Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 6. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 6. jun.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

76. canski filmski festival je letos gostil največja imena filmskega sveta, častni zlati palmi so podelili zvezdnikoma Michaelu Douglasu in Harrisonu Fordu, žirija je nagradila francoski film Anatomija padca režiserke Justine Triet, med nagrajenimi so tudi filmi Akija Kaurismakija, Wima Wendersa, Nurija Bilgeja Ceylana. Pogovarjali smo se s trikratnim canskim nagrajencem, romunskim režiserjem Cristianom Mungiujem o njegovi karieri in zadnjem filmu MRI, ki je lani tekmoval za zlato palmo v Cannesu.

Otroci, starši, gibčni in gibalno ovirani, tisti, ki se vozijo z električnim pogonom in tisti z nožnim, v mestnem jedru se srečamo vsi. In v takšnem mestnem jedru hitro postane jasno, da prometna pravila pogosto niso prav dosti zanesljiva, temveč se je pogosto treba znajti, prilagoditi. Z zdravo pametjo, predvsem pa s sočutjem. Skupaj z otroki Osnovne šole Šenčur in mimoidočimi Kranjčani smo torej trenirali sočutje v prometu.

Arhitekt in oblikovalec Saša Mächtig je ikona slovenskega industrijskega oblikovanja, svetovno znan predvsem po znamenitem »rdečem kiosku«.

Saša Machtig je “rdeči kiosk” K67 ustvaril leta 1967 v duhu šestdesetih let in prvega poleta na Luno. Vizionarski univerzalni montažni sistem in modularno sestavljivi Kiosk K67 je zaznamoval urbana okolja in življenjski slog v našem prostoru in drugod po svetu. V novem stoletju je ponovno oživel na dveh pomembnih dogodkih v New Yorku, na razstavi ”H konkretni utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji 1948 -1980" v letu 2018, in kot informativni center na dogodku NYCxDESIGN na Times Squaru leto kasneje. Navdušil je številne strokovnjake in obiskovalce.
Filmski portret sledi Saši Mächtigu na delu vznemirljive in navdihujoče kolesarski poti Alpe Adria od Salzburga do Gradeža in preko Krasa. Ta skupni in soodvisni prostor kulture in zgodovine je tudi prostor ustvarjalnih inženirskih duhov prednikov. To in pa študij pri profesorju Ravnikarju ter znameniti jugoslovanski rdeči potni list, ki mu je dal občutek svobodnega odločanja in radovednost, so ga oblikovali že v mladosti za velike podvige. Z organizacijo prestižnega svetovnega kongresa industrijskega oblikovanja ICSID “Na križišču/Svet sprememb” v Ljubljani leta 1991 je želel Slovenijo postaviti na zemljevid sveta. Njegov moto je, da je z domišljijo in voljo vse mogoče. Novi projekt K21, interaktivni samooskrbni večnamenski kiosk za enaindvajseto stoletje, z naprednimi tehnološkimi rešitvami udejanja zamisel da je oblikovanje “snov za spremembe” (matter of change) in že riše sliko prihodnost in hkrati brezčasnosti v Mächtigovih delih.
Scenaristka in režiserka filma je Jasna Hribernik.

Posnetek koncerta je nastal po slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v ljubljanskih Stožicah. Nastopili so Big Band Slovenske vojske in solisti Nuška Drašček, Hamo, Rudi Bučar, BePOP, Gregor Strasbergar, Amaya, Tomi Meglič in Rudolf Strnad.

Film Anbot je zgodba o kraških traviščih, z vrstami najbogatejšem tipu naravnega okolja na naši celini. Suha kraška travišča so najstarejša kulturna krajina v Evropi in edinstven primer sožitja med človekom in naravo. Razvila so se v stoletjih krčenja prvotnega gozda in sonaravne paše, danes pa jih zaradi opuščanja kmetovanja močno ogroža zaraščanje. Film spremlja trud za ohranjanje in ponovno vzpostavljanje travišč v okviru projekta Za Kras, ki ga denarno podpira Evropski sklad za regionalni razvoj. Zgodbo v filmu spremljamo z očmi ljudi, ki so vsak po svoje povezani s kraškimi travišči, kar osvetljuje njihovo ključno vlogo v tradiciji Krasa.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

4. del: Francija
Britanski igralec Richard E. Grant obišče igralko Carol Drinkwater, ki je v vlogi Helen Herriot nastopila v nadaljevanki Vsa bitja, majhna in velika. Že pred desetletji se je iz Združenega kraljestva preselila med gričevje nad Cannesom, kjer jo pri pisanju navdihujejo oljke in čudovita narava. Njene zgodbe so prepletene s preteklostjo ob Sredozemskem morju, okusi in vonjavami. Po čudovitih vonjavah pa je poznan tudi Grasse, kjer se dogaja zgodba romana Parfum Patricka Süskinda. Ker je bilo mesto v 18. stoletju prežeto z vonjem po umazaniji in usnjarni, so ljudje s parfumom prikrivali smrad in Grasse je vse do danes svetovna prestolnica parfumov. Priljubljen roman govori o ljubezni, iskanju identitete in o tem, da ljudi ne smemo soditi po zunanjosti.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Zadnja epizoda Kaj dogaja? v spomladanski sezoni bo res nekaj posebnega, saj bo oddajo ekskluzivno prevzela nova vladna ekipa, a kljub temu boste seveda izvedeli vse. Kako dopustujejo avtorji oddaje, kako se izšolati za stanje v gneči in katera je zadnja beseda tedna pred poletjem? O poletni modi vam bo svetoval naš stalni občasni modni guru Fešn Tony, v telenoveli Palomar pa izveste vse o poletnih načrtih opozicije. Seveda se z novo staro garnituro vrača tudi zimzeleni Marcel Š., ki bo skupaj z novim voditeljskim parom poskusil rešiti vse vaše težave. Na Malo teraso pa za konec prihaja prav poseben gost, prekmurski raper Levopold I., ki bo predstavil svoj novi hit Kinderšpil II.

Azurna obala je pravi raj za sladokusce, še zlasti za ljubitelje rib in morskih sadežev. Ribička Angélique iz obmorskega mesteca Cavalaire-sur-Mer vsako jutro še pred sončnim vzhodom odpluje na morje, ulov pa nato pri svoji stojnici prodaja tako domačinom kot tudi turistom. Z možem Laurentom in prijatelji rada kuha različne provansalske jedi. Angélique si za malico med ribolovom pripravi bradačev karpačo, z možem si za kosilo privoščita ratatuj in pečeno orado, Angéliquin prijatelj Bernard pa se popoldne loti prekajevanja svežih rib, ki jih bo zvečer okušal v družbi prijateljev iz »kluba sladokuscev«. Naslednjega dne Angélique praznuje rojstni dan in s pomočjo prijateljice Odile skuha provansalsko ribjo juho.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorja: Lorenz Findeisen in Paul Pflüger

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Prestižu se tokrat potopimo med resnične zgodbe znanih osebnosti, ohranjene v knjigah. Razkrijemo, čigave biografije in avtobiografije so najbolj odmevne, znane Slovence postavimo pred prav poseben knjižni izziv, v studiu pa gostimo igralko Tino Gorenjak, ki je izdala svoj knjižni prvenec.

Pevka in glasbenica Eva Hren je pripravljena na delovno poletje, jeseni jo čaka Slovenska popevka, vmes pa priprave na izid albuma. Med super znanimi zvezdniki, ki ta teden praznujejo, je tudi igralka izraelsko-ameriškega rodu, Natalie Portman. Sprehodili smo se po ključnih mejnikih njene kariere, nazadnje se je predstavila na festivalu v Cannesu, kjer pa je ni spremljal njen partner.

Prvi sneg
V Cicelyju diši po snegu. Joel obišče Nedro, ki izjavi, da umira, čeprav nima zdravstvenih težav. V krčmi strežejo kalorično hrano, saj hočejo ljudje pred snegom napolniti maščobne zaloge. Maurice je Shelly kupil darilo za otroka in se zamislil nad svojim spominom, ko mu Shelly pove, da mu ni nikoli rekla, da ga ljubi. Holling piše seznam ljudi, ki bodo morda umrli to zimo. Da bodo izkopali dovolj grobo, saj pozimi zemlja zmrzne.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Alena Begić je mlada pisateljska zvezda v vzponu: prejela je nagrado Lapis Histrie za najboljšo kratko zgodbo na Forumu Tomizza v Umagu – to je že njena četrta literarna nagrada na Hrvaškem. Rodila se je v Nemčiji, odraščala v Bosni in Hercegovini, zdaj končuje magisterij filozofije in primerjalne književnosti v Ljubljani. Zakaj kratke zgodbe piše v bosanščini, filozofske eseje pa v slovenščini? Tokratno oddajo je glasbeno obarval ženski zbor Rosa, ki je dve leti po nastanku vse bolj priljubljen in nastopa tako v Sloveniji kot v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem. Dve sevdalinki je zbor zapel tudi v našem studiu pod taktirko umetniškega vodje Saše Čana.

Raziskave kažejo, da v ZDA vsako leto umre okoli 45 tisoč nezavarovanih ljudi, prav zato, ker so ostali brez dostopa do ustreznih zdravstvenih storitev. Revni iščejo zdravniško pomoč v potujočih klinikah, kjer delajo zdravniki prostovoljci. Redno zaposleni Američani srednjega razreda za zdravstveno zavarovanje namenijo tudi do polovico svojih prihodkov. A sladkornim bolnikom ne zadošča niti to. Po inzulin tako redno hodijo v Kanado. Po evropskem vzoru socialne države je že ameriški predsednik Harry Truman skušal vpeljati nacionalni program zdravstvenega zavarovanja, pa mu je spodletelo, saj so se v času hladne vojne mnogi v ZDA otepali vsega, kar bi lahko spominjalo na komunizem. S programom »Obamacare« je kar 20 milijonov Američanov pridobilo zdravstveno zavarovanje, a je administracija Donalda Trumpa ta program razveljavila.

HEALTHCARE SYSTEM: AN AMERICAN SICKNESS? / Francija / 2019 / Režija: Gary Grabli in Marie-Agnés Suquet

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov