Od leta 2009 je bilo v nasilju Boko Harama v Nigeriji ubitih več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Od leta 2009 je bilo v nasilju Boko Harama v Nigeriji ubitih več tisoč ljudi. Foto: Reuters

V napadu na odročno revno vas Doron Baga v zvezni državi Borno je bilo po poročanju BBC-ja ubitih 26 ljudi, napadalci pa so požgali tudi več hiš. O tem poročajo preživeli prebivalci, ki se jim je uspelo zateči v 180 kilometrov oddaljeno glavno mesto Borna, Maiduguri.

Pripadniki Boko Harama so po njihovih besedah odpeljali okoli sto mladih moških, starih med 15 in 30 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. BBC sicer poroča o najmanj 50 ugrabljenih. Ena izmed prič je dejala, da so jih več tudi naložili na čolne in odpeljali čez jezero v sosednji Čad. Prebivalci se bojijo, da jih bo islamistična skupina, ki pogosto izvaja napade na vojaške in civilne cilje na revnih območjih, uporabila kot vojake.

Francoska tiskovna agencija povzema besede enega izmed očividcev, da naj bi bile med ugrabljenimi tudi številna dekleta in ženske, BBC pa poroča, da predstavljajo ženske celo večino ugrabljenih.

Štiri mesece po ugrabitvi 200 šolark
Pred štirimi meseci je Boko Haram, ki se bori za vzpostavitev islamske države na pretežno muslimanskem severu Nigerije, iz mesta Chibok ugrabil več kot 200 šolark. Ugrabitev je vzbudila veliko pozornost mednarodne javnosti na konflikt, ki sicer traja že desetletja.

Nasilje se kljub temu nadaljuje, prav letošnje leto pa po poročanju AFP-ja velja za najbolj krvavo. Od leta 2009 je bilo v nasilju Boko Harama v Nigeriji ubitih več kot 10.000 ljudi.

Varnostni svet ZN-a je maja uvedel sankcije proti skupini in jo hkrati razglasil za teroristično organizacijo.