Gospodarstvo
Če v času preiskave strani ne bosta dosegli ustreznega dogovora, lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Prodati ali ne prodati? Foto: BoBo
       Obvestila nas je, da začenja poglobljeno preiskavo o zadostnosti slovenskega predloga, pri čemer poudarjamo, da gre za popolnoma običajen postopek, vezan na neizpolnjevanje zavez, danih v okviru odobritve državnih pomoči.       
 Ministrstvo za finance

Dodaj v

Bruselj bo najverjetneje zavrnil slovenski predlog glede NLB-ja

Začenja se poglobljena preiskava glede NLB-ja. Ministrstvo: To je običajno.
26. januar 2018 ob 12:44,
zadnji poseg: 26. januar 2018 ob 17:28
Bruselj - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Evropska komisija resno dvomi, da je slovenski decembrski predlog glede NLB-ja enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo.

Razmerje med Slovenijo in Evropsko komisijo se zaradi neprodaje Nove Ljubljanske banke zapleta. Iz Bruslja so zdaj tudi uradno napovedali, da bodo poglobljeno preiskali zadnji slovenski predlog za preložitev privatizacije na prihodnje leto. Pričakovati pa je, da ga bodo zavrnili. Naša država namreč podpisanih zavez glede državne pomoči do izteka roka konec preteklega leta ni izpolnila.

Ključno je zagotoviti, da bo banka dolgoročno sposobna preživeti in da bodo članice Unije enako obravnavane, poudarja komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. "Slovenija je predlagala spremembe svoje zaveze o prodaji 75 odstotkov svojih delnic v NLB-ju in zamudila rok iz obstoječe zaveze. Države članice so dolžne izpolnjevati svoje zaveze. Na tej stopnji komisija dvomi, da je novi predlog Slovenije enakovreden prvotni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo," je poudarila komisarka.

"Poskrbeti moramo, da bo Nova Ljubljanska banka, ki je prejela znatno državno pomoč, dolgoročno sposobna preživeti, tudi zaradi slovenskih davkoplačevalcev. Pri tem moramo zagotoviti enako obravnavo vseh držav EU-ja. V času te preiskave bomo še naprej konstruktivno sodelovali s slovenskimi organi," je še izpostavila Vestagerjeva.

Slovenija en "odpustek" že dobila
Delna prodaja državnega deleža v NLB-ju je ključna zaveza za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke, na podlagi katere je komisija decembra 2013 odobrila znatno državno pomoč banki v vrednosti do 2,32 milijarde evrov. Slovenija je maja 2017 zaprosila za postopno prodajo svojih delnic NLB-ja v dveh tranšah, kar je komisija odobrila, so ob sprožitvi preiskave spomnili v Bruslju.

Vendar pa Slovenija po navedbah komisije po tem, ko je junija 2017 zadržala prodajo NLB-ja, ni izvedla prodaje prve tranše svojih delnic do konca leta 2017. Prav tako ni imenovala skrbnika, da bi tako izpolnila alternativno zavezo o odprodaji njenih balkanskih hčerinskih družb. "Glede na to, da Slovenija ni izpolnila svojih zavez, državna pomoč NLB-ju iz leta 2013 ni bila izvedena zakonito," poudarja komisija.

Komisija poleg tega dvomi, da se alternativni ukrepi, ki jih je decembra 2017 predlagala Slovenija, lahko štejejo za enakovredne prvotni zavezi Slovenije. Zaradi navedenega je torej začela poglobljeno preiskavo. Slovenski organi in druge zainteresirane tretje osebe imajo tako možnost, da predložijo pripombe na predhodno mnenje komisije, ne da bi to vplivalo na izid preiskave.

Vrnitev pomoči bi NLB pahnila v plačilno nesposobnost
Poznavalci so prepričani, da utegne Slovenija zaradi nespoštovanja zavez dobiti še dodatne kompenzacijske ukrepe, v najbolj skrajnem primeru bi lahko komisija zahtevala celo vrnitev državne pomoči. Če bi se ta najbolj črn scenarij dejansko zgodil, bi moral NLB državi povrniti dve milijardi evrov, kar bi ga takoj pahnilo v plačilno nesposobnost.

Ministrstvo: To je pričakovano, običajno
"Evropska komisija je po pričakovanjih potrdila ugotovitev, da Slovenija v predvidenem roku ni izpolnila prodajne zaveze, da pa je še pred iztekom roka vložila uradni predlog za spremembo zavez. Na podlagi tega se je Evropska komisija odločila za začetek poglobljene preiskave ustreznosti slovenskega predloga. Sam začetek preiskave, ki je običajen korak v podobnih primerih, ne prejudicira njenega izida. Slovenija ima zdaj mesec dni časa, da se uradno odzove na današnji odgovor komisije. V prihodnjem mesecu pričakujemo intenzivne pogovore z Evropsko komisijo," so sporočili z ministrstva za finance.

Ministrstvo bo odgovor komisije natančno preučilo, o vsebini poročalo vladi, ta pa bo morala "zelo hitro" sprejeti usmeritve za nadaljnje pogovore. Nato bo ministrstvo za finance v roku meseca dni pripravilo uradni odgovor in upalo, da bo z njim naslovilo vse dvome EK-ja, s čimer bo postopek prekinjen.

Izgovorov počasi zmanjkuje
Ključni cilji vlade tudi v nadaljevanju pogovorov ostajajo ohranitev nadzornega deleža v Novi Ljubljanski banki 25 odstotkov in ene delnice, izvedba privatizacije po tržnih pogojih, ki bodo omogočili maksimalno povrnitev davkoplačevalskih sredstev, leta 2013 vloženih v sanacijo banke, in ohranitev banke kot pomembne regionalne finančne institucije.

Rešitev za banko bo torej treba najti za pogajalsko mizo. Kot kaže, je slovenska stran adute in izgovore zakaj ne prodati NLB-ja, tako rekoč že izčrpala. Slovenska stran ima zdaj mesec dni časa za odgovor oziroma komentar, nato pa bo EK sprejel končno odločitev. Na podlagi tega se vse bolj zdi, da vlada vročega kostanja privatizacije NLB-ja ne bo več mogla preložiti na obdobje po junijskih parlamentarnih volitvah.

Al. Ma., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Murpek
# 26.01.2018 ob 13:11
Ko se bo banka začela prodajat in bojo kupci začeli pregledovat robo bo marsikaj padlo iz omar... Naši pa vlečejo prodajo dokler grehi ne zastarajo.

Pa še, če imaš banko, ti tudi ni treba hodit v Bosno po sumljiva posojila...

Plačali bomo kazen kot dolgi in široki, da ne omenjam, da bomo izpadli kot totalni nateguni...Zapomnite si to na volitvah.
penzl
# 26.01.2018 ob 13:12
Politika se oklepa te banke kot klop. Zdaj lahko samo še čakamo, kdaj bodo začeli leteti okostnjaki iz omar.
ap72
# 26.01.2018 ob 13:11
Bruselj začenja poglobljeno preiskavo glede NLB-ja. Ministrstvo: To je običajno.

vendar pa lahko pričakujemo da bojo v preiskavi našli kaj neobičajnega.
sumtb
# 26.01.2018 ob 13:15
Tudi mislim da mora biti dovolj osnove za civilno tožbo proti Cerarju in finančnemu ministrstvu ker se ne drži zavez in bomo davkoplačevalci znova oropani v vezi z NLB. Če bi se naredilo kakšno civilno gibanje verjamem da je dovolj kritične mase da se to spelje.
FemShepard
# 26.01.2018 ob 13:19
Podpora Bruslju v razbijanju političnega bankomata.
SpicyWeiner
# 26.01.2018 ob 13:46
SamoRes
Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce.


Res je bila Janševa vlada, vendar SDS in NSI sta takrat želeli prodati NLB, medtem ko sta SLS in DeSus bila proti in zaradi tega potem ni prišlo do prodaje.
semaino
# 26.01.2018 ob 14:12
To kar pocne Bruselj je dobro za nas.

Nic nam niso vzeli, smernice dajejo in sprejmemo tiste, ki hocemo in tistih, ki nocemo ne sprejmemo.

Vec denarja smo dobili kakor vplacali.

Smo popolnoma suverni in svobodni ter cenjeni drzavljani sveta, ker smo del Evropske zaveze.

Vse ostalo je populizem in prodajanje gnilih jabolk.

NLB bi pa morali ze zdavnaj prodati, ker je povzrocila veliko vec slabega kot dobrega in je bila ze 100x preplacana.
pobrisan
# 26.01.2018 ob 14:27
SamoRes

Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB,
--------------

Kot vedno napišeš neko delno stvar, tako da Janša vedno izpade negativno. Benke takrat niso prodali, ker sta SLS in Desus zagrozila z izstopom iz koalicije! Pa kake kapljice si nabavi proti janšitisu......
cocoon
# 26.01.2018 ob 14:07
EU dvomi, naroča poglobljene analize a naši nas še vedno pitajo z infirmacijo da je vse normalno?? a smo res tako neumni?
sm0ve
# 26.01.2018 ob 13:51
To ni običajno. Nekaj je šlo hudo narobe. Banka bi morala biti že prodana.
Highland
# 26.01.2018 ob 13:56
Zalostno je to, da je postalo "povsem obicajno" da Bruselj dvomi malodane v vsako zadevo glede postopkov v Sloveniji..
Korošec
# 26.01.2018 ob 13:56
Ministrstvo: To je pričakovano, običajno, Ministrica: Evropska komisija nas razume...

Potem jim bodo naložili, da morajo vrnit miljardo in pol, ki so jo štofali v banko, bodo tud govorili da je to pričakovano in da nas razumejo? Obnašajo se kot tisti Sadamov minister za propagando, ki je govoril, da je vse dobro medtem ko so okrog njega padale bombe.
xerces8
# 26.01.2018 ob 14:44
Lansko leto je bilo v začetku aprila izvedeno izplačilo dividend, v katerem je šlo v proračun države 63 milijonov EUR dobička NLB.

Ja, teh 63 milijonov povzroči, da pozabiš 1000 milijonov, ki si jih prej not dal. Seveda.
Sveta preproščina.
mikitr
# 26.01.2018 ob 14:03
Naši politiki,ekonomisti so očitno dvomljih sposobnosti.Prvi se ne znajo obnašati politično,drugi nam zapravijo ogromno.
Gastrbajtr
# 26.01.2018 ob 14:21
Bruselj začenja poglobljeno preiskavo glede NLB-ja. Ministrstvo: To je običajno.

Našim je itak vse običajno.
semaino
# 26.01.2018 ob 14:14
Miljardo in pol katero smo vlozili samo v zadnjem esalonu je resilo NLB pred prodajo.

Torej NLB vec danes ne bi bilo, ce se Slovenija ne bi zadolzila in Slovenci se odpovedali pokojniman in cestam zato, da ta banka se zivi.

Torej, kolikor koli bomo zdaj dobili za banko je "plus", ker je ne bi bilo. Resili smo zaposlene in nekatera podjetja, ..
TineB
# 26.01.2018 ob 14:59
EK je odobrila državno pomoč (dokapitalizacijo) NLB pod pogoji (kasnejša odprodaja državnih delež v banki); SLO vlada je takrat to sprejela. Sedanja pa se "pravi glupa". Hkrati pa teži HR, naj spoštuje dane dogovore glede arbitraže. Kdo vas bo še resno jemal, no?!
sempetrc
# 26.01.2018 ob 14:40
Šment. Spregledali so nas poglobljeni načrt.
Gastrbajtr
# 26.01.2018 ob 14:24
Pred volitvami se nihče ne bo upal prodati banko, ker bodo začeli okostnjaki padati iz omare na vse strani.
MZ
# 26.01.2018 ob 14:08
NLB smo dokapitalizirali davkoplačevalci zato, ker so jih gospodje izčrpali. Taisti gospodje so v zameno za ohranitev svojih privilegijev banko nespametno obljubili za prodajo. Ta bodo oni zaslužili dvakrat, mi pa bomo dvakrat oropani.
politik kritik
# 26.01.2018 ob 13:19
To bo še ena subvencija NLBju v obliki kazni.

Isto kot je država dajala prikrite subvencije v obliki kupovanja letalskih vozovnic zgubaški Adrii Airways na liniji Bruselj - Ljubljana. Vse ostale povezave so bile v globoki izgubi, Adrio je reševala samo ta omenjena povezava, kjer so državni uradi kupovali karte po izjemno dragih cenah, brez javnih razpisov.

Kakorkoli teh težav ni več, ker smo Adrio prodali, z NLBjem je pa isto. Dokler bo državna bodo težave. Če ne gre z direktnimi dokapitalizacijami, bodo pa prikrite v obliki kazni itd.
TineB
# 26.01.2018 ob 15:06
Še to: SLO se je ZADOLŽILA V TUJINI (in dvignila svoj dolg prekomerno), da je lahko dokapitalizirala vse državne banke in jih tako rešila pred kontroliranim stečajem - s katerim bi država izgubila lastništvo v bankah.

Zdaj si pa samo zamislite, kaj bi - če bi banke bile že pred krizo prodane in bi zasebni lastniki morali poiskati denar za dokapitalizacijo sami - država SLO lahko najemala nove kredite (namesto za reševanje bank) raje za:

nove ceste + pločnike + kolesarske steze, železnice, bolnišnice, šole, fakultete, inštitute, vrtce, knjižnice, komunalno infrastrukturo, zeleno tehnologijo, v znanost, v reformo zdravstva, v digitalizacijo javne uprave (vključno z zdravstvom) itd itd

Tako smo pa zapufani zaradi bank. In denar bomo dobili nazaj le s prodajo. Če bomo znali dobro prodati - npr celo banko, s prevzemno premijo.
genniuuss
# 26.01.2018 ob 16:41
pa kje so vsi tisti komentatrji k so se napenjal pri 450,000 eur,
kako da vas nič ne skrbi za miljarde s katerimi upravjlajo sd,desus in smc,

preveč se troši energije za sds in cc 10-14% ljudi ki jih podpira,

raje glejte kaj dela in misli večina 86%,
za to grupo naj vas skrbi.
Mirko Tipka
# 26.01.2018 ob 15:02
Ogroženi
# 26.01.2018 ob 13:09
Prodana nacija smo. Hlapci na za enkrat še svoji zemlji.


Hlapci, ki krademo eden drugemu in nihče zato ne odgovarja.. hvla bogu, da se pojavi še kdo, ki bo pogledal v to juho in pokazal z imenom in priimkom, kdo je kaj ukradel.
lotmeržanec
# 26.01.2018 ob 18:37
Poglejte,če hopčemo resnico je potrebno objaviti imena vseh,ki niso vrnili kreditov!! Nato je potrebno njim in njihovim svojcem pobrati premoženje v višini dolga!! Ko sem napisal VSEM sem mislil na vse tako leve kot desne!! Ne morem razumeti ZAKAJ smo davkoplačćevalci pokrili "bančno luknjo" medte,ko se tisti,ki so to luknjo povzročili šopirijo z bogastvom politika pa jim krije hrbte!!
cocker
# 26.01.2018 ob 15:58
Tudi če ugotovijo zlorabe in nezakonito poslovanje, ni problema. Kakor naši poltkriminalci vedno uredijo, bo scenarij isti kot pri vedno. Dokazi se naj umaknejo, prisluhi se bodo uničili, ostalo se da našemu sodstvu( Žgajnerjevi), da bod zastaralo in konc komedije. Zakaj se razburja Europa za nekaj miljard, če večine vas ne moti početje v NLB-ju.
Lovec
# 26.01.2018 ob 14:13
Po preiskavi bomo morali vrniti denar Bruslju. Nič lažjega je rekel Melhijat, samo, da je naš.
V Sloveniji pa bo orkestralno v vseh NAŠIH medijih pisalo, da je Bruselj grd in smo mi reveži in se borimo.

In potem v deželo Nije pride Svizec in zavije čokolado za Mirka. In ljudstvo je srečno.
25kur
# 26.01.2018 ob 18:00
hvala bogu, čimprej prodat jamo brez dna, NLB je banka za priviligirane lopove
sebastiann
# 26.01.2018 ob 16:38
"Ministrstvo: To je običajno"

Ni obicajno da izginejo miljarde denarja in noben za to ne odgovarja. Sele ko bodo odgovorni za zapahi in ministrstvo ne bo dajalo vec takih bebastih izjav bom zacel verjeti v pravno drzavo za vse.
25kur
# 26.01.2018 ob 18:02
tisti ki imama na nlb račun futra barabe
piš
# 26.01.2018 ob 16:16
Ni panike. Bomo ustanovili pa Še Bolj Novo Novo Ljubljansko Banko. Pridevnikov nikoli ne zmanjka ...
igog
# 26.01.2018 ob 15:45
Mogoče pa si s prstom migal samo na tardeči strani!
Kaj ti bankomat ukinjajo ? UDBA Svuda kajne tovariš
TineB
# 26.01.2018 ob 15:42
Še to: ker zdaj zaradi NLB vlada nateguje EK pri izpolnitvi obveznosti zaradi dovoljene državne pomoči banki, se kaj hitro lahko zgodi, da EK Sloveniji ne bo več dovolila nobene državne pomoči več, ker je bilo porušeno zaupanje, saj se SLO dogovorov in obveznosti potem ne drži.

Skratka, zaradi NLB bo zdaj vlada tvegala, da nikoli več nobenemu podjetju ne bo mogla dati državne pomoči!!!! Niti kot subvencije pri investicijah ne. Kaj šele pri reševanju pred stečajem.

Ne igrajte se z usodo SLO, vlada!
Gastrbajtr
# 26.01.2018 ob 14:22
Države članice so dolžne izpolnjevati svoje zaveze.

A to velja samo za finance ali tudi za meddržavne meje?
K_ris
# 26.01.2018 ob 14:11
@Korošec

Potem jim bodo naložili, da morajo vrnit miljardo in pol, ki so jo štofali v banko, bodo tud govorili da je to pričakovano in da nas razumejo?

Vrniti? Jaz sem takoj za, saj bi to pomenilo, da mora NLB vrniti denar v slovenski proračun, saj je denar od tam tudi dobila.
DrKult
# 26.01.2018 ob 22:34
"Bruselj bo najverjetneje zavrnil slovenski predlog glede NLB-ja"

Nisem nek vernik, ampak iz vaših ust v božja ušesa. Prosim, naj bo to res!!!!! Pa da novi lastnik po hitrem postopku razišče preteklost in strpa vse, ki so se na račun državljanov preko tega parlamentarnega bankomata okoriščali.
itak
# 26.01.2018 ob 22:32
Prodat to leglo korupcije
Forex
# 26.01.2018 ob 21:05
Poskušajte si predstavljat,da vzamete kredit in obljubite,da ga boste plačevali 500 evrov,nakar se vi odločite,da ga ne boste plačali,ali pa,da vam lahko vzamejo le 20 centov. Kakšna drzava smo,a smo hrvaška,a smo res pošteni. Govorim za državo. Sramota g. Cerar. Kje imate obraz. A vas je plenkovic s čim okužil. Sramotite sebe raje,državo in drzavljane pa pustite.
Henrik
# 26.01.2018 ob 16:01
Glede na navedbe Komisije, ki jih beremo v članku, torej lahko sklepamo, da ne gre za običajno preiskavo in da torej našo ministrstvo kratkomalo laže.
aerodynamic
# 26.01.2018 ob 19:28
OOOO NENENE, te banke pač ne bomo prodali, so uporabniki državnega bankomata kar čez cesto v svetu hrama modrosti, v dveh levelih, spodnji in zgornji.
brehme
# 26.01.2018 ob 18:00
Še v tem primeru levičatji krivite Janšo, ne nekateri, neverjetno res česa ste zmožni.
Dejstvo je da kar nam vlada skupaj z režimskimi mediji prodaja kot uspeh, nam zunaj meja, pokažejo da ni vse tako kot pravijo.
genniuuss
# 26.01.2018 ob 20:16
pa da vidmo,
al se lahko tud pri nas zgodi, kot v hypo alpe-adria bank.
Peca
# 26.01.2018 ob 19:27
KaviarSocialisti hočejo pretentati Bruselj!
SPET!
Spet z NLB

LoL
Miham
# 26.01.2018 ob 18:03
dragi ljudje poglejte kdo je za in kdo je proti prodaji (ki bi razkrila sporne kredite)

in potem govorite kdo ima okostnjake v omari...
AMFIBIJA
# 26.01.2018 ob 14:50
Juncerius Financius Europeus

FINANČNI POSLI

V rimskem se senatu je godilo,
lažni v njem se Cezar je pojavil,
o financah spet navzoče gnjavil,
dal verbalno je zagotovilo.

Junkérius senator je prisluhnil,
kaj le Cezar zdaj ima prodati,
s čim senat bi hotel naplahtati
in pred čim se je fanté potuhnil.

Cezar nekaj rad bi arbitriral,
gleda ga Junkérius debelo,
če s financami se je začelo,
z njimi bi zadevo definiral.

S kramarijo Cezar se ponuja,
ne bi nič prodal in prav nič kupil,
zgolj nasprotno stran bi rad olupil,
pravi, da pesti ga silna nuja.

Bi fanté zaplaval v kalne vode,
a vnaprej že znan je zgodbe konec,
ko signal se sliši, mali zvonec,
truma v hrbet Cezarčka zabode.
AMFIBIJA
# 26.01.2018 ob 14:48
LE BRŽ

Le brž, le brž zasenčiti novico,
tako cel kup se novih že poraja
in vsaka teh veliko bolj ugaja
kot ta, da zalotíli so tatico.

Miljardo treba je čim niže skriti,
pa kaj, saj je edina, ena sama,
iz tega naj se pač ne dela drama,
maksima je: prihodnosti slediti.

Še ta se hip preteklost naj pozabi,
minilo je odtlej že sedmo leto,
mineva osmo skratka strogo vzeto,
nam nepotrebni so spomini slabi.

In prav nobene treba ni grimase,
saj vendar družno vse smo preplačali,
iz družbenega vsem zaslužnim dali,
ki znajo poskrbeti najprej zase.
navigator007
# 26.01.2018 ob 23:23
Izstop države iz gospodarstva in finančne industrije je osnovni pogoj za to, da bomo sploh naredili korak naprej. A res še vedno obstajate ljudje, ki želite danes, leta 2018, živeti v II. svetovni vojni? Edina rešitev za naš narod je prodaja, takoj! Zakaj o tem ne odločamo na referendumu? Zakaj ne protestiramo in mečemo granitnih kock v parlament? Zakaj o tem skrajno kritično ne razpravlja 95% slovenskih novinarjev v vseh top terminih, na naslovnicah in v vseh informativnih oddajah? Razmislite, poskusite biti objektivni in stvari vam bodo jasne. Če politika ne izstopi iz gospodarstva, je z nami konec.
m72
# 26.01.2018 ob 19:48
"Ta prodaja ne bo razkrila nič. Še najmanj neke okostnjake. V pogodbi bo klavzula, da mora morebitne terjatve prevzeti država se pravi vprežna in molzna živina."

Kot pri razprodaji NKBM. Zato se tudi tako grebejo, da še rabote iz NLB zakrijejo. Nekaj izdajalcev tudi cedi sline po provizijah. Novemu lastniku pa je seveda popolnoma vseeno kdo in koliko je pokradel prej. Zanima ga le, koliko drobiža bo moral odriniti in koliko nas bo lahko lupil naprej.

Samo najbolj zatolčeni butli tako usrano ravnajo s premoženjem.
Miham
# 26.01.2018 ob 17:49
se Schengen naj spostujejo pa bo EU v redu stvar...
martuljek
# 27.01.2018 ob 01:46
A to pomeni, da po prodaji ne bo več mogoče deliti kreditov, ki jih "posvečenim" ni potrebno odplačevati ? To pa zna biti hud problem!
Kazalo