Črna kronika

Poudarki

  • Potrditev pričanja nemškega kolega
  • Sledi mnenje o krvnih sledovih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 6 glasov Ocenite to novico!
Milko Novič
Milku Noviču so pred kratkim odpravili dve leti trajajoč pripor. Foto: BoBo
VIDEO
Sojenje Noviču: zaslišanj...
VIDEO
Sojenje Noviču se nadaljuje

Dodaj v

Nemška izvedenka: Trije delci z Novičevega plašča skladni z najdenim tulcem

Sojenje Milku Noviču
11. januar 2017 ob 15:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sestava treh delcev, najdenih na plašču Milka Noviča, ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu, a ni nujno, da prihajajo prav z omenjenega tulca, je na sojenju dejala nemška izvedenka Edith Gebhart.

Nemška izvedenka Edith Gebhart je bila zaslišana na ljubljanskem okrožnem sodišču v okviru sojenja Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega instituta Janka Jamnika. Analizirala je ostanke z Novičevih las in plašča.

Štirje elementi
Najdene delce je mogoče razvrstiti v tri kategorije, je pojasnila. V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa njihova sestava ustreza sestavi delcev, najdenih na tulcu s kraja umora. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca - svinec, barij, kositer in antimon.

Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se prav tako lahko pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja, ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tudi tri delce, katerih sestava ustreza sestavi delcev s tulca, torej delce kategorije A, je dejala.

Tip streliva?
Nekoliko pozneje je na vprašanje Novičeve obrambe, ali obstaja metoda, s katero bi bilo mogoče določen delec pripisati točno določenemu tulcu, odgovorila nikalno: "Takšna metoda mi ni poznana. Lahko le rečem, ali skladje med delci obstaja ali ne." Na vprašanje, ali je v svoji dosedanji praksi kombinacijo omenjenih štirih glavnih elementov zasledila zgolj pri tipu streliva, ki je bilo uporabljeno pri umoru Jamnika in ki naj bi bilo precej pogosto, ali še kje drugje, pa je odgovorila, da bi morala pogledati v podatkovno bazo njihovega laboratorija.

Potrditev pričanja nemškega kolega
Izvedenka je tudi potrdila pričanje nemškega kolega Axla Mantheija, ki je na zaslišanju pred mesecem dni dejal, da je mogoče, da so nekateri delci na Novičev plašč prišli na strelišču, na katerem naj bi streljal več kot leto dni prej.

Delce, ki so jih našli na Novičevih laseh, je nemška izvedenka uvrstila v kategorijo B, med njimi tudi delec, ki ga je slovenski Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) v svojem mnenju uvrstil med delce kategorije A. "Gre za mejni primer, vendar sem se iz previdnosti odločila, da gre za kategorijo B," je pojasnila svojo odločitev.

Glede na vse, kot je dejala, ne more izključiti, da je bil vir streljanja za delce, najdene v Novičevih laseh, drug kot tisti s kraja dejanja, kot ne more izključiti, da je bil vir isti.

Sodnica je danes tudi soočila poročili nemškega forenzičnega laboratorija in slovenskega. Vendar sta se Gebhartova in Ester Ceket iz NFL-ja, ki je izdelala slovensko mnenje, o izsledkih večinoma strinjali.

Sledi mnenje o krvnih sledovih
Sojenje Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 ustrelil svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Jamnika, bodo nadaljevali 1. februarja, ko bi bil lahko zaslišan nemški strokovnjak, ki je pripravil mnenje o krvnih sledovih. Mnenje naj bi bilo že izdelano, vendar ga sodišče uradno še ni prejelo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Rugess Nome
# 11.01.2017 ob 15:36
se pravi greš na strelišče in parkrat ustreliš, pol lahko z istim oblačilom in istim strelivom nekoga fentaš in ti ne bojo mogli nič ker ne bojo mogli dokazat kdaj so ti delci padli na oblačilo...
svabo
# 11.01.2017 ob 15:24
Če so delci skladni s tulcom najdenem ob truplu..........kaj stori CSI Miami. Naredijo spektakularno aretacijo po z uporabo prisilnih sredstev.
Joker
# 11.01.2017 ob 16:05
Ne Skippy, tako deluje pravna država.
garmond
# 11.01.2017 ob 18:09
A na strelišču se kar v plaščih trenira streljanje? Samo vprašam, v mojih časih smo bili na strelišču v nečem bolj udobnem, plašč te samo ovira pri streljanju, posebno pri ramenih in pazduhah.
pajo88
# 11.01.2017 ob 17:27
janez_2000, to pa ne bo držalo, razen če tečete...5min/km je tempo povprečnega rekreativnega tekača.
ata
# 11.01.2017 ob 16:40
@Rugess Nome: ne gre samo za to. Niti Noviča niti njegovega plašča nihče(!) ni videl na mestu zločina. Policija je enkrat v toku preiskave prišla do Noviča in ga odpeljala na zaslišanje. Pri tem je Novič oblekel isti plašč, kot naj bi ga imel ob streljanju na umorjenega?
Sledi s plašča so vzeli šele na zaslišanju - in Novič naj bi bil tako naiven (neumen, samozavezovan...), da je na zasliščanje vzel isti plašč s katerim naj bi nekoga umoril?
Se ti zdi to verjetno?
Wasabi
# 11.01.2017 ob 17:23
Dr. Novič ima tak akademski "track record" (objave, citati...), kot ga si ga znanstvenik lahko samo želi.

Torej znanstveniki so po defoltu nedolžni? Zanimivo razmišljanje!
juk
# 11.01.2017 ob 16:18
Če je to edino kar imajo proti njemu mora biti oproščen. To je ze drugi izvedenec ki je rekel isto. Pac ni dovolj da bi ga obsodilu. In prav je da so pazljivi
ata
# 11.01.2017 ob 16:55
@Wasabi: Tip je cel sumljivac!

Dr. Novič ima tak akademski "track record" (objave, citati...), kot ga si ga znanstvenik lahko samo želi.
RAZOČARAN
# 11.01.2017 ob 16:42
zvit

Nović očitno ne bo obsojen,bo pa s svojim zločinom moral živeti do konca življenja. Ne bo mu lahko.

Tudi po moje ne bo obsojen, čeprav mislim, da je storilec. Kar pa se tiče njegovega življenja naprej, bo živel še bolj zadovoljen kot sedaj, kajti je tak tip človeka. Nebi ga hotel za prijatelja.
mikitr
# 11.01.2017 ob 18:19
Tud če ga je res pospravil ,mu kot kaže ne bodo dokazali.Dobr podatek za potencjalne morilce(bo več korajže),slab za potencjalne žrtve in bližnje.
ventil
# 11.01.2017 ob 16:45
Izvedenec na izvedenca, tako dolgo da pride do določenega nesoglasja. Na koncu bo nastal dvom, ki gre vedno v korist obtoženega. Po slovenski zakonodaji bo ponovno en morilec več oproščen, če ne na okrožnem, pa na višjem, vrhovnem.....

Žalostno, da pri nas dokaze in indice ne skladajo po logičnem zaporedju, ampak samo kar je 100 posto, ostalo nič ne velja... . Zato pa na koncu pri nas vse sodbe zoper prave kriminalce padajo kot domine. Odvetniki vedno najdejo luknjo ali dvom, tožilci pa so dostikrat premalo zagnani ali zainteresirani za pregon.
sistemc.
# 11.01.2017 ob 17:32
Diši mi po mastni odškodnini.
Jurčič
# 11.01.2017 ob 16:49
aha, ne moremo rečt tega, ne onega ...v bistvu nič...lahko to, lahko ono
odzajcatč
# 11.01.2017 ob 16:15
...a možakar je hodu na strelišče trenirat al kaj!??....
frgo
# 11.01.2017 ob 16:05
Če so ti ubogi delci, za katere itak ne morejo dvoumno dokazat od kje so prišli, vse kar imajo proti možaku, potem je škoda davkoplačevalskega denarja za nadaljevanje sojenja.
esspero
# 11.01.2017 ob 21:58
Vidim da vas večina komentatorjev danes sploh ni bralo prejšnjih člankov o tej zadevi. Ugotavljate in še celo bolj pametujete z končno sodbo kot izvedenci za balistiko. Če bi malce gledali TV 3 bi videli kaj se je okrog tega dogajalo. Mislim da bi bil dober roman kot npr Boter 3 ( bila sta 1 in 2) torej horror nadaljevanje.
Sussudio
# 11.01.2017 ob 19:20
Po komentarjih sodeč ni toliko pomembno če je res kriv ali res ni kriv ampak je bolj pomemebno da bo obsojen oz bo oproščen samo na podlagi nekega političnega navijanja.

