Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mnenja in priporočila - Arhiv

Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

Mnenja in priporočila Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

Na varuhov naslov je prispelo 9 pisnih in 1 telefonski odziv na programsko vsebino z naslovom ODLOČITEV: Prireditev ob 30. obletnici odločitve za plebiscit v Poljčah, ki je bila objavljena 7. novembra 2020, ob 18.10 na TV SLO2.

Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

Mnenja in priporočila Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

V času koronavirusne epidemije, naraščanja števila obolelih in umrlih za covidom-19 ter različnih ukrepov za zajezitev okužb je tem bolj pomembno, da javni medij o javnem zdravju poroča natančno, preverjeno in tankočutno.

Deset priporočil za 2021

Mnenja in priporočila Deset priporočil za 2021

Varuhinja je tudi letos v času, ko se začenja pripravljati programsko produkcijski načrt za naslednje leto, iz odzivov občinstva izluščila nekaj ponavljajočih se vprašanj in napisala 10 priporočil, ki so lahko v oporo ustvarjalcem pri pripravi PPN 2021.

Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

Mnenja in priporočila Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

Ko javni medij razkriva nepravilnosti v porabi javnega denarja, mora skrbno preverjati podatke in vire ter zagotoviti tak obseg stališč, da si občinstvo o zadevi samo ustvari mnenje. Vztrajanja pri odgovorih ni mogoče enačiti s pristranskostjo.

Poročilo v zadevi radijski intervju/umik objave

Mnenja in priporočila Poročilo v zadevi radijski intervju/umik objave

Obravnava prejetih odzivov na radijsko oddajo Intervju z mikrobiologinjo je odprla dve osnovni vprašanji: ali je programska vsebina skladna s standardni javnega medija in ali je dovoljeno že objavljeno vsebino odstraniti iz spletnega arhiva?

Novinar v času virusa

Varuh Novinar v času virusa

Preudarnost v poročanju o virusu je ključ odgovornega novinarstva. Novinarjem RTV Slovenija ni treba tekmovati v hitrosti sporočanja in štetju okužb, ampak v preverjanju dejstev. V očeh občinstva štejeta verodostojna informacija in koristen nasvet.

Kako poročati o novih tehnologijah?

Mnenja in priporočila Kako poročati o novih tehnologijah?

»Javni medij mora dajati prednost argumentom stroke ter dejstvom pred mnenji in občutki laične javnosti«, meni varuhinja Ilinka Todorovski. O dvomih ni dovoljeno poročati posmehljivo, zadržke je treba raziskovati in iskati odgovore v imenu zaskrbljenih.

Časovno omejen spletni dostop do Jezera

Mnenja in priporočila Časovno omejen spletni dostop do Jezera

Odločitev o omejitvi dostopa do nadaljevanke Jezero v spletnem arhivu RTV 4D varuhinja sprejema z grenkim priokusom, saj gre za odločitev, ki posega v ustaljene gledalske navade in ni bila vnaprej napovedana.

Ali odgovorni urednik lahko zavrne objavo novinarskega prispevka?

Mnenja in priporočila Ali odgovorni urednik lahko zavrne objavo novinarskega prispevka?

Ali novinarji smejo poročati o vsebini, do katere so se javno opredelili? So zmožni vzpostaviti kritično distanco ? Ali s tem rušijo načelo nepristranskosti in verodostojnosti? Kakšna je vloga urednikov? Ali smejo zavrniti objavo članka ali prispevka?

Kolumna o cepljenju

Mnenja in priporočila Kolumna o cepljenju

Kaj je dovoljeno v komentarju? Ali v komentatorskem žanru, ki dovoljuje osebni pogled, smemo uporabiti žaljivo besedo? Ali je tudi pri komentarju zapovedana uravnoteženost? Kako se podajajo vsebine o javnem zdravstvu?

Varuhinja o intervjuju s sodnikom v nedokončani zadevi

Mnenja in priporočila Varuhinja o intervjuju s sodnikom v nedokončani zadevi

Ko sodnik spregovori o napadih nase in neodvisno sodstvo, je treba biti vse plati zvona, javni medij mora o tem poročati vztrajno, poglobljeno, raziskovalno. Enostranskega prikaza z enim akterjem po varuhinjinem mnenju ni mogoče šteti za takšno obravnavo.

Odstotki ali odstotne točke: napaka se ponavlja

Mnenja in priporočila Odstotki ali odstotne točke: napaka se ponavlja

Novinarski prispevki pogosto vsebujejo številčne podatke: nanje se novinarji sklicujejo, jih navajajo, z njimi podkrepijo trditve ali jih uporabijo kot povod za pripravo prispevka. Lahko pa postaneo tudi vir nejevolje zaradi napačne uporabe.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov