Spodnji dom parlamenta bo do konca meseca verjetno še enkrat glasoval o nezaupnici Temerju. Foto: Reuters
Spodnji dom parlamenta bo do konca meseca verjetno še enkrat glasoval o nezaupnici Temerju. Foto: Reuters

Temer je še pred koncem glasovanja v sredo zvečer dobil podporo 172 poslancev, potreboval pa je 171 glasov. Protikorupcijska gonja, ki je prevzela Brazilijo in je odnesla že eno predsednico, pa še zdaleč ni končana. Tožilec Rodrigo Janot ima v pripravi še eno obtožnico.

Spodnji dom brazilskega parlamenta bo tako najverjetneje do konca meseca opravil še eno podobno glasovanje, in vprašanje je, ali bo Temerju takrat znova uspelo, da se obdrži na stolčku. Predsednik namreč po anketah uživa podporo le petih odstotkov Brazilcev.

Rousseffovo na tak način odstavili
Parlament je pred letom dni na podoben način odstavil predsednico države Dilmo Rousseff in sicer z razlago, da je nenamensko porabljala proračunska sredstva. Po njeni odstavitvi je predsednik postal 76-letni Temer, takratni podpredsednik države, ki ga podpira finančna in gospodarska elita. Temer kljub izjemni nepriljubljenosti uspeva z reformami, kot je bilo na primer znižanje pokojninskih ugodnosti in rahljanje delovnih pravil.

V preiskavi so našli njegov posnetek, kako zagovarja nadaljevanje izplačevanja podkupnine oziroma denarja za molk nekdanjemu predsedniku parlamenta Eduardo Cunhou, ki je bil obsojen na 15 let zapora zaradi korupcije. Cunho bi lahko vpletel še druge, zato se pojavljajo namigi, da so ga podkupili za molk. Preiskava je med drugim še odkrila, da je Temerjev nekdanji sodelavec neznano kam nesel kovček s 150.000 dolarji mesarskega podjetja, ki je dobilo politično pomoč od Temerja. Temer zanika, da bi bil kovček namenjen njemu, a mu tega ne morejo dokazati, ker je policija denar prestregla v tranzitu.