Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 6. jun. 2023

TV Maribor • Tor, 6. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V nekdanji tržaški ribarnici smo si ogledali razstavo ameriškega fotografa Davida Lachapella. V SNG Nova Gorica pa premiero brezmejnega triptiha To the moon and back. Bili smo tudi na podelitvi Steletove nagrade in priznanj Slovenskega konservatorskega društva ter na reviji študentov in študentk Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani DOTIK. OBJEM. POLJUB.

Digitalna spletna karta spominskih obeležij žrtev nacizma na Koroškem pomeni obogatitev kulture spominjanja in izobraževanja, je o projektu DERLA povedal minister za izobraževanje, znanost in raziskave Martin Polaschek. Pri nastajanju karte je sodeloval socialni psiholog Daniel Wutti z Inštituta za večjezičnost in transkulturno izobraževanje Pedagoške visoke šole na Koroškem.
Predstava O, kak se po rožah toži mi je bila del sklepne prireditve Impulz 2023, na katero je vabila Višja šola za gospodarske poklice Št. Peter.
Šolska akademija slovenske gimnazije je bila s prikazom šolskih, kulturnih in športnih dejavnosti tokrat v znamenju partnerstva ob 120-letnici SKD Globasnica.
Pisana promlad 2023: 621 mladih iz 38 šol je z besedili sodelovalo na 13. literarnem natečaju Volbanove ustanove.
Ob desetletnici Slovenske čitalnice v Gradcu vabijo na slovesno prireditev v prostorih Štajerske dežene knjižnice.
http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

V oddajo Dober večer prihaja gospa Dunja Bezjak, Mariborčanka varaždinskih korenin, upokojena profesorica angleškega jezika, že desetletja spodbujevalka kulturnega ustvarjanja ter povezovanja Slovenije in Hrvaške. Je pa hkrati osebnost, ki je pripravljena kulturo podpreti tudi povsem osebno, dobro pa jo poznajo tudi mladi umetniški talenti, ki jim je pomagala na izobraževalnih in študijskih poteh. Dunja Bezjak bo z nami v ponedeljek 5. junija ob 20 uri v oddaji Dober večer TV Maribor.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Az adás a lovagkorról szól. A gyerekek ellátogattak a lendvai várba, ahol kézbe vehettek kardokat, pajzsokat és páncélos kesztyűket. A kis ovisok maguk készítettek kastélyokat és vitézeket, pajzsokat dobozokból, a lányok pedig gyönyörű nyakéket, majd egy igazi lovagi tornát és lakomát is bemutattak.

Tema oddaje je viteška doba. Otroci so obiskali lendavski grad, kjer so lahko dobili v roke meče, ščite in viteške rokavice. Izdelovali so gradove, viteze in ščite iz škatel, deklice še čudovite ogrlice, prikazali pa so tudi pravi viteški turnir in pojedino.

A műsor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (www.bgazrt.hu) támogatásával készül.

V tokratni oddaji iščemo sledi etnologa slovensko madžarskih korenin Bálinta Bellosicsa. Rodil se je v obmejni vasi Rédics, kot otrok pa je živel v Lendavi. Njegova domovina je bila nekdanja Avstro Ogrska. Zaznamovan z življenjem na etnično mešanem območju se je zgodaj začel zanimati za ljudi, s katerimi se je srečeval, ljudi, ki so bili različnih nacionalnosti, govorili so različne jezike in imeli vsak svoje navade in običaje. Ko je pred koncem 19. stoletja začela izhajati velika domoznansta zbirka Avstro Ogrska v besedi in podobi, so snovalci k sodelovanju povabili prav Ballinta Bellosicsa. S popisom navad, običajev in kulture porabskih in prekmurskih Slovencev se tako Bellosics uvršča med začetnike slovenske etimologije.
Oddajo o Bálintu Bellosicsu objavljamo 22. januarja, ko naši sosedje praznujejo Dan madžarske kulture.

Lastnika hiše sta sprva želela obnoviti domačo hišo, a zaradi nesorazmerno velikih stroškov obnove sta se odločila, da bo nova hiša kar se da podobna stari, a bo kljub temu skladna s časom, v katerem živimo. Arhitekta sta lastnikoma znala prisluhniti in družina že nekaj let uživa v novem domu.
Kdo ve, koliko neizdelanih mansard se skriva pod strehami zasebnih hiš v naši deželi. Mnoge med njimi bi lahko postale prijazen dom, namesto da se v njih nabirata odvečna krama in prah. Kjer v hiši vladajo zdravi odnosi, je izkoriščeno nekdanje podstrešje lahko tudi dobrodošel povezovalni element za vse hišne prebivalce. Mansarda v hiši staršev, s katero na začetku mlada lastnika nista imela zelo ambicioznih načrtov, je postala sodoben dom.
Zakonca sta dolgo iskala zemljišče za gradnjo nove hiše v okolici Škofje Loke. Razveselila sta se, ko sta našla tako rekoč sanjsko parcelo. Na njej sta zgradila hišo, s katero sta uresničila svoje predstave o toplem domu - za ureditev okolice sta povabila krajinsko arhitektko, ki je oblikovala resnično čudovit vrt, prilagojen okolici.

Govorili bomo o projektu Contatti/Stiki, katerega cilj je čezmejno povezovanje učiteljev in učencev za krepitev medkulturnih odnosov, sočasno pa vsem udeležencem ponuja priložnost socialne, kulturne in jezikovne rasti.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Petelinu nekega jutra na glavo pade slamna bilka in misli, da je doživel potres. Požene se v beg in prestraši še druge živali. Skupaj prispejo do gozdne koče, kjer so okoli mize ob večerji zbrani razbojniki. Živali razbojnike prestrašijo in se do sitega najedo. Razbojniki pa pobegnejo v gozd in kdo ve, ali od takrat sploh še počnejo nedovoljene stvari.

Srbi, srbi, srbi! O ne … Saj to so uši! Kaj takega! In to v oddaji Ribič Pepe. Kdo gre na teren? Kdo bo ostal doma? In kako se znebiti teh malih tečnob? Morda lahko pomagajo gledališki fantom in ljubljanski otroci. V napeti ušivo-baletni oddaji boste na svoj račun prišli vsi gledališki navdušenci. Se vidimo!

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Posavju je vse več kmetij, ki delujejo samooskrbno in trajnostno. Predstavljamo ekološko kmetijo Pri Martinu, kjer se ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo. V projektu Inovativni mladi kmet Slovenije se je pred nekaj leti predstavila Barbara Petrič. Delovno mesto si je ustvarila na kmetiji Frangež, kjer prideluje in predeluje zelenjavo. Otroci na kmetijah se zelo hitro soočijo s proizvodno dejavnostjo. Ob tem se pogosto ne zavedajo nevarnosti, ki so jim izpostavljeni. Zanimalo nas je, kako nezgode preprečiti. Ob letošnjem tednu gozdov so gozdarji opozorili na pomen gozda v prihodnosti.

ZBIRKA POTONIK
Potonike z barvami in kot puh lahnimi cvetovi izražajo nežnost in nas spominjajo na preteklost. Prve potonike je Sandra Leiner Lebar občudovala na babičinem vrtu. Zdaj jih imata z možem Rihardom nasajenih že preko 300 sort, vzljubila sta jih tudi zaradi preproste vzgoje. Večina je najlepših prav v teh dneh.
NASADA ZA SENČNO IN SONČNO LEGO
V balkonskih koritih ali umetelnih loncih si omislimo zanimive rastline, ki nas razveselijo z lepo razrastjo, barvami ali cvetovi. S klubom Gaia smo nad Laškim znova obiskali Jureta Aškerca in v čudoviti hribovnati pokrajini zasadili nevsakdanja nasada za senčno in sončno lego.
IN MEMORIAM – IZIDOR GOLOB
Poslovil se je Izidor Golob, vrhunski poznavalec mnogih trajnic, ljubitelj in žlahtnitelj predvsem perunik in maslenic, in uspešen ljubiteljski vrtnar. Spomin na Izidorja bo še naprej živel v zavidljivih zbirkah perunik in maslenic v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in na številnih ljubiteljskih gredah, pa tudi v spominih mnogih generacij vrtnarjev in gledalcev oddaje Na vrtu.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás a lovagkorról szól. A gyerekek ellátogattak a lendvai várba, ahol kézbe vehettek kardokat, pajzsokat és páncélos kesztyűket. A kis ovisok maguk készítettek kastélyokat és vitézeket, pajzsokat dobozokból, a lányok pedig gyönyörű nyakéket, majd egy igazi lovagi tornát és lakomát is bemutattak.

Tema oddaje je viteška doba. Otroci so obiskali lendavski grad, kjer so lahko dobili v roke meče, ščite in viteške rokavice. Izdelovali so gradove, viteze in ščite iz škatel, deklice še čudovite ogrlice, prikazali pa so tudi pravi viteški turnir in pojedino.

A műsor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (www.bgazrt.hu) támogatásával készül.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč Ida Baš in Vinko Šimek. Voditeljica: Veronika K. Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni v našo družbo!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov