Gospodarstvo
0xcert
0xcert zdaj sodeluje z Institutom Jožef Stefan, ljubljansko in številnimi drugimi evropskimi univerzami, sploh pa se usmerjajo na tuje trge. Foto: 0xcert
V denarnici imamo denar, ki je zamenljive narave; vsak bankovec za pet evrov je v bistvu enake narave in vrednosti kot drugi. Imamo pa tudi nezamenljive predmete, ki lahko obstajajo v le enem izvodu, kot je osebna izkaznica. Ta princip želi podjetje 0xcert pripeljati tudi v kriptodenarnico. Foto: BoBo
Navdih je prišel iz aplikacije CryptoKitties. Foto: CryptoKitties
       V Sloveniji imamo toliko odličnega tehničnega talenta. Pa super smo pozicionirani na področju blockchainske tehnologije nasploh.       
 Zih
Jure Zih je poprej deloval še na Doctrini, Databoxu in številnih drugih družbah. Foto: 0xcert
Slovenija je postala mala meka za veriženje in tudi zato so v Kranju tehnologiji (oz. izpeljanki Bitcoin) postavili spomenik. Foto: BoBo
Ethereum
Svojo ponudbo so zasnovali na podlagi tehnologije Ethereum. Foto: Posnetek spletne strani www.ethereum.org

Dodaj v

Slovenski 0xcert z veriženjem blokov nad ponarejene diplome

Slovenija ima znanje in dobro lego
22. junij 2018 ob 06:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovensko podjetje 0xcert je razvilo protokol veriženja podatkovnih blokov, ki bo omogočal izdajanje diplom, osebnih izkaznic, trgovskih kuponov in drugih unikatnih listin.

Slovenija je v zadnjih letih postala močno središče razvoja na področju tehnologije veriženja blokov oziroma tehnologije blockchain. Pobude in zagonska podjetja se kar vrstijo in v nasprotju z dolgoročnim trendom ne odhajajo v tujino; prej vabijo tuji kapital k nam.

Za pol milijona dolarjev semenskega kapitala je zbralo tudi podjetje 0xcert, ki kani na temelju veriženja blokov postaviti okolje (platformo) za certificiranje nedenarnih sredstev. "V denarnici imamo različne stvari. Imamo denar, denimo dva bankovca po 10 ali enega po 20. Imamo pa tudi druge stvari, ki so edinstvene. Osebno izkaznico, različne kartice zvestobe, kupone ... Veliko unikatnih zadev, ki so ali v tvoji izključni lasti ali pa pisane nate. Mi nameravamo isti koncept preslikati v blockchainsko denarnico," je za MMC pojasnil direktor in soustanovitevlj Jure Zih.

Začelo se je s certifikati o izobraževanju
Zgodba se je začela na znani Doctrini, zagonskem podjetju, ki je mednarodno že uspelo in deluje kot e-izobraževalno okolje za farmacevte in zdravnike. "Tam smo se srečali s problemom: vsako leto izdati po pol milijona certifikatov, izobraževalnih in drugih," je razložil. Tako je lani Zih skupaj s Kristjanom Sedlakom, takrat vodjo razvoja na Doctrini, pred tem pa direktorjem razvoja v podjetju Studio Moderna, začel iskati način, kako certificiranje poenostaviti in spraviti v veriženje podatkovnih blokov, torej blockchain. Nekaj rešitev je že bilo na trgu in sta jih tudi začela preizkušati, ko je iz Kanade prišla novica o aplikaciji CryptoKitties. "Aplikacija omogoča, da imaš v svoji kriptodenarnici male luštne mucke. Ena mucka CryptoKitty obstaja samo v eni obliki in eni izvedbi, kdor jo ima, je njen lastnik. Ni je mogoče kopirati."

Če imaš lahko unikatnega digitalnega mačka, zakaj ne bi imel unikatnega digitalnega potrdila o izobraževanju? Tako so se lani lotili dela in do danes vzpostavili okolje, ki omogoča lastništvo enkratnih digitalnih objektov. Osnovali so jo na izvedbi blockchaina, ki omogoča izvedbo t. i. pametnih pogodb – Ethereum, in že našli zainteresirano občinstvo. V začetku leta so začeli sodelovati z nekaterimi evropskimi univerzami, tudi z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko (FE), sodelujejo z Institutom Jožef Stefan (IJS), na seznamu so tudi poslovna šola IEDC Bled, mreža izobraževalnih ustanov CEEEMAN, pa Gea College, EMUNI ... Dobili so celo pismo o nameri iz največje mreže šol v Bangladešu, pa nekaj kitajskih univerz, je naštel Zih. Kot svetovalca jim je uspelo pridobiti profesorja z znane Univerze v Cambridgeu.

Prodajanje navideznih in dejanskih predmetov
Razdelali so tudi številne druge mogoče rabe. "Konkretno, ECB lahko to začne uporabljati že jutri. Na tem imajo lahko študenti diplome, jutri lahko Mercator začne izdajati personalizirane kupone." Precej si obetajo tudi od sodelovanja na področju računalniških videoiger. Konec julija se bodo na posebno povabilo organizatorjev v Hongkongu udeležili prve konference, ki povezuje igre in podatkovno veriženje skozi nov tehnološki pristop. Še posebej v nekaterih množičnih nalinijskih igrah, kjer se srečuje tisoče ali celo stotisoče igralcev, pomembno vlogo pogosto igrajo posebni predmeti. Ščiti, šlemi, sablje in podobno prinašajo določene prednosti. Slednje bi se dalo povezati s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov. Igralec bi artefakt pridobil z igranjem, shranjen pa bi bil v kriptodenarnici. Po želji bi ga lahko podaril naprej ali pa celo prodal na posebnih borzah – te že obstajajo.

Skupaj z vlagateljem iz Dubaja iščejo možnosti, tudi pravne, kako posamezne hiše povezati s kriptožetoni in tako ustvariti sekundarni trg nepremičnin. Uporabnik bi kupil s hišo povezan žeton, ki bi bil certifikat o lastništvu. Transakcijo bi potrdilo omrežje računalnikov po vsem svetu in – morda, nekoč – odigralo tudi vlogo zemljiške knjige. Tako bi se lahko trgovalo z umetniškimi deli ... možnosti je še precej.

"V pogovorih smo s poslovnežem, ki je partner Dona Tapscotta, legende v kritposvetu in ustanovitelja Blockchain Reserach instituta, in ima zelo dobro poslovno idejo. Ima ogromno zemlje v Kolumbiji in si želi posaditi drevesa [smeh]. Vsako drevo lahko kupiš, lastnik pa postaneš tako, da prejmeš certifikat ali žeton za to drevo naravnost v svojo blockchainsko denarnico. Mogoče se sliši malo smešno, ampak to je povezano s kvotami izpustov ogljikovega dioksida. Tudi v ZDA ima vsako podjetje določeno kvoto, koliko CO2 lahko izpusti, in če jo preseže, mora kvoto dokupiti. S temi drevesi si potem upravičen do neke kvote, ki jo lahko nadalje prodajaš podjetjem," je našteval.

Nekaj drugih slovenskih podjetij veriženja podatkovnih blokov
Eventum | Datafund | Nicehash | Crypto Trade Academy | Iconomi | Cashila | Viberate |


Dejanski produkt in poslovni model

Seveda, ko bodo produkt lansirali. Za zdaj načrtujejo jesensko izdajo. Gre za odprtokodno okolje, ki povezuje tehnologijo veriženja podatkovnih blokov in nanjo prilepljeno aplikacijsko plast. Sami kanijo služiti tako, da so "orodje za razvijalce" programov v tem okolju. Omogočiti hočejo zelo enostavno pot do uporabe, saj je dejanskih strokovnjakov za veriženje zelo malo. "Mi omogočamo razvijanje tistim, ki se ne razumejo na blockchain ali pa se nočejo spuščati v nižje nivoje kompleksnosti. Da lahko pridejo, napišejo osem vrstic kode v Pythonu, Javi, od tam preprosto lansirajo svoje stvari in začnejo platformo rabiti za svoje storitve."

"Naša platforma omogoča, da se lahko vsakdo enostavno posluži te tehnologije in lahko hitro začne izdajati žetone brez predhodnega znanja blockchaina."

Kaj pa je veriženje blokov? In kaj Ethereum?
Tehnologija veriženja blokov oz. tehnologija veriženje blokov je neke vrste javni register. Le da ga v nasprotju z zemljiško knjigo ne piše ena oseba ali ustanova, temveč razpršeno omrežje računalnikov sveta, zato ga je skoraj nemogoče pretentati. Skoraj. Varovalka je množičnost računalnikov (ali drugih računskih naprav) v omrežju, in pri bitcoinu je ogromna. Pri manjših omrežjih, denimo pri manj razširjenih kovancih, pa ne toliko. Če namreč komu v omrežje veriženja uspe vključiti dovolj računalnikov, da preseže 51 odstotkov, potem lahko premaga vse ostale – ključno je soglasje večine. Takšni t. i. 51-odstotni napadi, o katerih so do nedavnega teoretizirali, postajajo resničnost. Po poročanju CNN-a so na začetku meseca uspešno napadli kriptovalute monacoin, bitcoing gold, zencash, litecoin cash in verige.

"Prav zato smo selektivni, kam bomo šli naprej," je komentiral Zih. Za zdaj Ethereumu zaupajo, saj je za bitcoinom največji in napad 51 % ni ravno verjeten. A ko se bodo širili naprej, na druge izvedbe tehnologije blockchain, bodo previdni. Za zdaj so odločeni vključiti še RSK in Wanchain. "Po svoje si želimo pokriti čim širši spekter tehnologije blockchain, da lahko uporabnik neko dobrino, ki jo ima na Ethereumu, prenese tudi drugam."

Še najbolj jih skrbi skalabilnost Ethereuma. Ustvarjanje blokov postaja skozi čas vse bolj računsko – pa tudi energetsko – zahtevno. Zih je spomnil, da se je Ethereum decembra za dva dneva skoraj ustavil. A razvijalcem etra zaupajo, da bodo težavo dolgoročno rešili.

Sicer pa je Zih z razvojem dogodkov po lastnih besedah izjemno zadovoljen.

"V Sloveniji imamo toliko odličnega tehničnega talenta. Pa super smo pozicionirani na področju blockchainske tehnologije nasploh," je dejal predstavnik podjetja 0xcert, ki se bolj kot na domači usmerja na mednarodne trge.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
jela
# 22.06.2018 ob 06:51
Ko že mislim, da na tem področju že nekaj razumem, pa vidim, da spet nič ne razumem. V glavnem, delajo...
Lesnikovsok
# 22.06.2018 ob 09:00
v realnem sektorju je diploma kot wc papir. uporaben ampak samo za lastne potrebe :)
osrdek
# 22.06.2018 ob 08:47
začel iskati način, kako certificiranje poenostaviti in spraviti v veriženje podatkovnih blokov, torej blockchain.

To pove vse. Ko izhajaš iz tega, da je blockchain najboljša rešitev za vse probleme in ne obratno, da je za tvoj problem blockchain najboljša rešitev, postane tvoja rešitev brez vrednosti.
To ni nič drugega kot molzenje blockchain hype-a.
xnplater
# 22.06.2018 ob 08:13
0xcert? r in t ne spadata v šestnajstiški sistem :)
NoFuture
# 22.06.2018 ob 09:46
Kdaj Lambo? kdaj moon? ICO bo? Borza kdaj? :D
Bivši uporabnik
# 22.06.2018 ob 07:52
Ha, ha oslarija... nepomembna zadeva. Še ena strežba nepotrebni administraciji. Prišel bo čas ko bodo rekli ZNAŠ - NE ZNAŠ
nomenestomen
# 22.06.2018 ob 07:39
Ubistvu moraš znat prepričati, da je 0 vredno nekaj?
uiophjk
# 22.06.2018 ob 09:00
Kaj zdaj bodo oni prodajali diplome ?

Ne, diplomo dobiš samo, če z rudarjenjem ustvariš nov blok s pravilnim SHA-256 hashem.
eye1
# 22.06.2018 ob 08:59
Zanimiva ideja. Edino ni mi jasno zakaj so izbrali najpocasnejso podatkovno bazo za to.
james blake
# 22.06.2018 ob 07:22
@ jela. razumeti pri vsem tem je le to, da današnji tehnološki razvoj omogoča preživeti 100 milijardam ljudi na tem planetu, ob tem pa za vzdrževanje te populacije potrebujemo le 3 % ljudi, ki pridelajo hrano za vso to maso (služba od rok do ust, včasih smo jih imenovali kmetje, pa peki, mesarji,..). Vse ostalo je usluga. Razumeti je potrebno, da na planetu 60 % vse človekove dejavnosti poteka na črno (nelegalno, črna ekonomija) oz. sodi v pravno kategorijo kriminal in etično zločin (poudarjam samo 40 % dejavnosti je legalnih). Tukaj vstopi religija rasti vsega (realni svet pa se ne veča ampak ostaja enak) in človeška sposobnost kršiti vse moralne kodekse, ki si jih je kadarkoli spisal. In se masa dogovori, da bo tulipanova čebulica vredna 100 sužnjev, pa 100 hektarjev gozda in glave poslednjega belega nosoroga,.. se razumemo. kroiptovalute so danes največja pralnica nelegalnih dejavnosti - preko njih se elegantno vrši pokol vsega, kar sobiva z nami, zločin pridelave klavnih živali, eksplozivno raste anti-turizem (da so srečne množice, ki absolutno nič nimajo početi na planetu, čaka pa jih 100 let bivanja, ki ga nekako morajo osmisliti, to pa gre edino tako, da si vključen v družbo oz. se obnašaš kot masa),.. še kaj ne razumemo?
BioBenz2
# 23.06.2018 ob 10:25
v realnem sektorju je diploma kot wc papir. uporaben ampak samo za lastne potrebe :)

V realnem sektorju je diploma vstopna točka...brez nje kandidiraš le za menjavo Wc papirja in nič drugega
Radoveden
# 22.06.2018 ob 13:56
"Potem pa poslušaš sds-fene in dobiš občutek, da je Slovenija v Afriki in da totalno nič ne štima.
Vseeno bolj verjamem strokovnjakom in gospodarstvenikom."

Še pod tehnološko temo, ti uspe stlačit SDS. Ti sploh veš ne kaj gospodarstveniki pravijo. Ravno kontra od: "vse ok, imamo kadre, privabljamo tuj kapital"
zoid
# 22.06.2018 ob 10:47
Mene pa zanima koliko stane taka reklana na nacionalnem portalu novic? Pa da zraven ne piše oglasno sporočilo, seveda.
KLIPAN
# 22.06.2018 ob 08:06
"Slovenija je v zadnjih letih postala močno središče razvoja na področju tehnologije veriženja blokov oziroma tehnologije blockchain. Pobude in zagonska podjetja se kar vrstijo in v nasprotju z dolgoročnim trendom ne odhajajo v tujino; prej vabijo tuji kapital k nam.
V Sloveniji imamo toliko odličnega tehničnega talenta. Pa super smo pozicionirani na področju blockchainske tehnologije nasploh," je dejal predstavnik podjetja 0xcert, ki se bolj kot na domači usmerja na mednarodne trge."

Poslušaš strokovnjake, gospodarstvenike......vse ok, imamo kadre, privabljamo tuj kapital, naša podjetja rasturajo na mednarodni sceni, povezujejo se z svetom, v določenih panogah smo med vodilnimi......
Potem pa poslušaš sds-fene in dobiš občutek, da je Slovenija v Afriki in da totalno nič ne štima.
Vseeno bolj verjamem strokovnjakom in gospodarstvenikom.
SKEpsiS
# 22.06.2018 ob 20:00
2#00100; sredinec po dvojiško
galoper
# 22.06.2018 ob 16:14
Leganih ponaredkov nikoli ne bodo odkrili
mlamat
# 22.06.2018 ob 08:29
Jaz vam imam en most za prodati.
Rocknrolla
# 26.06.2018 ob 23:24
A ne ponuja nekaj podobnega Silent Notary #SNTR?
madli
# 23.06.2018 ob 12:26
@runcajz

Ne, kriptovalut še niso ukradli iz "teh" blockchainov. Najprej se malo pozanimaj preden komentiraš neumnosti.
runcajz
# 22.06.2018 ob 18:46
Vprašanje . Kaj niso tudi kriptovalute že pokradli s teh blockchainov?
A, ja, jo lahko bolj poceni kupiš na kakšni vaški fakulteti v originalu !
Vsak nateg je dober, samo če kaj zaslužiš z njim.
Bivši uporabnik
# 22.06.2018 ob 17:14
ideja je ok, samo da bi bila zadeva kredibilna, je trebva seveda "personalizirati" tudi vse že prej izdane diplome ipd, da se ve, ali je zadeva kopirana ali ne (če je seveda smisel tega le-to). se pa bojim, da bilo bilo že v tem procesu vsaj tretjina copy pastea..
galoper
# 22.06.2018 ob 16:12
Mnogo let prepozno, a bolje pozno kot nikoli
SMERŠ
# 22.06.2018 ob 10:06
kako bodo zdaj naši politiki ponarejali diplome hmmmm
tedomedo
# 22.06.2018 ob 09:53
Diplome in druge ocene se da že od prej kupiti, če imaš dovolj denarja. Tako je v kapitalizmu - z denarjem se da vse kupiti.
StpSorsOF
# 22.06.2018 ob 09:45
kam vse skusajo vtaknit to tehnologijo verizenja,

zakaj navadni program za zaznavanje plagiatorstva ni dovolj?

najbrz se nadejajo zgolj milijonckov, ki padejo iz neba z ICO...
5tane
# 22.06.2018 ob 07:45
Kaj zdaj bodo oni prodajali diplome ?
marvin34
# 22.06.2018 ob 06:55
Butasta uporaba povsem dobrih resourcov. Skoda, da je blockchain tak hot topic, ker za 99% problemov obstajajo precej boljse in ucinkovitejse decentralizirane resitve.
sosman
# 22.06.2018 ob 08:18
Raznih coinov je že "milijon", od sposobnosti marketinga je predvsem odvisen uspeh, ne toliko od produkta. Sicer pa vso srečo...
mb128
# 22.06.2018 ob 08:53
Z block chain nad fake news, z blokc chain nad fake diplome. Pa kaj še?! A so se vam pridružili tudi profesorji?!
Kako že gre tisto? Gaudeamus igitur juvenes dos sumus. Viva academia, viva profesores in predvsem viva block chain!
Mislim za kozlat! Če mene vprašate se dogaja monetizacija ali pa vsaj poskus monetizacije block chain! Zgleda da kripto močno škripa, še malo pa bo čisto škripnil!
Ave!
Springbok
# 22.06.2018 ob 09:41
Končno nek block -chain projekt z aplikativnim smislom, in ne praznim preprodajanjem kojnov.
Kazalo