Nikoloz Ckitišvili je pri Slovanu pokazal obilo talenta. Nato je odšel v Benetton in zatem v Ligo NBA, kjer pa se ni naigral. Bil je celo peti izbor drafta leta 2002. Foto: EPA
Nikoloz Ckitišvili je pri Slovanu pokazal obilo talenta. Nato je odšel v Benetton in zatem v Ligo NBA, kjer pa se ni naigral. Bil je celo peti izbor drafta leta 2002. Foto: EPA
Manučar Markoišvili
Proti Rusiji je bil najboljši nekdanji košarkar Uniona Olimpije Manučar Markoišvili. Dosegel je 21 točk. Foto: EPA
Viktor Hrjapa, Zaza Pačulia, Andrej Kirilenko
Najboljši gruzijski košarkar Zaza Pačulia v boju z ruskima zvezdnikoma Andrejem Kirilenkom in Viktorjem Hrjapo. Foto: EPA

at. Kar nekaj Gruzijcev si je kruh služilo v Sloveniji.

V Gruziji je košarka zelo popularna, vendar pa reprezentanci zaradi neurejenih razmer na tamkajšnji košarkarski zvezi, ki izbrani vrsti niso omogočale normalnih pogojev za delo, kljub kakovostnim posameznikom ni uspelo narediti dobrega rezultata. Gruziji se celo ni uspelo uvrstiti na evropska prvenstva, tako da je nastop v Litvi njen premierni.

Z uvrstitvijo na turnir najboljših reprezentanc stare celine pa se je spremenil tudi odnos zveze. Reprezentantom je obljubila visoke denarne nagrade ob morebitni uvrstitvi v nadaljevanje prvenstva ter dodatne premije za zmago nad političnimi nasprotniki in nekdanjimi rojaki Rusi.

Košarkarji obnoreli Gruzijce
Kljub bučni podpori - v Klaipedi je kar okoli 3.000 navijačev - pa presenečenja Rusija ni dovolila (65:58), vendar pa so se Gruzijci favoriziranim evropskim prvakom iz leta 2007 dobro upirali. Uvodno srečanje proti Belgiji so varovanci Igorja Kokoškova dobili z visoko razliko (59:81) in so tako v skupini D poleg favoriziranih Rusije in Slovenije glavni favoriti za preboj v drugi del.

Gruzija, ki leži na Kavkazu, od nove samostojnosti leta 1991 ni dosegla nobenega vidnega rezultata. Predtem so Gruzijci igrali pod zastavo Sovjetske zveze, ki je prav na vseh evropskih prvenstvih osvojila medaljo, kar 21-krat pa je celo postala prvak. Za "zbornajo komando" so medalje osvajali tudi gruzijski košarkarji – Nodar Džordžikija,Otar Korkija, Miheil Korkija, Zurab Sakandelidze, Vladimir Ugrehelidze, Guram Minašvili in Amiran Shiereli.

Številni Gruzijci igrali v Sloveniji
Gruzijsko reprezentanco vodi srbski strokovnjak Igor Kokoškov, ki sicer deluje v Ligi NBA, pri Phoenix Sunsih pa je sodeloval tudi z Goranom Dragićem. Prvo ime in glavni zvezdnik reprezentance je Zaza Pačulia. 27-letni center, ki je v Ligi NBA zaigral za Atlanto, Orlando in Milwaukee, je tudi kapetan izbrane vrste.

Kar nekaj reprezentantov je dobrih znancev slovenskih košarkarski igrišč, saj sta predvsem Olimpija in Slovan včasih talentirane igralce iskala prav v tej kavkaški državi. Vladimer Boisa, ki je sicer tudi beloruskega rodu, je igral za oba ljubljanska kluba, v reprezentanci je tudi njegov mlajši brat Anatolij. Dres zmajev sta nosila tudi Giorgi Šermadini in Manučar Markoišvili, Kodeljevo pa je bila odskočna deska za odhod v Ligo NBA za Nikoloza Ckitišvilija. Največji pečat med vsemi pa je v Sloveniji pustil Vladimir Stepania, ki pa je že končal kariero.

Tudi Gruzija z Američanom
Na prvih dveh tekmah sta bila najbolj razpoložena Pačulia in Markoišvili. Veliko je pokazal tudi košarkar bolonjskega Virtusa Viktor Sanikidze in pa mladi, še ne 20-letni krilni košarkar Tornike Šengelia. Tudi gruzijska reprezentanca ima naturaliziranega košarkarja. To je branilec Gran Canarie Marquez Haynes.