RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
Vlada imenovala štiri nadzornike RTV Slovenija

Vlada je v nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za mandatno dobo štirih let kot predstavnike ustanovitelja imenovala Boruta Rončevića, Aleksandra Kotnika, Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Aktualnemu nadzornemu svetu se bo mandat sicer iztekel januarja.

DZ je na predlog političnih strank že potrdil pet članov. To so Tamara Besednjak Valič, ki jo je predlagal SDS, Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (Konkretno), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS).

Zaposleni v javnem zavodu dveh članov še niso izvolili. Torkovih volitev, na katerih so poleg članov v nadzorni svet izbirali tri predstavnike zaposlenih v programskem svetu zavoda in člane sveta delavcev zavoda, se namreč ni udeležilo dovolj upravičencev. V skladu z zakonom o sodelovanju delavcev pri upravljanju bodo volitve lahko ponovili šele po šestih mesecih.

Komisija programskega sveta za informativne programe RTV Slovenija, ki ji predseduje programski svetnik Leon Oblak, je na izredni seji obravnavala zadnjo oddajo Tarča (Dosje Kangler), ki je bila na Televiziji Slovenija na sporedu 6. januarja.

Na omenjeno sejo so bili vabljeni člani komisije, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski, Andrej Grah Whatmough kot generalni direktor RTV Slovenija, Valentin Areh kot v. d. direktorja TV Slovenija, Jadranka Rebernik kot v. d. odgovornega urednika informativnega programa TV Slovenija in strokovna direktorica za tržne dejavnosti in programske vsebine RTV Slovenija Vesna Zadravec.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je po seji za STA poudarila, da bi za izdelavo kakovostnega mnenja morala poznati celotno oddajo, ne le enega dela. Prav tako je treba po njenih besedah pridobiti odgovore programskih ustvarjalcev.

Nadaljevanje oddaje bo 20. januarja, medtem ko se njen mandat na mestu varuhinje izteče v ponedeljek, 17. januarja. Glede na to vprašanja, povezana z oddajo Tarča, čakajo novo varuhinjo Marico Uršič Zupan.

Komisija bo razpravo nadaljevala 24. januarja, so za STA povedali v programskem svetu. Do takrat bo na sporedu še drugi del oddaje.

6000 podpisov v podporo oddaji Tarča

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Protestna ljudska skupščina je v peticiji zbrala 6000 podpisov gledalcev v podporo oddaji Tarča, voditeljici Eriki Žnidaršič in proti političnim posegom v neodvisno novinarstvo na RTV-ju.

Jaša Jenull, najbolj izpostavljen petkov protestnik, je dopoldne pred stavbo TV Slovenija prinesel tri ovojnice z več kot 6000 zbranimi podpisi, ki so bile naslovljene na predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, Leona Oblaka, predsednika komisije za informativne programe, in Ilinko Todorovski, varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev, ter prebral nekaj komentarjev podpisnikov.

Jenull je povedal, da v protestni ljudski skupščini izredno sejo razumejo kot del nedopustnih političnih pritiskov na vsebino informativnega programa RTV Slovenija in vse novinarje, Društvo novinarjev Slovenije in zaposlene na RTV SLO pa je pozval, naj se tudi sami odločno uprejo tem pritiskom, civilna družba in dejavni posamezniki pa jim bodo ob tem stali ob strani.

"Vaše sporočilo ni prvo, ki prihaja na programski svet, in bo tako kot vsa preostala preneseno svetnikom, ki ga bodo dobili pred razpravo 24. januarja. Danes je razprava komisije, ki odloča zase, in njene odločitve ne zavezujejo programskega sveta, bodo pa mu sporočene," pa je ob predaji podpisov povedal Ciril Baškovič.

Peticija v podporo oddaji Tarča

Protestno pismo zaradi izredne seje

Sindikat novinarjev TV Slovenija in Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija sta zaradi sklica izredne seje komisije za informativne programe o oddaji Tarča v torek na programski svet, predsednika komisije PS za informativne programe in generalnega direktorja RTV Slovenija naslovila protestno pismo.

Sorodna novica Protestno pismo novinarjev zaradi sklica izredne seje Komisije PS za informativne programe o Tarči

Kot so opozorili v pismu, je komisija v preteklosti že razpravljala o oddaji Tarča, in sicer zaradi razkritja nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme ob začetku pandemije. "Programski svetniki s takimi razpravami presegajo svoja pooblastila in dajejo vtis, da so njihove razprave politično motivirane. Oddaja namreč v ničemer ni kršila programskih in profesionalnih standardov, glede na javne pozive nekaterih programskih svetnikov k sankcioniranju voditeljice Erike Žnidaršič in uredništva oddaje Tarče pa sklic seje razumemo kot poskus posega v novinarsko in uredniško avtonomijo ter politični pritisk na uredništvo Tarče," so zapisali in opozorili, da tovrstne razprave pomenijo tudi kršitev statuta RTV-ja, ki v 11. členu določa pristojnosti programskega sveta, in sicer, "da je pri uresničevanju svojih pristojnosti programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči (načelo neodvisnosti)."

Aktiv novinarjev na radiu pa je pozval urednike, odgovorne urednike in vodstvo RTV-ja, naj se odločno uprejo pritiskom na posamezne novinarje in druge ustvarjalce oddaj TV Slovenija in pozivom k odstavitvi posameznih novinarjev, ukinitvi določenih oddaj in prekinitvi sodelovanja z dolgoletnimi zunanjimi sodelavci.

Dosje Kangler