Evropska unija
Višegrajska četverica
Višegrajska četverica (od leve proti desni): predsedniki vlad Češke Bohuslav Sobotka, Madžarske Viktor Orban, Poljske Beata Szydlo in Slovaške Robert Fico. Skupina je bila oblikovana 15. februarja 1991, ko je bilo prvo srečanje - takrat še trojke (Češkoslovaška) - v mestu Višegrad na Madžarskem, kjer so se že leta 1335 srečali vladarji Bohemie (Češka), Poljske in Madžarske. Namen ustanovitve neformalnega zavezništva je bilo pospešiti gospodarsko, vojaško in energetsko sodelovanje ter pospešiti približevanje evropskim integracijam. Četverica ima skupaj približno 64 milijonov prebivalcev, kar jo po velikosti uvršča ob bok Veliki Britaniji ali Franciji. Seveda, če bi šlo za eno državo. V četverici v zadnjem času nastaja ločnica med Češko in Slovaško na eni strani ter Madžarsko in Poljsko na drugi. Foto: Reuters
Viktor Orban in Beata Szydlo
Velika zaveznika v "boju proti Bruslju" Viktor Orban in Beata Szydlo. Orban je na nedavnem obisku v Varšavi "popihal na dušo" Szydlovi: "Če pogledamo na dosežke Poljske na ekonomskem, kulturnem in znanstvenem področju, potem lahko rečemo, da je Poljska motor Unije." Foto: EPA
Angela Merkel
Stare članice EU-ja (Nemčija, Francija, Italija) "žugajo" neposlušnim "Višegrajcem", da bodo občutili finančne posledice, če ne bodo sprejeli migrantov. A pravna podlaga za tovrstne sankcije ne obstaja. Na fotografiji nemška kanclerka Angela Merkel in Orban. Foto: EPA
Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron se med avgustovsko turnejo po srednji in vzhodni Evropi ni srečal s političnim vodstvom Madžarske in Poljske, ki jima je očital demokratični primanjkljaj in ju razjezil. Macron se bo s Poljsko in Madžarsko "udaril" tudi zaradi reforme direktive t. i. napotenih delavcev z Vzhoda, ki po Macronovem mnenju z nižanjem delavskih standardov predstavljajo nelojalno konkurenco na Zahodu. Foto: EPA
Viktor Orban
Orban je po odločitvi sodišča EU-ja, ki je razsodilo, da so kvote za razporeditev migrantov primeren ukrep, izjavil, da odločitev sprejme na znanje, a da Madžarska svoje politike do migrantov ne bo spreminjala. "Sami bomo odločali, s kom želimo živeti. Nekdanje kolonialne sile nam želijo vsiliti svojo voljo, a mi ne želimo postati država priseljencev. Od svojih volivcev nisem dobil tega mandata." Foto: EPA

Dodaj v

Uporni Višegrajci: Od enotne "fronte proti Bruslju" do večjih razhajanj

Bruselj prevzema Orbanove predloge glede migrantskega vprašanja
27. september 2017 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

V času, ko se Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske pripravlja na odhod iz Evropske unije, enotnost povezave načenjajo še napetosti med Brusljem in t. i. državami Višegrajske skupine.

Gre za četverico: Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška, ki je veliko enotnost pokazala ob migrantski krizi, ko je nasprotovala Bruslju oziroma t. i. politiki odprtih mej in obveznim kvotam za premestitev beguncev, torej rešitvam, ki jih je najbolj zagovarjala Nemčija.

In čeprav sta Madžarska in Slovaška nedavno izgubili tožbo na sodišču Evropske unije glede obveznih kvot, uradni Bruselj - ironično - potihoma prevzema predloge reševanja migrantskega vprašanja, ki jih vseskozi zagovarja madžarski premier Viktor Orban. To pa so predvsem boljši nadzor in po potrebi tudi zaprtje zunanjih meja Evropske unije, vzpostavitev sprejemnih centrov za migrante v Afriki in trše obravnavanje nevladnih organizacij, ki beguncem očitno pomagajo na poti v Evropo, piše Jacopo Barigazzi na portalu Politico.

Orbanovi argumenti zmagujejo
"V Bruslju tega nihče ne bo na glas priznal, a da, Orbanovi argumenti glede migrantskega vprašanja zmagujejo,"
navaja Barigazzi enega od visokih bruseljskih uradnikov, ki ne želi biti imenovan. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je tako v svojem nedavnem govoru o stanju v Uniji med drugim poudaril, da EU zdaj bolj učinkovito varuje svoje zunanje meje, da se mora migrante ustaviti že v Afriki in da se mora tiste migrante, ki nimajo pravice biti v Evropi, vrniti v države izvora. Barigazzi ugotavlja, da je bilo to izrečeno tako, kot da bi skozi Junckerja govoril Orban.

Ko se je konec lanskega leta med evropskimi voditelji pojavila ideja o vzpostavitvi migrantskih centrov v Afriki, ki jo je pozneje prevzel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, je Orban dejal: "Ta predlog je bil sprva sprejet, kot da bi prišel od samega hudiča. Zdaj pa naša stališča postajajo prevladujoča."

Cunningham: Višegrajska "iluzorna unija"
Višegrajska četverica se je torej pri migrantskem vprašanju profilirala kot akter, ki se je sposoben (učinkovito) postaviti po robu Bruslju. Gre torej za trdno koalicijo, ki bi lahko "nemško-francoski hegemoniji" nasprotovala tudi pri drugih pomembnih vprašanjih, s katerimi se EU spoprijema, ali pa vendarle ne? Benjamin Cunningham v svojem članku "Višegrajska iluzorna unija" (Politico) meni, da ne. "Države so enotne le pri vprašanju migrantov, sicer pa je med državami več razlik kot podobnosti," pravi Cunningham.

Cunningham nadalje pojasnjuje, da ima Poljska zelo strogo zakonodajo glede splava, medtem ko imajo druge tri države bistveno manj. Češka je dekriminalizirala posedovanje manjših količin marihuane, medtem ko je poljski minister za zdravje izjavil, da je marihuana smrtonosno mamilo in jo namerava popolnoma prepovedati. Poljaki spadajo med najbolj verne narode na svetu, na drugi strani Čehi med najmanj. Slovaki in Madžari so pri vprašanju "pobožnosti" nekje vmes, pa čeprav je Orban pri migrantskem vprašanju ukrepe opravičeval tudi s tem, da brani krščansko civilizacijo. Države se razlikujejo tudi pri vprašanju odnosa do Rusije. Medtem ko je Poljska do Rusije zelo nezaupljiva in se zavzema za stalno navzočnost Natovih sil v srednji oziroma vzhodni Evropi, je Orban pozval k odpravi sankcij proti Rusiji, ki bo očitno na Madžarskem gradila tudi nov blok jedrske elektrarne. Čehi in Slovaki so pri Rusiji nekje med obema.

Čehi in Slovaki želijo na "nemško-francoski vlak"
Kot piše Lili Bayer (Politico), so se v zadnjem času razhajanja med Češko in Slovaško na eni strani ter Madžarsko in Poljsko na drugi poglobila. Čehi in Slovaki so namreč presodili, da je za njihov razvoj najbolje, če so bliže stališčem Nemčije in Francije, torej bliže jedru povezave, ki naj bi po nemških volitvah dobila nov pospešek. Slovaški premier Robert Fico je tako nedavno dejal, da njegova politika temelji na tesnih odnosih s Francijo in Nemčijo. Slovaška je tudi edina od četverice članica evrskega območja, zato si težje privošči konflikte z "motorjem" povezave. Petr Ježek, češki poslanec v Evropskem parlamentu iz sredinskega gibanja ANO, ki vodi v javnomnenjskih raziskavah pred oktobrskimi volitvami, pa meni, da je "Višegrajska skupina koristen format za sodelovanje na regionalni ravni, kljub temu pa trenutna vlada na Poljskem, delno pa tudi na Madžarskem ni takšna, da bi z njo gojili pretirano tesen odnos".

Budimpešta: Pragmatično iskanje konsenza
A Madžarska, ki trenutno predseduje Višegrajski četverici, zanika, da bi znotraj Višegrajske četverice prišlo do razkola. "Še vedno smo tukaj," pravi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Temelji našega dolgoročnega sodelovanja so bili vedno vzajemno zaupanje, podobna zgodovina in kultura ter pragmatično iskanje konsenza pri temah, kjer se vsaj delno strinjamo. Gojimo medsebojno spoštovanje in enakopravnost pri vseh vprašanjih, ki se nas tičejo znotraj EU-ja, vključno z migracijami in prihodnostjo Unije," je zapisala Krisztina Varju, sekretarka madžarske vlade za Višegrajsko skupino.

Madžari in Poljaki nasprotujejo zahodnemu modelu družbe
"Višegrajska četverica postaja vse bolj višegrajska dvojica. Čehi in Slovaki so v odnosu z EU-jem bolj odprti partnerji, pripravljeni na kompromise, medtem ko Madžari in Poljaki bistveno manj. Kar druži Madžarsko in Poljsko, je ideologija, to je t. i. neliberalen model demokracije. Gre za nasprotovanje zahodnoevropskemu modelu družbe, kulture in politike," ugotavlja Piotr Buras, vodja poljske pisarne možganskega trusta European Council on Foreign Relations. Podobno je stališče Petra Kreka, direktorja možganskega trusta Political Capital Institute s sedežem v Budimpešti: "Orban in Jaroslaw Kaczynski (vodja vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost) bi rada uporabila Višegrajsko skupino kot platformo za kulturno protirevolucijo v EU, s katero bi uravnotežila liberalno, federalistično Evropo, za katero se zavzemata Nemčija in Francija. A glede na to, da je Slovaška v evrskem območju, Češka pa bo v njem kmalu opazovalka, je jasno, da sta se državi že odločili, da bosta pripadli jedru EU-ja." Kreko je dodal, da Avstrija, Nemčija in Francija intenzivno delajo na tem, da spodkopljejo kohezivnost Višegrajske skupine. V tem kontekstu gre razumeti tudi avgustovsko turnejo francoskega predsednika Emmanuela Macrona po srednji in vzhodni Evropi, ko se je v Salzburgu srečal s premierjema Češke in Slovaške, ne pa tudi Madžarske in Poljske.

Orban: Želimo drugačne rešitve. Spoštujte to.
"Ne želimo mešanega prebivalstva, tako kot se ustvarja v državah zahodno od nas. Sprejemamo, da so nekatere države EU-ja postale priseljenske države, a mi ne želimo po tej poti. Želimo druge rešitve, ne želimo vsiljevanja migrantov (prosilcev za azil). Ne želimo, da se krščanski element v Evropi stalno zmanjšuje. Prosim, da to spoštujete," je pred dnevi dejal Orban v Varšavi, kjer se je srečal s poljsko premierko Beato Szydlo, predsednikom Poljske Andrzejem Dudo in predsednikom vladajoče stranke Zakon in pravičnost Kaczynskim.

Orban: Gre za širšo bitko ravnotežja moči znotraj EU-ja
Orban je v Varšavi zatrdil, da bo Madžarska z vetom preprečila vsakršno "kaznovanje" Poljske, proti kateri je Evropska komisija sprožila postopek zaradi sporne pravosodne reforme, ki po njenem mnenju ogroža vladavino prava na Poljskem. V skrajnem primeru lahko postopek privede do odvzema glasovalnih pravic Poljski znotraj EU-ja, a za to je potrebno soglasje vseh članic. "Zveni kot nekakšna inkvizicija. Madžarska tega ne bo nikoli podprla. Postopek proti Poljski je politična napaka, ki kaže na pomanjkanje spoštovanja do Poljske. Obvezne migrantske kvote in spor glede pravosodne reforme na Poljskem so del večje bitke za ravnotežje moči znotraj EU-ja. Mi pravimo: Manj Bruslja, več nacionalnih držav. Tako vidimo Evropo v prihodnjih desetletjih in zaradi tega smo tarča napadov," je prepričan Orban. Pri kritiki Bruslja ga je Szydlova jasno podprla: "EK pogosto zaradi političnih motivov preseže svoje pristojnosti. Ustrahovanje nas ne bo pripeljalo nikamor."

Kdo bo popustil?
Bojevito razpoložena Orban in Szydlova torej napovedujeta trdo bitko z Brusljem tako glede obveznih migrantskih kvot, za katere je Orban izjavil, da se je boj proti njim po odločitvi sodišča EU-ja šele začel, kot tudi glede sporne poljske pravosodne reforme, kjer ima Szydlova podporo Orbana, ne pa tudi čeških in slovaških kolegov. Kam bo zaostrovanje na obeh straneh pripeljalo v prihodnjih mesecih oziroma letu, je težko napovedati, gotovo pa konflikt ne prispeva k bolj demokratični in enotni Uniji, ki naj bi po Junckerjevo "dihala z obema kriloma pljuč, zahodnim in vzhodnim". Kdo bo torej popustil?

Aleš Vozel, @vozela1
Prijavi napako
Komentarji
TellingTheTruth
# 27.09.2017 ob 06:49
Kje je pa slovenija? Tik pod repom bruslja.
patriot1970
# 27.09.2017 ob 06:53
Jean Claude Juncker je tako v svojem nedavnem govoru o stanju v Uniji med drugim poudaril, da EU zdaj bolj učinkovito varuje svoje zunanje meje, da se mora migrante ustaviti že v Afriki

Kaj naš Mirovni Inštitut je že protestiral proti takšnim "nehumanim" izjavam?

http://www.rtvslo.si/slovenija/neza-kogovsek-salamon-slovenija-popolnoma-sledi-trendu-kriminalizacije-migracij-krimigracije/413502
ST11
# 27.09.2017 ob 07:16
Vse te tezave izhajajo iz trenutka, ko je nekdo povabil ljudi v svojo hiso, gostijo pa naj mu financirajo sosedje.
... ampak Nobelova pade, sto posto.
MZ
# 27.09.2017 ob 06:31
Države članice EU naj bi bile enakopravne, kamor šteje tudi to, da lahko kdaj kakšne pripombe in predlogi (sploh taki, ki za razliko od uradne politike niso skregani z zdravo pametjo) potujejo tudi v nasprotno smer, kjer jih seveda upoštevajo.

Tako pa bi nekateri v Bruslju najraje videli, da so periferne državice tiho, v zameno, ker so lahko del te "elitne druščine" pa jim diktirajo "pravilne" politične in ekonomske ukrepe (seveda se je že pokazalo, da se metoda najmanjšega skupnega imenovalca nikjer ne obnese), pošiljajo tretjerazredne izdelke nižje kakovosti, po novem pa jih posiljujejo tudi z migrantskimi kvotami in s tem skušajo svoje zgrešene odločitve pomesti pod preprogo.

Višegrajci naj se povežejo še z Rusijo...tudi to je namreč ena velika, močna država, kjer vrednote in nekaj zdravega razuma še niso šli čisto k vragu.
Follow Me
# 27.09.2017 ob 07:06
Mi pravimo: Manj Bruslja, več nacionalnih držav. Tako vidimo Evropo v prihodnjih desetletjih in zaradi tega smo tarča napadov," je prepričan Orban.

E bravo Orban, to pravim jaz že od referenduma iz leta 2003.
mlamat
# 27.09.2017 ob 07:03
Tudi mi bi se morali pridružiti višjegrajski skupini, če hočemo ohraniti svoj jezik in kulturo.

Zanimivo je da vzhodnoevropske narode popdirajo samo v AfD.
skera
# 27.09.2017 ob 07:36
Edini s še malo zdrave pameti.
severnik
# 27.09.2017 ob 08:18
Z mojega vidika EU mora obstajati. Samo so pa potrebne precejšnje spremembe, v kratkem.
amigo
# 27.09.2017 ob 07:20
Elita pripravlja ukrepe v svojem interesu. Kaj si o tem mislijo mislijo ljudje jih ne zanima. Kot pri nas Cerar. To ni demokracija, to je nekakšen fašizem.
bilzerian
# 27.09.2017 ob 07:58
chiron, upam, da je tvoja objava sarkazem, ali pa že dolgo nisi bil na madžarskem ali na poljskem
Joker
# 27.09.2017 ob 08:38
Garmond

Višegrajske in baltiške države očiitno niso na strani EU, ampak so seveda bolj na strani ZDA, ki hočejo na evropskih tleh sproducirat vojno z Rusijo. Trojanski konji vampirjev iz ZDA


Od Višegrajcev to velja samo za Poljsko.
severnik
# 27.09.2017 ob 08:16
Uporni Višegrajci

Uporni?? Kaj je potem Nemčija?
Ribiič
# 27.09.2017 ob 07:42
Pridružimo se Višjegrajski skupini!
bilzerian
# 27.09.2017 ob 08:08
@ el cartel

EU je bila ustanovljena zato, ker pozamezne države niso mogle konkurirati gospodarstvu ZDA.
združena evropa pa je lahko in prav gotovo močna EU ni bila po godu ZDA, zato so jo destabilizirali. Najlažje je bilo vplivati na VB, ki je itaq njihova podrepnica. zato je tudi De Gaule vložil veto proti vstopu VB v EU pred 50 in več leti.
Vzhodnoevropske države a so itaq poglavje zase. Kot bi rekli srbi : da je-bu, ali da jim ne uđe.
Isao
# 27.09.2017 ob 10:08
Brez bruseljskih milijard bi omenjene države bile še vedno v letu 1989, če ne še slabše. Kakšen program razvoja pa sploh ponujajo razen blejanja o ohranitvi naroda in vere?
velenjcan
# 27.09.2017 ob 09:08
kulturno protirevolucijo v EU, s katero bi uravnotežila liberalno, federalistično Evropo, za katero se zavzemata Nemčija in Francija

Aanalitiki pa taki: 'liberalna' Francija je že dve leti pod obsednim stanjem, 'liberalna' Nemčija je uvedla cenzuro interneta in čez vsako mero povečala neselektivnio nadzor s strani tajne službe ...
smallbudget
# 27.09.2017 ob 09:02
Pridružimo se Višjegrajski skupini!

Saj so nas povabili v 90-ih, pa je Drnovšek neki vihal nos, češ da smo bolj razviti in bi nas samo zaustavljali v razvoju. Seveda te žalitve višegrajci niso pozabili. Sedaj se Slovenija nekaj udinja tam, pa jih V4 kdaj povabijo na kakšen sestanek. Dosti žalostno, da je projekt samostojne Slovenija zašel tako globoko v slepo ulico, da so nas države nekoč waršavskega pakta prehitele po polni črti.
el CARTEL
# 27.09.2017 ob 07:57
Ja, manj Bruslja in več nacionalnih držav. Čim bolj neenotna in oslabljena EU, večja voda na mlin gospodarski konkurenci iz ZDA, Kitajske...

vedno ta teorija, kako so ancinalne države v bistvu projekt ZDA, da razdruži enotno evropo loool
daj povej še tisto, kako bo, če bomo imeli preveč nacionalnih držav, takoj 3. svetovna vojna.

nekateri anrodi v evropi niso imeli suvereno državo le 20 let in ne prodajo svojo suverenost tako zlahka.
EU je bila prodajana kot ekonomska unija, danes pa želi ukiniti nacionalne države.
želi imeti vojsko, želi evro (ki ga kontrolira ECB, torej ni monetarne suverenosti), nato ni politične suverenosti (skupna zunanaj politika pa to), ekonomski smo se itak odpovedali, sedaj pa vidimo da ni niti ozemeljske suverenosti držav (če ti bruselj lahko ukaže, da spusti migrante čez mejo, potem jo pač ni).

in nekaterim je to logično.
meni združene države evrope niso logične, niti neizvoljeni birokrati ki bi te združene države vodili in vojsko pošiljali v boj. ne hvala.

sem za ekonomkso povezanost in tu se konča.manj EU, manj bruslja, več svobode.
Radoveden
# 27.09.2017 ob 10:19
Brez bruseljskih milijard bi omenjene države bile še vedno v letu 1989, če ne še slabše. Kakšen program razvoja pa sploh ponujajo razen blejanja o ohranitvi naroda in vere?

Tudi v lastnem domu se z ženo sklepa kompromise in stvari rešuje z dialogom. Diktatura na dolgi rok vedno propade. Upošteva se želje enega in drugega in kje popusti, da lahko vsi normalno živijo v skupnosti.
velenjcan
# 27.09.2017 ob 09:12
patriot1970
# 27.09.2017 ob 06:53
Prijavi neprimerno vsebino
Jean Claude Juncker je tako v svojem nedavnem govoru o stanju v Uniji med drugim poudaril, da EU zdaj bolj učinkovito varuje svoje zunanje meje, da se mora migrante ustaviti že v Afriki

Kaj naš Mirovni Inštitut je že protestiral proti takšnim "nehumanim" izjavam?


Juncker trpi za isto amnezijo kot večina EU politikov: na idejo, da bi nehali izvažati orožje in demokracijo, tako da bi ljudje lahko živeli tam, kjer so doma, seveda ne pride. Prehud intelektualni izziv zanj...
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 08:28
Poudarek zapisanega o Višegrajcih je v tem, da so v danem trenutku bistveno razcepljeni: na eni strani so Čehi in Slovaki, na drugi pa Poljaki in Madžari... To pomeni, da se jim ni moč kar tako "pridružiti", kajti moraš se že na nek način odločati o tem, na katero stran greš... Toda, a ni problem tudi v tem, da je sama Slovenija razcepljena točno po teh istih (ali podobnih) linijah in je topogledno "nekje vmes" med Čehi in Slovaki (kompromisarstvo, tendiranje k temu, kar sedaj promovira Macron) in pa onem, kar pravita Madžarska in Poljska (konfliktna pot)? Nenazadnje, a ni Slovenija veliko bolj odvisna od Nemčije kot pa vse štiri omenjene Višegrajske evropske dežele, ki bi rade ponovno postale suverene države? A niso zadeve dosti bolj zafecljane kot pa se to dozdeva na prvi pogled?
delfino_
# 27.09.2017 ob 14:01
Kaj pa je na Poljskem in Madžarskem še poljskega oz. madžarskega?
Zakaj Poljaki in Madžari množično bežijo v multi kulti zahod?


Šli so za delom tam kjer so bile večje plače, ne pa nujno ker jim je tam všeč država ali sistem. In naj ti povem da je trend izseljevanja sedaj po 13. letih obrnjen, mnogi se vračajo nazaj domov in vlagajo. In mnogi se izselijo samo začasno, ne pa kot ti želiš predstavit da se dogaja eksodus.
ti-ne
# 27.09.2017 ob 12:59
danimmc

# 27.09.2017 ob 12:54
Prijavi neprimerno vsebino Taka je pač tisočletna tradicija naših dežel, jaz mislim, da ni bila nazadnjaška.
::::::::::::::::::::
Tako "napredna" je bila, da je do druge svetovne vojne odšlo v tujino okrog 400.000 ljudi, kar je znašalo okrog četrtino našega prebivalstva. S tem smo se uvrstili v sam vrh tistih evropskih narodov, ki so z odseljevanjem izgubili razmeroma velik delež svojih ljudi.
Celine
# 27.09.2017 ob 10:18
In kaj si o vsem tem mislijo na Orbanovi Nova24TV?
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 10:14
danimmc

"Bi dodal še to v razmislek, da AO ni imela kolonij. Za razliko od nekaterih drugih držav EU."
Kaj to pomeni, kaj je mišljeno s tema stavkoma? A gre tukaj za Avstroogrsko, ki da ni imela kolonij?! Se to zajebavaš, ali pa resno misliš in sem te napak razumel?
firtoh
# 27.09.2017 ob 09:16
Sam sem bil proti vstopu v EU in NATO.Vendar diktature tipa Poljska,Madžarska..niti mrtev nočem.Smo imeli nekaj podobnega 50 let(brez tržnega gospodarstva in velike vloge RKC).Tudi pri nas se počasi plazijo na dan podobne tendence.Proti vzpostavitvi take družbe, sem pripravljen storiti vse.Tistim,ki je retorika Višegrajcev všeč zaradi migrantskega vprašanja, nima znancev tam ali niso pa niso, v zadnjem času, spregovorili pet stavkov s prebivalcem katerih od teh držav. Migrantsko vprašanje je med zadnjimi problemi,ki jih imajo.V Budimpešti,ki je študijsko središče, v knjigarnah ne moreš dobiti knjig novejših evropskih mislecev,niti v angleščini.Ne vem kako je na Poljskem ampak, če je radio Marija najbolj relevanten,potem se mi svita,da svobodomiselnosti slabo kaže.
marko02
# 27.09.2017 ob 09:15
...pa kakšni naravni poti neki? Kaj pa imamo mi s Višegradom?
Nič! Toliko kot s Skandinavijo ali pa Beneluxom!

Mislim, da imamo kar nekaj povezav z Višegradom, gotovo pa več, kot s Skandinavijo in Beneluxom. Če naštejem samo nekaj tega: naš kralj Samo v 7. stoletju je bil ravno tako kralj Čehov in Slovakov. Njegova plemenska zveza se je raztezala do Moravske in Slovaške.
Kasneje v AO so številni Slovenci študirali v Pragi, Čehi pa ustanavljali podjetja v Sloveniji in nam pomagali, da smo postali še kaj drugega, kot kmetje.
Mislim, da je bila ustanovitev Jugoslavije v 1918 delno kriva za to, da so kulturne in gospodarske vezi s Čehi v 20 stoletju nekoliko oslabele, še vedno pa niso zanemarljive.
MZ
# 27.09.2017 ob 08:46
@Fickolin,
to s sprejemanjem migrantov je nakako tako, kot da bi dva živela v hiši, kjer streha pušča vodo. In namesto, da bi popravila streho, bosta izmenično v solidarnosti vsak nekaj časa stala na mestu zamakanja.

Glede pravil in dolžnosti pa je tako, da je pač treba narediti računico, koliko ugodnosti imaš na račun neke pogodbe. Morda smo Slovenci (pa gotovo še kdo) taki, da smo v nekem razmerju pripravljeni vztrajati do bridkega konca, ampak najbolj uspešni pač ne delajo tako.
Samo poglej npr. pragmatičnost ameriške zunanje politike, ki se je pripravljena spečati s samim Satanom, če bo to vsaj za nekaj časa prinašalo večje koristi.

Sicer pa...EU ima na voljo tri izbire:

- izvesti reforme, ki bodo zadovoljile države članice in jim pri tem ne odvzele svobode. To smo zdaj že pošteno zavozili, vsakršen poskus federacije pomeni vojno.

- razpustiti vse skupaj zdaj, pa se bomo morda še mirno razšli

- vztrajati do bridkega konca, rezultat bo večleten konflikt, po vzoru razpada bivše SFRJ
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 08:34
bilzerian
"EU je bila ustanovljena zato, ker pozamezne države niso mogle konkurirati gospodarstvu ZDA."

Kaj pa, če so ZDA debelo pomagale vzpostaviti Evropo (v vseh pomenih - čeravno nekoliko manj pozneje, ko zadeve gredo v smeri Evra) kot svojo, grobo rečeno, "post-kolonijo", ki so jo potrebovale kot KOMPLEMENTARNO (a zmeraj podrejeno)? Kaj pa, če je to tvoje postavljanje preveč "optimistično" in hkrati tudi zavajajoče, skratka točno takšno, kot PR ZDA rad vidi, da bi bilo...?
Pantha Rhei
# 27.09.2017 ob 08:33
Mir in 50-letna prosperiteta v EU sta sledila šele zgodovinskemu projektu močnih nacionalnih držav, ki so se medsebojno svobodno povezale. In zahodna Evropa v svoji multikulti-vilkomerski blaznosti danes pozablja, da je bil temelj prav na močnih in suverenih nacionalnih državah. "Uporni Višegrajci" pa samo opominjajo na to. Ko bi le mi imeli kanček njihove odločnosti!
el CARTEL
# 27.09.2017 ob 07:51
jah EU je sprejela orbanove "metode", ker so očitno pravilne - če jih še birokrati v EU sprejmejo. pač priznanje, da so se do sedaj motili (ampak tiho priznanje, ker ablast je nezmotljiva)

Kar druži Madžarsko in Poljsko, je ideologija, to je t. i. neliberalen model demokracije. Gre za nasprotovanje zahodnoevropskemu modelu družbe, kulture in politike

prvič javno priznano, da je EU neoliberalen model (če madžarsko in poljsko druži ne-liberalen model).
in to,d a ne podpiraš neoliberalen model, te naredi ideologa. če ga pa podpiraš, pa nisi lol

Sprejemamo, da so nekatere države EU-ja postale priseljenske države, a mi ne želimo po tej poti. Želimo druge rešitve, ne želimo vsiljevanja migrantov (prosilcev za azil). Ne želimo, da se krščanski element v Evropi stalno zmanjšuje. Prosim, da to spoštujete

povsem normalna želja za suvereno državo.
zakaj se madžarom vsiljujejo migranti, pa lahko odgovorijo vladajoči v bruslju.
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 13:27
danimmc
Nimam nič proti, da verjameš v "tisočletno tradicijo naših dežel" in da misliš, "da ni bila nazadnjaška". Samo izvoli, saj živiš v svobodni Sloveniji in Evropi. Če pa se ti bo kaj kdaj sfižilo, potem pa še skušaj preštudirati tudi kaj resnejšega in vsaj dvomečega.

Hvala torej za izmenjavo, meni se je zdelo pomembno opozoriti, da je AO bila pravzaprav IMPERIJ, ki je še kako bil kolonialen... (prva vojna in milijoni padlih so "vezani" tudi na ta Imperij) Celo v tem smislu je bil kolonialen ta AO imperij, da so naši dedki in babice dolga stoletja gagali v njem kot njegovi podrejenci. Če se to tebi zdi nenazadnjaška tradicija naših dežel - tudi prav. Meni se namreč ne.
delfino_
# 27.09.2017 ob 13:19
EU postaja vse bolj NOVA SOVJETSKA ZVEZA.
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 12:09
danimmc

ne, nisva se razumela, kar se tiče tega, da AO ni imela kolonij..., o tem bi rabil literaturo, ker je to za mene nova zgodovina (veš nekateri smo malo starejši in vmes so se stvari spreminjale). Kar pa se tiče Slovenije me zanima, ali je Slovenija (Hrvaška Češka...) bila kolonija AO... Ker so mene tudi tako učili... Še so mi rekli, da so se Slovenci, Hrvati, Bosanci... bojevali proti AO, ker jih je kolonialno obravnavala..., Čehi pa so si celo omislili onega vojaka Švejka, ki je klestil po tej AO vojski...
Celine
# 27.09.2017 ob 10:16
Janša je že zdavnaj paktiral z Orbanom in mu verjetno obljubil, da v primeru prevzema oblasti Mađarska dobi dostop do morja. Skratka, dva diktatorčka na kupu.
woodoo
# 27.09.2017 ob 09:52
hahaha, Slovensko gospodarstvo in izvoz naših izdelkov cveti v največji meri zaradi Nemčije pa imamo take kekce, ki bi vse zakockali in se pridružili dvema klerofašističnima državama od katerih nimamo prav nobene koristi. No ja, veliko poljakov zaradi nizkih plač zaposluje tudi naša država, da bi naši iskali priložnost v Poljski ali Madžarski pa lahko preštejemo na prste ene roke. Glede na podatke o preseljevanju po Evropi se vidi, da so to države ki jim je lasten narod in njihovo blagostanje v zadnjem planu. Res, kaj nam lahko naprimer ponudi Poljska? Romanje?
Sanjate o drugi Švici, o odmiku od najrazvitejših v Evropi in tesno sodelovanje z najrevnejšimi. Šizofrenija :)
GORILA
# 27.09.2017 ob 08:32
@Lovec
Tem državam se bi morala po naravni poti pridružiti tudi Slovenija, pa je bil modrooki ostro proti. Pa smo spet globoko na Balkanu.

...pa kakšni naravni poti neki? Kaj pa imamo mi s Višegradom?
Nič! Toliko kot s Skandinavijo ali pa Beneluxom!
el CARTEL
# 27.09.2017 ob 08:22
bilzerian @ EU je bila ustanovljena zato, ker pozamezne države niso mogle konkurirati gospodarstvu ZDA.
združena evropa pa je lahko in prav gotovo močna EU ni bila po godu ZDA, zato so jo destabilizirali.


aha,
ZDA je povojni evropi namenila ogromno denarja in
CIA je sodelovala pri ustanovitvi predhodnice EU,
samo zato, da jo lahko razbijejo 60 let kasneje.
aha

the EU was CIA project
The key CIA front was the American Committee for a United Europe (ACUE), chaired by Donovan. Another document shows that it provided 53.5 per cent of the European movement's funds in 1958.

Tu se vidi, da je CIA prekto ACUE namenila večino sredstev za projekt EU leta 1958.
EU je bil strateški interes ZDA.

če bi EU šla po svoji poti, bi mogoče to pomenilo konec ljubezni. a to pač ni dejstvo; stališča EU so stališča ZDA, zunanji politiki ZDA pa nihče v EU javno ne nasprotuje. pa še trgovinske sporazume bi podpisali, če javnsot ne bi bila proti TTIP (CETO pa so).
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 15:32
pace
"Še so mi rekli, da so se Slovenci, Hrvati, Bosanci... bojevali proti AO, ker jih je kolonialno obravnavala..., "
AO (njen avstrijski del, ogrski pod katerega so spadali Hrvati, mi je manj znan) je bila urejena na podlagi historičnih dežel (kot je še danes v Avstriji), ki so bile enote deželnih avtonomij in to nima nobene veze s kolonializmom, temveč z zgodovinskim razvojem v Evropi in oblikovanjem novoveških držav v njej kot se je to začelo tam od srede 15. stoletja naprej.
Ne vem, kje so tebe učili zgodovino? Očitno z nekim ideološkim nabojem uperjenim proti nekdanji dvojni monarhiji.
---------

Ja, seveda: mene so obdelovali ideološko, tebe in tvojo generacijo pa so informirali svobodarsko... Bogi Bogec! Po teh logikah, ki jih tukaj zarisuješ, bi o kolonializmu bilo moč govoriti samo v primeru Britanije, Francije (tistih daleč) in ne tudi teh blizu..., pri nas in naših gospodarjev. Prva okolja kolonializma v Evropi, so bila SLOVANSKA ("morje slovanskih kmetov in revščine", "stoletnega topovskega mesa/uporabnega materiala"). In to ni veljalo (Švedska najbolj, a tudi t.i. baltske dežele, ki so danes majhne in se to ne vidi, ter nadvse Poljska tudi - Šlahta!) zgolj za Rusijo, Ukrajino... pač pa tudi za Balkan.

Na Balkanu je KOLONIALNO/imperiano operirala AO, pred tem Benetke, še nazaj Rim..., po tem Italija (v tem "filmu" je zadeva Istre, Trsta...)... in še kdo. Vidim, da so tako odlično vrli učitelji opravili reinterpretacijo zgodovine..., da se bom celo vdal na tej točki. Kajti, če so vas uspeli prepričati, da so celo naše pra/pra babice in dedki... živeli v demokracijah in daleeeeč proč od kolonializma in izkoriščanja s strani Habzburžanov..., potem res več ni nobene možnosti za razumevanje sedanjosti in prihodnosti.

Še enkrat ponovim: nimam nič proti, da tako mislite - v tem primeru ti - pace, jaz pa ne. Če to, kar slišiš od mene imenuješ "ideologija", ti pa se imaš za ne-ideološkega, potem ti rečem: nimam nič proti. Uživaj v resnici, sam bom mislil in govoril drugače.
pace
# 27.09.2017 ob 14:16
@ZVONKO
"Še so mi rekli, da so se Slovenci, Hrvati, Bosanci... bojevali proti AO, ker jih je kolonialno obravnavala..., "
AO (njen avstrijski del, ogrski pod katerega so spadali Hrvati, mi je manj znan) je bila urejena na podlagi historičnih dežel (kot je še danes v Avstriji), ki so bile enote deželnih avtonomij in to nima nobene veze s kolonializmom, temveč z zgodovinskim razvojem v Evropi in oblikovanjem novoveških držav v njej kot se je to začelo tam od srede 15. stoletja naprej.
Ne vem, kje so tebe učili zgodovino? Očitno z nekim ideološkim nabojem uperjenim proti nekdanji dvojni monarhiji.

Stališče Višegrajcev in Orbana glede naseljevanja z migranti pa je še kako pravilno, ker to je osnovna človekova pravica, da ljudje smejo odločati o razmerah svojega lastnega življenja, ne pa, da jim bodo čez nekaj let muslimanski priseljenci grozili v njihovi lastni državi in zahtevali vedno več mošej, povsod njihove halal jedilnike, burke po cestah, dvojezične napise v arabšščini itd. itd.
ti-ne
# 27.09.2017 ob 13:39
delfino_

# 27.09.2017 ob 13:30

Po domače rečeno, da se bosta še oni dve prodali.

:::::::::::::::::
Kaj pa je na Poljskem in Madžarskem še poljskega oz. madžarskega?
Zakaj Poljaki in Madžari množično bežijo v multi kulti zahod?
ti-ne
# 27.09.2017 ob 12:48
Zakaj je sploh razpadel Varšavski pakt?
Zrušili so Berlinski zid, da bi naredili še večjega.
V glavah pa je itak ostala žičnata meja.
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 12:43
danimmc

se mi je zdelo, da bo nekaj takega v smislu pozitivnega mnenja, ki si ga dobil preko pogovorov s starejšimi. Mislim, da se motiš, če domnevaš da Habsburžane spoštujejo vsi zgodovinarji..., kvečjemu obratno bi se dalo reči (čeprav je to tudi pretirano, seveda). Meni se zdi, dalje, da je tovrstno govorjenje hudo pristransko in vse prej kot pozitivno..., kazalo bi skušati prebrati kaj... - tega ni malo..., v slovenščini je dostopen AJP Taylor (sicer pa je Brit, Škot, ki je prihajal in celo živel po Istri, Dalmaciji tiste čase), ki ni najslabša izbira. Po moje je precej problematično danes ne razumeti AO kot razširjenosti Dunaja na kolonije, predvsem na področja slovanskega življa in njihovo neusmiljeno izkoriščanje (Bosne in Bosancev še posebej - tudi zato je prišlo do Atentata 1914 in ne samo zaradi Srbske monarhije ter tajnih služb - nemara predvsem britanskih pri atentantu)... tudi se mi zdi problematično nekritično čislanje monarhije..., Dunajskega dvora... kot nečesa pozitivnega..., nenazadnje tudi povezave tega dvora z bolj nazadnjaškimi silami takratne Evrope...
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 11:52
danimmc

"AO za razliko od VB, Francije, itd. ni imela kolonij."

Zelo zanimivo! Ne moti me, zmeraj rad preberem kaj novega o zgodovini in se naučim novosti. Posebej mi je zanimivo, ker se mi je zdelo, da je tudi AO imela neke posesti..., denimo v Mehiki..., če govorim podobno o kolonijah kot v primeru Francije, Britanije... in na overseas načine... A, če dovoliš, to, kar je Hrvaška, Slovenija, Češka..., niso bile kolonije AO? A je področje današnje Irske bila Britanska kolonija nekoč??? Zelo zanimiva se mi zdi ta nova zgodovina, ker so mene očitno učili neke povsem zastarele zgodovine... Maš kakšno literaturo na to temo, bi rad prebral, hvala
cairns
# 27.09.2017 ob 11:46
Uporni Višegrajci: Od enotne "fronte proti Bruslju" do večjih razhajanj

Ti upori nastajajo zaradi želje da se upošteva volja tudi ''zaostalih, revnih in brezpravnih'' držav jugovzhoda in ne samo volja Đermani, Francije in Bruslja.
Če smo že enakopravni na papirju, bodimo tudi v praksi.

Slovenija naj se pridruži višegrajcem, vilkomerske vlade pa se toži zaradi uničevanja evropske kulture in podpore diktatorskih muslimanskih režimov na BV.
bleeeee
# 27.09.2017 ob 10:23
Zveni kot nekakšna inkvizicija. Madžarska tega ne bo nikoli podprla. Postopek proti Poljski je politična napaka, ki kaže na pomanjkanje spoštovanja do Poljske. Obvezne migrantske kvote in spor glede pravosodne reforme na Poljskem so del večje bitke za ravnotežje moči znotraj EU-ja. Mi pravimo: Manj Bruslja, več nacionalnih držav. Tako vidimo Evropo v prihodnjih desetletjih in zaradi tega smo tarča napadov

Bulls.it. V ustanovnih pogodbah EU so zelo jasno zapisana načela, ki jim sledijo države članice, poljska pravosodna reforma pa je očitno v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi načeli iz teh pogodb. K tema pogodbama, dragi Viktor, ste svobodno pristopili tako vi kot Poljaki. Če torej želite odstopati od teh načel, lahko to počnete zunaj EU-ja.
garmond
# 27.09.2017 ob 10:05
@kralj matjaž
Lepo si se opisal v svojem zgornjem komentarju. S takšnim pisanjem sam napadaš tiste,ki razmišljajo drugače. Kdo je torej zdaj stekli pes?
Isao
# 27.09.2017 ob 09:45
@Miham
Samoohranitev s pomočjo tujega denarja ni domoljubna. To boš ti in tvoji somišjeniki verjetno razumeli.
ZVONKO
# 27.09.2017 ob 09:19
el CARTEL

"... stališča EU so stališča ZDA, zunanji politiki ZDA pa nihče v EU javno ne nasprotuje. pa še trgovinske sporazume bi podpisali, če javnsot ne bi bila proti TTIP (CETO pa so)."

Ne zdi se mi, da je treba posiljevati argument v drugo skrajnost v smislu, da EU samo pohlevno uboga ZDA... Marsikaj poteka tudi pod mizo, podtalno..., časovno gledano pa čedalje bolj... Če drži to, kar praviš nekako za dobo do osemdesetih (a zmeraj je izjema vsaj Francija zahvaljujoč De Gaulleju in specifikam v zvezi z NATO), pa od unifikacije Nemčije temu več ni tako. Nemčija ima marsikaj svojega, kar je danes veliko bolj oddaljeno od ZDA (tudi v primerjavi s Francijo)... kot se zdi na prvi pogled... Nemara je bistvena točka tega razlikovanja prav na Kitajskem, a dalo bi se marsikaj najti še kje drugje...
patriot1970
# 27.09.2017 ob 08:43
Fickolin
# 27.09.2017 ob 08:01
........ solidaren je treba biti povsod, pri deljenju denarja in migrantov. In tukaj sta višegrajski članici malce sebični.....


Dobil si zares ugoden kredit za stanovanje,....potem pa k enemu izmed tvojih posojilodajalcev na njegovo vabilo pride več gostov kot je pričakoval,...in zahteva da del gostov v svojem stanovanju gostiš tudi ti! Medtem se izkaže da del teh gostov sploh ni bil povabljen kot tudi da zna biti del gostov varnostno zelo vprašljivih. Posojilodajalec pa vztraja in vztraja da moraš sprejeti te goste.
Zgoraj navedeni komentator bo pač solidaren!?....vso srečo, .....tudi tvoji sosedje bodo nedvomno veseli - če se do sedaj niso zaklepali se bodo sedaj zagotovo!

p.s. - Bilo bi pošteno da "posojilodajalka" Merklova Madžarom plača vse stroške postavitve ograje,...saj ji je le to omogočilo ponovno izvolitev!
Kazalo