Napad se je zgodil na severu Iraka. Foto: Reuters
Napad se je zgodil na severu Iraka. Foto: Reuters

Raketa z domnevnim gorčičnim plinom oziroma iperitom je pristala nedaleč od zračnega oporišča Kajara pri Mosulu, kjer je nastanjenih nekaj sto ameriških vojakov, ki so sicer opremljeni za primer uporabe kemičnega orožja. V napadu ni bil ranjen nihče. Če bo potrjena prisotnost gorčičnega plina, bo to prvi napad s kemičnim orožjem na tuje sile v Iraku, poroča BBC.

Pentagon je v izjavi za javnost pojasnil, da je bilo oporišče Karaja sredi popoldneva 20. septembra tarča neposrednega napada in prvi testi ostankov izstrelka so pokazali na prisotnost gorčičnega plina. Po dekontaminaciji nihče izmed ameriških vojakov ni imel znakov ali simptomov zastrupitve.

Kot so še povedali pri Pentagonu, napad na noben način ni ogrozil misije ali vplival na varnostne ukrepe okoli oporišča, ob tem pa dodali, da so njihove enote opremljene in izurjene za take vrste napadov.

Oblasti v Bagdadu niso takoj potrdile napada na severu države. Do zdaj je bilo ugotovljenih 20 primerov uporabe kemičnega orožja proti kurdskim borcem v Iraku in pri četrtini je šlo za gorčični plin. Skrajno sunitsko skupino Islamska država že nekaj časa sumijo, da izdeluje in uporablja preprosto izdelano kemično orožje v Iraku in sosednji Siriji.