Rohani je počastil prvo obletnico zmage na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Rohani je počastil prvo obletnico zmage na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Sunitski skrajneži
Skrajneži imajo podporo številnih iraških sunitov, ki so nezadovoljni s svojim statusom pod šiitsko vlado. Foto: Reuters
Iraški šiiti
Številni iraški šiiti so se pridružili milicam za boj proti upornikom. Foto: Reuters
Irak
Iraški vojaki so brez boja prepustili Mosul upornikom. Foto: Reuters

V boju proti sunitskim skrajnežem je Iran pripravljen pomagati Iraku, a brez napotitve vojakov, je zatrdil Rohani in pojasnil, da iz Bagdada do zdaj ni prišla še nobena prošnja za vojaško pomoč.

Pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (ISIS) so v preteklem tednu v bliskoviti operaciji zavzeli mesti Mosul in Tikrit na severu Iraka ter se nevarno približali Bagdadu, s tem pa tudi svojemu cilju vzpostavitve srednjeveškega kalifata. Za skrajneže so šiiti neverniki.

"Sosednji Irak bomo na vsak način podpirali in mu svetovali, a vojaške vpletenosti niso zahtevali in tudi ni predmet debate," je novinarjem v Teheranu dejal Rohani in zanikal navzočnost iranskih sil na iraškem ozemlju.

Njegove izjave so odgovor na poročanje Wall Street Journala, ki je ob sklicevanju na iranske varnostne vire pisal, da je Teheran v Irak poslal tri bataljone elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kud.

Iranski predsednik je dejal, da ne izključujejo možnosti sodelovanja z ZDA, s katerimi sicer že več kot tri desetletja nimajo diplomatskih stikov, a bi lahko razmislili o tem, če bi Američani ukrepali proti terorističnim skupinam v Iraku in tudi drugod.

"Dejali smo, da se morajo vse države združiti v boju proti terorizmu. Toda glede Iraka doslej še nismo videli, da bi Američani sprejeli odločitev," je še dejal Rohani in ob tem spomnil na težave v sosednji Siriji, kjer je po njegovih besedah podpora upornikom z Zahoda razmere le poslabšala.

Ameriški predsednik Barack Obama se bo v nekaj dneh odločil glede načinov ukrepanja v Iraku, a je že takoj zavrnil možnost, da bi v državo poslal ameriške vojake.

Poudaril je tudi, da ob kakršnem koli ukrepanju ZDA pričakuje resno in iskreno pripravljenost iraških voditeljev na premagovanje sektaških razlik.

Maliki poziva k enotnosti Iračanov
Številni v veliki meri za uspeh skrajnežev krivijo iraškega premierja Nurija Al Malikija in njegovo šiitsko vlado, ki ji v vseh teh letih ni uspelo ustrezno odgovoriti na nezadovoljstvo manjšinskih sunitov, saj se ti pod šiitsko oblastjo počutijo odrinjene na rob družbenega dogajanja, to pa samo spodbuja sektaške razlike in nasilje.

Maliki je v televizijskem nagovoru rojake pozval k enotnosti v boju proti skrajnežem. "Pripadamo isti državi in isti veri. Za vami stojijo država, vlada in plemena," je dejal šiitski premier in obljubil ukrepanje zoper upornike.

Premier je spregovoril v Samari severno od iraške prestolnice, ki so jo sredi tedna zavzeli uporniki, a so jo iraške varnostne sile znova osvobodile v petek.

Iraška vojska je v soboto ponovno osvojila tudi mesto Išaki v provinci Salahedin, ki je eden izmed krajev najbliže Bagdadu, ki jih je uspelo osvojiti upornikom. Po ponovnem zavzetju mesta so tam odkrili sežgana trupla 12 policistov.

V petek je najvišji iraški šiitski klerik, veliki ajatola Ali Al Sistani, pozval pripadnike šiitske skupnosti, da se pridružijo boju proti upornikom. Njegovemu pozivu naj bi se že odzvalo na tisoče šiitov.

Iračani v protinapad
Iračani v protinapad