Prva upravljalka državnega premoženja. Foto: BoBo
Prva upravljalka državnega premoženja. Foto: BoBo
Gorenjska banka
Banka AIK ima že zdaj v Gorenjski banki 20,99-odstotni delež. Foto: BoBo
Sava o prodaji Gorenjske banke

banki AIK, vendar pod odložnimi pogoji.

Delničarji Save so na skupščini sprejeli nasprotni predlog Yorka, da se prodajo 37,6-odstotnega deleža v Gorenjski banki sicer podpre, a pod odložnimi pogoji, je sporočila predsednica uprave SDH-ja Lidia Glavina.

Srbska banka AIK, ki ima v lasti že petino Gorenjske banke, bo morala, kot je pojasnila Glavina, v mesecu in pol predložiti dokazila, da ima dovoljenja Narodne banke Srbije, Evropske centralne banke in Banke Slovenije za nakup še 37,6-odstotnega deleža. Za to so se odločili, ko je v ponedeljek v medije prišla informacija, da je srbski bančni regulator umaknil dovoljenje za prevzem, neuradno zaradi nekaterih spornih poslov v Srbiji.

"Na SDH-ju želimo, da bo banka prodana kupcu, ki bo razpolagal z vsemi potrebnimi dovoljenji," je dejala Glavina. Prepričana je, da so lastniki Gorenjske banke danes ravnali skrbno, ko so sprejeli omenjeno odločitev.

Nesprejeti predlog sklepa
Lastniki Save so imeli sicer na mizi tudi prvotni predlog upravnega odbora, da soglašajo s sklenitvijo kupoprodajne pogodbe, na podlagi katere Sava proda 111.773 delnic Gorenjske banke, Abanka pa kot fiduciarni imetnik proda 34.287 delnic banke, vendar so sprejeli Yorkov nasprotni predlog.

Banka AIK, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v roku ni objavila prevzemne ponudbe. Uradnih informacij o tem, zakaj se to ni zgodilo, ni. "Banka AIK ima v tem trenutku veljavno dovoljenje Banke Slovenije in vedno ima možnost, da zaprosi za podaljšanje," je spomnila Glavina.

Ta predlog je upravni odbor Save potrdil sredi decembra. O soglasju k odločitvi za prodajo so odločali še njeni lastniki na čelu s Slovenskim državnim holdingom, Kapitalsko družbo in skladom York.

Prevzemna ponudba neobjavljena
Banka
AIK, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v postavljenem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Uradnih informacij o tem, zakaj se to ni zgodilo, ni.
AIK je po poročanju medijev pod drobnogledom srbske centralne banke, razlog pa bi lahko bili nekateri sporni posli v Srbiji. Po navedbah Dela naj bi srbska centralna banka od nje zahtevala dokapitalizacijo za 60 milijonov evrov, sicer ji ne bo izdala soglasja za prevzem Gorenjske banke. Finance pa so poročale, da je zaradi nepravilnosti pri poslovanju že umaknila soglasje za povečanje deleža.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice.
Benedek namesto Andoljška
Nadzorni svet Gorenjske banke je v ponedeljek sprejel pobudo predsednika uprave Andreja Andoljška za predčasno končanje mandata in sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Andoljšek se bo z mesta predsednika uprave poslovil konec marca, njegov naslednik pa bo zdajšnji predsednik nadzornega sveta banke David Benedek.
Andoljšek, ki je bil na čelo uprave Gorenjske banke za petletno obdobje imenovan junija 2014, je odločitev o predčasnem zaključku mandata sprejel zlasti v luči pričakovanih sprememb v lastništvu, posledično pa v načinu vodenja in delovanja banke, so sporočili iz Gorenjske banke. Ob zamenjavi na čelu uprave so v Gorenjski banki zapisali še, da Mojca Osolnik Videmšek ostaja članica uprave banke.

Lastniška struktura Gorenjske banke:
Sava - 37,65 %
AIK banka - 20,99 %
DUTB - 6,8 %
Zavarovalnica Triglav - 4,05 %
Iskratel - 1,94 %
Telekom Slovenije - 1,63 %
Domel - 1,37 %
Turistično društvo Lesce 1,22 %
G skupina (v stečaju) - 0,91 %
Merkur (v stečaju) - 0,87 %
Lastne delnice - 8,3 %
Preostali delničarji - 14,25 %
Vir: Gorenjska banka, 20. januar 2017

Sava o prodaji Gorenjske banke