Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 2. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 2. apr.

V četrtek, 23. marca se je za muslimane po vsem svetu začel mesec posta. O posebnem pomenu, ki ga ima postni mesec ramazan v življenju vernikov, smo se pogovarjali z Elmo Bošnjak.

Raziskovalca staroverske tradicije na Slovenskem Marko Hren in dr. Janez Kopač sta izdala delo z naslovom »Predkrščanske svetosti in večnostna prostorska ureditev«. Eno od poglavij je posvečeno pastirčku kot simbolu vestnega podajanja vesti v obeh pomenih besede.

Sonce vsako uro na Zemljo odda več energije, kot je ves svet porabi v enem letu. Kako jo kar najučinkoviteje izkoristiti? Sončne celice so prvič uporabili že konec 50-ih letih prejšnjega stoletja za preskrbo satelitov z električno energijo. Danes na svetu s sončnimi elektrarnami proizvedemo okoli 5 % električne energije, v Sloveniji okoli 3,5 %. Naša največja sončna elektrarna je v bližini Brežic, razprostira se na 60.000 m2, njena moč pa je 6 MW.
Slovenski raziskovalci sodelujejo pri razvoju sončnih celic z najučinkovitejšo pretvorbo sončne v električno energijo. Bo to pripomoglo k temu, da bomo s sončnimi celicami proizvedli več energije?

Posnetek zaključnega koncerta 39. poletnega tabora mladih godbenic in godbenikov Musica creativa. Tabor vsako leto v Izoli organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Na njem pod mentorstvom priznanih glasbenih pedagogov svoje veščine muziciranja izpopolnjujejo številni mladi godbeniki. Leta 2019 se je tabora udeležilo več kot 110 mladih glasbenikov, starih od 12do 22 let. Na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji je Mladinski pihalni orkester Musica creativa pod vodstvom dirigenta Matjaža Medena predstavil glasbo Jamesa Curnowa (Dan v živalskem vrtu), Tomaža Habeta (Pod vrhovi) ter Eltona Johna in Hansa Zimmerja (Levji kralj). Mladinski pihalni orkester Musica creativa sestavljajo udeleženci tabora in njihovi mentorji. Režija Aljaž Bastič.

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Na planiški letalnici bomo spremljali še zadnjo tekmo naporne sezone. Videli bomo zaključek boja za mali kristalni globus v poletih. Po koncu bodo sledile tudi podelitve najboljšim v letošnji sezoni. Veliki kristalni globus bo drugič v karieri dvignil Norvežan Halvor Egner Granerud. Preden odidejo na zaslužen dopust, bodo slovenski orli znova skušali navdušiti domače navijače.

Večkrat nagrajena mladinska komedija je čudovit dosežek postjugoslovanske kinematografije – lahkotna in nežna zgodba o spravi in odraščanju

Odraščajoči Sofiji iz Beograda se spremeni življenje, ko poletje namesto v kampu s prijatelji preživi z babico na otoku Hvar. Zveni naravnost sanjsko, toda 12-letnica se tam preprosto ne more sprostiti. Babica ji diha za ovratnik, zaradi slabega internetnega signala nima stikov s prijatelji, spanec ji kratijo komarji, na plaži sameva. Nato pa ji babičina boemska sestra Luce, ženska z mehkim značajem, pokaže drugačno plat otoka in življenja. Sofiji odleže, raziskovati začne otok, spoznavati nove prijatelje, pogodi se celo z mrčesom. Predvsem pa življenje in tudi svojo togo babico uzre v drugačni luči, ko odkrije družinsko skrivnost, zaradi katere se njena družina nepričakovano razširi. Ko bo na koncu poletja stopila na trajekt za Split, bo Hvar močno pogrešala.

Na Hrvaškem in v Srbiji je bil film kinouspešnica, ki si jo je ogledalo več sto tisoč gledalcev. Scenarij temelji na mladinskem romanu srbske pisateljice Jasminke Petrović, ki je z lahkotno, duhovito in rahločutno obravnavo sprave v postjugoslovanskem prostoru postal obvezno čtivo v srbskih šolah. Film odlikuje vrhunska igralska zasedba z mlado Klaro Hrvanović na čelu. Poseben pečat mu daje nastop Žarka Lauševića v pomenljivi vlogi, ki v več pogledih odraža igralčevo tragično življenjsko zgodbo. Mediji so film opevali kot edinstven dosežek, saj je prvi, ki obravnava spravo in kliče k preseganju nacionalističnih delitev v sodobnem postjugoslovanskem prostoru. Gre torej za v vseh pogledih edinstveno mladinsko komedijo, ki vzbuja smeh, solze in sočutje ter poskrbi za dragoceni občutek katarze.

Izvirni naslov: LETO KADA SAM NAUČILA DA LETIM / Koprodukcijski film, 2022 / Režija: Radivoje Andrić / Scenarij: Ljubica Luković, po romanu Jasminke Petrović / Igrajo: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

