Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mnenja in priporočila - Arhiv

Urejanje, poseganje, spor ... cenzura?

Mnenja in priporočila Urejanje, poseganje, spor ... cenzura?

01.06.2021

Novinarjevo delo je, da zbrane informacije poklicno pravilno in etično preoblikuje v informativno vsebino, urednikovo pa, da novinarja usmerja in skrbi, da objavljene vsebine dosegajo programske standarde. Kaj pa, če pri tej delitvi vlog pride do spora?

Vidimo napihovanje mask, razumemo pa nič!

Aktualno Vidimo napihovanje mask, razumemo pa nič!

29.03.2021

Zaščitne maske, ki nas med epidemijo ščitijo pred okužbo s koronavirusom, v programih TV Slovenija povzročajo tudi težave. Številni gledalci opozarjajo, da so nastopajoči na televiziji zaradi uporabe mask slabše razumljivi.

Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

Mnenja in priporočila Poročilo v zadevi Poljče/napis na zaslonu

26.11.2020

Na varuhov naslov je prispelo 9 pisnih in 1 telefonski odziv na programsko vsebino z naslovom ODLOČITEV: Prireditev ob 30. obletnici odločitve za plebiscit v Poljčah, ki je bila objavljena 7. novembra 2020, ob 18.10 na TV SLO2.

Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

Mnenja in priporočila Priporočilo: kako poročati o javnem zdravju

20.10.2020

V času koronavirusne epidemije, naraščanja števila obolelih in umrlih za covidom-19 ter različnih ukrepov za zajezitev okužb je tem bolj pomembno, da javni medij o javnem zdravju poroča natančno, preverjeno in tankočutno.

Deset priporočil za 2021

Mnenja in priporočila Deset priporočil za 2021

11.06.2020

Varuhinja je tudi letos v času, ko se začenja pripravljati programsko produkcijski načrt za naslednje leto, iz odzivov občinstva izluščila nekaj ponavljajočih se vprašanj in napisala 10 priporočil, ki so lahko v oporo ustvarjalcem pri pripravi PPN 2021.

Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

Mnenja in priporočila Raziskovalno novinarstvo in polemična razprava

09.05.2020

Ko javni medij razkriva nepravilnosti v porabi javnega denarja, mora skrbno preverjati podatke in vire ter zagotoviti tak obseg stališč, da si občinstvo o zadevi samo ustvari mnenje. Vztrajanja pri odgovorih ni mogoče enačiti s pristranskostjo.

Poročilo v zadevi radijski intervju/umik objave

Mnenja in priporočila Poročilo v zadevi radijski intervju/umik objave

29.04.2020

Obravnava prejetih odzivov na radijsko oddajo Intervju z mikrobiologinjo je odprla dve osnovni vprašanji: ali je programska vsebina skladna s standardni javnega medija in ali je dovoljeno že objavljeno vsebino odstraniti iz spletnega arhiva?

Novinar v času virusa

Varuh Novinar v času virusa

12.03.2020

Preudarnost v poročanju o virusu je ključ odgovornega novinarstva. Novinarjem RTV Slovenija ni treba tekmovati v hitrosti sporočanja in štetju okužb, ampak v preverjanju dejstev. V očeh občinstva štejeta verodostojna informacija in koristen nasvet.

Kako poročati o novih tehnologijah?

Mnenja in priporočila Kako poročati o novih tehnologijah?

12.02.2020

»Javni medij mora dajati prednost argumentom stroke ter dejstvom pred mnenji in občutki laične javnosti«, meni varuhinja Ilinka Todorovski. O dvomih ni dovoljeno poročati posmehljivo, zadržke je treba raziskovati in iskati odgovore v imenu zaskrbljenih.

Časovno omejen spletni dostop do Jezera

Mnenja in priporočila Časovno omejen spletni dostop do Jezera

30.01.2020

Odločitev o omejitvi dostopa do nadaljevanke Jezero v spletnem arhivu RTV 4D varuhinja sprejema z grenkim priokusom, saj gre za odločitev, ki posega v ustaljene gledalske navade in ni bila vnaprej napovedana.

Ali odgovorni urednik lahko zavrne objavo novinarskega prispevka?

Mnenja in priporočila Ali odgovorni urednik lahko zavrne objavo novinarskega prispevka?

16.01.2020

Ali novinarji smejo poročati o vsebini, do katere so se javno opredelili? So zmožni vzpostaviti kritično distanco ? Ali s tem rušijo načelo nepristranskosti in verodostojnosti? Kakšna je vloga urednikov? Ali smejo zavrniti objavo članka ali prispevka?

Kolumna o cepljenju

Mnenja in priporočila Kolumna o cepljenju

10.12.2019

Kaj je dovoljeno v komentarju? Ali v komentatorskem žanru, ki dovoljuje osebni pogled, smemo uporabiti žaljivo besedo? Ali je tudi pri komentarju zapovedana uravnoteženost? Kako se podajajo vsebine o javnem zdravstvu?

Varuhinja o intervjuju s sodnikom v nedokončani zadevi

Mnenja in priporočila Varuhinja o intervjuju s sodnikom v nedokončani zadevi

21.11.2019

Ko sodnik spregovori o napadih nase in neodvisno sodstvo, je treba biti vse plati zvona, javni medij mora o tem poročati vztrajno, poglobljeno, raziskovalno. Enostranskega prikaza z enim akterjem po varuhinjinem mnenju ni mogoče šteti za takšno obravnavo.

Odstotki ali odstotne točke: napaka se ponavlja

Mnenja in priporočila Odstotki ali odstotne točke: napaka se ponavlja

15.10.2019

Novinarski prispevki pogosto vsebujejo številčne podatke: nanje se novinarji sklicujejo, jih navajajo, z njimi podkrepijo trditve ali jih uporabijo kot povod za pripravo prispevka. Lahko pa postaneo tudi vir nejevolje zaradi napačne uporabe.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov