Avgusta je v javnosti zaokrožil dokument, pripravljen v vodstvu RTV Slovenija, o možnih spremembah TV-sheme. V odzivih so gledalci nasprotovali morebitnim spremembam.

»Nasprotujem nameram, da bo Studio City redkeje na sporedu! Ena redkih inovativnih, progresivnih, zanimivih oddaj, ki so vredne gleda. Predstavlja drugačen pogled na politiko, kulturo in družbo. Tega je treba več, ne manj. Nadomestitev z več narodno-zabavnih oddaj ni prava rešitev. Gledanost ni najpomembnejša za nacionalno tv, pač pa je bistvena kakovost ter raznolikost programa. Še dodaten termin narodno zabavnih vsebin ni nič novega. Mogoče je rešitev več različnih voditeljev ali razširitev nabora tem za Studio City.« (M. J.)

»Želimo, da oddaja ZVEZDANA ostane, ker je najboljša oddaja! Nas uči, spodbuja in nam dviga kvaliteto zivljenja.« (K. B.)

»Pišem vam, ker me je novica, da bo snemanje oddaja Zvezdana prekinjeno, močno pretresla in užalostila. Naj povem, da je to ena redkih oddaj, ki jo redno spremljam in jo celo delim ter ogled priporočam znancem, prijateljem. Teme pogovornih oddaj so življenjske, navdihujoče, kar pa v teh časih gledalci še toliko bolj potrebujemo in si želimo. Voditeljica je srčna, iskrena in vsakič znova preseneti s svojo preprostostjo in zrelostjo. Ne razumem povoda za vašo odločitev, vendar upam, da boste o posledicah še enkrat premislili. Menim, da nisem edina gledalka rtv, ki je ob tej novici razočarana nad vodstvom vaše hiše.« (Z. S.)

POJASNILO VODSTVA RTV SLOVENIJA

Varuhinja je za pojasnilo glede javnih objav o domnevnih spremembah TV-sheme prosila vse pristojne, od uredništev do vodstva Zavoda. Iz pisarne generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha je prejela pojasnilo, da bodo oddaje, kot so Zvezdana, Zadnja beseda in Studio City še naprej predvajane v enakem obsegu in v ustaljenih terminih.

Pojasnilo pisarne generalnega direktorja RTV Slovenija

»V javnosti se je v preteklih dneh pojavil dokument interne narave. Poudarjamo, da je bil dokument pripravljen izključno za notranje potrebe in naj bi služil kot izhodišče za razpravo o morebitnih jesenskih prilagoditvah programske sheme. Predloga sprememb interno nismo uskladili in jesenske programske spremembe tako niso prišle dlje od izhodišč. Televizija Slovenija bo tako do konca leta izvrševala sprejeti programsko-produkcijski načrt in programske sheme za leto 2021, ki jih je programski svet RTV Slovenija potrdil konec lanskega leta. Oddaje, kot so Zvezdana, Zadnja beseda in Studio City bodo torej še naprej predvajane v ustaljenih terminih. Predlog nikoli ni vključeval ukinitve Tarče.«

DO PROGRAMSKIH SPREMEMB PO KORAKIH

Letošnji programsko produkcijski načrt (PPN) tako ostaja nespremenjen, jeseni pa bo na vseh ravneh javne radiotelevizije stekel nov krog usklajevanj za nov PPN, v katerem bodo zapisane radijske in televizijske sheme in ostale podrobnosti o produkciji vsebin in storitev javnega medija v letu 2022. Načrt nastaja po korakih – od osnutka prek predloga do končnega dokumenta, v imenu javnosti pa ga naposled potrdi Programski svet. Taka pot zagotavlja, da programska ponudba javnega medija v največji meri upošteva javni interes.

Varuhinja glede PPN in programskih shem nima pristojnosti (njene naloge so predvsem spremljanje spoštovanja programskih standardov, poklicnih meril in etičnih načel v predvajanih vsebinah), vendar pa vsako leto iz odzivov občinstva izlušči nekaj priporočil, ki jih posreduje programskim ustvarjalcem, snovalcem PPN in Programskemu svetu.

Sorodna novica Deset priporočil varuhinje za leto 2022

VARUHINJA IN PPN

V razpravah o spremembah, ki so medijska stalnica, varuhinja vselej opozarja, da je pred vsakim bistvenim posegom v sheme treba imeti pred očmi občinstvo oz. ustaljene gledalske, poslušalske, bralske in uporabniške navade. Zato svari pred ad hoc, prenagljenimi in radikalnimi spremembami (npr. premik s programa na program, novi urniki, krajšanje oddaj, krnitev vsebin, ukinjanje oddaj itd). Varuhinja se zaveda, da so spremembe sestavni del medijske produkcije in da si jih želi tudi občinstvo – pač glede na osebne preference, želje, okus in zanimanja, generacijsko pripadnost itd. Razumljivo je, da vsem ni mogoče ustreči. Meni tudi, da morajo imeti v oblikovanju programske ponudbe – pri kateri je resnično potrebno upoštevati veliko različnih dejavnikov, od denarja do časovnih, kadrovskih, avtorskih omejitev – glavno besedo strokovno podkovani programski ustvarjalci.

Varuhinja je sicer doslej le enkrat izrecno nasprotovala posegu v shemo, in sicer ob zamenjavi zaporedja Kulture in Športa po Odmevih (konec l. 2017, začetek l. 2018), saj je menila, da se je vodstvo neupravičeno sklicevalo na načelo gledanosti (namesto na načelo javnega interesa in poslanstva javnega medija) in da pri načrtovanju tega posega v shemo ni upoštevalo vsebinskih argumentov pristojnega uredništva ter zainteresirane javnosti. Takrat se je po štirih mesecih shema vrnila v prvotno zaporedje (Odmevi, Kultura, Šport).