Po oddaji Tarča - Dosje Kangler, ki je bila na sporedu 5. januarja, je bila za 13. januar sklicana izredna seja Komisije za informativne vsebine. Kot sodelujoča na seji je varuhinja prejela nekaj vprašanj novinarjev in občinstva. O vsebini razprave je povedala le, kar sodi v njeno pristojnost, in sicer, kako je sama prispevala k tej razpravi.

Oddaja ima dva dela

Sklicujoč se na metodologijo programskega nadzora je varuhinja menila, da bi bilo morebitni izredni nadzor v zvezi s konkretno ali katero koli drugo programsko vsebino treba izpeljati po predpisanem protokolu. Ta predvideva, da se o obravnavani programski vsebini najprej izreče varuh. Za pripravo varuhovega poročila pa sta bistveni dve zadevi:

prvič, da se vsebina predvaja v celoti, kot si je zamislilo uredništvo, da bo torej občinstvo videlo še drugi del oddaje (in ta bo na sporedu 20. januarja);

drugič, da ima varuh možnost pridobiti vsa potrebna pojasnila in odgovore pri programskih ustvarjalcih, da bo lahko strokovno presojal o bistvenih elementih (fokus, kontekst, žanr obravnave, spoštovanje Programskih standardov ter Poklicnih meril in načel novinarske etike).

Informiranje v nizu

Varuhinja je pojasnila, da je pri konkretni oddaji treba izhajati iz dejstva, da gre za informiranje v nizu, ki je v skladu s Poklicnimi merili in načeli novinarske etike dovoljeno tudi pri oddajah, ki niso dnevnoinformativne narave, pogoj pa je, da je občinstvo vnaprej obveščeno, da sledi nadaljevanje. Ta pogoj je bil z napovedjo voditeljice ob koncu prvega dela, da temu sledi še drugi del, izpolnjen.

Dokler vsebina torej ne bo v celoti dostopna javnosti, o njej ni mogoče strokovno presojati.

Tveganje, če bi prehitevali

Varuhinja je menila, da se je le z razpravo, ki bo temeljila na takšni strokovni in s protokolom predvideni podlagi, mogoče izogniti tveganju, da bi programski svetniki prekoračili pristojnosti in nedovoljeno posegli v polje novinarske avtonomije.

Obsodila je stampedo na družbenih omrežjih in pozive h kadrovanju, za kar nimajo pristojnosti ne varuh ne programski svetniki.

Varuh potrebuje čas

Ob predlogu, da bi po drugem delu oddaje, ki bo na sporedu 20. januarja, varuh poročilo o zadevi pripravil po skrajšanem postopku, do nadaljevanja izredne seje omenjene komisije 24. januarja, kar bi omogočilo sklepanje o zadevi na seji Programskega sveta istega dne, je varuhinja menila, da mora imeti varuh za obravnavo toliko časa, kolikor ga potrebuje in kot mu dopušča pravilnik o varuhovem delovanju. Obravnavo bo sicer opravila nova varuhinja, Marica Zupan Uršič, ki mandat nastopi 18. januarja. Glede pričakovane naglice v obravnavi je zato Ilinka Todorovski izrekla svoje osebno mnenje: "Če bi kdo od mene v vlogi varuha terjal, da napišem strokovno mnenje o pomembni zadevi v neki ad hoc maniri,bi to razumela kot pritisk na varuhovo delo."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO