Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 20. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 20. jan.

Doslej je bilo v Cortini d'Ampezzo na sporedu 40 ženskih smukov za svetovni pokal v alpskem smučanju. Največ zmag (6) ima Lindsey Vonn, od aktivnih smučark pa sta s po dvema najuspešnejši Sofia Goggia in Ramona Siebenhofer. Tudi slovenski izkupiček je opazen: zmaga Tine Maze 2014, drugi mesti Mazejeve (2013) in Ilke Štuhec (2019) ter še tri tretja mesta.

*****

Kruh, jogurt, siri in drugi mlečni izdelki so za nas pomembna hranila. Njihova skupna lastnost je, da so nastali s pomočjo mikroorganizmov oziroma s postopkom fermentacije. Fermentacija je poleg sušenja najstarejša tehnologija konzerviranja hrane. Naši predniki so jo povsem naključno začeli uporabljati že pred 7.000 leti. Mleko, ki so ga shranjevali v mehovih iz živalskih želodcev, se je sesirilo ali skisalo in nastal je okusen in celo obstojnejši mlečni izdelek. Danes pa fermentacijo uporabljamo še za druge namene.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Kuharske pogruntavščine in nove jedi se zmeraj rodijo v posebnih okoliščinah. Tem pogosto botrujejo lakota in razpoložljivost sestavin v domači kuhinji . Ko Maša sklene izprazniti hladilnik in uporabiti ostanke hrane, se pogosto odloči za pripravo svojih avtorskih pic. Italijanski mojstri sicer testo za pice počasi vzhajajo dolge ure, ga ročno raztegujejo, Maša pa ravna tako, kot ji to dopuščajo čas in zmožnosti. In priprava pice se pri njej začne z mesenjem testa, pri čemerne komplicira preveč: vzame moko, kvas, toplo vodo, nekaj kapljic oljčnega olja in malo soli. Medtem ko mesi testo, pa že razmišlja, s čim ga bo obložila …

Biatlonci in biatlonke se že po tradiciji tik pred velikimi športnimi tekmovanji pomerijo še v Antholzu. Ta je slovenskim tekmovalkam in tekmovalcem doslej prinesel že veliko uspeha.
V petek se bodo v sprintu pomerili moški. Norvežan Johannes Tignes Bø je letos težko premagljiv, saj si zaradi odličnega teka lahko privošči tudi kakšno napako na strelišču. S svojimi nastopi letos navdušujejo tudi slovenski biatlonci z Jakovom Fakom na čelu.

Slovenski rokometaši so sicer v kvalifikacijah za 28. svetovno prvenstvo izpadli, a so dobili posebno povabilo in na turnirju vseeno nastopajo. Prvi del bodo odigrali v Katovicah v skupini B, v kateri so še Poljaki, Francozi in Savdijci. Njihov osnovni cilj je uvrstitev v drugi krog tekmovanja, potem pa boj za mesta, ki prinašajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah.

APNENI PREMAZ
Sebastjan Lipar v prvi polovici januarja debla sadnih dreves, sploh mladih, prebeli z doma pripravljeno mešanico apna in vode. Največ je nanese na južno stran, kamor se sonce najbolj upira. Če premaz sperejo padavine, ga znova nanese.
RAZMNOŽEVANJE S KORENINSKIMI POTAKNJENCI
Na vrtu Rifnik tokrat spoznavamo, kako preprosto je pozimi razmnoževanje trajnic s koreninami. Primerno debele korenine – okoli 7 mm – imata tudi trpežna in nezahtevna mehki akant in t. i. sladka praprot, ki se bosta ukoreninila v treh mesecih.
DNEVNIK LASTNIH IZKUŠENJ - NEKAJ SVEŽE ZELENJAVE POZIMI
Pogled na vrt nas te dni morda spravi v obup, pa vendar se lahko – če smo pravočasno sejali ali sadili – razveselimo še kakšne zelenjave. Irena se pobaha z rodnim brstičnim ohrovtom, kmalu pa se nadeja 'žetve' azijske listne zelenjave.
AROMATERAPIJA
Naravo sprejemamo z več čutili, pogosto pa zanemarjamo tistega za voh. Že če poduhamo vejico iglavca, cvet sivke ali list roženkravta, s tem vplivamo na boljše počutje. Z aromaterapijo so že v davnini uspešno blažili mnoge zdravstvene tegobe, zagotavlja Nataša Špiranec Maurer.

Ob 30. obletnici oddaje Radio Ga Ga je nastal dokumentarni film, ki predstavlja vpogled v delovanje oddaje in razumevanje, kako je nastala, se spreminjala in se ustalila v današnji obliki. Uporabljeni so video arhivski posnetki iz prvih let, kjer ob Sašu Hribarju, ki je od vsega začetka duša, energija in motor oddaje, v etru sodeluje tudi Emil Filipčič in ostali začetniki te izjemne radijske oddaje. Poleg posnetkov oddaj iz različnih časovnih obdobij v filmu sodelujejo tudi nekateri ustvarjalci ter liki, ki so jih in jih še vedno imitira ekipa Radia Ga Ga. Scenarist in režiser filma je Dušan Moravec.

Za Kitajsko je to odcepljena pokrajina, ki se mora vrniti, a tamkajšnji prebivalci doživljajo Tajvan kot suvereno državo z lastno ustavo in demokratično izvoljenimi voditelji. Zdaj, ko se Kitajska vse bolj polašča tudi Hongkonga, ostaja Tajvan odločen, da se ji zoperstavi in se uveljavi kot živahna, mlada demokracija, ki temelji na popolni preglednosti delovanja javnih institucij. Dokumentarna oddaja pojasni tudi zgodovinsko ozadje zapletenih odnosov med državama.

TAIWAN VS CHINA: A FRAGILE DEMOCRACY / TAIWAN LABORATOIRE DÉMOCRATIQUE / Francija / 2020 / Režija: Alain Lewkowicz

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Se spomnite skladb Reka luči ali Ljubi jo? Uspešnici iz devetdesetih let si bomo ponovno zavrteli, pridružil se nam bo njun avtor in pevec, ki je pred 18-imi leti presenetil s selitvijo na Tenerife, a Dominik Kozarič je nazaj. Preverimo tudi, kaj je novega na tujem, katera slovenska pevka je z nagrado stopila ob bok Dui Lipi, in vam ob koncu tedna damo namig za izlet.

Svetovno prvenstvo v rokometu gostita Poljska in Švedska. 32 ekip je razdeljenih v osem skupin, do finala v Stockholmu bodo rokometaši odigrali 112 tekem. Naslov zmagovalca brani Danska; najuspešnejša država na dosedanjih prvenstvih je Francija s šestimi naslovi prvaka.

Ivan Vurnik je ob Fabianiju in Plečniku eden od velike trojice arhitektov, ki so postavili temelj sodobne slovenske arhitekture.

Ti trije veliki arhitekti so zaznamovali svoj in naš historični čas in življenjski prostor. Zametek vsega modernega v arhitekturi je k nam z Dunaja prinesel Maks Fabiani. Jože Plečnik, najznamenitejši predstavnik historične arhitekture in začetnik moderne stavbarske arhitekture pri nas, je objekte obogatil z regionalnimi izraznimi elementi. Ivan Vurnik pa je v dvajsetih letih 20. stoletja iskal slovensko nacionalno umetnost. Po tem romantičnem poskusu je v tridesetih letih 20. stoletja postal vnet zagovornik funkcionalizma in je naredil prve načrte socialne arhitekture pri nas.
V nečem pa je bil Ivan Vurnik povsem drugačen od svojih dveh poklicnih kolegov. Fabiani in Plečnik sta živela večji del samsko, asketsko življenje. Vurnikovo življenje pa je bilo burno, zaznamovano tudi z družinsko tragedijo. Njegova žena in tovarišica v umetnosti je bila slikarka Helena Kottler. Sobivanje slikarke in arhitekta se jasno kaže v njunih skupnih delih. Tako imenovani Gesamtkunst v zgodovini umetnosti ni nekaj posebnega, redkost pa je umetniško sodelovanje dveh zakoncev, ki sta zavezana različnima vrstama umetnosti. Ob skupnem delu Ivana in Helene se porajata dve vprašanji: kako je intimni partnerski odnos vplival na njuno strokovno in umetniško sodelovanje ter kako so tragični in usodni dogodki zarezali v delo obeh? Dokumentarno igrani film ISKALCA skuša prikazati vsaj del tega zanimivega intimnega in umetniškega sobivanja, ki ne more biti nikoli v celoti pojasnjeno. Scenarij in režija sta delo Alme Lapajne.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov