Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 3. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 3. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Založba »Zaživi življenje« je septembra izdala novo knjigo z naslovom »Pustolovec, bojevnik, kralj«. Avtor John Eldredge jo je posvetil moškemu potovanju od pustolovca do modreca. Ob knjigi je izšel tudi priročnik z iztočnicami in vprašanji za moške pogovore. Kajti, kot poudarja avtor: »Človek ni ustvarjen tako, da bi moral v življenju vse dognati sam«.
V župnijski cerkvi sv. Petra v Malečniku pri Mariboru pa so junija slovesno otvorili Glaserjev salon z galerijo. Nekdanji cerkveni inventar tamkajšnjih cerkva, župnijske in romarske, je zdaj zaživel v krajevni galeriji. Edinstveno župnijsko likovno zbirko so otvorili ob 215. obletnici rojstva zaslužnega župnika Marka Glaserja, ki je bil velik ljubitelj umetnosti. Kustos razstave je dr. Ferdinand Šerbelj.

Covid je ustvaril novo podobo sveta, v katerem se je kot ključna potreba pokazala digitalizacija v širšem smislu. Slovenija je sicer po stopnji digitaliziranosti trenutno na 16. mestu med državami članicami EU, zato je digitalna preobrazba nujna. Vlada je pred kratkim sprejela 40 ukrepov, s katerimi naj bi v enem letu digitalizirala določene storitve. Vpeljali so že izračun prejemkov družinske politike, do konca leta naj bi dobili e-vinjeto in e-gradbeno dovoljenje. V prvi polovici naslednjega leta pa naj bi zaživeli e-osebna izkaznica, e-davčni trajnik, virtualno okence in e-zdravstvena izkaznica, ki bo del digitalne osebne izkaznice.

Naša ustna votlina je prostor presežkov. V njej je najmočnejša mišica našega telesa, čeljustna mišica, najbolj gibljiva prečno progasta mišica, jezik, in najtrša snov, ki jo lahko zgradi človeško telo, sklenina. To pa lahko kljub vsemu uničijo bakterije, ki živijo v naših ustih. Mikrobiom naših ust sestavlja okoli 700 različnih vrst bakterij. Nekaj jih lahko povzroča različne bolezni ustne votline: gingivitis ali vnetje dlesni, parodontalno bolezen ali vnetje obzobnih tkiv in karies, zobno gnilobo, ki je ena pogostejših bolezni in je celo nalezljiva. Kako bolezni ustne votline vplivajo na zdravje drugih organov v našem telesu?

Zveza delovnih invalidov Slovenije je leta 1999, ob 30-letnici svojega delovanja, organizirala prvo revijo pevskih zborov društev invalidov Slovenije. Pevska prireditev je prerasla v tradicionalno in je letos potekala že štirinajstič, tokrat v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenj Gradec v slovenjgraški športni dvorani. S pevskim druženjem zborov društev invalidov iz vse Slovenije želijo širši javnosti pokazati ustvarjalne in intelektualne sposobnosti invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. To je na prireditvi poudaril tudi Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije. Dejal je: »Nismo tisti, ki samo zahtevajo, temveč tudi tisti, ki dajejo.«

Uživali boste lahko v televizijski vizualizaciji slovenskega pianista Alexandra Gadjieva. Gadjiev (r. 1994 v Gorici) je dobitnik najvišjih priznanj na številnih domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Leta 2015 je prejel prvo nagrado in nagrado občinstva na prestižnem tekmovanju Hamamatsu na Japonskem, predsednica žirije tega tekmovanja je bila Marta Argerich. Lepoto in virtuoznost svojega muziciranja bo Gadjiev predstavil z glasbo Chopina in Beethovna. Urednik oddaje je Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

Najboljše slovenske tamburaške skupine in orkestri so zaigrali na odru dvorane Upravno-kulturnega središča Mokronog. V oddaji se predstavljata Tamburaški orkester Cirkovce in Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče.

Polona je povabila gospo Manco iz krožka za samouresničitev, ki ga obiskuje Viktor, naj preveri energije v hiši. Zdi se ji, da je pri Valič Gromovih marsikaj narobe. Manca po meritvah predlaga, da se prestavi skoraj vse pohištvo v hiši in ugotovi, da je Blaž »energijski vampir«, seveda za svoje usluge zahteva tudi visoko plačilo. Ampak v hiši se v resnici ne dogaja nič takega, razen da ima Gorazd težave v šoli. Meta in Jože se odločita, da morata Gorazdu na vsak način pomagati, zato obiščeta njegovo učiteljico ...