Jaz v vsakem primeru pravim da ne moreš obsoditi nekoga če nimaš dokazov.
Delce A kategorije je potrdil le slovenski izvedenec. Dva nemška bistveno bolj specializirana sta vse kategorizirala v najboljšem primeru v B kategorijo. Torej kot kaže z delci na plašču ne bo dokazov za umor. Naj iščejo druge dokaze...
ata
# 11.01.2017 ob 17:34
@Wasabi: tega nisem napisal - le odzval sem se na "sumljivac" - pa karkoli naj bi ta spačenka že pomenila.
praetor
# 11.01.2017 ob 15:53
Čudno, da pri meni niso našli podobnih delcev, pri osumljencu pa so jih. Sam zgleda niso dovolj podobni.
Skippy
# 11.01.2017 ob 15:48
@Rugess Nome
očitno. Ampak tako deluje znanost.
brezposelni
# 14.01.2017 ob 16:04
Članek, ki zelo zavaja!

Če so na suknjiču našli tri delce, ki imajo iste 4 kemijske elemente, kot morilski izstrelki, potem še to ne pomeni, da so iz tiste morilske pištole. Ker ni pomembno, da se samo število elementov ujema, ampak količina teh elementov, ter takšnih delcev mora biti več.

Na Nova24Tv so razložili, da je izvedenka samo razporedila delce in trije delci so se izkazali, kot še najbolj podobni, pa nič več.

Skratka, zelo zavajujoč članek.
Miki Mause
# 13.01.2017 ob 11:13
Še za neprištevnega naj se razglasi, pa bo konc sojenja in oproščen. Kako nesposobno slovensko sodstvo imamo, se vidi, da nima drugih pomebnejših izkušenj, kot pa samo sojenje par povzročiteljem hudih nesreč pa vrtnarjem marihuane. Vse ostalo se pa na sodiščih vleče in vleče, pa dokazi propadejo.....skrajno neresno in neprofesionalno.
ZETAC
# 13.01.2017 ob 07:29
Zakaj je izvedenka prav iz Nemčije?

Zato, ker imajo naši kriminalisti pogodbo o sodelovanju z njimi.
Sicer pa, ne da bi se opedeljeval, pri celi zadevi se mi zdi najmanj logično, da bi potem v istem plašču, kot naj bi storil umor, hodil naokrog...
Yeah sure
# 12.01.2017 ob 14:17
@Skippy, zamenjal si pravo in znanost.
FrenkMate
# 11.01.2017 ob 22:32
Fake news.
anrom
# 11.01.2017 ob 17:58
Bom še enkrat ponovil za ta primer:mala šola kako se strokovnjak za kemijo poigrava z forenziki.Padli so pa še bolj banalni primeri na sodišču.
Wasabi
# 11.01.2017 ob 16:47
Tip je cel sumljivac!
tim sein
# 11.01.2017 ob 16:46
@Rugess Nome
Prav da ne... stvar je nekoliko bolj kompleksna.... bo šlo?
galoper
# 11.01.2017 ob 18:21
Obstaja možnost, da bi kdo iz tulca stresel ostanke smodnika na oblačilo osumljenca? Samo štirje delci so neverjetno majhna količina.
Sredinski
# 11.01.2017 ob 17:18
Zakaj je izvedenka prav iz Nemčije?
iufhdfewd
# 11.01.2017 ob 16:30
"Če je to edino kar imajo proti njemu mora biti oproščen."

Če niso dovolj dokazi kategorije A,potem zmanjka črk ki so pred A-jem.
Wasabi
# 11.01.2017 ob 17:40
Ja sumljivac pomeni, da je sumljiv, če so mu našli delce A na rokavu. A tebi se to ne zdi sumljivo? Nisem jaz tukaj, da bom odločal o njegovi krivdi oz. nedolžnosti, je pa najdba teh delcev sigurno zelo sumljiva zadeva.
juk
# 11.01.2017 ob 17:31
Sej najbrz imajo se kaj. Dvomim da se bo izvlekel
Sredinski
# 11.01.2017 ob 17:20
A ostale države nimajo tovrstnih izvedencev?
zvit kot presta
# 11.01.2017 ob 16:27
Nović očitno ne bo obsojen,bo pa s svojim zločinom moral živeti do konca življenja. Ne bo mu lahko.
janez_2000
# 11.01.2017 ob 17:22
Imam 66 let pa se oblečem in prehodim 2 km prej kot v desetih minutah. In nisem ravno športnik. Kakšen neumen zagovor.
F.C.B.
# 11.01.2017 ob 16:04
Upam, da bo g.Novič oproščen.
slovenkaaaa
# 11.01.2017 ob 15:57
To so zdaj spet neke Janševe metode argumentacije na sodišču. Jasno je, da je pravi, pa analizirajo v najmanjše atome... tako kot tisto o želvi in zajcu, ki tekmujeta v teku, jasno, da je zajec hitrejši, a če prikažeš po milimetrih, izpade, kot da zajec ne more želve prehiteti, ker je ona vsak hip milimeter naprej.
Kazalo