektarjev pašnikov. Te površine pa so zadnja leta vse bolj na udaru adrenalinskih športnikov in pohodnikov, ki ne upoštevajo omejitev.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

V letih 1942 in 1943 je Mussolinijeva vojska mnoge Slovenke in Slovence internirala v italijanska fašistična taborišča.

Spomin na te dogodke je potisnjen v pozabo tako doma kot na tujem, poznavanje fašizma pa popačeno. Posledično so storilci obravnavanih vojnih zločinov ostali nekaznovani.
Intimna pričevanja nekdanjih internirancev in njihovih svojcev razkrivajo globino, s katero kratenje človekovih pravic, poniževanje in razčlovečenje zarežejo v posameznika in narod. Poleg preživelih osvetlijo in osmislijo zgodovinske dogodke slovenski in italijanski zgodovinarji ter psihoanalitik.
Dokumentarni film Strah ostane je poskus razumevanja, kako vojna in internacija predrugačita človeka in kako opredeljujeta narod. Ker raziskav o vojni, povojni travmi in medgeneracijskem prenosu travme v Sloveniji ni, kot skupnost malo vemo o tem. Iz tujih raziskav je znano, da se vojna travma zareže v nevrobiologijo naslednjih generacij in se izraža v nasilju, osebnostnih motnjah, odvisnostih, samomorilnosti, političnem diskurzu in tudi v samopodobi ljudi.
Izhodišče za nastanek dokumentarnega filma je fotografsko-dokumentarna razstava Zadnji pričevalci, avtoric, novinarke Saše Petejan, fotografinje Mance Juvan in zgodovinarke Urške Strle. Avtorske fotografije Juvanove, na katerih so še redki živeči interniranci, so narekovale vizualno podobo filma. Ritem mu dajejo prikazi likovnih del, nastalih v fašističnih taboriščih, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.
Namen dokumentarnega filma je ohranjanje zgodovinskega spomina na fašistična taborišča in na internacijo. Hkrati spodbuja refleksijo o vplivu travmatičnih izkušenj na posameznika in na družbo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija v dveh delih je zapeljiv portret Maroka iz zraka. Razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

V drugem delu bomo spoznali notranjost Maroka in gorovje Atlas z več kot štiritisočmetrskimi vrhovi, med katerimi ležijo rodovitne doline. Z več sto let starimi vodnimi zajetji namakajo polja ter nasade oljk in datljevih palm. Onkraj Atlasa visoke sipine napovedujejo začetek Sahare, v kateri so Maročani postavili eno največjih sončnih elektrarn na svetu. Popotovanje po Maroku se konča na sredozemski obali in v pristanišču Tanger, od koder milijon in pol potnikov vsako leto potuje med Afriko in Evropo.

MOROCCO FROM ABOVE / LE MAROC VU DU CIEL / Francija / 2017 / Režija: Yann Arthus-Bertrand

Očarljiva poljudnoznanstvena serija nam približa prvake, od mogočnih goril do lenobnih lemurjev. Prvaki so, tako kot ljudje, družabne živali. Lahko so strah vzbujajoči ali ljubki, pa tudi čustveni, premišljeni in skrbni. Ko jim trda prede, si pomagajo. Serija je tudi sprehod po osupljivih naravnih pokrajinah.

1. del: Skrivnost preživetja
Prvaki so zavzeli ves svet, od zasneženih gora do neprehodnih poplavljenih gozdov in odprtih planjav. V prvem delu izvemo, h kakšnim strategijam se zatekajo, da lahko preživijo tudi na najbolj nepričakovanih krajih.

Díaz skrivaj odpotuje na Tenerife, da bi našel domnevnega Franovega morilca. Izve, da je imel Fran pajdaša, s katerim sta bila vpletena v sumljive posle z Nizozemci. To pove Candeli, ker upa, da ga bo pustila pri miru, in se bo končno lahko posvetil odtujeni ženi. Toda njen odvetnik mu izroči ločitvene dokumente. Reyes pri prebiranju izjav naleti na protislovja. Posumi, da je v Franovo smrt vpleten njen sin Yeray, in obišče njegovega prijatelja Daniela, ki ga morda ščiti.

HIERRO / Španija / 2019
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Juan Carlos Vellido, Kimberley Tell, Luifer Rodríguez, Yaiza Guimaré

Enaki – dokumentarni film o dvojčicah Cayetani in Celii z zelo redko boleznijo, pri kateri okončine kostenijo. Film prikazuje trpljenje deklic, ki kljub bolezni ostajata veseli in razigrani, ter prizadevanja družine, ki upa, da bodo znanstveniki še pravočasno odkrili zdravilo.

Kratki film PRVIH 13 sestavljata dva dela. V prvem delu vidimo prve filme bratov Lumiere. Večina med njimi je bila prvič javno prikazana 28. decembra 1895 v pariški kavarni Salon Indien du Grand Café, kar velja za uradni začetek sedme umetnosti. Drugi del filma pa predstavljajo rimejki teh filmov posneti na digitalno kamero, torej v barvah. Vsak film predstavlja enako situacijo, kot pred skoraj 120 leti, ta je v sedanjosti pogosto predstavljena na duhovit in iznajdljiv način.

Režija: Janez Burger

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov