Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 3. jul. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 3. jul.

V Krščanski adventistični cerkvi že vrsto let pripravljajo dopisni zdravstveni tečaj z naslovom "Čili in zdravi", ki ljudem sporoča, da zdravje ni naključje, da je lahko tudi zdrava hrana užitek in da se lahko prav vsak na konstruktiven način sooči s stresom.
V slovanskem izročilu velja zvezda Jutranjica za hči sonca. Simbol osem krake zvezde je globoko usidran v našem staroverskem izročilu. Njegova raziskovalka je tudi Irena Petrič iz kluba Veles, ki želi navdihniti ljudi, da vpletejo stare modrosti v vsakdanje življenje.

Brancin je morska riba, ki živi tudi v našem morju. Meso brancina je mehko in odličnega okusa. Znanstveniki znajo o njem povedati še več. Z analizami lahko ugotovijo, ali je bil gojen ali je žível prosto in tudi, kje. Tudi če ga ne bi videli v celoti, bi lahko z analizo DNK-ja ugotovili, da gre za brancina. Strokovnjaki tako skrbijo, da je morska hrana varna.
Morska hrana ima pomembno vlogo v zdravi prehrani, saj je odličen vir beljakovin, vitaminov A in D, različnih mineralov in maščobnih kislin omega-3. Po priporočilih naj bi jo uživali vsaj dvakrat na teden.

Posnetek nastopa mlade glasbenice, študentke klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Hinka Haasa. Predstavila se je ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta En Shaa. Tanja Činč je z glasbo povezana že od otroštva, zelo rada se posveča igranju v komornih skupinah, njena želja za prihodnost pa je nadaljevanje študija v tujini. Del študijske preizkušnje je tudi solistični nastop ob spremljavi simfoničnega orkestra.

V Mokronogu prirejajo mednarodni festival ustnih harmonik, po domače orglic. Idejni vodja in pobudnik prireditve je glasbenik Stane Peček, ki je festival zasnoval leta 1990. Festival orgličarjev in ustnih harmonikarjev predstavljajo pod naslovom Ah, te orglice, ki na dvoumen način izraža tako navdušenje nad glasbilom kot tudi občutek odrinjenosti tega inštrumenta. V posnetku prvega dela slavnostnega koncerta iz Mokronoga se predstavljajo: Koncertni ansambel ustnih harmonik Sorarmonica, Branko Banovec (Črnomelj), Ansambel ustnih harmonik Vrbsko jezero, Janko Mlakar (Ljubljana), Sandi Petrej (Vojnik) in Klančakovi godci (Metlika).

Koreografija Na preši v izvedbi Folklorne skupine Podkev Kulturno-turističnega društva Miklavž pri Ormožu je idejno zasnovana na odkritjih terenske raziskave in pogovora s starejšimi občani. Dogajanje je umeščeno v čas trgatve, na kmetijo, ki stoji na ozemlju med sedanjo Slovenijo in Hrvaško, na bregovih potoka Šantavca. Trgatvi, na kateri se zberejo sorodniki z obeh strani meje, sledi »prešanje«. Tam so tudi fantje - godci iz sosednjega Medžimurja. Veselje se stopnjuje, mešajo se prleški in medžimurski plesi, menjave se dogajajo tudi med godci.

Najboljše slovenske tamburaške skupine in orkestri so zaigrali na odru dvorane Upravno-kulturnega središča Mokronog. V oddaji se predstavljata Tamburaški orkester Šmartno in Tamburaški orkester KUD Majšperk.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Kakšno hišo si predstavljate, če vam rečemo, da si jo je postavil par v zlatih letih svojega življenja, oziroma, kot smo jo poimenovali mi: sodobna hiša za babico in dedka? Dvomimo, da takšno, kot jo predstavimo v oddaji.
Ob odločitvi za nakup manjšega stanovanja je tričlanska družina sklenila, da bodo notranjo ureditev in opremo zaupali arhitektki. Vsi so se zavedali, da bo potrebno prostor kar se da racionalno izkoristiti in slediti želji po obilo shranjevalnih prostorov ter odprtih in zračnih prostorih.
V sklopu predstavitev slovenskih oblikovalcev pohištva in dodatkov za dom bomo danes odprli novo poglavje, čisto drugačno od prejšnjih. Na poti skozi ustvarjalnost akademske slikarke in vsestranske umetnice Ksenije Baraga nas bodo namreč ovili barviti in prefinjeni izdelki iz tekstila in pletenin.

Spoznamo hotel s poldrugo zvezdico, ki se uradno imenuje Rubin. Stalni gostje so pretežno ločenci, ki jim je Rubin začasna postaja na poti od družine v novo življenje. Začasno se pri naših junakih izkaže za "stalnost". Kar predvsem moti direktorico Natašo, ki bi iz Rubina želela narediti hotel "na nivoju"- ali pa... Njene ambicije bolj ali manj prenašajo njeni uslužbenci: receptor Štefan, natakarica Beba in čistilka Ava, vsak na svoj način. Prisrčni stalni gostje Polde, Martin in taksistka Danica v tej epizodi dobijo novega "kolega" Frenka. Ob njegovem sveže strtem srcu se odpre še nekaj nezaceljenih ran...
Igrajo: Polde Bibič (Polde), Aleš Valič (Martin), Janko Petrovec (Štefan), Lara Jankovič (direktorica), Nina Valič (snažilka), Barbara Kranjc (taksistka) in Uroš Fürst (Frenk).

Norveška gostja Hannelore je prepričana, da je prišla na Jadransko obalo. V želji, da bi ji ustregli, se ji naši fantje trudijo pričarati občutek malega morskega mesteca. Veliko dela ima s Hannelore tudi Danica, ki jo vozi naokrog. Direktorica Nataša ima kriznih pet minut, ko jo prešine misel na leta, ki bežijo in na otroka, ki ga ni. Ampak minutka slabosti je kmalu mimo.
Epizodno vlogo Hannelore igra Jette Ostan Vejrup.

Nekoč pred davnimi davnimi časi je tukaj bilo ... morje. Skrčilo se je v reko, ob reki pa je zraslo mesto. V mestu so ljudje, prav tako kot danes, mislili in počeli čuda zanimivih reči. In s čim se je ukvarjala Dragica, da je bila oklicana za coprnico? Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Kopriva, kamilica, regrat, meta, sivka, žajbelj, materina dušica, trpotec in bezeg so med bolj pogostimi. V srednjem veku, kamor se umešča naša predstava, ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva. Danes pa zelišča dnevno uporabljamo za zdravje ali kot začimbo, ne da bi nam kdo očital čarovništvo.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano.
Pred dvema letoma sta se Izidor in Manca iz Kamnika preselila v Belo Krajno in začela svojo novo zgodbo. Ovce, osli, proizvodnja sira in veliko ljubezni so na dnevnem redu vsak dan.

Po uvodnih zapletih z vstopnimi vizumi se Scott in Justin ter snemalec Andre lahko odpravijo v Tripolis. Libija je bila zahodnim obiskovalcem več kot 20 let nedostopna. Najprej si ogledajo slovito Leptis Magno, nato pa nadaljujejo proti jugu. V zapuščenem mestu Gadames uprizorijo skeč in ga v domišljiji poskušajo obnoviti. Razposajeno se lovijo in izgubijo, potem pa se odpravijo v osrčje Sahare – tokrat so njihov cilj velikanske sipine. Justin si je vtepel v glavo, da bo deskal z njih. Ob pogledu na prelepo zeleno oazo in jezerce mu to naposled tudi uspe.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

*****

Alexander Armstrong raziskuje Islandijo ‒ deželo ledenikov, gejzirjev in poletij, ko sonce nikoli ne zaide. Dih jemajoča pokrajina in edinstvena kultura Islandije sta ta nekoč negostoljuben otok spremenili v priljubljeno turistično destinacijo.

3. del:
Alexander Armstrong v tretjem, zadnjem delu potovanja po Islandiji obišče največji evropski ledenik in si od blizu ogleda tudi ledene gore, ki se lomijo od njega in plavajo v morju. Nato odide na otok Heimaey, kjer si ogleda star običaj, ki zahteva veliko poguma in spretnosti. Obišče tudi zavetišče za beluge ali bele kite ter prekrasno in nevarno črno plažo. Tam spozna ovčjega pastirja, ki ga povabi na poslovilno kosilo.

ICELAND WITH ALEXANDER ARMSTRONG / Velika Britanija / 2021 / Režija: Ed Venner

Na obrežju Donave najdejo zabodenega 18-letnega Willija Hoffmanna. Louis Kubicka in njegova sestra, Willijeva punca, sta ga nazadnje videla v mladinskem centru. Na Willijevem jopiču najdejo prstne odtise Alexa Gruberja, vodje tolpe, ki je v sporu z Willijevo tolpo. Medtem pa se Stefan Hofbauer, vodja Willijeve tolpe, dokoplje do Alexove skrivnosti.

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Zvjezdan Radonjić, Blaž Babič in Matevž Tomšič bodo v oddaji komentirali razmerja med koalicijo in opozicijo in ugotavljali, ali gre pri vladanju za moč argumenta ali argument premoči.

Voditelj: Igor Pirkovič

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Prava arhitekturna čudesa, Angkor Vat, Louvre in Hagija Sofija, ki so sicer med najbolj raziskanimi in podrobno pregledanimi spomeniki, so še vedno zavita v tančico skrivnosti. Dokumentarna serija jih prepričljivo razkriva s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in trirazsežno grafiko.

2. del: Louvre
Pariški Louvre je največji muzej na svetu in najobsežnejši arhitekturni kompleks v Franciji. Njegovi začetki segajo v 12. stoletje, ko je nastalo prvotno poslopje v obliki srednjeveške utrdbe. Pozneje so ga nenehno dograjevali, prezidavali in širili. Zdaj obsega kar 243.000 kvadratnih metrov, vsako leto ga obišče 10 milijonov ljudi. V oddaji bomo videli, katere gradbene tehnike in domiselne arhitekturne rešitve so uporabljali skozi stoletja, da so muzejske prostore prilagajali vse večji zbirki dragocenih umetnin. Kako so rešili težavo osvetlitve razstavnih dvoran? In kako so utrdili temelje in izkopali nova skladišča samo 15 metrov pod dvorano, v kateri je razstavljena Mona Liza?

ANCIENT SUPERSTRUCTURES (II.) / Francija / 2020 / Režija: Yann Streff

V Tasiilaqu se veselijo prihoda rešenih talcev, le Enoka ne pričaka nihče. Nikjer ne najde žene Ine in hčerke Aaje, zato spet prosi Liv za pomoč. Pogodba med Grenlandijo in podjetjem Berger Oil je razveljavljena. Švedska poskuša rešiti, kar je še mogoče, a se mora zadovoljiti s kompromisom. Medtem ko si Elsa, ki ji švedska vlada dokončno vzame pooblastila, prizadeva za podpis sporazuma po novi poti, z nepričakovano ponudbo pride do ključnega preobrata.

TUNN IS / Thin Ice / Islandija, Danska, Švedska, Francija / 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Tokrat bo svoje znanje in srečo v kvizu Joker preizkusil Srečko Matovič, častnik podpolkovnik slovenske vojske. Pred služenjem vojaškega roka je igral bas kitaro v punk bandu Okult, kot študent pa je eno leto delal kot stevard pri Adrii. Ljubiteljsko se ukvarja z vesoljem, zato vedno išče priložnosti da govori z astronavti. V svoji bogati karieri je bil tudi pomočnik vojaškega atašeja v ZDA in pribočnik predsednika države. Na pomoč je poklical svojega prijatelja, člana Vojaškega pihalnega orkestra, Urbana Kneza.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov