Staro dvorano v Kaunasu, ki se sicer ponaša z bogato zgodovino, je povozil čas. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Staro dvorano v Kaunasu, ki se sicer ponaša z bogato zgodovino, je povozil čas. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Žalgiris '99
Ekipa Žalgirisa, ki se je leta 1999 zavihtela na evropski vrh. Foto: EPA
Arvydas Sabonis
Ikona kaunaškega velikana - legendarni Arvydas Sabonis. Foto: EPA


Žalgiris je veliko ime v evropski košarki. Najuspešnejši litovski klub vseh časov in za CSKA-jem drugi najboljši sovjetski klub je še lansko sezono igral, tudi v Evroligi, v "meki litovske košarke", ki je prepričljivo z naskokom najbolj zastarela dvorana katerega koli kluba v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.
Prva evropska košarkarska dvorana
Stara dvorana je od nove, zelo moderne oddaljena približno dva kilometra. Vrata je odprla že davnega leta 1939, pet let pozneje pa je bil ustanovljen tudi Žalgiris. Zgrajena je bila za tretje evropsko prvenstvo, ki ga je gostila Litva. Pred drugo svetovno vojno je bila Litva samostojna in je na domačem prvenstvu drugič postala evropski prvak. Dvorana sprejme pet tisoč gledalcev, nov Žalgirisov dom pa kar deset tisoč več. Kaunaška dvorana je bila prva v Evropi, ki je bila zgrajena izključno za košarko.
Žalgiris, kar v prevodu pomeni zeleni gozd, je ime dobil v spomin na znamenito bitko pri Grunvaldu, ki je bila po številu vojakov največja srednjeveška bitka v Evropi. Leta 1410 sta vojski Velike kneževine Litve in Kraljevine Poljske pod vodstvom kneza Vitolda Velikega in kralja Vladislava Jogaile premagali tevtonske viteze.
Največji uspeh leta 1999
Žalgiris je aktualni litovski prvak. Naslov je osvojil kar 23-krat, petkrat pa je postal tudi prvak Sovjetske zveze. Štirikrat je klub iz Kaunasa zmagal v regionalni baltski ligi. Leta 1998 so košarkarji iz "zelenega gozda" slavili v pokalu pokalnih zmagovalcev, naslednje leto pa je klub dosegel največji uspeh v zgodovini.

Na zaključnem turnirju v Münchnu si je Žalgiris pokoril evropsko košarkarsko elito. V finalu je z 82:74 premagal Virtus, tedaj pod sponzorskim imenom Kinder, zanj pa je igral tudi Rašo Nesterović. Blestel je Američan Tyus Edney, v ekipi pa je bil tudi Mindaugas Žukauskas, ki je pozneje zaigral za Olimpijo. Ekipo je vodil odlični Jonas Kazlauskas.
Sabonis klubska ikona
Največja legenda Žalgirisa je vsekakor Arvydas Sabonis, ki je tudi delni lastnik kluba. V Kaunasu rojeni izjemni center je dres matičnega kluba s številko 11 nosil 11 let. Barve Žalgirisa so branili, recimo, tudi Modestas Pauluaskas, Rimas Kurtianitis, Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša, Darjuš Lavrinovič, Saulius Štombergas, Arunas Visockas … V Kaunasu so zaigrali Goran Jurak, Aleksandar Ćapin in Mirza Begić.

Iz Kaunasa,