Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 29 glasov Ocenite to novico!
Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil, ker se z Lopuhovo ni strinjal glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Foto: BoBo

Sojenje Radanu: izvedenec na prašičih testiral usmrtitve s kalijem

Na sodišču pregledali EKG-posnetke prašičev
23. maj 2018 ob 17:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na naroku v sojenju Ivanu Radanu so predvajali posnetke EKG-jev srca ob usmrtitvi treh prašičev, ki jih je predlagal avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll; EKG prašiča, umorjenega s kalijem, ni bil podoben EKG-ju umrlega Radanovega bolnika.

Na sodišču so predvajali posnetke EKG-jev srca ob usmrtitvi treh prašičev. Prvi prašič je izkrvavel, zato naj bi bil njegov EKG podoben tistemu ob naravni smrti bolnika, ki bi bil hudo poškodovan in mu ne bi pomagali. Drugemu prašiču so vbrizgali veliko količino kalija, tretji pa je imel okvaro srca in so mu prav tako vbrizgali kalij.

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil zato, ker se ni strinjal s pričo tožilstva, strokovnjakinjo za paliativo Matejo Lopuh, glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Kröll je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Kröll je na podlagi posnetka pojasnil, da so pri živali, ki je izkrvavela, na EKG-ju še mogoča določena nihanja, potem ko srce neha biti in je večinoma na EKG-ju ravna črta. Ta nihanja so posledica elektromehanskega delovanja v posameznih vlaknih v srcu, čeprav ta več ne iztiska krvi. Po izvedenčevih navedbah se takšen EKG-posnetek v principu ne razlikuje od posnetka Radanovega bolnika, za katerega pa tožilstvo trdi, da je dobil smrtonosni odmerek kalija.

Usmrtitve prašičev odobrilo avstrijsko ministrstvo
Pri drugih dveh posnetkih, ki sta bila narejena pri prašičih, ki sta dobila odmerek kalija, pa po tem, ko je prišlo do ravne črte na EKG-ju, ni več nobenih nihanj, je pojasnil Kröll. Ob tem je opozoril, da je poskuse na živalih odobrilo avstrijsko zvezno ministrstvo za raziskave in prašiči niso bili usmrčeni zato, ker je samo on tako želel, ampak bi bili tako ali tako usmrčeni, saj so prej na njih izvajali poskuse.

Tožilstvo s posnetki ni bilo seznanjeno
Lopuhova na sodišču ni bila navzoča, saj tožilstvo ni bilo seznanjeno, da bodo predvajali posnetke. Sojenje se tako nadaljuje točno čez tri mesece, ko se bosta lahko tako tožilstvo kot obramba opredelila do predvajanih posnetkov.

Tožilka Katarina Bergant sicer predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa, ki bi ocenil, ali je mogoče zatrditi, da EKG-posnetek omenjenega Radanovega bolnika kaže na bolnika, ki ni prejel kalija. Kot je opozorila, imajo EKG-izpis tega bolnika za zelo kratek čas in v tem času aparat ni zaznal asistolije srca, četudi je bila na monitorju bolj ali manj ravna črta.

Po mnenju Krölla dodatnega izvedenca kardiologa ne potrebujejo, saj da kardiologi nimajo izkušenj z ustavljanjem srca z aplikacijo s kalijem. Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem.

Dodatnemu izvedencu je nasprotovala tudi obramba, po njihovem mnenju gre za poskus zavlačevanje postopka in podcenjevanje izvedenca. Radanu sicer tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle, pa tudi ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

VIDEO
V sojenju Radanu izvedli poskuse na prašičih
La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
FlyEagle
# 23.05.2018 ob 18:52
Morilska sla - mene pa moti objavljanje, navajam "Radanu sicer tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle", ker je g. Friedl že zdavnaj odstopil od svojega mnenja in morilski sli. Kako je mogoče, da se sedaj v člankih poroča, da je dr. Radan obtožen umorov iz morilske sle? A mi kdo to obrazloži?
Binder Dandet
# 23.05.2018 ob 20:15
Se en primer nezadostne strokovne usposobljenostih slovenskh izvedencev.
samogledam
# 24.05.2018 ob 05:17
to pa je izgubljanje časa in denarja brez veze...o primerih ki so dejansko že umirali in je bilo samo vprašanje časa...dr.Radana bi morali zaposliti v Hospicu, kjer bi opravljal evtanazijo, ne pa da se medicina gre humanost na živih truplih, ki si želijo umret.
Zdrav mlad človek ne razume starega človeka, ki je naveličan vsega in utrujen vsega.Starost ni lepa, če je posredi še bolezen, vegetiranje in samota, pa postane neznosna.
Radio
# 23.05.2018 ob 18:48
No, to pa je CSI style dokazovanje, ne pa dokazovanje na nivoju slovenskih izvedencev.
Uomo Tigre
# 23.05.2018 ob 21:11
Bogi pujski :(
QUENDI
# 23.05.2018 ob 22:52
....sedaj morajo pa še pujse ubijati da bi dokazali kako so doktorski egoistični karieristi skreganii kar dokazuje tudi otroška srčna kirurgija.....tisti sidikalist molči......tudi zbornica.......Hipokratova prisega.......da bom molčal o vsem, kar bom pri izvrševanju prakse ali tudi izven nje videl ali slišal o življenju in vedenju ljudi in česar ne gre obešati na veliki zvon, ker sem mnenja, da je take reči treba ohraniti zase kot (poklicno) skrivnost. Če bom torej to prisego vestno izpolnjeval in je ne bom prelomil, naj mi bo dana sreča in blagoslov v življenju in poklicu, da me bodo vsi ljudje imeli zmeraj v čislih, če pa jo bom prekršil in postal krivoprisežnik, naj me zadene nasprotno....
Binder Dandet
# 24.05.2018 ob 17:32
@GORILA:
Ne razumem, na kaj ciljas.
GORILA
# 24.05.2018 ob 08:20
@Binder
Se en primer nezadostne strokovne usposobljenostih slovenskh izvedencev.

...škoda dnarja za izobraževanja...
...dajmo jim rajši še plačo malo zmanjšat, potem bo pa sigurno boljše!
brezposelni
# 27.05.2018 ob 14:54
KunteKinte

# 26.05.2018 ob 23:33
Prijavi neprimerno vsebino Zgleda da bo Radan oproščen.. odvetnik Krstič stari lisjak je zelo dobro zastavil obrambo..in bo tožilstvo deklasiral na celi črti.. če vzamemo primerjavo Radan vs Novič.. 7 umorov vs 1 umor.. vrhunski odvetnik vs povprečni..


Nekam čudno ti ponavljaš. Shizofrenično, kot, da mešaš jabolka in hruške. Pomembno je, ali je umor bil. ali ne bil, ne kakšni odvetniki so. Dobro je predvsem, da bi bili pošteni.

Če je Novič ubil Jamnika, zasluži kazen, čeprav mogoče manjšo. A kolikor sem zasledoval, ga ni ubil, če pa ga je, vsaj dokazov ni dovolj.
KunteKinte
# 26.05.2018 ob 23:33
Zgleda da bo Radan oproščen.. odvetnik Krstič stari lisjak je zelo dobro zastavil obrambo..in bo tožilstvo deklasiral na celi črti.. če vzamemo primerjavo Radan vs Novič.. 7 umorov vs 1 umor.. vrhunski odvetnik vs povprečni..
TheRightPower
# 24.05.2018 ob 11:47
“Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem.“

Lahko tole nekdo pojasni? Možgansko mrtvi- v komi ali kako? Delujoče srce verjetno nima nobene veze z možgani ali pač? Nekdo postavi diagnozo “mrtvi možgani” in gremo izrezovat? Verjetno res...
zamudnik
# 24.05.2018 ob 12:05
Izvedenec na prašičih je testiral usmrtitve,
Če bi bil na travi, bi bilo zaskrbljujoče, ker pa je na šniclih in ocvirkih, mu eksperimente oprostimo.
MrzlaJuha
# 24.05.2018 ob 06:45
Vsi smo eni pujsi.
Regedit
# 24.05.2018 ob 09:09
lahko bi kar na sebi stestiral
Ples
# 23.05.2018 ob 18:51
Smrtne žrtve ... Če jih ni bilo prej, so pa zdaj :(
Kekec99
# 23.05.2018 ob 21:20
Mučenje živali, in to ne kar neke, mučenje kralja živali!!! Po mučenju pa so meso morali vreči stran, ob vsej lakoti???
Kazalo