Dim, ki se vije iz skladišča volilne komisije v Kinšasi. Foto: Reuters
Dim, ki se vije iz skladišča volilne komisije v Kinšasi. Foto: Reuters

Predstavnik volilne komisije je dejal, da je ogenj uničil okoli 8.000 elektronskih volilnih naprav oziroma več kot dve tretjini naprav, namenjenih za Kinšaso. V mestu s štirimi milijoni ljudi živi okoli 15 odstotkov volilnega telesa.

Predsednikov svetovalec Barnabé Kikaya bin Karubi je za požar okrivil neidentificirane "zločince", poroča Guardian. Aretirani so bili policisti, ki so varovali skladišče.

Medtem podporniki opozicije trdijo, da je bil požar podtaknjen, 47-letnega predsednika Josepha Kabilo, ki je na oblasti od leta 2001, so obtožili, da išče izgovor za novo preložitev volitev. Njegov mandat se je sicer končal že leta 2016, a so bile volitve večkrat preložene.

Predstavnik komisije je dejal, da požar pomeni veliko oviro, a da se po vseh silah trudijo, da bodo volitve, ki naj bi bile 23. decembra, izpeljali po načrtih. Tako bodo v glavno mesto iz drugih delov države pripeljali dodatne naprave.

Smrtonosna kampanja
Kampanjo pred volitvami za naslednika Kabile 23. decembra so zaznamovali smrtonosni spopadi. Več deset opozicijskih podpornikov je bilo ubitih na protestih, na katerih so zahtevali predsednikov odstop.

Vlada sicer obtožuje podpornike opozicijskega kandidata, tajkuna Martina Fayuluja, da hujskajo k nasilju. V Fayulujevem taboru obtožbe zavračajo.

Kabila na volitvah podpira svojega nekdanjega notranjega ministra Emmanuela Ramazanija Shadaryja. Možnosti za zmago ima tudi opozicijski voditelj Felix Tshisekedi.

Kot poroča BBC, v DR Kongu po neodvisnosti od Belgije leta 1960 ni bilo mirnega in demokratičnega prenosa oblasti.