Večina obsojenih zdravnikov in sester je delala v zdravstvenem centru v Manami. Foto: EPA
Večina obsojenih zdravnikov in sester je delala v zdravstvenem centru v Manami. Foto: EPA
Vlada je pomladne proteste v Bahrajnu nasilno zatrla. Foto: EPA

Razsodbe so nemudoma obsodili zdravniška združenja in skupine za človekove pravice z vsega sveta.
Februarski in marčevski protesti v Bahrajnu so bili del tako imenovane arabske pomladi, oblasti pa so jih zatrle s pomočjo vojsk iz Savdske Arabije in zalivskih držav.

13 zdravnikov in medicinskih sester je sodišče obsodilo na 15 let zapora, sedem pa na od 5- do 10-letne zaporne kazni. Vsi obsojeni so bili obtoženi, da so zagrešili zločine proti državi med vstajo, za katero vztrajajo, da je bila mirna in da je imela vso podporo ljudstva.
Večina obsojenih je delala v zdravstvenem centru Salmaniya v Manami, ki je postal žarišče vstaje v tej majceni zalivski kraljevini. Vladni predstavniki so trdili, da so zdravstveni center uporabili za bazni tabor, v katerem so načrtovali strmoglavljenje 200-letne monarhije.

Dolg seznam obtožb
Uradne obtožnice so 20-erico bremenile kraje zdravil, posedovanja orožja in zasedbe vladne bolnišnice. Zdravnike so obtožili tudi "spodbujanja sovraštva proti režimu in njegovega žaljenja, hujskanja k sovraštvu do druge sekte in zaviranja implementiranja zakona, uničevanja javne lastnine in sodelovanja v shodih, ki so imeli za cilj ogroziti javno varnost in zagrešiti zločine".

Zdravniki, ki obtožbe zanikajo, so bili med več 10 ljudmi, ki so bili aretirani zaradi sodelovanja na protestih, ki jih je vodila bahrajnska šiitska večina proti vladi, ki ji vlada sunitska manjšina. Proteste je bahrajnska vlada naglo označila za sektaško zaroto, ki jo je naročil Iran, nato pa jih nasilno zatrla.

Srhljive izpovedi
Organizacija za človekove pravice Amnesty International je kazni označila za "nezaslišane", ob tem pa so dejali, da se zdi, da je pravi razlog za napad na te zdravstvene delavce to, da so v intervjujih za mednarodne medije obsodili ravnanje vlade do protestnikov.
Eden izmed obsojencev je v intervjuju za Guardian tako povedal, da so zamaskirani moški aprila vdrli v njegov dom, ga zavezali, vklenili, nato pa brutalno pretepli, skozenj spustili elektriko ter mu grozili s posilstvom in smrtjo, če ne bo priznal, da sodeluje z uporniki.