V napadu ni bil ranjen nihče iz vodstva sirske vojske. Foto: Reuters
V napadu ni bil ranjen nihče iz vodstva sirske vojske. Foto: Reuters
Svobodna sirska vojska
Pripadniki Svobodne sirske vojske pogosto protestirajo proti Al Asadu. Foto: Reuters

Eksploziji sta odjeknili ob sedmih zjutraj po krajevnem času, v predelu, v katerem je veliko vladnih stavb. Glavno stavbo generalštaba je zajel ogenj, poročila o morebitnih žrtvah pa se razlikujejo.

Medtem ko uporniki trdijo, da je napad zahteval več deset življenj, sirska televizija trdi, da je povzročil le materialno škodo, nekaj varnostnikov pa naj bi bilo lažje ranjenih. Po poročanju iranske televije, ki oddaja v angleškem jeziku, Press TV, pa je v napadu umrl njihov novinar.

Po eksplozijah je oblast zaprla ulice okoli stavb in okrepila varovanje. Požar je gorel še nekaj ur, eksploziji pa sta bili tako močni, da ju je bilo slišati kilometre daleč, razbili pa sta tudi številna okenska stekla na bližnjih stavbah.

Umrl iranski dopisnik
Iranska Press TV je potrdila, da je ostrostrelec ubil njihovega dopisnika, 33-letnega Majo Naserja, in ranil vodjo urada Press TV in iranske televizijske mreže Al Alam v Damasku, Huseina Mortado, ko sta prišla na kraj eksplozije. Mortada je bil ranjen, ko ga je v hrbet ustrelil ostrostrelec, sta sporočila medija. Press TV in Al-Alam financira iranska vlada, ki sicer trdno podpira sirski režim predsednika Bašarja al Asada.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da na poveljstvu potekajo siloviti spopadi med vojsko in uporniki, ki so zahtevali žrtve na obeh straneh. Pred tem je še sporočil, da so provladne milice v upornikom naklonjeni četrti v Damasku pred zoro na njihovih domovih usmrtile najmanj 16 civilistov. Med njimi naj bi bilo šest žensk in trije otroci.

Še okrepiti boj proti režimu
Stavba generalštaba predstavlja osrčje moči sirske vojske, do napada pa je prišlo le nekaj dni zatem, ko je Svobodna sirska vojska napovedala, da je vodstvo preselila iz Turčije v Sirijo prav z namenom, da bi okrepila boj proti vladnim silam. Uporniki se proti režimu predsednika Bašarja Al Asada borijo že leto in pol. V spopadih je umrlo več tisoč ljudi, vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za diplomatsko rešitev krize pa še niso obrodila sadov.

Nasilje sirski vsakdan
O eksplozijah v Damasku so poročali že v torek. Eksplozije so odjeknile ob avtocesti, ki vodi do mednarodnega letališča v mestu, v bližini ene od šol, ki so jo nedavno spremenili v vojaški obveščevalni center. Ranjenih je bilo najmanj 20 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela uporniška skupina Brigade prerokovih vnukov.