Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 10. apr. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 10. apr.

Velikonočni ponedeljek je dan, ko se posvetimo družini in prijateljem. Dobro jutranjo družbo pa obljubljamo tudi ustvarjalci oddaje Dobro jutro! V studiu bo vaša družba Ljubica Mlinar, ki bo gostila patra dr. Karla Gržana. Posebno pozornost bomo namenili ogroženi rastlini velikonočnici, zadišalo bo po pomladi in pomladnem cvetju, obiskala pa nas bosta tudi dva kunca. Naša terenska ekipa bo obiskala šolskega kaplana v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani Marka Čižmana in policijskega vikarja Igorja Jereba. Skupaj z etnologom Janezom Bogatajem bomo obujali velikonočne običaje in preverili, ali bo vreme tudi letošnjega aprila muhasto. Tudi velikonočne igre se bomo igrali, zato vabljeni v našo družbo!

»On živi in hoče, da si tudi ti živ!«

»On živi in hoče, da si tudi ti živ!« je pred leti na veliko noč dejal papež Frančišek. Vera kristjanov se je rodila v velikonočnem jutru. Smrt nima več moči! Kristus je od mrtvih vstal in s tem odprl vrata večnega življenja za vse ljudi. Velika noč je praznik življenja! Upanje pa naj se začne s spremembo v srcu! Naj v njem zazveni aleluja zapete vstajenjske pesmi družine in ga razsvetli svetloba barvite besede slikarja!

Samo en prostor imamo in delimo si ga vsi. Načrtovan prostor, prilagojen ranljivim skupinam, je primeren za nas vse. Skoraj 45 odstotkov ljudi pri nas se uvršča med ranljive skupine udeležencev v prometu. Odstotek se bo zaradi staranja prebivalstva z leti še povečeval, ne nazadnje pa bomo kakovostno načrtovanje prostora potrebovali prav vsi. Svoje izkušnje z dostopnostjo cestišč in druge infrastrukture so nam predstavile tako senzorno kot gibalno ovirane osebe. Več izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini, 8. 4. ob predvidoma 15.15 na prvem programu TV Slovenija.

Gostja oddaje Intervju bo Jelka Pšajd, etnologinja Pomurskega muzeja Murska Sobota. Jelka Pšajd je soavtorica aktualne razstave Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi in avtorica številnih knjig o etnološki dediščini Pomurja in Porabja. Raziskuje zelo različna področja, od tega, kakšno spodnje perilo so nosili naši dedki in babice, kako so razmišljali in se pogovarjali o vremenu, kakšne so bile šege ob smrti in pogrebih, kako se je preklinjalo in kakšna je prehranska dediščina Pomurja in Porabja. Pogovor je pripravila Ksenija Horvat.

Oddajo začenjamo z aktualnimi vprašanji, ki so jih odprli na kongresu zadružne zveze Slovenije, a to je le ena izmed tem, ki jih prinašamo, pred nami je nabor raznolikih vsebin.
Veliko dela bo imela na novo imenovana Komisija za kmetijstvo in razvoj podeželja v mestni občini Koper.
Pogovarjali smo se z eno najmlajših oljkark pri nas Martino Veršnik, ki skupaj z družino upravlja dobrih 6ha površin, večinoma oljčnikov.
Suša in energetska kriza sta v nebo pognali cene sena, to se je podražilo tudi do 100 odstotkov.
Obiskali smo vinski sejem Vinitaly v Veroni.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Izpostavljamo ponudnike, ki se na inovativen način trudijo v tranzitno Ilirsko Bistrico privabiti goste z višjo dodano vrednostjo. Letos mineva 200 let rojstva Arnolda Riklija, ki je Bled postavil na zemljevid zdraviliškega turizma. Na kaj je potrebno v tem času biti pozoren, če odhajate v sredogorje?

Vizionar je oddaja, v kateri v ospredje postavljamo obrtnike in podjetnike. V njej predstavljamo zgodbe o uspehu ambicioznih posameznikov, ki navdihujejo, so drzni in vidijo v prihodnost.
Je deficitarni poklic lahko tudi sanjska služba? Na podjeten in privlačen način boste z obrtniškim delom in šolsko prakso spoznavali številne poklice, ki veliko obetajo. Seznanjali vas bomo z novostmi v svetu, ki kroji obrt in podjetništvo.
V oddaji pa bomo gostili podjetnike in obrtnike, ki močno izstopajo iz vsakodnevnih slovenskih okvirov. Njihova pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh.

glasba Tadej Hrušovar/besedilo Dušan Velkaverh

Dan ljubezni je slovenska evrovizijska skladba, ki jo je pela skupina Pepel in kri. Leta 1975 je skladba zmagala na Opatijskem festivalu in nato zastopala Jugoslavijo na evrovizijski popevki. Dan ljubezni je doživel številne priredbe, med drugim v nemškem, angleškem in nizozemskem jeziku. Dan ljubezni sta izvajala tudi Moskovski državni simfonični orkester in Kraljevi filharmonični orkester iz Londona.
Smo Slovenci za en dan ljubezni res pripravljeni pustiti “tisoč dni in tisoč noči”, za katere sploh ne vemo, ali “so kdaj bili”? Ali v ljubezni res šteje samo en dan?

Bomo v prihodnosti jedli le še piščance iz Brazilije, govedino iz Poljske, svinjino iz Madžarske? Slovenski kmetje in mesno-predelovalna industrija bijejo plat zvona: samooskrba s slovenskim mesom je ogrožena zaradi uvoza cenejšega mesa iz tujine. Kaj bi morala storiti država, kako bi se morala prilagoditi industrija, kaj lahko storimo za ohranitev slovenske proizvodnje hrane potrošniki? V oddaji pa tudi o telefonskih, avtomobilskih in televizijskih aplikacijah oziroma platformah, ki niso v slovenščini. Po mnenju jezikoslovcev je Zakon o javni rabi slovenskega jezika jasen in določa, da morajo biti vse vsebine na slovenskem trgu, tudi digitalne, v slovenskem jeziku, ponudniki, kot so Netflix, Disney+, Apple in drugi, pa v praksi to preprosto ignorirajo. Kako bo ukrepala država?

Scott, Justin in Andre se spravijo raziskovat duhovno plat afriške države, ki je v njihovem spominu usidrana kot dežela revščine in lakote. V Lalibeli obiščejo cerkve, izklesane iz skale, Justin pa otroke v šoli uči angleških besed. Obiščejo tudi dvorec v Gondarju in cerkev sv. Marije Sionske, ki naj bi skrivala sveto Skrinjo zaveze. V samostanu na gori Debra Damos, do katerega lahko splezajo le po vrvi v navpični steni, se pomenkujejo z živahnim menihom. Pogovor brez prevajalca je težaven, a zabaven. Menih z njimi deli svoje modre poglede na bratstvo vseh ljudi, ne glede na naš izvor.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Tokrat se bomo odpravili na obisk k družini Guillot, ki živi na poitoujskem barju. Mathieu je vrtnar in gozdar, njegova žena Estelle pa se ukvarja z naravnim učenjem.
Menihi so na barju že v srednjem veku izkopali jarke, da je bilo zemljo mogoče obdelovati. Tukaj raste precej redkih rastlin, med njimi zdravilna zel angelika. Surova je grenka, kuhano ali kandirano pa lahko uporabimo v bombonih in sladicah, na primer v îles flottantes oziroma v prevodi plavajočih otočkih iz beljakovega snega in angleške kreme.
V kanalih lovijo tudi močvirske škarjarje, tujerodno vrsto sladkovodnih rakov, ki je izpodrinila domače potočne rake. Imajo manj izrazit okus, zato Estelle juho, v kateri se bodo kuhali, bogato začini s koriandrom, žajbljem, lovorom, timijanom in rožmarinom.
Estelle za kosilo skuha beli fižol, ki je zaščitni znak barja in je izpodrinil krompir. Doda mu prepraženo čebulo in korenje. Zraven postreže pečeno jagnjetino.
Mathieu pa bo v vrtni uti spekel barjanski narastek iz solate, blitve, špinače in regrata, ki ga bo na družinskem izletu s čolnom namazal na kruh.

ZU TISCH / Nemčija / 2018 / Lorenz Findeisen

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Starejši vozniki zaradi neobnavljanja svojih vozniških veščin na cesti veljajo za skupino z večjim tveganjem. Pogosteje povzročijo prometne nesreče in v njih tudi pogosteje umrejo.
Električni skiroji so tudi pri nas v zadnjih letih vse bolj razširjeni. Podatki o številu nesreč pa kažejo, da nikakor ne sodijo med najbolj varna prevozna sredstva. Lani smo tako imeli prvi smrtni žrtvi uporabnikov e-skirojev.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

16. del: Klic preteklosti

Ko se Joel pritoži, da je v koči slišal človeški glas, mu domačini povejo, da se je najbrž spet oglasil moški, ki je pred dolgimi leti v koči storil samomor. Joelu to ni všeč in od Maggie zahteva, da mu poišče drugo kočo, a si med raziskovanjem možakarjevega življenja premisli. V zdravniški ordinaciji se oglasi Eve in zahteva celostni zdravniški pregled, izvidi pa jo nazadnje močno presenetijo. Maurice se veseli obiska svojega nekdanjega polkovnika, do katerega čuti veliko spoštovanje.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

V 2. delu biblijske zgodbe se najmočnejši biblijski junak Samson zaljubi v Dalilo in maščuje filistejsko okrutnost do Izraelcev

Samsonu je bilo prerokovano, da bo vodil izraelski upor proti Filistejcem. Po ženini smrti se zaljubi v Dalilo, pretkano nečakinjo filistejskega kralja. Dalila ljubi Samsona, a je hkrati zvesta svojemu ljudstvu. Samsona zapeljuje, dokler ji ne razkrije, kaj je vir njegove izjemne telesne moči. Po njeni izdaji ga Filistejci ujamejo, okrutno oslepijo in zasužnjijo. Samson se filistejskemu ljudstvu maščuje in postane eden največjih starozaveznih junakov.

Izvirni naslov: SAMSON AND DELILAH / Koprodukcijski film, 1996 / Režija: Nicolas Roeg / Scenarij: Allan Scott po bibličnih motivih / Igrajo: Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Ben Becker, Diana Rigg, Paul Freeman, Jonathan Rhys-Myers

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov