Lukšič meni, da če se bo koalicija poenotila glede socialno tržnega sistema,  ne bo potrebovala nikogar, ki bi se boril za pokojnine. Foto: BoBo
Lukšič meni, da če se bo koalicija poenotila glede socialno tržnega sistema, ne bo potrebovala nikogar, ki bi se boril za pokojnine. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja je tudi opozoril, da še vedno ni predlogov za novega gospodarskega in zdravstvenega ministra. Foto: BoBo

"Nemška koalicijska pogodba je pomembna, ker je prinesla socialdemokratske vsebine v prakso vladanja najpomembnejše države v Evropi," je vzor za koalicijsko pogodbo predstavil predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Predstavniki koalicijskih strank so v ponedeljek pri premierki Alenki Bratušek razpravljali o osnutku novega koalicijskega sporazuma, vendar ga po dogovoru "vsebinsko" niso želeli komentirati.

Podpredsednik SD-ja Dejan Židan je pred omenjenim sestankom razkril, da v SD-ju snujejo svoje predloge za koalicijske pogodbo. Zato naj bi bilo bolje, da "si vzamejo kakšen dan več za usklajevanje, zato, da bo pogodba kakovostna." Sam pa si je zaželel, da bi bila koalicijska pogodba tokrat operativna, ne "več samo seznam želja".

Kako naj bi bila videti bolj "operativna" koalicijska pogodba po viziji SD-ja, je podrobneje razkril predsednik SD-ja Igor Lukšič.

O novi koalicijski pogodbi so pogovori stekli tudi v DeSUS-u in DL-ju.

Lukšič je povedal, da je za SD pomembno, da bo koalicijska pogodba realna in da bomo z njo živeli, tako po obliki kot po vsebini. Zato pričakuje, da bodo v njej opredeljene ključne vrednote in tudi mehanizmi, za vse, kar se bo v prihodnje dogajalo v Sloveniji, za moderiranje vseh konfliktov, ki se bodo dogajali v Sloveniji.

Glede na številna ugibanja o vsebini predloga koalicijske pogodbe, ki ga je oz. ga bo pripravil PS, je povedal, da osnutka pravzaprav še ni, da obstaja non paper, ki ga je Bratuškova podelila predsednikom strank, ker jo zanima njihov odziv. Pravi osnutek pa bo predstavljen šele 14. januarja.

Zgled naj bo Nemčija
"Slovenija potrebuje to koalicijsko pogodbo," je dejal Lukšič in dodal, da je SD-ju vzgled nemška koalicijska pogodba.

"Koalicijska pogodba, ki so jo sprejeli v Nemčiji, je pomembna, ker ima močna socialdemokratska sporočila. Treba je graditi na cilju kakovostnega življenja za vse ljudi, da gradimo na modelu, ki se mu reče socialni tržni model," je razložil.

Če se bo koalicija poenotila glede socialno-tržnega sistema, pa po njegovih besedah ne bo potrebovala nikogar, ki bi se bojeval za pokojnine. Le te, tako kot minimalna plača, socialno partnerstvo in pravična delitev družbenega bogastva, spadajo v socialno-tržni model. Kar pomeni, da kapital in dohodki iz kapitala niso privilegirani, kaj šele dohodki iz finančnih transakcij.

"Kar zadeva davkov, smo za uvedbo davka za finančne transakcije, ki bi moral biti uveden na ravni EU-ja," je opozoril Lukšič.

Potrebni bodo proračunski rebalansi
Lukšič je tudi menil, da bodo potrebni popravki proračunov za letos in drugo leto, ki naj jih vnesli z rebalansi.

Za SD je namreč nesprejemljivo, da se najdejo sredstva za financiranje bank in reševanje tistih, ki živijo od lastnine in profitov. Veliko težje ali nikakor, ko gre za sredstva za reševanje delovnih mest in za spodbude za gospodarski razvoj.

Predsednik SD-ja je tudi opozoril, da še vedno ni predlogov za novega gospodarskega in zdravstvenega ministra. "Novih ministrov še ni. Izgubili smo že en mesec, zato stvari stojijo, najbolj na področju gospodarstva, kjer so stvari vezane na črpanje evropskih sredstev," je opozoril Lukšič.

Zares verjamem v solidarnost
Lukšič je še povedal, da se v SD-ju pripravljajo na evropske volitve in da bodo na njihovi kandidatni listi zgolj in samo člani SD-ja, in ne kandidati, ki skačejo iz ene stranke v stranko ali ustanavljajo nove stranke.

"Nove stranke, ki nastajajo, bodo zagotovo pred volitvami skočile v neko koalicijo z naslovom "Zares verjamem v solidarnost" in verjetno bodo zbrale komaj kaj več kot za sladkorni trs glasov," je komentiral predsednik SD-ja in dodal, da je treba tovrstnemu veseljačenju po političnem prostoru narediti konec. Slovenija pa potrebuje močne stranke, saj je brez njih nemogoče imeti močno državo.