Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 11 glasov Ocenite to novico!
Francois Fillon z ženo Penelope
Fillon kljub pozivom, naj odstopi od kandidature, tega ne namerava storiti. Foto: Reuters
Zakonca Fillon.
Penelope Fillon zanika obtožbe korupcije in svojega moža poziva, naj vztraja pri kandidaturo. Foto: Reuters
Francois Fillon.
Fillon zanika vse obtožbe. Foto: EPA
Alain Juppé
Juppé, nekdanji francoski premier, ne izključuje možnosti, da se vrne v bitko za mesto predsednika, čeprav je novembra v izbiri za kandidata Republikanske stranke izgubil proti Fillonu. Foto: EPA

Dodaj v

Fillon ne odstopa od kandidature. Podpornike poziva, naj vztrajajo.

Fillonova žena prvič spregovorila o škandalu
5. marec 2017 ob 14:52,
zadnji poseg: 5. marec 2017 ob 21:11
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Kandidat francoske desnice na predsedniških volitvah Francois Fillon je na predvolilnem zborovanju v Parizu podpornikom dejal, naj se ne vdajo v boju. Kljub škandalu o domnevni navidezni zaposlitvi žene Fillon ne odstopa od kandidature.

Na zborovanju je množici dejal, da "so ga vsi napadli". Priznal je, da je naredil napake in bo nekaj odgovornosti prevzel, podpornikom pa se hkrati opravičil. Fillon je nadaljeval, da je samozavesten in prepričan, da bo dokazal nedolžnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fillonova žena Penelope je medtem prvič spregovorila v zvezi s škandalom o domnevni navidezni zaposlitvi. V intervjuju za Le Journal du Dimanche je razložila, da je za moža "opravljala več različnih del", in zanikala obtožbe, da je prejemala plačilo za neopravljeno delo. Hkrati je soproga pozvala, naj gre v volilni bitki do konca, in poudarila, da je odločitev o odstopu od kandidature samo njegova.

"Potreboval je nekoga, ki bi opravljal veliko različnih zadolžitev in če to ne bi bila jaz, bi za to plačal komu drugemu," je povedala Fillonova in dodala, da je bilo vse zakonito. Moža naj bi spremljala na govorniške dogodke, se ukvarjala z elektronsko pošto ter mu pripravljala zapiske in informacije.

Penelope Fillon naj bi med letoma 1998 in 2012 kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije zaslužila več kot 900.000 evrov, vendar ni nobenih dokazov, da je delo dejansko opravljala. Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon med letoma 2005 in 2007 delo odvetnika plačeval tudi dvema izmed svojih otrok, kar 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.

Uradna preiskava
Proti Fillonu so zaradi očitkov navidezne zaposlitve njegove soproge pretekli teden uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in zlorabe položaja. Predsedniški kandidat je prepričan, da gre za politično motivirane obtožbe, za katerimi stoji vladajoča socialistična vlada, podpornikom je dejal, da ga nasprotniki skušajo zastraševati. Predvidoma 15. marca ga bodo preiskovalni sodniki pozvali na zaslišanje.

Fillon je veljal za favorita na predsedniških volitvah, po izbruhu škandala pa mu je podpora močno padla. V volilni bitki za predsednika Francije je zdrsnil na tretje mesto, pred njim sta vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in neodvisni kandidat Emmanuel Macron.

Medtem je Fillona zapustilo več članov njegovega volilnega štaba, med drugim tudi blagajnik, trije pravniki, tiskovni predstavnik Thierry Solere in Bruno Le Maire, nekdanji minister za kmetijstvo in kandidat za položaj zunanjega ministra v primeru Fillonove zmage.

Fillon obtožbe o korupciji označuje kot "poskus umora želje po spremembah" in od kandidature ne namerava odstopiti.

Juppe bojda pripravljen nadomestiti Fillona
Po poročanju BBC-ja naj bi viri blizu poraženca notranjih volitev republikanske stranke Alaina Juppéja izdali, da je Juppe, nekdanji premier, pripravljen vskočiti nazaj v predsedniško bitko, če bi se Fillon odločil prostovoljno umakniti.

"Če bi (volivci) želeli projekt Alaina Juppéja, bi na tistih volitvah volili za Alaina Juppéja," je o svoji zmagi nad Juppéjem na novembrskih strankarskih volitvah dejal Fillon. Juppé je na Twitterju sporočil, da bo izjavo za medije podal v ponedeljek, poroča Reuters.

J. R., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Joze Koder
# 05.03.2017 ob 17:40
Če so se nepravilnosti dogajale že leta ali desetletja nazaj, zakaj obtožbe šele zdaj med predsedniško kampanijo.

Očitno francosko sodstvo in mediji tudi delujejo z zamikom in po potrebi, tako kot v Sloveniji.
Sebastjan666
# 05.03.2017 ob 16:38
neodvisni kandidat Emmanuel Macron.

Mediji še vedno ponavljajo ta t.i. neodvisni. Ni kaj. Raziskovalno novinarstvo po slovensko.
Lahko bi vsaj dodali socialist ali liberalec. In kot pravi multi-kulti liberalni socialist, je delal za Rothschilds & Cie Banque, ki zastopajo Nestle in Pfizer. Ter čez noč postal milijonar. Še pred tem je delal za eno vodilnih osebnosti Francije in EUja, Jacquesa Attalija - ki ga je priporočil Rothschildom. Od tam pa prišel v vlado socialista in multi-kultija, Holladna - kjer je delal za 70 000 evrov na leto. Čemu se je odpovedal milijonom? Aja, ker je socialist :)
Ne vem kako ne zmorejo naši mediji napisati, da je za časa Hollandove vlade Macron oškodoval francoske davkoplačevalce za 9 milijard evrov, kot se je prodal Alstom GEju.

No, brez sodobne francoske skorumpirane politike, predvsem zadnjih 40 let, francoska veja Rothschildov ne bi mogla tako krasti kot je in se zopet povzpeti po družbeni lestvici.
In Emmanuel Macron bo pri tem še posebno lepo pomagal, zato pa je sprejel 'nižjo plačo', v ozadju pa ga financira tudi banka BNP Paribas.

In največji škandal je, ker je nekdo ukradel 800 000 evrov v 10 ih letih. Še dobro da imamo medije.
Ahim
# 05.03.2017 ob 16:12
Penelope Fillon naj bi med letoma 1998 in 2012 kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije zaslužila več kot 900.000 evrov, vendar ni nobenih dokazov, da je delo dejansko opravljala.

Takšno službo imel bi tudi jaz.
Janezski
# 05.03.2017 ob 15:32
Pri obnovi une hiše, z bazenom vred, od ZaDimčičeve je baje bilo vse OK?
pašeresje
# 05.03.2017 ob 18:43
namesto, da bi svoje volilce pozval naj volijo LePenovo...

tako pa bo zmagal "karizmatični Tsipras" #2 pardon Macron
kiliboy
# 05.03.2017 ob 15:36
Janezski
Daj, prosim, malce se umiri. Smetiš tu gori, da se že kar kadi. Hvala.
drop dead
# 05.03.2017 ob 15:13
vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in neodvisni kandidat Emmanuel Macron.

Bo Wenger prej letu iz Arsenala kot pa bi si kdo upal napisat levi.
Sebastjan666
# 05.03.2017 ob 20:51
No, pa še ena o Macronu..... slovensko raziskovalno novinarstvo se bo o tem zagotovo razpisalo, da razsvetli in razveseli nas :).....

Macron je bil že leta 2012 na usposabljanju za Bodoče voditelje, ki ga organizira French-American Foundation.
In to fundacijo upravlja nihče drug kot Council on Foreign Realitons - no, slovensko raziskovalno novinarstvo za enkrat še ni prišlo dlje kot zapisa Council on Foreign Relations pod eno od fotografij. Čestitke. Pa tudi če bo kakšen članek, bo takšna lepa pravljična pripovedka, kot je bila tista nedavna na temo prostozidarjev s Ksenjo Horvat in njenim gostom.

In osebnosti, ki so bila deležna te izobrazbe: vojni zločinec Bill Clinton (CFR, Trilateral Commision), vojna zločinka Hillary Clinton (CFR), vojni zločinec general Wesley Clark, socialistični globalist in Rhodsov štipendist Bill Bradley (American Committee on East-West Accord), Joshua Bolten (administracija Busha, Goldman Sachs, Bill Clinton Haiti Foundation), Hoolywood predstavlja Charles Ferguson (Council on Foreign Relations), Robert Zoellick (Goldman Sachs, World Bank).

Je pa bil na tem usposabljanju leta 1996 tudi sam socialistični globalist Hollande, leto za njim Pierre Moscovici, še prej Alain Juppé, in seveda tudi Sarkozy je član te fundacije.
kiliboy
# 05.03.2017 ob 16:16
Janezski
Sem samozaposlen in sam si služim kruh. Trdo garam za skorjo ktuha.
Janezski
# 05.03.2017 ob 15:30
Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal odvetniške storitve v višini 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta

Zakaj sta pa froca sploh potrebovala odvetniške storitve? In to za 84 jurjev?
Janezski
# 05.03.2017 ob 15:35
Pred Eifflovim stolpom danes pripravlja veliko predvolilno zborovanje, na katerem pričakujejo 45.000 podpornikov.

Kaj to šparajo s sendviči in pingo soki, da samo 45.000?
kapljač
# 06.03.2017 ob 16:21
"Se mu podobno dogaja kot Trumpu". Lastna stranka ga je zavračala. Me res zanima ali Fillon lahko ponovi , kar je kljub vsem oviram , uspelo "slovenskemu zetu Donaldu". (Glede financiranja svojih članov, pa je tako neznatna zadeva, v primerjavi z napakami , ki jih politiki tako počno, da ni omembe vredno. Zdej če smo iskreni. Holland, ker se ni dobro pripravil na terorizem novih razsežnosti, je objektivno kriv za vse "razsulo varnostnega sistema "in za vsako žrtev, za nazaj in za naprej. Pa še ni sestopil, niti so ga "sestopili")
pablooo94
# 06.03.2017 ob 10:20
Kaj je mediji a res mislite da smo tako neumni da nedojamemo da imate ukaz da novice objavlate kar se da proti desnicarsko, zalostno da mislite da smo vsi ljudje take ovce in da nam boste kar tako lahko prali mozgane... Prej bo kosovo zmagov ekipno tekmo v poletih v planici kot pa da bom kdaj v vasih clankih zasledil besedo skrajni levicar
Rataplan
# 05.03.2017 ob 19:00
Seveda je delala, Penelopa, kaj delala, garala: vsak dan je molila zanj.
Janezski
# 05.03.2017 ob 15:20
To imaš pri nas vse polno takih, ki baje kvazi "opravljajo več različnih zadolžitev".

Vprašajte prikoritnike, se dobro zavedajo, da jim je težko stopit na prste. Zato bo to še vedno prisotno.
aktivist
# 05.03.2017 ob 22:37
Ve, da ko bo zmagal ne bo rabil plačati dolga. Navadni državljani ga morajo, on pač ne. Naključna analogija z JJ.
Springbok
# 05.03.2017 ob 23:50
@ drop dead

Francoski mediji kandidate označujejo tako:
Le Pen - droit extreme / droit populiste (skrajna desnica / populistična desnica)
Fillon - droit - conservateur (desnica / konservativec)
Macron - centre (sredina)
Hammon - gauche / socialiste (levica - socialist)
Melanchon - gauche extreme (skrajan levica)

Razumem pa, da so za pristaše Le Penove vsi ostali levičarji.
Janezski
# 05.03.2017 ob 15:59
kiliboy, a si zaposlen v JS?
Kazalo