Prvo ime ruske reprezentance Peterburžan Andrej Kirilenko. Foto: EPA
Prvo ime ruske reprezentance Peterburžan Andrej Kirilenko. Foto: EPA
Viktor Hrjapa
Vstestranski in izjemno koristni Viktor Hrjapa na tekmi z Gruzijo. Foto: EPA

Za zmago bomo morali igrati vrhunsko obrambo, saj imajo Rusi zastrašujočo povprečno višino, ob tem, da praktično vsi igralci lahko nastopijo na različnih igralnih mestih

Božidar Maljković
Sergej Belov.
Najboljši evropski košarkar vseh časov - Rus Sergej Belov.

Tekma bo naporna. Rusi nam v osnovi ne ustrezajo. Boljši so praktično na vseh igralnih mestih razen pod košema.

Matjaž Smodiš
David Blatt
Izraelsko-ameriški strokovnjak David Blatt, ki je letos z Maccabijem gostoval tudi v Ljubljani, se je na ruski klopi odlično znašel. Foto: EPA

Rusija je pred prvenstvom sodila v širši krog favoritov za najvišja mesta, strokovnjaki in stavnice pa ji pripisujejo približno enake možnosti kot Sloveniji. V prvih štirih krogih sta Rusija in Slovenija proti na papirju slabšim nasprotnikom v skupini bili podobno uspešni. Nista blesteli, imeli sta tudi nekaj težav, vendar na koncu štejejo le zmage. Še posebej zdaj, ko je prvenstvo tako dolgo in bo tempiranje forme še kako potrebno.


Rusija, ki je na Fibini lestvici uvrščena na 11. mesto, je v Klaipedi najprej premagala Ukrajino (73:64), sledila je zmaga nad Gruzijo (58:65), nato je bila boljša od Belgije (79:58) in v nedeljo še od Bolgarije (77:89).
Največja uspeha v Španiji
Od razpada Sovjetske zveze je Rusija sodelovala prav na vseh Eurobasketih. Že na prvem leta 1993, ki ga je gostila Nemčija, so Rusi pod taktirko Jurija Selihova postali evropski podprvaki. V finalu je gostiteljica turnirja slavila z 71:70. Odlično so tedaj igrali Sergej Bazarevič, Sergej Babkov, Mihajl Mihajlov, Vasilij Karašev in Andrej Fetisov. V ekipi je bil tudi nekdanji košarkar Olimpije Vitali Nosov.
Štiri leta kasneje v Španiji so bili Rusi bronasti za Jugoslavijo in Italijo. Ekipo je vodil legendarni Sergej Belov. Ni bilo več Bazareviča, sta pa bila v reprezentanci že brata Jevgenij in Zahar Pašutin.
Kirilenko in Holden blestela leta 2007
V Španiji so Rusi dosegli tudi največji uspeh za časa lastne samostojnosti. V finalu v Madridu so s košem naturaliziranega J.R. Holdna presenetljivo ugnali favorizirano gostiteljico turnirja (60:59). Na turnirju je v vrsti izraelskega strokovnjaka Davida Blatta blestel Andrej Kirilenko, ki je bil izbran za najkoristnejšega posameznika prvenstva, pomemben kamenček v zmagovitem mozaiku pa so predstavljali še Viktor Hrjapa, Aleksej Savrašenko, Sergej Monja, Sergej Bikov in Anton Ponkrašov.
Litovci in Rusi najbolj zaslužni za sovjetske uspehe
Rusija velja za naslednico Sovjetske zveze, ki je najuspešnejša država na evropskih prvenstvih. "Zbornaja komanda" se je z vseh prvenstev vrnila z medaljo, kar 21-krat pa je bila na vrhu. Skupaj z litovskimi košarkarji so prav ruski nosili glavno breme. Pod taktirko ruskih strokovnjakov Vladimirja Kondrašina in "očeta sovjetske košarke" Aleksandra Gomelskega so Sovjeti dosegli največje uspehe.
Največji pečat med igralci je pustil Sergej Belov, ki je bil imenovan tudi za najboljšega evropskega košarkarja vseh časov. Pomemben pečat so pustili še Sergej Tarakanov, Anatolij Miškin, Aleksander Belov, Genadij Volnov, Stanislav Jerjomin, Sergej Kovalenko, Vladimir Andrejev, Juri Kornejev, Aleksanr Mojsejev, Anatolij Konev, Jurij Ozerov, Viktor Vlasov, Viktor Zubkov
Vse se vrti okoli Kirilenka
Največ težav ima Rusija na zunanjih položajih. Holden je končal kariero, tako da sta glavna nosilca na branilskem položaju Aleksej Šved in Ponkrašov, ki imata večkrat težave z organizacijo napada. Tudi pod obročem niso Rusi popolni. Manjkata poškodovana Saša Kaun in Aleksej Žukanenko.
Prvo ime je seveda Kirilenko, ki je s povprečjem 18,5 točke na tekmo prvi strelec Rusije, prav tako pa je prvi skakalec in prvi po številu ukradenih žog v svoji vrsti. Izjemno pomemben člen je tudi vsestranski Hrjapa, ki je prvi podajalec in bloker moštva. Svoj delež pristavljalo še košarkar Himkija Vitalij Fridzon, center, ki se je preizkusil tudi v Ligi NBA, Timofej Mozgov, krilni center CSKA-ja Andrej Voroncevič in koristni Monja. Velik adut ruske reprezentance je tudi selektor Blatt.

Maljković: Možnosti 50:50
Selektor Božidar Maljković meni, da so možnosti 50-50, ter poudarja: "Za zmago bomo morali igrati vrhunsko obrambo, saj imajo Rusi zastrašujočo povprečno višino, ob tem, da praktično vsi igralci lahko nastopijo na različnih igralnih mestih. So zelo hitri, hkrati pa imajo že vrsto let istega trenerja, kar je zelo pomembno."

Smodiš vlogo favorita prepušča Rusom
Matjaž Smodiš
je šest let igral v Moskvi, zato odlično pozna ruske košarkarje. Kot pravi, o Andreju Kirilenku ne gre izgubljati besed, saj gre za igralca, ki se ga praktično ne da zaustaviti. "Tekma bo naporna. Rusi nam v osnovi ne ustrezajo. Boljši so praktično na vseh igralnih mestih razen pod košema. Mislim, da jih moramo tu napasti, vsekakor pa bodo o zmagovalcu odločale malenkosti," pravi Smodiš.

Dragić: Treba bo igrati v meso
Podobno razmišlja tudi Goran Dragić: "V prvih tekmah sicer niso blesteli, zato niso izraziti favoriti za prvo mesto. Treba bo igrati agresivno na telo, v meso, kot radi rečemo, in jim onemogočiti pripravo napadov. Definitivno pa bo ključ uspeha skok pod obročema."

Skupina A:
VELIKA BRITANIJA - POLJSKA ob 14.15
ŠPANIJA - TURČIJA 16.45
PORTUGALSKA - LITVA 20.00

Skupina B:
IZRAEL - ITALIJA ob 14.15
LATVIJA - NEMČIJA 16.45
SRBIJA - FRANCIJA 20.00

Skupina C:
FINSKA - ČRNA GORA ob 14.30
GRČIJA - HRVAŠKA 17.00
MAKEDONIJA - BIH 20.00

Skupina D:
GRUZIJA - BOLGARIJA ob 14.30
SLOVENIJA - RUSIJA 17.00
UKRAJINA - BELGIJA 20.00

Za zmago bomo morali igrati vrhunsko obrambo, saj imajo Rusi zastrašujočo povprečno višino, ob tem, da praktično vsi igralci lahko nastopijo na različnih igralnih mestih

Božidar Maljković

Tekma bo naporna. Rusi nam v osnovi ne ustrezajo. Boljši so praktično na vseh igralnih mestih razen pod košema.

Matjaž Smodiš