Družina Valič Gromovih se je prvič soočila s hudo obliko odvisnosti od računalnika. Zarja kaže zaskrbljujoče simptome – udeležila se je tekmovanja mladih astronomov in osvojila tretje mesto. Od takrat se sploh ne premakne več od računalnika. Polona ji zato omeji dostop do interneta, poleg tega pa jo hoče peljati na pregled k psihiatru. Dana se je hrčkov, ki jih je dobila za rojstni dan že naveličala, doma je obdržala le enega, ostale pa oddala. Še najbolj ji smrdi čiščenje kletke in išče vse možne načine, da bi Leon namesto nje očistil kletko. Kar na lepem pa Zarja družini predstavi svojega fanta, ki ga je spoznala ... le kje drugje kot na internetu ...

Pepe in Kakadudu sta prejela ogromno pošte. Vsi otroci si želijo njunega obiska! A kako izbrati pošteno? K vsem pač ne moreta. Razpravo zmoti Foksner, ki prinese novico leta – spet prihaja v Mali pristan! Pravi, da bo z njim ob sobotah napeto, to bo spet oddaja vseh oddaj! Foksner, a misliš na oddajo Ribič Pepe? Seveda!

*****

V dvodelni dokumentarni seriji spremljamo britansko igralko Joanno Lumley na potovanju po Karibskih otokih - od Havane do Haitija.

2. del:
V drugem delu obišče kubanski Guantanamo, nato odide na Haiti. Ogleda si Cap-Haitien in tamkajšnjo utrdbo, simbol haitijskega boja za svobodo. Zanima jo peka znamenitega haitijskega kruha iz kasave, šola deskanja in vudu. Potovanje konča v haitijskem glavnem mestu Port-au-Princeu, ki si še ni opomoglo po potresu leta 2010, spozna njegove umetnike in organizacijo, ki skrbi za brezdomne otroke.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih. Boštjan in novinarji Jasna Marin, Anja Prusnik in Stane Sušnik obiskujejo hiše in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkrivajo domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo opremiti ali prenoviti dom, ki radi prenavljajo sami in iščejo ideje za majhne in stroškovno sprejemljive spremembe doma, za tiste, ki nameravajo graditi, želijo pogledati v sosedovo stanovanje ali izvedeti kaj več o sodobnih smernicah opreme in gradnje ter o ureditvi okrasnega vrta.

Ruševine starega gradu so otrokom najljubši kraj za igro – poleg računalnika, seveda.
Jon, Tina in njen mlajši brat Peter obiskujejo kraj vsak dan in se spoprijateljijo tudi s tamkajšnjim priložnostnim prebivalcem, lokalnim posebnežem Matjažem Mirodolom.
A v prostorih razpadajočega gradu se godijo nenavadne reči. Otrokom radovednost ne da miru. Raziskujejo in raziskujejo, in ko nekega dne skoraj odprejo težka železna vrata v grajske kletne prostore, Peter nesrečno pade in si zlomi roko.
To je povod, da starši otrokom prepovejo zadrževanje v okolici gradu in hkrati iščejo primeren način za odstranitev ruševin. Pa ne bo šlo tako zlahka. Izkaže se, da je grad poln skrivnosti, dogajati se pričnejo nenavadne reči in marsikdo ne ve več zagotovo, kaj je res in kaj ne…
Otroci počasi začenjajo razkrivati, za kaj v resnici gre, pri tem pa jim priskoči na pomoč skrivnostni deček.
Starinar, ki v svoji brezmejni pohlepnosti grabi dragocenosti z gradu, tudi ni kos skrivnostnim dogajanjem in konča v bolnišnici.
Poleg otrok pa je prav posebnež Matjaž tisti, ki lahko poskrbi za ohranitev kulturne znamenitosti, kar večstoletne ruševino prav gotovo so.
Izkaže se, da je skrivna klet bivališče njegovih plemenitih prednikov. Le-ti se ustrašijo, da bodo pregnani iz svojega domovanja, kar pomeni, da bodo obsojeni na večno lebdenje v vesolju... Le kdo bi si tega želel?
Mali duhec Hrabroslav je vedno bolj navezan na tuzemske vrstnike: Jona, Tino in Petra. Polni vragolij pripravijo odličen načrt za rešitev Hrabroslavove družine in njihovega domovanja. Seveda si ne morejo kaj, da ne bi izkoristili sposobnosti oživljanja domišljije… ; kar omogoči veliko, zabavno zmedo, kos pa so ji le otroci in tisti, ki vsaj malce verjamejo v fantazijo.
Po eksploziji se vse stvari postavijo na glavo. Grad in stolp sta dokončno porušena. Brez domovanja ostanejo tako vsi:duhovi iz grajske kleti in klošar Matjaž, ki se znajde celo zaporu.
V tej kritični situaciji postanejo otroci pravi mojstri reševanja – seveda, pod vodstvom in veliko pomočjo duhca Hrabroslava! Z zvijačo pridejo do vseh potrebnih podatkov, spravijo v zapor hudobnega starinarja, Matjaža pa rešijo iz zapora. Jonova mama je pravnica in z lahkoto dokaže njegovo nedolžnost.
In nenazadnje: duhovi so rešeni! Jon zgradi v računalniškem programu pravi grad. Navidezna resničnost bo pravo domovanje za prav tako navidezno plemenitaško družino Mirodolskih. Duhovi so pomirjeni, svet se lahko vrti naprej!