Tokrat se fantje s prijateljem Nickom z manjšega odpravijo na večji otok, tudi del Papue Nove Gvineje, najprej v gorati predel. V vasi Goroka se udeležijo plesnega obreda Blatnežev z lokom in puščicami. Ta jim vzbudi nemalo nelagodja, ker se morajo razgaliti. Potem pa z letalom poletijo v oddaljeni konec reke Sepik, kjer postanejo člani plemena. Neokrnjena narava in preprost, a učinkovit način življenja tamkajšnjih domačinov jih očarata.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Za istrsko arhitekturo je med drugim značilno, da so hiše v vasi strnjene okrog ozkih ulic, tudi zato, da je ostalo čim več okoliškega zemljišča nepozidanega. Družina mlajšega arhitekta se je tako ob odločitvi, da postavi hišo zase na mestu majhnega, napol podrtega gospodarskega objekta, znašla pred zahtevno nalogo. Nova hiša je smela zasedati enako majhen tloris nekdanjega objekta, zato so lahko šli samo »v višino«.
Še pred desetletjem ali dvema smo jih občudovali na fotografijah iz tujine, danes pa so hiške, ki smo jih odkrili v Prekmurju, vse bolj popularne tudi pri nas. Eden od razlogov za njihovo priljubljenost je hitra izdelava, poleg tega pa lahko lesene mobilne hiške kadarkoli preselimo na novo lokacijo.
Nove arhitekturne smernice so začrtane v luči varovanja okolja in naravnih virov, ker gradnja morda bolj kot si mislimo izkorišča naše naravne vire. Pri tem nam premišljena uporaba lesa za gradnjo lahko pomaga, tako kot z lepim zgledom priča lesni paviljon v Planici.

Na planiški letalnici bomo spremljali še zadnjo tekmo naporne sezone. Videli bomo zaključek boja za mali kristalni globus v poletih. Po koncu bodo sledile tudi podelitve najboljšim v letošnji sezoni. Veliki kristalni globus bo drugič v karieri dvignil Norvežan Halvor Egner Granerud. Preden odidejo na zaslužen dopust, bodo slovenski orli znova skušali navdušiti domače navijače.

Kako avtoritarna vzgoja vpliva na dečke, v kaj se oblikuje osebnost moških, od katerih družba pričakuje, da so neprenehoma močni in neodvisni? Kakšna je povezava med občutkom sramu in nasilnim vedenjem? Zakaj se zdi, da pri moških težko cenimo dobroto in sočutje? Kaj je moškost, kaj se kot splošno sprejeta norma pričakuje od t. i. pravega moškega in kako na ta pričakovanja vplivajo ženske? Dokumentarna oddaja prinaša izpovedi članov terapevtskih skupin in pričevanja področnih strokovnjakov in pojasni, kako tradicionalno in globoko ukoreninjeno dojemanje moškosti sooblikuje tudi politično oblast, ki narekuje naše vsakodnevno življenje.

BEYOND MEN AND MASCULINITY / Velika Britanija / 2021 / Režija: Alex Gabbay

Dokumentarna serija razkriva življenje v odročnih in dozdevno neprijaznih kotičkih našega planeta – ne le na polarnih območjih, temveč v vseh presenetljivo pestrih ledenih divjinah na Zemlji. Posneta je v izjemno visoki ločljivosti in z najsodobnejšo tehniko, tako da smo lahko od blizu priča boju za preživetje živali v tem negostoljubnem okolju. To je ena zadnjih priložnosti za ogled življenja v čudoviti zamrznjeni pokrajini, ki pred našimi očmi počasi izginja.

1. del: Zamrznjeni svetovi
Prvi del dokumentarne serije nam na potovanju od tečaja do tečaja razkriva presenetljive zamrznjene svetove, ki jih najdemo skoraj povsod na planetu, in izjemne živali, ki tam živijo. Z Antarktike se odpravimo v visoko gorovje Karakorum v Pakistanu, skrivnostno puščavo Gobi, prostrano mongolsko stepo, zasnežene gozdove in zimsko tundro. Potovanje po zamrznjenih svetovih se konča na vrhu planeta, na Arktiki, kjer ledena pokrajina zaradi segrevanja Zemlje prestaja velike spremembe.

FROZEN PLANET II. / Velika Britanija / 2022 / Režija: Alex Lanchester

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V naselju Framley najdejo truplo kliničnega psihologa Patricka Elliota. Po pregledu seznama njegovih pacientov Ridley ugotovi, da je med njimi tudi Cal Flannery, brat Michaela Flanneryja, ki je zanetil požar, v katerem sta umrli njegova žena in hči. Cal je obiskoval zavod Juniper, ki nudi psihološko pomoč in kjer je delal Patrick, toda tamkajšnja direktorica zelo nerada pomaga. Ridley se spominja časa, ko sta v požaru umrli njegovi žena in hčerka in vedno bolj ugotavlja, da nekaj ni v redu. V preiskavi odkrijejo, da so najstnice v naselju nadlegovale Patricka, ker je bil homoseksualec, in da so pred pol leta vlomili v njegovo stanovanje.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Kočevske družine, ki so od javnega prevoza odmaknjene za več kot pa razdaljo, ki jo ponavadi prehodimo, so minulo leto uporabljale storitev Toyota GO, ki jim je zagotavljala kombi prevoze na zahtevo. S tem so bili rešeni prevozi na verouk, treninge, tečaje, pa tudi na družabna srečanja. Ampak, kočevska občina je storitev zdaj ukinila. Kaj so bili razlogi, da je bilo projekt bolj smiselno prekiniti, kot pa ga popraviti?

Mirno lahko trdimo, da je vsak film Paula Thomasa Andersona umetnina, dodelana do najmanjšega detajla. Tudi nocojšnji film ne zanika te trditve. Gre sicer za Andersonov najbolj intimen, umirjen projekt, pri katerem je pokazal še posebno mojstrstvo obvladovanja filmskega ritma. Film je bil leta 2018 nagrajen z oskarjem za najboljšo kostumografijo.

Reynolds Woodcock je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija. Njihove stranke so smetana povojne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in preostalih petičnih dam z izbranim okusom. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma, ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let, je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

Originalni naslov: PHANTOM THREAD
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA, Velika Britanija
Žanr: drama
Režija: Paul Thomas Anderson
Scenarij: Paul Thomas Anderson
Igrajo: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps, Sarah Lamesch

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov