Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Mnenja in priporočila - Arhiv

Priporočila varuhinje za PPN 2024

Aktualno Priporočila varuhinje za PPN 2024

26.10.2023

Na podlagi odzivov gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov vsebin RTV Slovenija v obdobju od januarja do oktobra 2023 podajam nekaj priporočil, ki so lahko v pomoč ali razmislek načrtovalcem PPN za leto 2024.

Priporočila varuhinje za PPN 2023

Mnenja in priporočila Priporočila varuhinje za PPN 2023

6.12.2022

Na podlagi odzivov gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov vsebin RTV Slovenija v obdobju od januarja do avgusta 2022 podajam nekaj priporočil, ki so lahko v pomoč ali razmislek načrtovalcem Programsko-produkcijskega načrta za leto 2023.

Oddaje Studio City, Tednik in Tarča v predvolilnem času

Mnenja in priporočila Oddaje Studio City, Tednik in Tarča v predvolilnem času

11.4.2022

Vodstvo RTV Slovenija je odgovorilo na mnenje in priporočilo varuhinje glede zadeve Studio city, Tednik in Tarča v predvolilnem času. Varuhinja je na podlagi odziva vodstva napisala mnenje.

Studio City, Tednik in Tarča v predvolilnem času

Mnenja in priporočila Studio City, Tednik in Tarča v predvolilnem času

18.3.2022

Varuhinja je prejela več kot 400 odzivov glede začasne ukinitve televizijskih oddaj Studio City, Tednik in Tarča v času pred parlamentarnimi volitvami. O zadevi je napisala poročilo z mnenjem in priporočili.

Poročilo o zadevi Utrip/Dražgoše

Mnenja in priporočila Poročilo o zadevi Utrip/Dražgoše

24.2.2022

Varuhinja je prejela 339 odzivov gledalcev na oddajo Utrip, ki je bila na sporedu TV Slovenija 1 v soboto, 15. januarja. Avtor oddaje je bil Jože Možina.

Tarča – Dosje Kangler: zgrešena odločitev za obravnavo ene teme v dveh oddajah

Mnenja in priporočila Tarča – Dosje Kangler: zgrešena odločitev za obravnavo ene teme v dveh oddajah

15.2.2022

Ali je bila odločitev, da je oddaja Tarča - Dosje Kangler dvodelna, pravilna? Je bil prvi del pristranski? Varuhinja je v presojo vzela tudi časovno umestitev obeh oddaj v program in ustrezno seznanjanje javnosti o dvodelnem poteku oddaje.

Koliko intime sogovornikov razkriti, kdaj in kako?

Mnenja in priporočila Koliko intime sogovornikov razkriti, kdaj in kako?

10.12.2021

Kako v pogovorih, ki so po zasnovi osebni in izpovedni, ne posegati v polje intime, ki naj ostane zasebno? Kje je ta ločnica, kdo jo postavi? To so dileme, s katerimi se je varuhinja ukvarjala ob obravnavi ene od novembrskih zadev.

Kako poročati o cepivih proti covidu-19

Mnenja in priporočila Kako poročati o cepivih proti covidu-19

29.11.2021

Natančno in zanesljivo informiranje javnosti o vseh vidikih cepiv proti covidu-19 je zagotovo med najzahtevnejšimi novinarskimi nalogami v epidemičnih časih. V reševanju dilem lahko pomaga mednarodna medijska praksa.

Dileme medijskega popravka

Mnenja in priporočila Dileme medijskega popravka

25.10.2021

Kaj za ponovitev arhivske TV-oddaje pomeni, če je bila ta oddaja v preteklosti že predmet popravka po Zakonu o medijih (Zmed)? Ob obravnavi septembrske pritožbe je varuhinja o tem vprašala Pravno pisarno RTV Slovenija.

Pogovorimo se o covidu in vlogi RTV

Mnenja in priporočila Pogovorimo se o covidu in vlogi RTV

6.10.2021

Septembra je varuhinja zopet prejela več odzivov, katerih skupni imenovalec je poročanje javnega medija o epidemiji. Sprožilec so bili zadnji ukrepi za zajezitev širjenja virusa in obolenj, zlasti zaostritev PCT pogojev.

Prezrti deli Slovenije?

Mnenja in priporočila Prezrti deli Slovenije?

15.9.2021

Varuhinja pogosto prejema pripombe občinstva o neenakomerni regionalni pokritosti Slovenije v programih RTV SLO. V sodelovanju z uredništvoma TV Koper in TV Maribor je na primeru ene od oddaj pripravila analizo dejanske pokritosti regij.

Zakaj radijske oddaje ni v spletnem arhivu?

Mnenja in priporočila Zakaj radijske oddaje ni v spletnem arhivu?

17.8.2021

Uredništvo Vala 202 je po predvajanju oddaje Nedeljski gost, 11. julija 2021, presodilo, da objavljena vsebina ne ustreza standardom, da je bila objava v etru napaka in da pogovor ne bo dostopen na spletu. Varuhinja je uredništvu pritrdila.

O javnem zdravju še posebej odgovorno

Mnenja in priporočila O javnem zdravju še posebej odgovorno

17.8.2021

Po letu in pol pandemije covida, ko so v družbi opazni pandemična izčrpanost, dileme glede cepljenja, vladnih in javnozdravstvenih ukrepov ter splošen skepticizem in tudi teorije zarot, je odgovornost medijev pri poročanju o javnem zdravju toliko večja.

Deset priporočil varuhinje za leto 2022

Mnenja in priporočila Deset priporočil varuhinje za leto 2022

13.6.2021

Varuhinja je iz prejetih odzivov občinstva javnega medijskega servisa RTV Slovenija v letih 2017–2021 izluščila nekaj ponavljajočih se odzivov, ki lahko služijo kot opora ustvarjalcem pri snovanju izhodišč Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022.

Urejanje, poseganje, spor ... cenzura?

Mnenja in priporočila Urejanje, poseganje, spor ... cenzura?

1.6.2021

Novinarjevo delo je, da zbrane informacije poklicno pravilno in etično preoblikuje v informativno vsebino, urednikovo pa, da novinarja usmerja in skrbi, da objavljene vsebine dosegajo programske standarde. Kaj pa, če pri tej delitvi vlog pride do spora?

Vidimo napihovanje mask, razumemo pa nič!

Aktualno Vidimo napihovanje mask, razumemo pa nič!

29.3.2021

Zaščitne maske, ki nas med epidemijo ščitijo pred okužbo s koronavirusom, v programih TV Slovenija povzročajo tudi težave. Številni gledalci opozarjajo, da so nastopajoči na televiziji zaradi uporabe mask slabše razumljivi.

Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

Mnenja in priporočila Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

26.11.2020

Na varuhov naslov je prispelo 9 pisnih in 1 telefonski odziv na programsko vsebino z naslovom ODLOČITEV: Prireditev ob 30. obletnici odločitve za plebiscit v Poljčah, ki je bila objavljena 7. novembra 2020, ob 18.10 na TV SLO2.

Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

Mnenja in priporočila Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

20.10.2020

V času koronavirusne epidemije, naraščanja števila obolelih in umrlih za covidom-19 ter različnih ukrepov za zajezitev okužb je tem bolj pomembno, da javni medij o javnem zdravju poroča natančno, preverjeno in tankočutno.

Deset priporočil za 2021

Mnenja in priporočila Deset priporočil za 2021

11.6.2020

Varuhinja je tudi letos v času, ko se začenja pripravljati programsko produkcijski načrt za naslednje leto, iz odzivov občinstva izluščila nekaj ponavljajočih se vprašanj in napisala 10 priporočil, ki so lahko v oporo ustvarjalcem pri pripravi PPN 2021.

Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

Mnenja in priporočila Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

9.5.2020

Ko javni medij razkriva nepravilnosti v porabi javnega denarja, mora skrbno preverjati podatke in vire ter zagotoviti tak obseg stališč, da si občinstvo o zadevi samo ustvari mnenje. Vztrajanja pri odgovorih ni mogoče enačiti s pristranskostjo.

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov