Slovenija
Arbitraža
"Rešitev morata poiskati članici, komisija je pripravljena pomagati," je poudaril predstavnik EK-ja Margaritis Schinas. Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar je napovedal, da bo Slovenija zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe vložila tožbo proti Hrvaški. Prepričan je, da so pravni argumenti na strani Slovenije. Foto: BoBo
       Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča treba spoštovati.       
 Predsednik države Pahor
VIDEO
Cerar v Odmevih o ustanov...
VIDEO
Evropska komisija ni podp...
VIDEO
Evropska komisija se ne o...

Dodaj v

Cerarja skrbi molk komisije glede arbitraže. Slovenija bo zoper Hrvaško vložila tožbo.

Iztekel se je rok, po katerem Slovenija lahko nadaljuje s tožbo
18. junij 2018 ob 07:40,
zadnji poseg: 18. junij 2018 ob 21:04
Bruselj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Slovenija in Hrvaška naj poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati, pravijo v Bruslju. Slovenski politični vrh je razočaran, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar pa je že napovedal, da bo Slovenija zoper Hrvaško vložila tožbo.

Cerar je dejal, da je odločitev komisije, da se do kršitev arbitražnega sporazuma ne bo opredelila, spremljal skupaj s Karlom Erjavcem, pri čemer je vlada, ki opravlja tekoče posle, enotna, da mora Slovenija vložiti tožbo na Evropskem sodišču v Luksemburgu. "Vladavina prava je eden izmed temeljev EU-ja, zato je še toliko pomembneje, da Slovenija vloži tožbo, ne le zaradi interesov Slovenije, temveč tudi zato, da postavimo standard za podobne primere," je dejal Cerar.

Ob tem je Cerar zaskrbljen zaradi molka Evropske komisije, "saj na ta način komisija ne opravlja svoje dolžnosti". "V tem primeru je žal politika prevladala nad pravom," je dejal Cerar in dodal, da ravnanje Evropske komisije, ki je po njegovi oceni ostala pasivna izključno iz političnih razlogov, postavlja slab zgled. Cerar namreč meni, da s tem komisija "daje zeleno luč tudi drugim, ki ne želijo spoštovati prava".

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković, ki je tudi generalni sekretar vladajoče stranke HDZ in eden najtesnejših sodelavcev hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, je za hrvaški radio izjavil, da je bila odločitev Evropske komisije v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški pričakovana. Kot je ocenil, gre za "zelo jasno sporočilo slovenski strani", da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.


Pravno mnenje na strani Slovenije?
Na vprašanje, ali je seznanjen s pravnim mnenjem, ki ga je podala pravna služba Evropske komisije, je Cerar dejal, da je z obstojem mnenja seznanjen in da – kolikor je obveščen – to mnenje v vseh elementih pritrjuje pravnim stališčem Slovenije. Cerar je ob tem dejal tudi, da so pravni strokovnjaki na ministrstvu za zunanje zadeve pripravili tožbo, ki pa jo je treba še prevesti, zato pričakuje, da bo Slovenija tožbo vložila sredi junija.

Pri postopku v okviru 259. člena pogodbe EU-ja gre za iskanje "prijateljske rešitve" in "komisija bo še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve", je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Glede nadaljnjih korakov pa je dejal, da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki naj se pogovarjata in komentirata. "Rešitev morata poiskati članici, komisija je pripravljena pomagati," je poudaril Schinas.

Schinas je ob tem pojasnil, da komisija v skladu z 259. členom ni dolžna pripraviti poročila oziroma mnenja in da so v preteklih osmih podobnih primerih tovrstno poročilo izdali le štirikrat. Na vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, da obstajajo kršitve evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, pa je govorec dejal, da notranjih dokumentov služb komisije ne komentira.

Je pa ob tem dejal, da je kolegij julija lani o tem razpravljal na podlagi ustne predstavitve pravne službe, ki je postavila parametre za člen 259, ki predvideva, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen. A za to, da poiščeta "prijateljsko rešitev", sta odgovorni članici, je ponovil Schinas.

Na vprašanje, ali lahko komisija svoje mnenje poda pozneje, po izteku današnjega roka v okviru 259. člena, je predstavnik komisije dejal, da omenjeni člen ne določa nikakršnega pravnega roka ali pravne obveznosti za komisijo, ena možnost je poročilo, druga možnost je brez poročila: "Dejstvo, da se rok izteče danes, jasno kaže, da komisija ne bo izdala poročila," je še povedal Schinas in znova poudaril, da komisija v polovici podobnih primerov v preteklosti ni izdala poročila.

Pahor: EU je zamudil priložnost
"Razumem, da ima Evropska komisija možnost in ne dolžnost, da poda svoje mnenje v skladu z 259. členom pogodbe EU-ja. To spoštujem. Toda EK je zamudil priložnost, ko bi lahko s svojim mnenjem politično in pravno okrepil prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. To sodišče je odločilo na osnovi sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki mu je v pomembnem deležu botrovala prav Evropska komisija," je odzivu dejal slovenski predsednik Borut Pahor.

Kot je še dejal Pahor, je bil spor glede meje z odločitvijo sodišča rešen, sicer Hrvaška ne bi bila članica Evropske unije, vsebina sporazuma pa ne bi bila del evropskega in mednarodnega prava. "Zdaj je med državama samo še spor glede uveljavitve te odločitve. Mnenje Evropske komisije bi lahko to uveljavitev pospešilo. To bi imelo večplastne koristne posledice za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj med državami v JV Evropi in spoštovanje zavez in sporazumov zvezi s tem. Evropska komisija ni izpolnila pričakovanja, da bi se postavila na stran evropskega in mednarodnega prava ter tako dala jasen signal, da je sporazume in odločitve sodišča treba spoštovati. Kljub temu sem prepričan, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča."

Člen 259 pogodbe o delovanju EU-ja je sicer člen, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU-ja zaradi kršenja evropskega prava. Najprej mora o nameri obvestiti komisijo, kar je Slovenija storila s pismom 16. marca. Člen po tem obvestilu predvideva trimesečni rok. Šele po izteku tega roka lahko Slovenija vloži tožbo. Ali oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Po nekaterih neuradnih informacijah je kljub povolilnemu času verjetno, da bo Slovenija postopek nadaljevala zelo hitro.

Cerar: Vlada bo odločitev o tožbi sprejela v četrtek
Miro Cerar v odzivu na Evropsko komisijo glede arbitraže: "Žal je v tem primeru politika prevladala nad pravom." Kot je dejal, ga molk Evropske komisije zelo skrbi, "na ta način komisija ne izvršuje dolžnosti varuhinje pogodb." V sredo bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške.

Brglez: Zaskrbljen sem za prihodnost EU-ja
Predsednik DZ-ja, sicer poslanec SMC-ja, Milan Brglez je poudaril, da je današnjo odločitev Evropske komisije pričakoval, dokazuje pa po njegovem mnenju "prevlado politike nad vladavino prava tudi na ravni Evropske unije". Odločitev zato obžaluje in je, kot je dejal, zaskrbljen za prihodnost takšnega EU-ja.

Po njegovih besedah je prav, da Slovenija nadaljuje postopek po pravni poti pred sodiščem EU-ja, saj za to obstaja konsenz tako v vladi kot v DZ-ju. Želi si, da bi takšno soglasje glede zunanje politike ohranili tudi v prihodnjem sklicu DZ-ja. Brglez ne vidi razloga za čakanje na prihodnjo vlado, bi bilo pa kljub temu prav, da se v DZ-ju preveri še politični konsenz novih strank.

Odzivi drugih poslanskih skupin
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han se z vložitvijo tožbe strinja. Spomnil je, da so to odločitev sprejeli že pred časom. Prav tako ocenjuje, da bi morala tožbo vložiti aktualna vlada, ki opravlja tekoče posle, saj nove po njegovem prepričanju veliko prej kot septembra še ne bo.

Po besedah začasnega vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca so bili v Levici do tožbe kritični že pred časom, saj menijo, da ne bo prinesla pozitivnega premika, ampak prej dodatno zaostrovanje odnosov s Hrvaško. "Mislim, da se država stvari loteva na napačni strani," je presodil. Po njegovih besedah bi k izboljšanju razmer bistveno bolj pripomoglo, če bi Hrvaško "spustili v schengensko območje".

Da je arbitraža dejstvo, je spomnil vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin. "Malo me skrbi stališče Evropske komisije, ki se obnaša zelo mlačno, in tukaj se vidi, da nas je Hrvaška diplomatsko nadigrala," je dejal. Hkrati se po njegovih besedah v tem kaže "dobra povezava" hrvaškega premierja z vodstvom Evropske komisije.

Vendarle pa Tonin meni, da glede na okoliščine druge možnosti Slovenija niti ni imela. "Arbitraža je del evropskega prava, Evropska komisija pa je bila boter tega dogovora," je dejal. Zato bi bilo po njegovih besedah prav, da bi prispevala k njegovi implementaciji.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da je bila že arbitražna odločitev "popoln fiasko", saj da temelji na napačno ugotovljenem dejanskem stanju. Odločitev arbitražnega tribunala je zato po njegovih besedah neveljavna, zaradi česar bi Slovenija morala iz sporazuma izstopiti in dati na mizo relevantne dokumente. "V tem primeru lahko Slovenija zmaga in dobi nazaj tisto, kar je bilo slovensko," je povedal.

V Stranki Alenke Bratušek so napovedali, da bodo počakali na napovedan sestanek v sredo s Cerarjem, s predstavniki vseh parlamentarnih strank. "Ko bomo seznanjeni z vsemi informacijami in če bodo podatki kazali, da je edina mogoča pot tožba, bomo to tožbo tudi podprli," je povedal generalni sekretar te stranke Jernej Pavlič.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša se do vprašanja tožbe ni opredeljeval. V SDS-u v povezavi s tem niso podali izjave za medije.

V stranki LMŠ so ocenili, da je stališče Evropske komisije za Slovenijo veliko razočaranje ter da je politično pristransko in je v celoti zaobšlo mnenje lastne pravne službe. Menili so še, da je komisija zamudila priložnost, da potrdi zavezanost načelu spoštovanja mednarodnega prava in razsodb mednarodnih sodišč, na katerih je med drugim utemeljen EU.

Kot so še zapisali v odzivu, nastala situacija terja resen premislek o nadaljnjih korakih Slovenije, "zato s tožbo na Sodišče EU-ja ni potrebno hiteti". Pred dokončno odločitvijo glede tega bi bilo potrebno na primerno visoki ravni opraviti pogovor z Evropsko komisijo kot tudi v Svetu EU, so še menili v LMŠ-ju.

Večernji list: Juncker predlaga memorandum
V vladnem uradu za komuniciranje so danes zanikali navedbe hrvaških medijev, da naj bi pred kratkim potekali intenzivni pogovori med slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem glede arbitražnih zapletov.

Hrvaški Večernji list je namreč danes ob sklicevanju na vire, tesno povezane z Evropsko komisijo, navedel, da je Juncker "do pred kratkim intenzivno komuniciral" s Plenkovićem in Cerarjem, da bi se državi dogovorili za skupno rešitev, sprejemljivo za obe strani. Predlagal naj bi podpis memoranduma, v katerem bi arbitražno sodbo predstavili kot dvostranski dogovor.

V vladnem uradu za komuniciranje so zatrdili, da "navedbe časnika o dogovarjanju o memorandumu ne držijo – ni bilo nobenih posebnih, kaj šele intenzivnih pogovorov na to temo". Hkrati so napovedali, da se bo premier Cerar, ki opravlja tekoče posle, še danes odzval na sporočilo Evropske komisije, da ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama.

La. Da., Al. Ma., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 18.06.2018 ob 08:02
Če je pravo res na naši strani, potem je mnenje hinavske komisije brezpredmetno, ker proti odločitvi sodišča pač ne morejo. Se je pa komisija še enkrat izkazala za gnilo, nedemokratično tvorbo.
SamoRes
# 18.06.2018 ob 08:13
Lepo, torej če oropam banko in me hočejo vtaknit v zapor je to dvostransko vprašanje, ki ga bom reševal z banko.
kolnkista
# 18.06.2018 ob 08:16
Torej zaključek - EU podpira vladavino neprava. Hvala lepa za tako hinavsko druščino.
A za migrante loviti na Schengenski meji smo pa dobri??
pohorjezeleno
# 18.06.2018 ob 08:01
Korlu še ne sodijo zaradi veleizdaje države?
SFRJJNA
# 18.06.2018 ob 08:21
Lep primer Grčija - Makedonija, dokler se ne bodo dogovorili ne bo pogajanj za Nato in EU. Mi smo hrvatom to dali po posebnem dogovoru in oni to sedaj ne upoštevajo. Torej je pravo na naši strani, blokade, odpoklic veleposlaina, schngen 100%, letne vinjete itd. Skratka blokirati jih od 01.07.2018 maksimum in naj bodo kolone do Graza, Udine,...me ne zanima. Naj pridejo prosit na kolenih...
blond4
# 18.06.2018 ob 08:15
Komisija se bo iz političnih razlogov mnenja o arbitraži najverjetneje vzdržala

Za zbruhat. Torej EU deluje samo v dveh primerih. V prvem primeru, takrat ko pač vse štima. V drugem primeru pa, ko je kakšna članica malo praveč zaščitniška, do svojih nacionalnih interesov in se jo kaznuje ?

Dvomim, da so takratni volilci volili za takšno EU ? Ali pač ?
mihael1
# 18.06.2018 ob 08:08
Ravno iz političnih razlogov bi morala dati mnenje in pokazati, da ji sporazumi pri katerih je tudi sama sodelovala niso vnemar in se jih moramo držati.

V nasprotnem primeru bodo vse nerešene zadeve "never ending story", ki čakajo na eskalacijo ob primernem trenutku.
Svit-1
# 18.06.2018 ob 08:22
Poleg Hrvaške tožit še Evropsko komisijo!!!
A.K.
# 18.06.2018 ob 08:19
Treba pohvaliti našo diplomacijo ki namje zatrjevala trdno podporo v bruslju...
Majestic12
# 18.06.2018 ob 08:09
Tabor Violete Bulc haha...nima ona nobenega tabora, samo sebe.

Prav zabavno kako poskušajo mediji v celofan zapakirati še en epski slovenski fail :)
ST11
# 18.06.2018 ob 08:23
Se enkrat bom ponovil.
Pred volitvami bi morali politiki vseh barv predloziti dokumentacijo o imovini na Hrvaskem in ti ne bi smeli zastopati nase drzave v nobenem postopku s CRO, niti voditi zunanje ministrstvo, kajti svoje osebne interese ocitno postavljajo pred nacionalne.
Homer.
# 18.06.2018 ob 08:35
Razsodba bo v vsakem primeru nek zmazek v stilu:
pravno imate prav, ampak rešitev morate najti v medsebojnem dogovoru, mi pa vam bomo nudili vso moralno podporo.
Po tej razsodbi bo sledilo pranje rok (dvakrat z milom in večkrat z razkužilom)!
esspero
# 18.06.2018 ob 07:59
Slovenija se obnaša kot Kalimero. V jok in na drevo. Izdajalci Slovenije so pristali na minimum , pa še za to se moleduje in prosjači. Res sramota za našo diplomacijo.! Zame je neizpodbitna meja reka Mirna , torej Slovensko ozemlje do reke Mirne v coni B. Zaradi cone B smo izgubili cono A , ozemlje , ki je sedaj Italijansko. Pika , konec debate.!
Nikolaj
# 18.06.2018 ob 08:24
Komisija torej ni strokovna, temveč politična.
Taka komisija lahko iz politični razlogov celo odloči, da se bo vzdrževala mnenja o morebitnem genocidu, ki bi se zgodil v Evropi.
Komisija se požvižga na spoštovanje pravnega reda.
trenstroj
# 18.06.2018 ob 09:04
Ne vem, kakšen je režim na meji, ampak striktno izvajanje schengna bi ustvarilo določen pritisk na Hrvaško.
knesigail
# 18.06.2018 ob 08:46
Evropa je zavozila s svojimi ideali, to je še zgolj politični zmazek. Popolnoma razumem Angleže.
STANE
# 18.06.2018 ob 13:30
Hvala lepa Pahorju,ker je zaupal Jadranki Kosor....za kozlat !
runcajz
# 18.06.2018 ob 10:12
Nekaj bistroumnih komentatorjev za vse težave z arbitražo obtožuje Erjavca, pozabljajo pa, kaj je naš vase zaverovan predsednik in šarmer hrvaških lepotic ( okusi so pač različni) govoril o zgodovinskih dogovorih s Kosorjevo o arbitraži. Pozabljajo tudi na nepotizerm na našem zunanjem ministrstvu, kjer si službe najdejo in dobijo s pomočjo intervencij zlatih očkov in političnih veljakov sinovi in hčere, ki niso dorasli nalogam, pa se potem zgodi, da se ti zelenokljuni diplomati pogovarjajo po telefonu o stvareh, ki niso za telefonske pogovore v javnem omrežju! To se dogaja še od gospoda velepametnega dr. Rupla naprej pa vse do današnjih dni.( na primer hči Ernesta Petriča, svetovalca gospoda Pahorja in simpatizerja Janše , sicer pa modela za vse režime ; Mirošič St. in Mirošič mlajši, Aleksander Geržina in oče Saš Geržina, podpredsednik DeSUS , zet pokojnega Bajuka , itd ).Pa vsi veleposlaniki, poslani v tujino po intervencijah političnih strank, kot na primer Reberc, nakupovalec orodij in servisov, sedaj duševni bolnik ( baje, za potrebe na sodišču ),. Erjavec je podedoval sračje gnezdo na ministrstvu, sedaj pa naj bi bil tudi kriv za vse.
Ne zagovarjam Erjavca, a prav je, da si krivdo razdelijo vsi od Peterleta, preko vseh strankarskih bosov do predsednika Pahorja..
Slovenija naj toži Hrvaško, na mejah pa dosledno izvaja šengenska določila o prehodu meje ne glede na čakalne dobr na prehodih in proteste Hrvatarjev, nad katerimi je itak samo bog, torej naj se mažejo z božjo mastjo - potrpežljivostjo pri čakanju na turiste .
Slovenci in Slovenke, pokažimo, da preživimo eno ali dve poletji brez njihovega morja !
Morda jih bo hitreje srečala pamet !
Na tačko
# 18.06.2018 ob 10:37
Kdaj nam bo slovencem jasno, da EU zanimajo samo naše banke, viri, podjetja, izobražena delovna sila, skratka vse kar se da iz Slovenije izcuzati? Za vsa ostala vprašanja se pa obračajte na Tramvajkomando. Res lep pristop....
samogledam
# 18.06.2018 ob 08:22
Žalosti me, da se politiki ne znajo spodobno danes v letu 2018 dogovorit v zunanji politiki, no sicer se pa tudi doma med seboj ne pogovarjajo spoštljivo, pošteno in razumljivo vsem...vsak politik ima svojo zgodovinsko interpretacijo, vsak pravni strokovnjak ima svojo strokovno interpretacijo in vsak državljan ima svoje mnenje o politiki...v tem kaosu ne bo rešitve niti na sodišču, ker vsak sodnik po svoje tolmači zakone. Mislim, da je poplava predpisov, zakonov in aneksov že požrla demokracijo.
ZETAC
# 18.06.2018 ob 11:51
Brez veze se je sedaj jeziti na komisijo - prvič so naši politiki dopustili, da je hrvaška prišla v EU, drugič pa so naredili nekaj katastrofalnih napak pred in med arbitražo. Kako EU "rešuje" probleme pa je bilo lahko jasno vsakemu malo bolj pismenemu že pred vstopom hrvaške v EU, hrvate pa tudi vsi dobro poznamo...
wowoo
# 18.06.2018 ob 09:18
In na koncu smo ostali sami, v vsej svoji bedi in zabitosti ... Eu komisija in Rvačka sta nam odčitala lekcijo!!! Sedaj klečeplazimo in prosimo za podporo arbitražne razsodbe, navkljub vsemu, da je razsodba za SLO katastrofalna in žaljiva ... Narobe svet!
BAD
# 18.06.2018 ob 15:54
Zanima me kdo bo vrnil vse € ki so jih naši vrli politiki zapravili za arbitražo ki sedaj ne velja ?? A bi mogoče koga vprašali če bo vrnil..............
OMNIC
# 18.06.2018 ob 10:38
Kje je zdaj takratni predsedujoči, švedski predsednik vlade, pod čigar pokroviteljstvom se je rodil "ah, kako čudovit dan"?
Kje je zdaj Tusk? Kje je zdaj Juncker?
Q pa taki funkcionarji. Očitno bo morala Slovenija sama tožiti, tam se pa utegne zgoditi marsikaj. Saj vidimo vsakodnevno, kako čigumijasto je pravo, tudi mednarodno.
cebelicam
# 18.06.2018 ob 09:33
Hrvati ničesar ne spoštujejo. Mi se jim pa klanjamo. Sramota!
RibičIČ
# 18.06.2018 ob 08:36
Grozno a ne, dragi komentatorji, kako se je spet vse zarotilo proti nam :) Predlagam, da še naprej volite nesposobneže. Upam tudi, da bo v naslednji vladi vendarle še kaj prostora za Karla Erjavca. Glede na to, koliko je že naredil za propad arbitraže, bi bilo res škoda, če ne bi bil zraven še pri zaključku. Slovenija itak izgubi vse tožbe pred mednarodnimi in meddržavnimi institucijami in prepričan sem, da se s tako vrhunsko pravniško ekipo ni bati, da ne bomo popolnoma pogoreli tudi po sodni poti.
gesan
# 18.06.2018 ob 08:28
Komisija se bo iz političnih razlogov mnenja o arbitraži najverjetneje vzdržala
--------------------------------------------
Pa naj še kdo reče, da politika ni ena velika K!
Temu primerno je tudi s politiki v tej politiki!

To sploh ne moremo več govorit o politiki ampak je to vveč kot očitno politikantstvo različnih interesnih skupin, ki druga drugo obdelujejo po načelu "kdo da več", ker se oni vsi skupaj itka tako zavzeto borijo proti koruptivizmom.

Kje? Na kmečki njivi? Tam preganjajo koruptivizem in klientelstvo?

Zdaj mi niso sporočili nič drugega kot to, da nam nikakkor ni potrebno več sprejemat odločitve sodišča kot nekaj veljavnega.

Če nam je osba všeč, jo sprejmemo, če pa ne, pač ne sprejmemo.
Pa naj me potrem zuaradi tega preganjajo in skliceval se bom na tale primer nespoštovanja mendarodnega sodišča.

Zakaj ga sploh imamo?
Da je še več parazitorjev priklopljenih na družbenem denarju?
Tuljava
# 18.06.2018 ob 11:32
Zadeva je enostavna.

V kolikor meja ni sprejeta po arbitraznem razsidiscu, Hrvaska nikoli ni bila (in verjetno tudi ne bo) clanica EU, saj s tem krsi oristopba pogajanja.

Enako je s prenesenimi deviznimi vlogami. LB je imela 10x vec terjatev na Hrvaskem kot je zdaj dolzna komitentom, tako da ali naj se to resuje z nasledstvom kot je bilo dogovorjeno ali pa naj vse vrnejo, potem ne bo tezko dat desetinke nazaj.

Svinjarija kar se gre hrvaska politika in sodstvo, banana republika, mi smo se pa na tem bananinem olupku dvakrat spotsknili.
Pistorius
# 18.06.2018 ob 14:27
Dolgo so študirali, preden so ugotovili, da so brez mnenja.
POIVRE
# 18.06.2018 ob 17:10
Pahor: EU je zamudila priložnost. Pahor se moti kot vedno, on je zamudil priložnost, ker ni blokiral vstop Hrvaške v EU.
štajerc64
# 18.06.2018 ob 15:20
Po vseh arbitražnih postopkih in zapravljenem denarju, bi se sedaj morali zmenit sami ??
Zakaj pa so zakoni ?

Denar nazaj !!
PatakPajo30
# 18.06.2018 ob 09:19
Meja s HR, ki s e vleče že od te famozne samostojnosti je v prid samo elitam na obeh straneh, da zbirajo glasove na volitvah. Nič drugega, EU ne bi smela sprejeti nobene članice, katere meja ni določena, ne nas ne Hrvaške in gotovo. Naša meja je pa itak plod dogovarjanja, tko d ato mal raziščite.

Kako naprej: tožba in pritisk na sosedo, oz. oviranje pri vseh mednarodnih zadevah.

Da smo šli v arbitražo zame ni nobena narodna izdaja. oni, ki mislijo, da arbitraža samo da nekaj državi se motijo in to je bilo tudi povedano. Arbitraža tudi nekaj odvzame. Zdej Janša se pa nehaj parit z Orbanom, ap bodi car in skleni mejo s Hrvaško
JMH
# 18.06.2018 ob 18:19
to ni ravno moj tip pogovorov, pa vseeno...

kaj je slovenija z arbitražo sploh dobila? če se prav spomnim na kopnem prav nič, na morju pa dovoljenje za plutje do mednarodnih voda (sploh ne lastnega dostopa do njih, ki bi vsaki pomorski državi moral pripadat)? res velik uspeh.

po tej logiki hrvaška ščiti slovenijo pred samo sabo in arbitri, ki so presodili konkretno v prid hrvaške. ne razumem kaj bi hrvati sploh še radi. a cel piranski zaliv?

se opravičujem, če sem kje usekal mimo, ni informiranost na to tematiko ravno moja skodelica čaja. sicer pa ja. če bi hrvaški in slovenski politiki vzeli obmejne spore, bi imeli konkretno manj materiala za preusmerjanje pozornosti od problemov, ki jih imata doma z lastnima narodoma.
gospod iskreni
# 18.06.2018 ob 11:51
Seveda da je bil Erjavec kriv za veliko stvari pri arbitraži. Čvekal je tisto kar ne bi smel, pa pečal se je z Rusi. Ko je Erjavec javno govoril tajne stvari in šel v Rusijo, so takoj prileteli prisluhi. PRav tako je naloga zunanjega ministra da ekipo ki je nesposobna, zamenja
mile952
# 18.06.2018 ob 15:41
Komisija molči gleda arbitraže, je pa zato zelo, zelo glasna pri izsiljevanju Slovenije glede "privatizacije" (beri, zahteve naj šenkamo NLB!). Bo treba počasi reči tej mafijski skorumpirani druščini: Odj....e. Ko je v našo korist se ta druščina spreneveda, ko nas je pa treba stiskati pa to delajo na polno in brez sramu.
cairns
# 18.06.2018 ob 14:32
Komisija brez mnenja o arbitraži: državi naj se dogovorita sami

Še en nož v slovenski hrbet.

Bomo tožili sami.

MNZ pa priporočam poostritev kontrole na južni meji. Kršilce najbolj prizadene ko ga udariš po žepu. V hrvaškem primeru je to prihodek od turizma.

P.S.
Na spletu bi lahko za turiste iz zahodne Evrope objavili zemljevid z označenim obvozom. Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška.
nanook
# 18.06.2018 ob 11:16
Ga ni slovenskega politika ki bi iskreno želel da se tole razreši - če je treba tudi na nož:

- (kot je rekel kukalo) poleg tožbe dodati aneks, da v kolikor ne bodo pravno ukrepali EU in HR , sledi odpoved vseh SLO pristopnih aktov z EU in HR , ker so nični.
- zakaj se ne bi šli zares Šengna

Ali zaradi tega ker smo majhni in ne smemo biti konfliktni trablmejker, al zato ker imajo naši politiki preveč lastnih interesov???

Iščemo junake, ki bodo tole razrešili "once and for all". Pa ne zato da bom jaz al pa Janez al pa Micka kaj od tega - ampak naj bodo vatli enaki za vse - ne da se norca delajo iz nas. Bojim se da takih junakov ni v naši lepi državi.
General Maister
# 18.06.2018 ob 14:49
Tudi na arbitražo bomo pozabili samo, da bo pavšal v Premanturi ali Baški malce nižji kot prejšnjo sezono...
tim sein
# 18.06.2018 ob 13:44
Ko je pa za zahtevat kazni so pa zelo glasni in relevantni :)
Homer.
# 18.06.2018 ob 13:18
Nesposobna zunanja politik?!
Nikakor ne, ampak nateg EU.
Slovenija je "držala za vrat" Hrvaško in zahtevala ureditev meje pred vstopom Hrvaške v EU.
Nato EU prisili Slovenijo, da v zameno za Arbitražo da soglasje za vstop v EU.
Ta EU, ki je to dobesedno izsilila in s tem postala garant sporazuma, pa se sedaj dela, da je to le dvostranski sporazum med državama.

Na referendumu sem glasoval za EU in naredil napako. Danes bi zagotovo bil proti, saj nam EU bolj škodi kot koristi
sinbad
# 18.06.2018 ob 13:08
Juncker!! Želim ti prijetno zastonjkarsko letovanje na Hvaru.
pravaresnica123
# 18.06.2018 ob 12:54
Čemu že služi EU???
LukaH
# 18.06.2018 ob 19:50
@Bolek
Zgodovinske šolske knjige tiskane pod okriljem in direktivo FLRJ še leta 1954, tik po priključitvi cone B k republiki Slovenije pravijo: Republika Slovenija obsega območje Istre od reke Mirne na jugu do Milj na severu. Slovenija je cono B od FLRJ dobila na podlagi sporazuma med RI in FLRJ, da 200.000 beneških Slovencev ostane v RI. Torej je bila dobra petina slovenskega prebivalstva bilo žrtvovano, da je tedanja pravna naslednica poraženke NDH, RH dobila italijanska mesta Reko, in Zadar ter območje od Kotorja do celtne Dalmatinske obale in otokov. Hrvatje, čeprav so bili poraženci v 2. sv. vojni niso izgubili nič. So pa Hrvati "fasali" ravno od Angležev, ki so nihovo poraženo vojsko vrnili v Demokratično republiko Jugolavijo...
OMNIC
# 18.06.2018 ob 15:44
zozozo: bilateralna vprašanja?
Zakaj je torej EK bila pokrovitelj arbitraže? A zato, da so se dobivali na banketih in jedli perutničke ter pili šampanjec? Pa bi rekli že l.2012 Pahorju in Kosorjevi to, kar zdaj molče trdijo!!!!
tu in tam
# 18.06.2018 ob 15:40
@Slovan65
>>V celotnem Piranskem zalivu (slovenski + hrvaški del)
>>je bilo v letu 2017 ujetih za 200.000 evrov rib!

In enim in drugim dol visi za ribe. Pa turiste v piranskem zalivu, pa obalo, pa ptice.

Gre za pristanišče. In ko bodo hrvati videli, da tudi EUju dol visi, bodo veselo začeli zaustavljat in kontrolirat ladje na poti Koper.
Dovolj je, da kakšno ladjo za 24 ur zadržijo, pa se podre celoten razpored razkladanja v Kopru. In mora zaradi tega še nekaj drugih ladij čakat.
In ladjar bo naslednjič premislil, ali se mu bolj splača v Trst ali celo Reko zavit.
semaino
# 18.06.2018 ob 14:57
Najvecja farsa je, da se mi borimo za slabsi sporzum, ki je za HR veliko boljsi.

Mogoce bi pa morali izkoristiti to, da smo mi na severu - oni pa na jugu in jim v resnici pregledati vsak avtomobil, ki vstopa v SLO kakor je potrebno.

Se bo vsaj prekinil dotok orozja, drog preko juzne meje.
zamudnik
# 18.06.2018 ob 14:52
Res je, General Maister. Slovenski zavesti vladajo kamp-pavšali, estetski razgled pa uokvirja jamranje dalmatinskih klap.
mihael1
# 18.06.2018 ob 14:36
Hvala za tako posredovanje.

Juncker poslovi se !
LukaH
# 18.06.2018 ob 14:14
Prejle sem omenil še slovensek zamejce na Hrvašem - ne priseljence ampak domačine od "nekdaj". Zakaja so omenjeni zamejci v Italiji, Avstriji in na Madžaskem, na Hrvaškem pa jih ni?
Posledica je zelo huda strahovlada Hrvatov konec 40-ih in v začetku 50-ih let. Medvojne strahovlade (1941-45) nad Srbskim življem na Hrvaškem verjetno ni potrebno menjati, malokdo pa ve da so v istem času izginili celi slovenski zaselki in vasi, samo zato ker so se izrekli za Slovence in ne Hrvate - končn a postaja: Jasenovac. Po vojni, ko naj bi bil mir se je za strahovlada Hrvatov pod drugo barvo nadaljevala nič manj intenzivno - pri nas v Dalmaciji je veliko naselij dobesedno opustelo, ljudje, ki so se imeli za Dalmatince so preprosto izginili (brezna v Dinarskem gorstvu), bila je že dovolj besda Dalamtinac sem - in oseba, včasih cela družina je izginila. Podobno je bilo z avtohtonimi Slovenci na območju Matuljev, ali pa še huje območje Štrigove in Razkrižja - Hrvati so zverinsko pobikli na desetine, verjetbno stotine ljudi. Vse je dokumantirano in če se že Dalmatinci ne moremo za svoj "prav" ne razumem zakaj Slovenci uradno ne zahtevajo kaj se je dogajalo na zasedenih slovenskih ozemljih s strani Hrvaške.
Torej najboljše orožje za molk je strahovlada - na Hrvaškem traja že od leta 1941, danes ni nič bolj drugače. Turisti so "pijani" od , recimo poceni morja in obmorske harmonije, kaj pa je v ozadju ne vejo...
garmond
# 18.06.2018 ob 13:42
Mene ta pasivnost EK sploh ne preseneča. EK s tem Junckerjem na čelu je pravi sinonim za korupcijo.
Njihova priporočila, ki jih pošiljajo Sloveniji, pa si jih naj kar nekam vtaknejo.
Kazalo