Evropska ljudska stranka se je na Ertlovo odlikovanje odzvala prejšnji teden, zdaj pa odgovarjajo na Türkove izjave s torkove novinarske konference. Foto: MMC RTV SLO
Evropska ljudska stranka se je na Ertlovo odlikovanje odzvala prejšnji teden, zdaj pa odgovarjajo na Türkove izjave s torkove novinarske konference. Foto: MMC RTV SLO

Uradni govorec predsednika največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu ELS/EPP Antoine Ripoll je v odzivu na včerajšnje izjave slovenskega predsednika Danila Türka zapisal: "Gospod Joseph Daul, predsednik največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu, je že podal izjavo na to temo (podelitev priznanja Ertlu), za katero trdno stoji. Sam sebe in svoje skupine ne želi spustiti na raven prerekanja, ki podžiga čustva in ustvarja delitve. Simboli so v družbi pomembni in poslanski skupini ELS-a je jasno, da tisti, ki so bili na ključnih položajih med komunističnim režimom, ne morejo predstavljati simbola demokratizacije."

Daul je že prejšnji teden sporočil, da obžaluje odlikovanje nekdanjemu načelniku tajne službe v Sloveniji, njegova stranka pa, da zavrača sistematično spodbujanje promocije komunističnih simbolov in diktatorjev v nekaterih državah članicah.

Türk začuden nad izjavami
Predsednik države Danilo Türk je včeraj izrazil začudenje nad izjavami tako doma kot v tujini zaradi odlikovanja. O izjavi Evropske ljudke stranke (EPP), da je bil Ertl nekoč vodja tajne komunistične policije Udba, in o resoluciji omenjene evropske stranke, ki primerja Udbo s Stasijem v Vzhodni Nemčiji ter Securitatom v Romuniji, je Türk povedal, da v obeh manjka predstavitev razlogov, ki so ga napeljali k odlikovanju Ertla. Po njegovem mnenju to daje napačen vtis o razlogih za odlikovanje.

Predsednik republike, ki je Ertla konec novembra odlikoval za zasluge v času akcije Sever, s katero so preprečili t. i. miting resnice leta 1989, je v torek dejal, da so stališča EPP-ja selektivna. Kot je dejal, to niti ne preseneča, "ker politične stranke načeloma niso zelo kredibilen dejavnik zgodovinske resnice ali celovite in objektivne obravnave človekovih pravic". Kot je poudaril Türk, imajo politične stranke "svoje politične cilje, svoje politične prijatelje". "In to se vidi v izjavah političnih strank, tudi pri Evropski ljudski stranki."