Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 39 glasov Ocenite to novico!
Ukrajina
Resnic o požigu Doma sindikatov v Odesi je toliko, kolikor je ljudi, ki zgodbi sledijo ali pa jih je celo prizadela osebno. A na koncu bi moralo veljati le eno – na vzhodu Evrope divja državljanjska vojna. Umirajo ljudje. Na obeh straneh. Zakaj? Foto: EPA
       To, kar se danes dogaja v Ukrajini, je posledica zelo preprostega načela. Dogaja se, ker se lahko dogaja. Zahod se je pri svojih načrtih na vzhodu Evrope globoko uštel, Rusija, katere politični vrh je potreboval močan mobilizacijski pospešek, pa je naredila točno to, kar je ves čas očitala Zahodu. Grobo se je vmešala v notranje zadeve sosede, pri tem pa pretanjeno izkoristila vso propagandistično znanje, ob tem pa še očitne taktične dosežke zadnjih let, o katerih mnogi niso niti slutili. »Zeleni človečki« v neoznačenih uniformah na Krimu so bili brilijantna poteza. Danes je priljubljenost Vladimirja Putina med državljani celo presegla 80 odstotkov, v Rusiji pa vlada pojav s simpatičnim imenom: »hura domoljubje«.       
Andrej Stopar
Andrej Stopar, RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Proruski aktivisti izpust...

Dodaj v

In beseda je meso postala ...

Kolumna Andreja Stoparja
3. maj 2014 ob 15:29
Ljubljana/Kijev/Moskva - MMC RTV SLO

»Ne morem reči za vso Odeso, Odesa je zelo velika,« je pel pokojni Mark Bernes. Če parafraziramo samo ta verz: to, kar je veljalo leta 1943, ko je nastal film Dva borca, iz katerega je ponarodela sovjetska popevka, velja tudi danes.

Mnenj in pogledov je nešteto. V Odesi, Ukrajini, Rusiji, svetu. Resnic o požigu Doma sindikatov v Odesi je toliko, kolikor je ljudi, ki zgodbi sledijo ali pa jih je celo prizadela osebno. A na koncu bi moralo veljati le eno – na vzhodu Evrope divja državljanjska vojna. Umirajo ljudje. Na obeh straneh. Zakaj?

»Dolgo sem se mučil, razmišljal, skušal razumeti. Vse zaman,« mi je dejal mladi estonski Rus, ki sem ga pred dnevi srečal – ne boste verjeli – na Kitajskem. Medtem ko sva opazovala prebivalce Landžouja, ki so se se, tako kot milijoni njihovih sonarodnjakov po vsej državi, ob večerih zbirali na enem izmed osrednjih trgov v mestu in plesali, sva se pogovarjala o ukrajinski krizi. »Na koncu sem spoznal, da ima vsaka stran, Zahod in Rusija, svojo resnico. Ti resnici se ne bosta nikoli prekrili, niti ne bosta oblikovali preseka. Ko sem prišel do tega spoznanja, sem se prenehal mučiti z vprašanji, kdo ima prav.« Za Vitalija, ki je bil rojen in živi v Estoniji, je odnos do Rusije izjemno pomemben. Velika ruska manjšina v državi, za katero so nekateri mediji začeli ugibati, ali morebiti ni med naslednjimi tarčami »revanšističnega ruskega imperializma«, ni v lahkem položaju. Vesel sem za Vitalija, ker zdaj, kot pravi, lažje živi. A njegov recept za Ukrajince, vsaj v danem trenutku, verjetno ni sprejemljiv. Kako pa naj bo? Država jim razpada, ni enotnih pogledov, niti zmožnosti iskanja kompromisov. Ob obilnem vmešavanju od zunaj pa se je vse, o čemer so govorili politiki, mediji, znanost, pa tudi ljudje sami, postopoma opredmetilo. Beseda je postala meso. Dobesedno.

Sodobni ljudje smo povsem otopeli zaradi preobilice nasilnih prizorov, ki ubesedeni ali s sliko, s pomočjo tradicionalnih medijev, verjetno pa še bolj odločujoče s spletom, vstopajo v naša življenja. Samo tako si lahko pojasnim absurdne zanke, v katerih smo pripravljeni razmišljati, da bi se dokopali do resnice, ki jo želimo. Če jo dejansko želimo. Pri tem pa v svetu, kjer je mogoče izreči prav vse, pozabljamo na moč besede. To, kar se danes dogaja v Ukrajini, je posledica zelo preprostega načela. Dogaja se, ker se lahko dogaja. Zahod se je pri svojih načrtih na vzhodu Evrope globoko uštel, Rusija, katere politični vrh je potreboval močan mobilizacijski pospešek, pa je naredila točno to, kar je ves čas očitala Zahodu. Grobo se je vmešala v notranje zadeve sosede, pri tem pa pretanjeno izkoristila vso propagandistično znanje, ob tem pa še očitne taktične dosežke zadnjih let, o katerih mnogi niso niti slutili. »Zeleni človečki« v neoznačenih uniformah na Krimu so bili brilijantna poteza. Danes je priljubljenost Vladimirja Putina med državljani celo presegla 80 odstotkov, v Rusiji pa vlada pojav s simpatičnim imenom: »hura domoljubje«. Zanimivo, kako malo opazovalcev se je spotaknilo ob problematičnost načela: »Če lahko ZDA, lahko tudi mi.« Ali so pač ostali na tako ali drugače izraženem, pa vendarle enako prežvečenem in seveda zmotnem stališču, da ZDA »vendarle izvažajo demokracijo«, ali pa so se – ne vem, ali zadnjih ni celo več – navdušeno postavili na stran Rusije, »ki vstaja«. Povedano drugače, osebne frustracije in frustracije okolij, iz katerih izhajamo, obremenjeni s krizo in razočaranji nad domačo politiko, so iz putinskega sistema naredile zaželeni protipol zahodnemu imperializmu in gnilemu kapitalizmu. Pri tem pa zamenjava enega imperializma (in kapitalizma, če že želite) z drugim, presenetljivo, moti zelo malo ljudi. Vladimir Putin pač ni politik, ki bi lahko imponiral zahodni levici. Pa ji.

Pri tem so sicer pomembno vlogo odigrali še ena beseda in njej sorodni izrazi. Nacizem oz. fašizem. S priponkama »neo« ali brez. Rusija je te besede odlično izkoristila, in za mnoge so prehodne ukrajinske oblasti zdaj »nacistične«. Ne da bi zmanjševal pomen skrajne desnice, ki je v Ukrajini – podobno kot tudi drugje v Evropi – že nekaj časa na pohodu, ampak uradnemu Kijevu bomo tako dolgo govorili, da je »nacističen«, da bodo tudi tisti politiki, ki to do zdaj niso bili, takšni dejansko postali. V zavesti povprečnega prebivalca jugovzhoda Ukrajine, morda z rahlo izjemo največjih urbanih središč, je samo vprašanje časa, kdaj se bodo v ta del države zlili milijoni podivjanih banderovcev, za njimi pa ešaloni notoričnih gejev, ki bodo preživelim vsiljevali istospolno ljubezen kot novo družbeno normo. Tako mi je ozračje na jugovzhodu Ukrajine opisal aktivist Aleksander Ševčenko iz Harkova.

Pri iskanju možnosti, v kakšne vrste meso se lahko spremenijo besede, ne moremo mimo dveh pomembnih dejstev. Bliža se 25. maj, ko naj bi v Ukrajini potekale predčasne volitve. Volitve, v katere verjame Zahod in o katerih je tako polna dvomov Rusija. Da ni dvomila o absurdnem ad hoc referendumu na Krimu, je razumljivo. Ne le da ga je pomagala pripraviti in je sploh omogočila njegov potek. Tam izid ni bil presenetljiv za nikogar. Niti za Ukrajince same ne. Zelo neprijetno pa bi bilo, če nove, tokrat legitimno izvoljene ukrajinske oblasti ne bi imele tako zelo »nacističnega« predznaka, kot bi to ustrezalo Kremlju. Zato bi bilo bolje, da volitev sploh ne bi bilo. Kar nas, ob ignoriranju vprašanja, ali je v razmerah državljanske vojne tudi pri najboljši volji sploh mogoče izpeljati volitve, pripelje do drugega dejstva. Bojno pobudo, kakršna koli že ta je, je v Ukrajini prevzela ulica. Ne toliko Kijev, za katerega sploh ni jasno, kdaj ga bo na cedilu pustila ta ali druga vojaška enota ali odred posebnih enot. Pa tudi Moskva ne, če gre soditi po zadnjih besedah kremeljskega predstavnika Dmitrija Peskova, češ da Rusija ne more več vplivati na proruske sile v Ukrajini. Kar lahko samo pomeni, da je do zdaj, kljub zanikanju, to lahko počela.

Zgovoren je prav primer iz Odese. Na črni petek sta se spopadli dve skupini. Združeni navijači domačega in harkovskega (sic!) nogometnega kluba, ki so, ne glede na to, da prihajajo z domnevno proruskega jugozahoda Ukrajine, zastopali proukrajinska stališča, in t. i. antimajdanovci. Prvi so napadli tabor drugih, proruski aktivisti pa so se zatekli v bližnji Dom sindikatov, ki je nato v spopadu zgorel in zahteval toliko življenj in ranjenih. Če gre verjeti očividcem, naj bi zelo ambivalentno vlogo pri tem odigrala policija, pa tudi provokatorjev ni manjkalo. Menda ruskih. Sam bi skromno pripomnil, da bolj verjetno na obeh straneh. Politika lahko te strasti usmerja, izkorišča in v najboljšem primeru upravlja. V najboljšem, ker se očitno ni mogoče zanesti na razsodnost t. i. malega človeka. Vedno se najdejo množice »malih«, ki sledijo. A politika si lahko tudi umije roke in reče, da nima več vpliva. S tem pa tudi odgovornosti ne. Brez zadnje pa dobimo meso z imenom, ki ga poznamo vsi, pa se ga zavemo šele, ko je prepozno. Zlo.

Andrej Stopar, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
zelda
# 03.05.2014 ob 15:45
Prekopiran komentar iz podobnega članka:

Kot kaže so tudi Rusi dobili svoje ustaše.
Balkanski vzorec je v celoti prenesen na banderovce in desni sektor, nekajstoletna indoktrinacija unijatskih in katoliških škofov je obrodila sadove, Bizmarkova želja je po stotih letih izpolnena, le epilog je še neznan.

Oto fon Bizmark (1815-1898) – nemški kancler
"Moč Rusije je lahko spodkopana samo, če se od nje loči Ukrajina. Tisti ki hočejo to narediti, ne samo da jih morajo ločiti, temveć morajo Ukrajino zoperstaviti Rusiji, zakrviti dva dela istega naroda in gledati kako brat ubija brata. Da bi to uresničili je potrebno najti in vzgojiti izdajalce med nacionalno elito in s pomočjo njih spremeniti zavest enega dela velikega naroda do takšne ravni, da sovraži vse rusko, da sovraži svoj rod, ne da bi vedeli. Ostalo bo opravil čas."
jebelacesta23
# 03.05.2014 ob 15:41
naj se ne pozabi, da je Andrej Stopar javno na TV Slovenija v živo priznal, da na njegovo poročanje iz Ukrajine dobiva napotke in navodila iz EU!
Wagra
# 03.05.2014 ob 15:47
EU je z ukrajinsko krizo zgubila vsakršno moralno težo, ki jo je kdaj imela.
3dc
# 03.05.2014 ob 16:15
Menda ruskih.

Pa ja. Tam na RT-ju pa slika ukrajincev z molotovkami, ki poleg policije skrbno pripravljajo masaker.

Sicer pa bedna in skrajno pristranska kolumna, ki lajna točno to kar zahodni gospodarji želijo. Bi zastopil da to kaki germani pišejo.

Fuj!
krank
# 03.05.2014 ob 16:36
Zahodu je uspelo uničiti še en narod, še eno državo. Ashtonova je lahko zadovoljna, kri teče v potokih. Vesel bi bil če bi nekega dne ta lepotička odgovarjala pred sodiščem. In vsi ostali zahodni vladni zločinci prav tako. Tudi naši predstavniki vlade v odhajanju, ki to podpirajo od vsega začetka. Sram naj jih bo.

http://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2014/02/ashtonwith-svobodaleader.jpg

http://photo.segodnya.ua/img/gallery/481
7/50/519592_main.jpg
Alatus
# 03.05.2014 ob 16:26
"...Rusija, katere politični vrh je potreboval močan mobilizacijski pospešek, pa je naredila točno to, kar je ves čas očitala Zahodu."

Če tega ne bi storila bi imela na svoji meji NATO. Saj niso nori.
Anar Hija
# 03.05.2014 ob 15:34
Zahodu je uspelo: Vojna je tu.

Smrt fašizmu - svoboda narodu!
oliva
# 03.05.2014 ob 15:58
Ja. Zahodu je uspelo.
...
:((
križnik
# 03.05.2014 ob 16:43
weylakuc
# 03.05.2014 ob 16:09
Prijavi neprimerno vsebino
Gremo Ukrajina, ni predaje v tej borbi!
--------------------------
Lepo je kričati iz naslonjača. Zakaj jim raje ne greš pomagat?
rastislav
# 03.05.2014 ob 15:50
Kolumne Stoparja vedno rad preberem. Zdi se mi da je eden tistih, ki še najbolj poznajo razmere in je tudi dokajda nevtralen.
nagual
# 03.05.2014 ob 18:22
IMF bo dal pučistični vladi 17 mrd posojila pod pogojem, da zavzamejo industrijski JV države - torej globalističo zlo želi državljansko vojno.
Vse se vrti okoli 11. maja, ko je na JV napovedan referendum o samostojnosti. Rezultat bo pozitiven, Moskva bo že naslednji dan priznala (Nemčija in Vatikan sta že naslednji dan priznala Hrvaško) Donecko republiko in ji poslala pomoč.
Zahod si na vse načine trudi, da do referenduma ne pride, zato pošilja vse sorte nacistov, desničarjev navijačev in tudi nekaj zahodnih plačancev na JV z namenom ustvariti kaos.
3dc
# 03.05.2014 ob 16:44
Če tega ne bi storila bi imela na svoji meji NATO. Saj niso nori.

Nato bi priravil invazijo in raztural Rusijo po dolgem in počez tako kot je to delal v Jugoslaviji, Vietnamu, Libiji, Iraku in še kje. Cela zgodovina američanov in njihovega NATA je tako genocidna da glava boli. Na grbi imajo 30.000.000 mrtvih po drugi svetovni vojni. Zdaj bi oni pobili še 250.000.000 Rusov v imenu demokracije in naravnih resursov.

Naši novinarji pa jim veselo držijo štango. Jezus kaka beda.
zelda
# 03.05.2014 ob 16:54
Hvala, MaliPandit za tale link. Upam, da si ga ogleda čimveč komentatorjev in bralcev. To so pravi odgovori. Civilna družba oz. njena kritična većina bo morala najprej spregledati in videti prave vzroke za stanje v svetovnem gospodarstvu, potem šele se bomo lahko povezali in tem gospodarjem teme, strahu in vojne rekli NE. Ne bojimo se vas in NOČEMO VEČ VAŠIH VOJN! Pošljem še malo naokoli.

Za vsak slučaj še enkrat prilepim link:

https://www.youtube.com/watch?feature=yo
utube_gdata_player&v=WRM_Ul4EWA0&
;;app=desktop
FOAB
# 03.05.2014 ob 18:37
je pa že Mussolini sam izjavil, da je njegov režim (Fašizem) bolje imenovati "korporativizem" (Corporativismo industriale nazionale - nacionalni industrijski korporativizem) ampak je ta oznaka preveč očitna zato ga je imenoval po starorimskem oznaku snopa "fascio" da bi imel bolj univerzalni pomen. In pazite zdaj: državni organi morajo služiti zasebnemu kapitalu, javni sektor je treba privatizirati, državo čimbolj zmanjšati, represivni organi morajo izključno varovati kapital pred delavskim gibanjem.

Vam zadnje zveni znano?
nagual
# 03.05.2014 ob 18:14
Čečenski voditelj Ramiz Kadirov je sporočil pučistom v Kijevu, da umaknejo svoje enote iz mest JV Ukrajine, drugače bo poslal svoje enote. "Ne moremo spokojno gledati kako umirajo nedolžni prebivalci" je dejal.
Izjava je preverjena, ne gre za hec.

Glede na zgodovinska dogajanja se Rusi težko "vžgejo" in zganejo, vedno čakajo, da je sovražnik tik pred Moskvo, ko pa se valjar zažene, se nikakor ne zaustavi.
Bitka za Sibirijo je v zaključni fazi, upam, da bo globalistična internacionala doživela poraz kot leta 45, le, da so Nemci tokrat nemi opazovalci.
Pravi krivci nedolžnih smrtnih žrtev med civilisti niso pučisti v Kijevu, temveč njihovi gospodarji v Vašingtonu, Londonu in Vatikanu.

V kolikor se Moskva ne zgane bodo neonacisti še naprej uživali v morilskih orgijah po JV Malorusije. Situacija se lahko umiri v 48 urah. Za Kijev je dovolj specialna desantna brigada.
prehiter
# 03.05.2014 ob 17:44
lahko slepo verjamemo tej ali oni strani...ali pa podvomimo v vsako odlocitev ali sporocilo...politikov in novinarjev...zelo jasno je da so pred krizo v ukrajini mesetarili kot zahod z zda na celu, tako tudi rusija...seveda nobena stran ni kriva...na koncu bodo krivi ukrajinici...proruski in prozahodni...kaj so se pa tepli med sabo...tako kot mi v bivsi jugi...
3dc
# 03.05.2014 ob 17:10
Za kaj? Za nekaj penezov?

Za nekaj penezov taki novinarji soustvarjajo svetovno policijsko državo potem se pa posipajo s pepelom da niso vedeli kam pes taco moli. Že videno v nacistični nemčiji.
ezat__anim
# 03.05.2014 ob 17:05
Še dobro, da je Slovenija docela povprečna in nezanimiva država, ker pri nas bi tujec samo bil pihnil in bi se celotna država sesula kot iz kart. Resno, na mesto, da bi politiki kot poslanici vseh državljanov delali v skupno dobro vseh src, ki bijejo pod zastavo države, so zavoljo lastnih sebičnih udejstvovanj pripeljali državo na rob.

In ne, ne EU, ne Rusija, ne ZDA niso zrušile Ukrajino, temveč so se ukrajinci s pomočjo lastne velecenjene politične avtoritete kar sami, medtem ko okolica je samo oportunistično planila na ponujeno. Pokvarjena oblast in ljudje, ki so tako neumno zaslepljeni z ideologijo delitvije sami uničujejo državo.

Ta čas se ljudje kregajo/mo o levih in desnih, a taisti politiki združno za voljo svoje mizerne eksistence zastavljajo naravne vire, vodo, les, čisto okolje, državno, katero so jo predniki dolgoleta opevali in sanjali? Za kaj? Za nekaj penezov?

Fxxxxx budale smo, če bomo dovolilji, da se bo podobno zgodilo tudi s Slovenijo.
kolnkista
# 03.05.2014 ob 20:29
Moje mnenje je da se na Ukraijini lomi prihodnost svetovne gospodarske ureditve. ZDA želi Rusijii prekrižati načrte južnega toka in plinske oskrbe Evrope. Hočejo višjo ceno plina, da bo za Evropo nazadnje cenejši energenti iz skrilavcev, ki jih bo velikodušno zagotavljala ZDA. Na vsak način hočejo oslabiti energetsko moč Rusije in gospodarsko moč Evrope, predvem Nemčije. Očitno Kitajska na veliko prodaja ameriške obveznice in petrodolarju teče voda v grlo precej bolj kot smo si upali priznati. V taki situaciji ZDA ne bodo izbirale sredstev, saj so tudi same talec money masterjev. Spet bodo kovali dobičke iz konfliktov, ki niso na njihovih tleh. SRAMOTA!!!
ezat__anim
# 03.05.2014 ob 18:03
...

In tako bo Mati Rusija širokogrudno poskrbela za dobrobit vsakega prostoživečega evropskega Slovana, kakor bo veliki stric Sam, ta prostodušni odrešenik, postal mentor mladim študentom demokracije in jih vodil ter osvobodil spon primitivnost. Amen, tako bodi. (če verjamete v pravljice, sploh tiste ideološke.)

Resno, če kaj zgodovina kaže, je to, da je vsak velik imperij gledal izključno in samo na lastno korist, ne pa na dobroimetje enih plebejcev, kmetov in kar enih osebkov, ki se ravno prečkali cesto.
3dc
# 03.05.2014 ob 16:52
@3dc - številke direkt iz enciklopedije! si preštel vse ničle, da nisi katero pozabil?

Ja pozabil sem napisat da za 8.000.000 mrtvih od lakote v ameriki med veliko recesijo. 9.000.000 nezaposlenih američanov, 25.000.000 brez zdravstvenega zavarovanja in 50.000.000 američanov na prehrambenih bonih.

Sem kaj pozbail?
Belfast boy
# 03.05.2014 ob 16:50
Si šou na limance da funk.. zdj kok je dejansko število mrtvih učerej je netočno še ampak več kot 40 jih je lokalnih prebivalcev Odesse..potrjeno iz njihove strabni ;)
brane37
# 03.05.2014 ob 15:55
Mislim da zna biti zelo hudo.
Zakaj vedno to na vzhodu
kolnkista
# 03.05.2014 ob 23:56
Dalj časa trajajoči konflikt v Ukrajini bi lahko povzročil višje cene plina, kar bi sicer kratkoročno šlo na roke Rusiji, srednjeročno in dolgoročno pa bi Evropske države prisililo v pospešeno iskanje energetskih alternativ, kar pa logično ne bi bilo po godu Rusiji. Ravno to pa je cilj ZDA; s plinsko krizo povzročiti nestabilne razmere za evropsko gospodarstvo, sebe ponuditi kot alternativnega dobavitelja plina iz skrilavcev in Rusijo odrezati od dolgoročnega dobavitelja plina Evropi. Ne pozabite v ozadju vedno poteka (dejanska) vojna za energente in vojna valut.
FOAB
# 03.05.2014 ob 21:14
visoke cene plina in nafte so koristile obojim, rusom in amerom. Rusom zato, ker so bili prilivi velikanski v državno blagajno, amerikancem in petrodolarju pa zato, ker so lahko natisnili več $$$ če je cena nafte 100 kot pa če je 20. Če je res, da rusi zapuščajo petrodolar, vedo tudi, kaj se je zgodilo tistim, ki so to naredili že prej. In če so pametni so pripravljeni tudi vojaško - čeprav mislim, da bodo do dovolj organizacija gverile in odpora preko domačih proxyev, da se zruši režim. In se samim ruskim silam ne bo treba vmešat.
johnb
# 03.05.2014 ob 16:48
80% Rusov podpira Putina.

To pove vse o tej državi.
aboveU
# 03.05.2014 ob 22:06
Ce rusija udari bo vojne konec ze vceraj.
aboveU
# 03.05.2014 ob 22:02
Glede Krima je pisec izpustil veliiiiiiikoooo razliko napram zahodnemu imperalizmu -> NI BILO SKORAJ NIC SMRTNIH ZRTEV. Ehm irak 150.000 ehm afganistan na desettisoce ehm Libija,..
Mimobeznik
# 03.05.2014 ob 21:02
kolnkista - kdo kuje dobičke iz višjih cen plina in nafte ob takih krizah? Rusija (predvsem plina).
FOAB
# 03.05.2014 ob 18:29
ni ga zločina, ki bi se ga branili izvesti za dosego svojih ciljev. Naloga (njihovih) medijev pa je, da vse skupaj olepšajo in poplitvijo z neslanostjo in norčevanjem do žrtev. In stvar izgubi vso ostrino.

Da samooklicani demokrati in človekoljubi podpirajo islamistične glavorezce na eni in ljubitelje SS-ovcev na drugi - ali res to koga preseneča? Z njimi si delijo veliko vrednot, če je njihov najboljši prijatelj Savdska Arabija.
bikinikill
# 03.05.2014 ob 17:16
Zahod je zopet sprovociral vojno med Slovani!
boomslang
# 03.05.2014 ob 16:59
Sedaj so na voljo sako še trije scenariji... 1. Proruski vzhod zdrži pritisk . Vojaška akcija Kijeva ne uspe, Rusiji ni potrebno intervenirati --- posledično -- kijevska SS - klika se zruši sama vase in Zahod je poražen na celi črti... 2. Kijevske, SS - šturm skupine uspejo in porazijo narod v vzhodni Ukrajini -- neminovno sledi vdor ruske vojske -- povsem dovolj bi bile dve zračno desantne biragade ob podpori 3- 4 mehaniziranih oklopnih brigad.. Zračni prostor se zaščiti z enotami PZO , npr. S 300 PMU - 1, da o popolni zražni prevladi niti ne govorim... Vse skupaj bi trajalo 48 h, da se Ukrajino praktično odreče na črti reke Dnjeper.... Kaj bi se zgodilo z Ukrajinsko vojsko in SS- Majdanovskimi udarnimi skupinami znotraj tega obroča ne želim špekulirati... O tretjem scenariju, ki bi se verjetno zgodil v primeru vsespošne državljanske vojne v Ukrajini pa raje niti ne govorim...
Mimobeznik
# 03.05.2014 ob 16:58
@3dc - pozabil si seštet, da bo bolj udarno za vse skupaj. In upam da si priešetl Sirijce od 2013.
Mimobeznik
# 03.05.2014 ob 16:46
@3dc - številke direkt iz enciklopedije! si preštel vse ničle, da nisi katero pozabil?
Mimobeznik
# 04.05.2014 ob 00:12
kolnkista - na srednji in dolgi rok sta večji alternativi S. Afrika in Bližnji vzhod.
srn
# 03.05.2014 ob 23:41
Dobro napisano, Andrej Stopar. Proruski komentatorji se mečejo po zobeh, ker nočejo pogledati resnici v oči.
zelda
# 03.05.2014 ob 22:14
Uncle Sam, imaš smisel za humor, vidim
Mimobeznik
# 03.05.2014 ob 20:14
Če je tako stanje ruskega duha, potem res potrebujejo intelektualno okrepitev.
Mimobeznik
# 03.05.2014 ob 19:39
@nagual - Kijevski intelektualci gredo v Rusijo, bogati Rusi in celo Putin pa svoje otroke šolajo v VB, na Nizozemskem in v Nemčiji. Čuden je ta svet, kajne?
nagual
# 03.05.2014 ob 18:54
Zahod pravi, da je komunistični režim zločinski. Zakaj potem priznava Ukrajino, ki jo je ustanovil/izumil Leninov režim, pa še to na ruskem ozemlju.
Wagra
# 03.05.2014 ob 18:25
Andrej Stopar pri svojem delu vzorno izpolnjuje napotke in navodila iz EU.
RobertR
# 03.05.2014 ob 17:11
Obstaja tudi prevod Perkinsonove knjige, za vse ki jih zanima...
http://www.sanje.si/knjigarna/izpovedi-ekonomskega-morilca2.html
3dc
# 03.05.2014 ob 17:00
zelda
# 03.05.2014 ob 22:18
BTW, da imam prav glede nadzora Amerov nad našimi mediji in celo komentarji, so dokazali s tem, da so brisali vse moje poste pod člankom o konfliktu v Ukrajini. Očitno je premalo zagovornikov NATO teroristov tle gor, pa morajo komentarje umetno uravnotežit. Hlapci na svoji zemlji.
zelda
# 03.05.2014 ob 21:54
Pa ja. Tam na RT-ju pa slika ukrajincev z molotovkami, ki poleg policije skrbno pripravljajo masaker.

Sicer pa bedna in skrajno pristranska kolumna, ki lajna točno to kar zahodni gospodarji želijo. Bi zastopil da to kaki germani pišejo.

Fuj!


3dc, kot kaže je lahko stopar samo pod takimi pogoji sploh kaj objavil. Žalostno. Škoda, ker je sicer dober novinar. Iz tega lahko zaključimo, da Ameri nadzorujejo tudi naše medije in jim določajo, kaj in kako morajo poročati. No, vseeno jim ne bo uspelo. Svobodnega duha ni mogoče ujeti v steklenico.
jazbc
# 03.05.2014 ob 17:29
Neverjetno, kolumna namesto porocanja o dejstvih. Desni sektor, ukrajinska vojska in razni zahodni agenti so ob 4h zjutri napadli razna mesta v Ukrajini, na internetu se je pojavilo ogromno posnetkov, kaj in kako se ddogaja in mi dobimo kolumno, kateri so ljudje meso in v kateri se ne ve kdo pije, kdo placa.

Ce bi bila EU to kar ni, bi omogocila izvedbo referenduma po pokrajinah in bi bil mir?
.
themetun
# 03.05.2014 ob 15:50
Fajn kolumna.
venom
# 03.05.2014 ob 22:26
podobna zgodba se 2014 dogaja

http://www.youtube.com/watch?v=t2D2iKzSX
Ik
UncleSam
# 03.05.2014 ob 22:08
.....prosim, da zamenjate tega pristranskega Stoparja z objektivno Karmen Švegelj, ki ima tudi veliko izkušenj iz vojnih žarišč...
Andrej Stopar
link
Nespodobni kaos
47
24. julij 2015 ob 12:18 10. julija je državni zbor sprejel deklaracijo o zunanji politiki, ki med drugim med cilje naše države postavlja varnost, politično stabilnost v sosedstvu in Evropi ter urejene dvostranske odnose.
Več novic ...
Kazalo