Filipinski predsednik Duterte je večkrat razburil s svojimi izjavami, zdaj postavlja pod vprašaj odnose z ZDA. Foto: Reuters
Filipinski predsednik Duterte je večkrat razburil s svojimi izjavami, zdaj postavlja pod vprašaj odnose z ZDA. Foto: Reuters
Rodrigo Duterte in Ši Džinping
Do Dutertejevega zbliževanja s Kitajsko prihaja nekaj mesecev po tem, ko je sodišče v Haagu razsodilo, da Kitajska nima zgodovinske pravice do Južnokitajskega morja. Gre za primer, ki ga je pred sodiščem prožila prejšnja filipinska administracija. Foto: Reuters

Kot je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček, se je Duterte srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, obe strani pa sta se zavzeli za začetek reševanja vprašanja lastništva več majhnih otokov v Južnokitajskem morju. Predsednika sta napovedala novo obdobje v odnosih med državama.

Čeprav je prišel v Peking "v času ko se bliža zima, je v odnosih med obema državama nastopila pomlad," je dejal Duterte. Kitajski predsednik Ši je medtem priznal, da so odnosi med obema državama doslej zelo nihali in predlagal, da dasta državi začasno na stran vprašanja, o katerih ne moreta doseči soglasja. Zunanja ministra obeh držav sta se sicer dogovorila o začetku pogovorov o Južnokitajskem morju. Novo obdobje v odnosih med obema državama so potrdili tudi s podpisom 13 sporazumov v vrednosti več kot 13 milijard ameriških dolarjev.

"Ločitev" od ZDA
Duterte pa je presenetil z izjavo, da se "ločuje od ZDA". Ločitev bo po njegovih napovedih tako vojaška kot gospodarska, ne pa nujno tudi družbena. Duterte je še dejal, da se ideološko uvršča h Kitajski in da bo mogoče obiskal tudi Rusijo in predsedniku Vladimirju Putinu povedal, "da so odslej tri države Kitajska, Filipini in Rusija obrnjene proti svetu".

Filipini, ki so bili nekdaj ameriška kolonija, so bili sicer doslej poleg Japonske najzvestejši azijski zaveznik ZDA. Nekateri analitiki ocenjujejo, da Dutertejeve izjave v Pekingu ni mogoče vzeti za čisto zlato, dejstvo pa je, da bodo Filipini poslej vodili politiko, ki bo bistveno bližja Pekingu kot Washingtonu, je poročal Lipušček. S tem bo Duterte, kot ocenjuje vplivni pekinški časopis Global times, preprečil, da bi se ZDA zapletle v nepotrebno vojno v Južnokitajskem morju.

Filipini mirijo
Po predsednikovi napovedi ločitve od ZDA pa s Filipinov že prihajajo pomirjujoči toni. Minister za trgovino Ramón López je tako v petek po poročanju Reutersa dejal, da bodo Filipini ohranili svoje trgovinske in gospodarske vezi z ZDA. "Naj pojasnim. Predsednik ni govoril o ločitvi," je dejal López. Predsednik naj bi tako govoril le o krepitvi sodelovanja s Kitajsko in z južnoazijskimi državami. To pa ne pomeni, da bodo Filipini prekinili s trgovanjem z Zahodom, še posebej z ZDA, je še dejal minister López.

Tiskovna predstavnica ameriškega veleposlaništva v Manili Molly Koscina je za Dutertejevo napoved ločitve od ZDA dejala, da ustvarja "nepotrebno negotovost". Od predsednika še vedno čakajo pojasnilo, kaj "ločitev" pravzaprav pomeni. Kot je dejala, so nedavno slišali že več takšne "problematične retorike", ki je v nasprotju s "toplimi odnosi med filipinskim in ameriškim ljudstvom ter zgodovino pomembnega sodelovanja med vladama obeh držav".