Triglav je skupaj z Aljaževim stolpom za Slovence ikonični in nenadomestljiv simbol naše domovine, ki ga imamo tudi v nacionalni zastavi.

Zaradi kulturnih, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima Triglav poseben pomen za Republiko Slovenijo. Slovenska država je 5. oktobra 1999 razglasila Aljažev stolp za kulturni spomenik državnega pomena in ga 4. novembra 1999 podržavila. Ideja Jakoba Aljaža, da valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu predstavlja mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha slovenske gore, se je dokončno udejanjila.
Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj nam Slovencem predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev? S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konservatorjev restavratorjev, ki naredijo načrt, po katerem bodo naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti. Da bi bilo vse še bolj pristno, odprava sestavne dele stolpa iz pločevine odnese in sestavi ob originalu na samem vrhu Triglava.
Aljažev stolp dopolnjuje simbolno sporočilo Triglava, ki predstavlja naš ponos, najvišjo goro, očaka, ki bdi nas Slovenijo. Stolp pa predstavlja namreč tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori: »Tukaj smo mi gospodar, od tu se ne premaknemo niti za ped, to je naša slovenska duša«.

Po ocenah podvodnih arheologov na dnu svetovnih morij ležijo ostanki okoli 3 milijonov potopljenih ladij, 3 tisoč 500 je takih z dragocenim tovorom. In kdo se jih sme polastiti? Lovci na zaklade? So last države izvora ladje, države, kjer se ostanki nahajajo, ali pa so, kot trdi Unesco, del zapuščine človeštva?

Odštekana komedija o ekscentrični družini.

William je osamljeni deček brez sreče v življenju, saj je njegova mama duševno bolna, po očetovi smrti pa se je primoran preseliti k neurejenemu stricu. Njegov stric Nils ni ravno pedagoški tip, kar pa ne prepreči njune vzajemne ljubezni in hudomušnega sožitja. Dovzetni deček strica spremlja pri kvartaških seansah in blažjih nezakonitih dejavnostih. Nekega dne William odkrije, da želi krajevni gangsterski šef zaradi visokih dolgov Nilsa sankcionirati. Deček zbere pogum in obišče gangsterja ter v zameno za sprehajanje njegovega pasjega ljubljenčka stricu »kupi« enotedenski zamik odplačila dolgov. Nils je tako ganjen nad nečakovo gesto, da začne spreminjati svoje slabe navade. William pa končno vzpostavi komunikacijo s svojo mamo.

Izvirni naslov: JEG ER WILLIAM / Danski film, 2018 / Režija: Jonas Elmer / Scenarij: Kim Fupz Aakeson / Igrajo: Alexander Magnússon, Rasmus Bjerg, Stinne Henriksen

V finalu svetovnega prvenstva v dvoranskem nogometu se bosta srečali Argentina in Portugalska. Argentinci so v polfinalu premagali Brazilce, Portugalci pa Kazahstance. Videli bomo dvoboj svetovnih in evropskih prvakov. Argentina je bila najboljša na svetovnem prvenstvu leta 2016 v Kolumbiji, Portugalska pa na evropskem prvenstvu leta 2018 v Sloveniji. Obeta se nam športni spektakel.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Večini mladih živali je usojeno umreti pred spolno zrelostjo, torej še preden bi jim uspelo prenesti svoj dedni zapis. A pri ljudeh ni tako, in to kljub dejstvu, da so po rojstvu še leta nebogljeni. Zakaj se človek, najpametnejša in telesno izjemno prilagodljiva žival, rodi tako nemočen? Protislovno pri tem je, da je ravno to razlog naše pameti.

