Varuhinja posebej poudarja (in ponavlja), da je v javnem mediju dovoljeno govoriti o vseh družbenopomembnih in zanimivih vprašanjih, da ni tabujev ali prepovedanih gostov, kar velja tudi za vsebine v sferi znanosti, medicine, farmacije ali javnega zdravja, vendar ob doslednem spoštovanju programskih, poklicnih in etičnih standardov javnega medija, z ustrezno opredelitvijo fokusa, konteksta in žanra obravnave ter upoštevanju zasnove posameznih oddaj ali programskih pasov.

Odgovornost javnega medija, novinarjev in voditeljev je še večja v pogovorih, ki se nanašajo na zdravje, saj se morajo programski ustvarjalci javnega medija zavedati potencialnega vpliva na odločitve ljudi. Pri temah, ki lahko vplivajo na zdravje posameznikov ali javno se naj vsebine posredujejo natančno, nedvoumno, preudarno in tenkočutno, brez elementov senzacionalizma. Pomembno je, da so k besedi povabljeni strokovni in kompetentni sogovorniki, da se uporabijo in navajajo le preverjeni in znanstveno potrjeni viri ter da se dejstva in razlage posredujejo na način, ki pri občinstvu ne more ustvariti napačnega vtisa, da gre za medicinske nasvete, ki jih smejo podajati le zdravniki.

KAJ PRAVIJO MERILA, SMERNICE, STANDARDI?

V času pandemije je treba še pozorneje slediti Poklicnim merilom in načelom novinarske etike, zlasti tč. 10.2. Odnos do zdravja ter upoštevati varuhinjina priporočila za poročanje o javnem zdravju, ki jih je od marca 2020 večkrat posredovala uredništvom, se o njih pogovarjala z uredniki in novinarji, jih javno pojasnjevala ter objavljala v mesečnih poročilih in novicah.

Smernica glede poročanja o javnem zdravju

"V javnem mediju je pri podajanju javnozdravstvenih vsebin treba v prvi vrsti slediti javnozdravstvenim smernicam v državi in argumentom stroke. Pri obravnavi javnozdravstvenih (kakor tudi drugih strokovnih, znanstvenih itd.) tematik ni dovoljeno matematično izravnavati strokovnih argumentov, ki slonijo na dejstvih in dognanjih, in nasprotnih mnenj, ki slonijo na občutkih, strahovih, nedokazanih trditvah, neprimerljivih podatkih ali podatkih, ki jih je stroka ovrgla.Lažno uravnoteževanju (false equivalence), ko se primerja neprimerljivo, ni združljivo z odgovornim novinarstvom v javnem mediju. Dolžnost javnega medija je, da daje prednost dejstvom, strokovnim ugotovitvam pred laičnimi mnenji in laičnimi interpretacijami teh podatkov in dokazov. Vendar pa je za celovit prikaz javnozdravstvenih tematik, ki očitno tudi delijo in sprožajo nasprotovanja, treba poiskati ustrezen način za vključitev ločenih pogledov in pri tem upoštevati vsakokratni fokus, kontekst in žanr obravnave."

Ko gre za zdravje ljudi, je tem bolj pomembno kritično presojati informacije z družbenih omrežij in nepreverljivih spletnih ali drugih virov (tč. 1. 3. Preverjanje dejstev). Javni medij se mora v teh okoliščinah izogibati senzacionalizmu in posredovanju parcialnih podatkov, ki begajo občinstvo in mu ne pomagajo pri odgovornem in informiranjem državljanskem ravnanju, kar je tudi ena od dolžnosti javnega medija (gl. Programski standardi, o delovanju RTV Slovenija v interesu javnosti).

Pravilno ravnanje novinarjev javnega medija je podrobno opisano v več določilih Poklicnih meril in načel novinarske etike: 1.1 Natančnost, 1.2 Nepristranskost: 1.5 Odgovornost, 1.8 Pravičnost, 9.1 Voditelji oddaj, 5.6 Intervju, 10.2 Odnos do zdravja.

To so tudi določila Poklicnih meril in načel novinarske etike, na katera varuhinja velikokrat opozarja, posebej v obravnavi pritožb na posamezne pogovorne oddaje in posredovanje informacij o zdravju; v zvezi s tem je podala že več priporočil (gl. letna poročila 2017-2020).

Povod: radijski intervju

Varuhinja je o pomenu odgovornega poročanja glede javnega zdravja znova pozvala v poročilu, ki ga je pripravila po obravnavi oddaje Vala 202 Nedeljski gost, ki je bila na sporedu 11. julija 2021.

V njej je bilo izrečenih več spornih trditev o uradni medicini, zdravnikih, zdravstvenih ukrepih in politikah, zdravilih, farmaciji, ugotavljanju, preprečevanju in zdravljenju posameznih boleznih in bolezenskih stanjih (rak na dojki, prostati, materničnem vratu, depresija, povišan holesterol in krvni tlak) ter epidemiji. Uredništvo se je odločilo, da oddaja, ki ne dosega programskih standardov, ne bo dostopna v spletnem arhivu in digitalnem okolju.

Za poletni mesec, ko je navadno manj odzivov javnosti, je bil julij 2021 nadpovprečen, predvsem zaradi veliko verižnih pisem in sporočil z mnenji in povezavami o epidemiji, ukrepih in zlasti cepljenju in cepivih. Na varuhov naslov je julija prispelo 142 sporočil, povezanih s cepljenjem in covidom-19. Prevladovala so sporočila, ki niso povezana z javnim medijem, ampak so vsebovala povezave na različne spletne strani z objavami o epidemiji, testiranju, cepljenju in ukrepih ter mnenja pošiljateljev do teh vprašanj. Med njimi je bilo npr. 67 verižnih pisem proti samoplačniškemu testiranju za covid-19. Več sporočil je vsebovalo pozive proti plačevanju RTV-prispevka in zahteve, da javni medij enakomerno predstavlja argumente stroke in objave na družbenih omrežjih. Prispelo je tudi 47 verižnih pisem z mnenjem o epidemiji in cepljenju, ki so vsebovala protest, ker oddaja Nedeljski gost Vala 202 ni dostopna na spletu.
Varuhinja ne odgovarja na verižna pisma in ne sodeluje v množičnem dopisovanju.