Berisho čakajo naporni dnevi, saj opozicija napoveduje nove proteste. Foto: Reuters
Berisho čakajo naporni dnevi, saj opozicija napoveduje nove proteste. Foto: Reuters

"V tej državi si nihče ne more prisvojiti oblasti z nasilnimi sredstvi," je izjavil po burnem petku, ko se je v Tirani več tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop njegove vlade, spopadlo s policijo. V njegov urad so metali kamenje, dežnike in palice, policija pa jih je skušala razgnati s solzivcem.

Berisha je po umiritvi potegnil vzporednice z nedavnimi dogodki v Tuniziji, ko je ljudstvo na ulicah doseglo odstop predsednika Ben Alija. Berisha je svoje politične nasprotnike primerjal s pobeglim tunizijskim predsednikom in jih obtožil, da ga želijo z oblasti spraviti z nasiljem.

"Albanija ima svoje Ben Alije"
"Tudi Albanija ima svoje Ben Alije in ti podleži so v svojih glavah skovali ponovitev tunizijskega scenarija ... za vas, prebivalce Albanije. A nobena sila na svetu ne more prezreti svobodne volje Albancev." Zavrnil je razglasitev izrednih razmer v državi in posvaril, da se bodo na vsakršno novo nasilje odzvali še ostreje.

Opozicijski voditelj iz Socialistične stranke Edi Rama pa je odvrnil: "Pozivam tako imenovanega premierja, naj neha našo družbo in državo voditi še globlje v prepad."

Bodo potrebne volitve?
V Albaniji, eni najrevnejših držav v Evropi, naj bi naslednje splošne volitve potekale šele leta 2013, a politične napetosti so vse večje. Prejšnji teden je namreč zaradi obtožb o korupciji odstopil glavni premierjev zaveznik in podpredsednik vlade Ilir Meta. Opozicija zato zahteva predčasne volitve, hkrati pa še vedno zavrača izide volitev iz junija leta 2009, na katerih je Berisheva Demokratska stranka tesno zmagala.

Želje Albanije po vstopu v Evropsko unijo se vse bolj odmikajo, saj bo Tirana Bruselj le stežka prepričala, da je v celoti končala tranzicijo iz komunističnega režima v polno delujočo demokracijo. Konec lanskega leta je EU tako zavrnil njeno prošnjo za pridobitev statusa kandidatke in jo pozval, naj se resneje loti predvsem boja z "razraščeno" korupcijo.