2. del: Človeška žival – Življenje, ljubljenje, umiranje
Znanost nas je doslej učila, da je tekmovanje glavno gonilo evolucijskih sprememb pri živalih. Vendar je tudi sodelovanje odločilno za uspešnost številnih vrst, še posebej človeške. Marsikatero obliko vedenja, za katero menimo, da je edinstvena lastnost ljudi – denimo uporaba orodja in jezik – opazimo tudi pri številnih drugih živalih. Toda le ljudje smo s sodelovanjem onkraj meja družinskih skupin in rodovnih skupnostih ter povezovanjem v svetovno mrežo dosegli prepletenost, ki močno presega tisto pri živalih. Kako nam je to uspelo?

HUMAN ANIMAL / Nemčija / 2020 / Režija: Anja Taylor

James Nesbitt igra Toma Brannicka, severnoirskega detektiva z dolgoletnimi izkušnjami, ki s 23-letno hčerko Issy, študentko medicine, živi v Belfastu. Iz morja potegnejo avto brez registrskih tablic. V avtu ni nikogar, najdejo pa samomorilsko sporočilo in razglednico, na kateri je pristaniški žerjav. Prav to Brannicka spomni na umore izpred dvajsetih let, ko je bila med žrtvami tudi njegova žena. Takrat so sumili, da je vpleten nekdo iz policije, poimenovali so ga Goljat, a niso nikoli odkrili, kdo je. Avto je last Pata Keenana, uspešnega podjetnika, nekdanjega člana Ire, znanega tudi po vpletenosti v organiziran kriminal. Neznanec sporoči, da je ugrabil Keenana, in začne se iskanje pogrešanega. Ali gre za politično motivirano dejanje, je Goljat spet aktiven ali gre za kriminalni obračun? Brannicku pri preiskavi pomaga mlada in sposobna Niamh McGovern.

1. del:
Iz vode potegnejo avto, lastnika pa so ugrabili. Inšpektor Tom Brannick prepozna delo legendarnega ubijalca, znanega po imenu Goljat. To naj bi bil policist, ki je pred 22 leti izginil brez sledu in med njegovimi žrtvami naj bi bila tudi Tomova žena. Kljub nasprotovanju nekdanjega sodelavca in prijatelja, inšpektorja Twomeyja, Tom s sodelavko Niamh McGovern ponovno odpre primer Goljat v upanju, da bo razrešil ugrabitev. Preiskava pokaže več nepravilnosti v primeru Goljat.

BLOODLANDS / Velika Britanija / 2020
scenarij: Chris Brandon
režija: Pete Travis
v glavnih vlogah: James Nesbitt, Lorcan Cranitch, Lisa Dwan, Ian McElhinney, Charlene McKenna, Susan Lynch

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Tokrat se na Bernardinem kavču v pogovoru pred kamerami predstavita pevka Lea Sirk in Gianni Rijavec, ki poleg novosti iz zasebnega življenja z gledalci podelita tudi svoji novi pesmi.
Za Jožetovim omizjem pa aktualne teme iz sveta in domačega okolja komentirata igralca Franci Kek in Gorka Berden, ki pri Magic Aleksandru kali tudi svoje rokohitrske spretnosti.

Ste zamudili dogajanje prejšnjega tedna? Brez skrbi, tukaj je oddaja Kaj dogaja?
Kdo je kriv, da so državljani suhi in kleti mokre, kaj je vlada počela v Zasavju in katere nove projekte pripravlja režiser Mitja Okorn? Miran s šanka nam bo predstavil bratranca Štefana iz Nemčije, vaše osebne težave pa bo pomagal reševati tudi Slavoj Žižek. V goste tokrat prihaja ameriški pisatelj Noah Charny, ki nas bo poskušal prepričati, da je Slovenija najboljša država na svetu, na Mali Terasi pa ekskluzivno nastopa prva dama Evrope Angela Merkel.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov