Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 35 glasov Ocenite to novico!
Herbert Kickl
Avstrijski notranji minister bi prosilce za azil "skoncentriral" v centrih, nadziral njihove prenosne telefone in jih rentgensko pregledal. Foto: EPA
Herbert Kickl in Van der Bellen
Predsednik Van der Bellen (na fotografiji ob Kicklovi inavguraciji) se je v pismu preživelim holokavst zavezal boju proti ksenofobiji. Foto: EPA

Dodaj v

Avstrijski notranji minister bi "skoncentriral" prosilce za azil

Preživeli holokavst zaskrbljeni nad novo vlado
11. januar 2018 ob 20:36
Dunaj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Avstrijski notranji minister iz vrst svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl bi prosilce za azil v prihodnje "skoncentriral" v centrih z osnovno oskrbo. Njegov izraz je sprožil val ogorčenja, saj naj bi z njim namerno spominjal na nacistična koncentracijska taborišča.

Minister je po novinarski konferenci sicer zanikal namerno uporabo izraza "skoncentrirati". Dejal je, da ni potrebe po "semantični diskusiji", in dodal, da ni želel z uporabo izraza nikogar provocirati.

Na novinarski konferenci o letnem pregledu dela državnega urada za tujce in azil je Kickl dejal, da bi premik od majhnih decentraliziranih naselitev v večje centre za prosilce za azil oblastem omogočil hitrejšo obravnavo prošenj za azil.

Kickl je zatrdil, da FPÖ ne namerava prebežnikov zapreti v množične nastanitve, ampak v centre z osnovno oskrbo. "To je samo izraz za primerno infrastrukturo, kjer nam bo uspelo tiste, ki vstopijo v proces obravnave azila, primerno skoncentrirano zadržati na enem mestu, kar nam mora biti v skupnem interesu, da se res hitro najde primerna rešitev," je dejal.

Poslanka Stephanie Krisper iz liberalne stranke Neos dvomi, da je uporaba izraza nenamerna, saj je Kickl "znan po besednih igrah in rimah", od njega pa je tudi zahtevala javno opravičilo. Iz opozicijske stranke Zelenih so posvarili, da bi se lahko "jezik nacionalsocializma priplazil v naš način mišljenja in občutenja".

Svobodnjaki so že prejšnji teden razburili s svojimi stališči do begunske politike, ko se je podpredsednik vlade in predsednik FPÖ-ja Heinz-Christian Strache zavzel, da bi na Dunaju begunce namestili v vojašnice ter uvedli prepoved izhoda prosilcem za azil. Kurzeva vlada je večkrat javno kritizirala trenutno namestitev prosilcev za azil, za katero trenutno v največji meri skrbijo humanitarne skupine, kot je Rdeči križ.

Starost bi preverjal z rentgenom
Notranji minister Kickl je le dan pred izjavo o "koncentriranju" obljubil izredno stroge vladne ukrepe glede azilne politike. Predlagal je tudi, da bi vlada morala imeti dostop do mobilnih podatkov prebežnikov, s katerimi bi ugotavljali potek begunskih poti, prav tako se je zavzel za obvezno rentgensko slikanje prosilcev za azil, s čimer bi določili njihovo starost, poroča Politico.

Preživeli holokavst svarijo pred skrajno desnico
Medtem je skupina tistih, ki so preživeli holokavst v taborišču Mauthausen, na avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna naslovila odprto pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost nad novo vlado ter skrajno desno stranko svobodnjakov, ki so jo ustanovili nekdanji nacisti.

Predsednik je v odgovoru zagotovil, da se bo boril proti nacionalizmu, ksenofobiji, desničarskemu ekstremizmu in protijudovstvu. "V pogovorih s kabinetom sem poudaril, da moramo biti pozorni na rabo jezika. Ni pomembno, kako obravnavamo besede in formulacije. Te sestavljajo našo zavest in pozneje našo resničnost," je zapisal Van der Bellen.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 11.01.2018 ob 21:06
Avstrijski notranji minister bi "skoncentriral" prosilce za azil

Odlična ideja.
Mesta za koncentracijo: Damask, Aleppo, Bagdad, Kirkuk, Riad, Amman, Kairo, Tunis, Rabat, Kuvajt, Dubaj.
POLTERGEIST
# 11.01.2018 ob 20:57
Avstrijski notranji minister bi "skoncentriral" prosilce za azil

Edino pravilno, bolje da so vsi na kupu kot pa razmetani po mestih, na tak način jih imaš bolje pod kontrolo.
Tetameta
# 11.01.2018 ob 21:15
Pravilno.
sosman
# 11.01.2018 ob 21:06
Te mamine jokice, imenovane SJW-ji, pa res najdejo dlako v vsakem jajcu... Zdaj pa hitro po dekico in v varni kotiček s prstkom v ustih.
Gastrbajtr
# 11.01.2018 ob 20:57
Kakšno sprevrženo obračanje besed. Še malo, pa bom začel volit desničarje.
patriot1970
# 11.01.2018 ob 21:38
Ne vem no,.....če nekaterim res uspe delati vzporednice med današnjimi koristoljubnimi prosilci za azil (ki večinoma bežijo iz vojnega območja Madžarske, Italije, Slovenije,...) ter tragičnimi usodami Judov med drugo svetovno vojno,.......bo na koncu izpadlo še, da so Judje, tako kot današnji ilegalci, sami silili v koncentracijska taborišča!!!
samogledam
# 12.01.2018 ob 05:41
Veste kaj...ko tujec laže o svoji starosti, izobrazbi in skriva dokumente nima kaj početi v državi, kaj šele da je upravičen do pomoči.Deportacija v 24 urah.
Kar se pa tiče taborjenja tujcev ki se preseljujejo so razmere povsod enake kot pri vsakih nomadih...združujejo se v skupine in nato odidejo zopet drugam...to življenje primerjati z holokavstom počne samo humanitarec ki ne loči debelih od suhih prebežnikov.
PLO
# 11.01.2018 ob 21:34
"Težka bo, glede na to, da je IG Farben propadel."

IG Farben ni propadel, le razdelil se je na podjetja kot so bayer, BASF itd...
patriot1970
# 11.01.2018 ob 21:34
Avstrijski notranji minister iz vrst svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl bi prosilce za azil v prihodnje "skoncentriral".......

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen , iz vrst skrajnih wilkomerjev,...pa bi želel da Avstrijske ženske v znaka solidarnosti z prišleki nosijo hijab!

https://www.rt.com/news/386378-austrian-president-women-headscarves/

....no,...saj mogoče so tudi zaradi predsednikovih neumnosti,....desničarji tako gladko dobili volitve!
feminist
# 12.01.2018 ob 07:56
ce je tole zgolj za namene popisovanja in urejanja birokracije, potem je logicna ureditev; enkrat ko pa oseba dobi dokumenta oz. ji odobrijo bivanje v drzavi pa je prvi cilj razporeditev v cim manjsih skupinah na cim vecjo povrsino; ker ustvarjanje ghetto sosesk kjer ni potrebe po integraciji je kontraproduktivno.
zamudnik
# 12.01.2018 ob 00:44
akaj bi nekoga raztrosil po okolici in jih tako do določene mere prisilil, da se poskušajo integrirati v družbo, če pa jih lahko posadiš v geto... Se potem zavedaš, kam to pelje? Ti povem: v še slabšo integracijo, v več kriminala...

Jaz sem pa mislil, da je logično, da gre nekako takole: najprej azil, potem pa integracija. Očitno ne razmišljam dovolj progresivno.
patriot1970
# 11.01.2018 ob 22:00
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 21:52

Saj ne delamo vzporednic med današnjimi begunci in Judi, temveč med nekim kretenom,....


Meni se ne zdi ravno k****n,........takšno besedo bi prej uporabil za Merklovo, Avstrijskega predsednika,....in njune somišljenike!

p.s. - jaz sem za kočljivo besedo uporabil zvezdice;.........desničarji pač moramo zelo paziti na izražanje,.......da ne užalimo kakšnega občutljivega levičarja,....saj kot je rekel Van der Bellen: Ni pomembno, kako obravnavamo besede in formulacije. Te sestavljajo našo zavest in pozneje našo resničnost,"........za označevanje desničarjev pa kot že večkrat videno,...ni zadržkov!

p.s.2 - verjetno je mislil ni nepomembmo,...i ne ni pomembno
PLO
# 11.01.2018 ob 21:50
Kaj pa je to drugega?
IG Farben od leta 2012 ne obstaja več.

ni propadel le razširil je svoje lovke na več različnih branž...sicer je pa podjetje prenehalo delovati pod tem imenom leta 1952 in ne 2012
astro
# 11.01.2018 ob 23:01
Avstrijci jih preživljajo, pa naj tudi odločijo, do kdaj bodo to počeli. Absolutno sem za to, da se beguncem pomaga, dokler traja vojna, potem pa naj se vrnejo. Tudi naši ljudje so se po koncu 2. vojne vrnili iz Srbije na svoje, največkrat porušene) domove.
patriot1970
# 11.01.2018 ob 21:49
HOR
# 11.01.2018 ob 21:35
...Kdaj bo naša država pred temi zares zaščitila in revitalizirala Slo. manjšino v Avstriji.......


Brez skrbi,......pod novo Avstrijsko vlado so Slovenci v Avstriji bolje zaščiteni,....kot Slovenci v Sloveniji pod Cerarjevo vlado!

...tako pač je,...če ti Šami in njegovi prijatelji prirasteju k srcu!
Samara Ring
# 11.01.2018 ob 21:10
In zakaj naj bi si prosilci za azil v Nemčiji morali ogledovati nacistična koncentracijska taborišča?
vrtojb5
# 11.01.2018 ob 22:32
Dobra ideja.
osrdek
# 12.01.2018 ob 10:24
@POLTERGEIST
Edino pravilno, bolje da so vsi na kupu kot pa razmetani po mestih, na tak način jih imaš bolje pod kontrolo.

Bravo. Takšna ideja se je v preteklosti "odlično" obnesla. V 90ih letih so se Turki kar sami "koncentrirali" v nemških mestih. Rezultat tega država čuti še danes. Nastali so geti, kjer živi neintegirrana množica.

Edino pravilno je, da se jih razseli, saj se tako bolje integrirajo v družbo.
CimeBine
# 12.01.2018 ob 09:02
Jaz podpiram vsako dobro idejo,moram priznat,da je ta ena od boljših,ki je prišla od severnih sosedov.
delfino_
# 12.01.2018 ob 13:54
Nacizem je oživel,.... vsepovsod po Evropi in ZDA ga je vse polno

Predvsem pa vlada v Izraelu, ampak to so malenkosti, nje.
delfino_
# 12.01.2018 ob 13:23
Čudno da jih ne moti desnica na oblasti v Izraelu, ki vlada dosti bolj krepko.
anny22
# 12.01.2018 ob 16:31
Begunci iz Bosne (ki so to res bili!) so pogosto živeli v zasilnih in improviziranih bivališčih, kot so bile barake na Viču pred izgradnjo azilnega doma. Vendar ni bilo v medijih pol toliko dretja, kako slabo se jim godi.
Od države gostiteljice je odvisno, kako in kam namesti begunce, ki se po koncu vojne vrnejo. Dokler imajo streho nad glavo, tri obroke in osnovno oskrbo, se nimajo kaj pritoževati. Nikakor pa se jim ne sme dajati namigov, da so lahko tu nedoločeno dolgo časa ali da lahko živijo bolje od domačinov na račun sociale.
Z azilnimi domovi se reši veliko sedanjih in predvsem bodočih problemov (kakšen tudi ustvari, a ti so v manjšini).
Mirko Tipka
# 12.01.2018 ob 11:36
potem pa je leta 1952 ponovno razpadlo na ta podjetja in je bilo do leta 2012 v likvidacijskem postopku

60 let v likvidacijskem postopku? malo morgen
pkorosec
# 13.01.2018 ob 10:39
Kaj pa novinarski eticni kodeks? O cem dejansko pisete? Podtikate, insuniirate in ustvarjate umetno paniko.
GorskiVodnik
# 12.01.2018 ob 16:55
@Amenhotep
Dokaj inteligenten minister. Takšne potrebujemo tudi pri nas.

Vprašanje. Meni sam zgleda kot kakšen petnajstletnik iz Afganistana...
Amenhotep
# 12.01.2018 ob 16:43
Dokaj inteligenten minister. Takšne potrebujemo tudi pri nas.
Homer.
# 12.01.2018 ob 14:24
"Končna rešitev" ????
poupette
# 12.01.2018 ob 11:12
Samo slabo uporabljena beseda!

Ko so se nemci in francozi pogovarjali o sodelovanju v 1960tih, je francoski prevajalec za nemsko besedo Zusammenarbeit hotel ze uporabiti francosko besedo collaboration. A, ker ima ta beseda negativen pomen = kolaboracija z sovraznikom - je uporabil potem cooperation
ivod
# 12.01.2018 ob 09:17
... je izustil svoje misli in izdal svojo nacinagnjenost ...
zamudnik
# 11.01.2018 ob 22:53
Progresivci so tako dobili še eno polje, po katerem mislijo, da njihovi plugi orjejo najlepše.
Canis.Lupus
# 12.01.2018 ob 09:59
Namerno po moje ne, je pa slabo izbral besede. Glede na duh časa, strnko in histerijo welkomerjev.

Se še spomnin, kako so nekoc Shroderja med simultanim prevajanjem naslovili kot "führer" :) :) Shroder pa bled :)

Prevajalec je pozabil, kako umazana je dandanes ta beseda v NEM in praktično tabu, kljub temu da je pomensko čisto legitimna. Voditelj pač.
Billi
# 12.01.2018 ob 10:27
Sem proti masovni imigraciji, ampak "skoncentriranje" migrantov je NAPAKA. Tako se ne bojo nikoli normalno integrirali v družbo.
fritaja
# 12.01.2018 ob 09:16
Očitno se je Avstrija priključila višegrajski skupini. Upam, da se ta ne bo več širila.
webman
# 11.01.2018 ob 21:19
Če jih več naenkrat stuširaš gre hitreje, so tudi žeugotovili, prav Avstrijci.
kapljač
# 12.01.2018 ob 00:04
Še bo Slovenija in Slovenci imeli probleme s to avstrijsko vlado
HOR
# 11.01.2018 ob 21:35
Freud bi lahko ugotovil, da jim podzavestno nezavedno ven tolče...

Kdaj bo naša država pred temi zares zaščitila in revitalizirala Slo. manjšino v Avstriji s pristopom k uradnemu nasledstvu Avstrijske dravne pogodbe ali pa so s odločilo, da jo dokončno zabarantajo v kakšni ( sklenjeni) kravji kupčiji...

Tele je potrebno imeti pod kontrolo ( kr s sami nimajo dovolj) in na kratko. Za udejanjanje pravic SLO manjšine in za vsak slučaj...
vslivnje
# 12.01.2018 ob 00:03
"Edino pravilno, bolje da so vsi na kupu kot pa razmetani po mestih, na tak način jih imaš bolje pod kontrolo."

Ja, saj... Zakaj bi nekoga raztrosil po okolici in jih tako do določene mere prisilil, da se poskušajo integrirati v družbo, če pa jih lahko posadiš v geto... Se potem zavedaš, kam to pelje? Ti povem: v še slabšo integracijo, v več kriminala...

Sicer pa FPÖ začenja poslanstvo svojih ustanoviteljev, SSovcev...
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 22:02
ni propadel le razširil je svoje lovke na več različnih branž...

Ko gre neko podjetje v likvidacijo, je to propad tega podjetja.
Podjetje IG Farben je nastalo z združitvijo prej omenjenih podjetij (Bayer, BASF, Agfa...). potem pa je leta 1952 ponovno razpadlo na ta podjetja in je bilo do leta 2012 v likvidacijskem postopku.
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 22:20
@patriot1970
Meni se ne zdi ravno k****n,........takšno besedo bi prej uporabil za Merklovo, Avstrijskega predsednika,....in njune somišljenike!

Vsekakor imaš pravico do svojega mnenja, me pa zanima tvoj razlog, kajti jaz sem svojega navedel.

p.s. - jaz sem za kočljivo besedo uporabil zvezdice;.........desničarji pač moramo zelo paziti na izražanje,.......da ne užalimo kakšnega občutljivega levičarja

Ni panike. Za moj okus so "levičarji" preveč politično korektni, "desničarji" bi pa "koncentrirali" ljudi. Tako ni nič od tega po mojem okusu.
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 21:28
To je samo izraz za primerno infrastrukturo, kjer nam bo uspelo tiste, ki vstopijo v proces obravnave azila, primerno skoncentrirano zadržati na enem mestu, kar nam mora biti v skupnem interesu, da se res hitro najde primerna rešitev

Verjetno je mislil končna rešitev.
Težka bo, glede na to, da je IG Farben propadel.
baabu
# 11.01.2018 ob 21:07
mislite, da se je model skoncentriral preden je uporabil besedo koncentracija? nek čuden prizvok ima, priznajmo... pa tudi vsaka reklama je dobra reklama
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 21:40
IG Farben ni propadel, le razdelil se je na podjetja kot so bayer, BASF itd...

Kaj pa je to drugega?
IG Farben od leta 2012 ne obstaja več.
tristokosmatih
# 11.01.2018 ob 21:52
@patriot1970, 11.01.2018 ob 21:38

Saj ne delamo vzporednic med današnjimi begunci in Judi, temveč med nekim kretenom, kateri bi "koncentriral" ljudi in nekim brkotom, ki je to dejansko počel.
tedi77
# 11.01.2018 ob 21:27
Jodl Adi bi bil ponosen na svoje naslednike.
Ramus
# 11.01.2018 ob 20:49
"Avstrijski notranji minister bi "skoncentriral" prosilce za azil
Preživeli holokavst zaskrbljeni nad novo vlado
"

Nacizem je oživel,.... vsepovsod po Evropi in ZDA ga je vse polno.
Kazalo