Prosilci za azil se bodo morali hitro naučiti nemško, če bodo hoteli preživeti v Avstriji. Foto: Reuters
Prosilci za azil se bodo morali hitro naučiti nemško, če bodo hoteli preživeti v Avstriji. Foto: Reuters
Novi zakon je bil že deležen kritik v javnosti. Foto: Reuters

Minimalna socialna pomoč avstrijskih državljanov bo sicer ostala z 863 evri na dosedanji ravni, a je od tega 300 evrov vezanih na izpolnitev pogojev.

Pri tem pa državljani EU-ja in t. i. tretjih držav, ki se bodo na novo preselili v Avstrijo, ne bodo mogli uveljavljati pravice do minimalne socialne pomoči pet let.

Prosilci za azil bodo prejemali enak znesek kot avstrijski državljani, a le če bodo dokazali, da je njihovo znanje nemščine na ravni sporazumevalnega praga oz. B1 ali pa znanje angleščine na ravni učinkovitosti oz. C1, sicer bodo dobili 300 evrov manj. To bo sicer veljajo tudi za že obstoječe tuje prejemnike pomoči.

"Pravila, ki jih uvajamo, so, da bo znanje nemškega jezika ključ do pridobitve socialne pomoči," je povedal zvezni kancler Sebastian Kurz.

Podkancler in predsednik svobodnjaške stranke Heinz Christian Strache pa je ob tem poudaril, da je to jasno sporočilo, da "bomo naredili možnost pridobivanja socialne pomoči manj privlačno".

Reforma deležna kar nekaj kritik
V prihodnje bo avstrijska vlada reformirala tudi pomoč za družine. Do sedaj so namreč dežele same določale, ali se za vsakega otroka plača enako višino pomoči, ali se ta z vsakim nadaljnjim otrokom niža. V prihodnje se bo višina prejemka znižala že z drugim otrokom. Starši samohranilci sicer reza ne bodo občutili tako ostro. Tudi ta ukrep bo po žepu udaril predvsem tujce, ki imajo običajno več otrok kot Avstrijci.
Avstrijska družina s tremi otroki na Dunaju bo na primer odslej prejemala manj – namesto 2.590 evrov 2.190. Dvignila pa se bo podpora materi samohranilki z dvema otrokoma s 1.174 evrov na 1.383.

Reforma minimalne socialne pomoči je v Avstriji že deležna kritik, predvsem ko gre za preživetje prosilcev za azil brez znanja nemščine s 563 evri na mesec, a vlada želi zakon sprejeti do jeseni.

"Mislim, da je nevarno, da se izigrava eno skupino ljudi proti drugi. Tisti, ki imajo radi Avstrijo, je ne bodo razdvajali," je dejal vodja avstrijske Caritas Michael Landau.

Tudi pravni strokovnjaki so podvomili v sklep avstrijske vlade. Po pravu EU imajo pravico do socialne pomoči tako tisti, ki so prejeli azil, kot državljani. Državljani Evropske unije v Avstriji, ki imajo zelo nizek dohodek, so bili sedaj že upravičeni do minimalne socialne pomoči, ni pa jasno, kako bo to vplivalo na njih v prihodnje.

Kurz je zagotovil, da se želi tako boriti proti imigraciji v avstrijski socialni sistem. Na zasedanju vlade je pojasnil, da se je minimalna socialna pomoč od leta 2012 zvišala za kar 60 odstotkov.

Avstrija niža podporo brezposelnim
Avstrija niža podporo brezposelnim