Obama ne popušča pred zahtevami republikancev. Foto: EPA
Obama ne popušča pred zahtevami republikancev. Foto: EPA
John Boehner
Republikanski vodja predstavniškega doma Boehner je po mnenju Obame pod vplivom skrajne desnice v republikanski stranki. Foto: EPA

"Zaustavitev dela vlade ni dobra za podjetja, ni dobra za gospodarstvo," je dejala Pritzkerjeva in pojasnila, da je ena izmed posledic tudi, da njeno ministrstvo ne more zbirati pomembnih gospodarskih podatkov. "Predstavljamo ogromen vir podatkov za ameriška podjetja in to je problem," je dodala.

Ameriška družba Lockheed Martin, ki je velik pogodbenik ameriškega obrambnega ministrstva, je sporočila, da bo od ponedeljka naprej 3.000 zaposlenih na prisilnem neplačanem dopustu, na delo pa se bodo vrnili, ko bo ameriška vlada znova začela normalno delovati. V družbi so izrazili upanje, da bosta kongres in administracija čim prej našla rešitev.

Obama in republikanci vsak na svoji strani
Republikanci, ki so deležni vse večjega negodovanja javnosti, so podprli zakon, ki omogoča plačilo javnim uslužbencem za prisilni dopust, a spor je vse prej kot mimo, saj vladne službe ostajajo zaprte, poroča dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Edvard Žitnik.

V soboto je predstavniški dom kongresa, ki ga nadzirajo republikanci, sprejel sklep, po katerem bo skoraj milijon vladnih uslužbencev na prisilnem dopustu za nazaj dobilo plačilo za dopust. Hkrati so iz obrambnega ministrstva sporočili, da bodo prihodnji teden na delo poklicali večino izmed približno 400.000 uslužbencev.

Žitnik pojasnjuje, da to še zdaleč ne pomeni, da so republikanci pripravljeni odstopiti od svoje temeljne zahteve - da se v zameno za sprejetje državnega proračuna predsednik Barack Obama odpove zdravstveni reformi. Je pa po njegovih besedah poteza znamenje, da čas najbrž ni na njihovi strani, kajti večina anket potrjuje, da Američani večji del krivde za zaprtje vlade pripisujejo njim, in ne demokratom.

Obama se je prejšnji teden ponovno izkazal kot vrhunski medijski komunikator in njegovi intervjuji za največje televizijske mreže kar dežujejo, zato se zdi, da je vsaj za zdaj dobil bitko za ameriško javnost in opogumljen z izidi anket je predstavniški dom kongresa znova pozval, da konča farso in brezpogojno sprejme zvezni proračun, je povedal dopisnik RTV Slovenija.

Bliža se 17. oktober
V intervjujih je Obama ponovil, da skrajna desnica v republikanski stranki vodji predstavniškega doma Johnu Boehnerju ne dovoli glasovanja o proračunu. Nimajo pravice, da izsiljujejo Američane glede že sprejetega zakona o zdravstveni reformi. Tako naša demokracija ne deluje. Ne sprejemam izsiljevanja in ne bom plačal odkupnine v zameno za odprtje vlade, je dejal Obama.

Bliža pa se že nov kritičen rok, saj morajo 17. oktobra republikanci v predstavniškem domu potrditi tudi zakon o povečanju ameriškega javnega dolga. Če tega ne storijo, ZDA ne bodo mogle več odplačevati svojih finančnih obveznosti. Po katastrofičnem scenariju bi to pomenilo zamrznitev kreditnih trgov, padec vrednosti dolarja, skok obresti in posledično nevarnost nove recesije, pravi Žitnik.

V ZDA še naprej zastoj
V ZDA še naprej zastoj