Mirza Begić je odločen, da z dobrimi igrami pripomore k uresničitvi visokih ciljev slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mirza Begić je odločen, da z dobrimi igrami pripomore k uresničitvi visokih ciljev slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mirza Begić, Sašo Ožbolt, Jaka Lakovič
Novinec v članski vrsti Mirza Begić, povratnik Sašo Ožbolt in Jaka Lakovič, ki od leta 2001 ni izpustil nobenega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mirza Begić
V pretekli sezoni se v Madridu ni naigral. Z Realom ga veže pogodba še za dve leti, a Mirza ne ve, ali bo kariero še nadaljeval v španski prestolnici. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Begić je v reprezentanci edini naturalizirani košarkar in edini, ki je po "osnovni košarkarski izobrazbi" pravi center. Pod obročem mu na pripravah družbo in konkurenco predstavljajo Erazem Lorbek, Uroš Slokar, Miha Zupan, Matjaž Smodiš in delno tudi Goran Jagodnik, a se vsi - tudi 210 centimetrov visoka Lorbek in Slokar - bolje znajdejo na položaju "štirice".
Begića ni strah odgovornosti
Pričakovati je torej, da bo Mirza eden pomembnih adutov Slovenije na EP-ju, in 26-letni košarkar je pripravljen prevzeti to breme: "Nikoli me ni bilo strah odgovornosti. Vedno sem želel čim več igrati. Minutažo in dane priložnosti bom poskušal čim bolj izkoristiti. Dal bom vse, kar bo v moji moči, da na najboljši mogoči način na terenu pomagam reprezentanci."

Srbskega strokovnjaka na slovenski klopi je prepričal s svojim znanjem, tudi Begić pa o "Boži" govori le z izbranimi besedami: "Že prej sem vedel, kdo Božidar Maljković je. Gre za vrhunskega strokovnjaka in res super trenerja. Vsi upamo, da se bomo od njega čim več naučili."
Že pred pripravami dobro treniral
Maljković je ob prevzemu Slovenije postavil izjemno visoke cilje, ki se niso spremenili kljub nekaterim odpovedim. "Osebno enostavno pričakujem čim boljše igre. Pričakujem, da bom dobro igral, saj sem se pred pripravami dobro pripravljal. Seveda pa bom vse podredil ekipi, da lahko dosežemo čim boljši rezultat. Kljub odpovedim lahko veliko dosežemo. Smo ekipa in košarka ni šport posameznikov. S trdim delom in upoštevanjem selektorja bomo nedvomno naredili dober rezultat," je o evropskem prvenstvu povedal najvišji košarkar v slovenski izbrani vrsti.
"Prvič sem s člansko reprezentanco. Igral sem že za mlajše selekcije. Super je organizirano. Na voljo imamo vse, kar potrebujemo, in na nas je le, da trdo delamo," je s potekom priprav zadovoljen Begić, ki je glede dela na treningu še dodal: "V Kranjski Gori smo se počasi uvajali. Na začetku še ni bilo tako naporno. Najprej smo pripravljali mišice za napornejše treninge. Vse je, kot mora biti."
Uveljavitev v Sloveniji
Begić prihaja iz Bijeljine v Bosni in Hercegovini. Košarka ga je v Slovenijo pripeljala leta 2002. Preizkusil se je v Ljubljani in Kranju, nato odšel v Belgijo in Bologno ter se dokončno uveljavil pri Geoplinu Slovanu. Sledila je selitev k Unionu Olimpiji, nato uspešna epizoda pri Žalgirisu v Kaunasu in nazadnje odhod v Madrid k Realu.
V Sloveniji se je naučil največ, saniral težave s poškodovanim kolenom in se razvil v vrhunskega košarkarja. Za Begića slovenski dres pomeni veliko čast, po drugi strani pa se čuti tudi dolžnega Sloveniji vrniti, kar mu je ta dala: "Nikoli nisem pomislil na odpoved. Vedno sem dejal, da bom poskusil Sloveniji vrniti, kar mi je dala. Edine ovire, da nisem bil v reprezentanci že prej, so bile težave s poškodbami kolen, lani pa sem operiral roko."

Poškodba kolena zgodovina
"S kolenom ni več težav. Čutim le rahle bolečine v gležnju, ki sem ga konec sezone na treningu dvakrat zvil, a ni nič hujšega. Drugače je vse v najlepšem redu," je o poškodbah, ki so mu v preteklosti preprečile reprezentančne akcije, spregovoril Mirza. Trenutno še ne ve, ali bo kariero nadaljeval pri Realu, s katerim ima še dveletno pogodbo, a ga novi trener Pablo Laso po prevzemu funkcije še ni poklical.
Begić je letos vse podredil slovenski reprezentanci. Z družino je dopust načrtoval pred pripravam, celo poročil se je, vmes pa našel čas tudi za trening: "Poročil sem se z dolgoletno punco Nino, s katero imava tudi otroka. Bili smo tudi na morju in dobro sem se odpočil. Sem pa vmes tudi trdo treniral."