Fillon kljub pozivom, naj odstopi od kandidature, tega ne namerava storiti. Foto: Reuters
Fillon kljub pozivom, naj odstopi od kandidature, tega ne namerava storiti. Foto: Reuters
Zakonca Fillon.
Penelope Fillon zanika obtožbe korupcije in svojega moža poziva, naj vztraja pri kandidaturo. Foto: Reuters
Francois Fillon.
Fillon zanika vse obtožbe. Foto: EPA
Alain Juppé
Juppé, nekdanji francoski premier, ne izključuje možnosti, da se vrne v bitko za mesto predsednika, čeprav je novembra v izbiri za kandidata Republikanske stranke izgubil proti Fillonu. Foto: EPA

Na zborovanju je množici dejal, da "so ga vsi napadli". Priznal je, da je naredil napake in bo nekaj odgovornosti prevzel, podpornikom pa se hkrati opravičil. Fillon je nadaljeval, da je samozavesten in prepričan, da bo dokazal nedolžnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fillonova žena Penelope je medtem prvič spregovorila v zvezi s škandalom o domnevni navidezni zaposlitvi. V intervjuju za Le Journal du Dimanche je razložila, da je za moža "opravljala več različnih del", in zanikala obtožbe, da je prejemala plačilo za neopravljeno delo. Hkrati je soproga pozvala, naj gre v volilni bitki do konca, in poudarila, da je odločitev o odstopu od kandidature samo njegova.

"Potreboval je nekoga, ki bi opravljal veliko različnih zadolžitev in če to ne bi bila jaz, bi za to plačal komu drugemu," je povedala Fillonova in dodala, da je bilo vse zakonito. Moža naj bi spremljala na govorniške dogodke, se ukvarjala z elektronsko pošto ter mu pripravljala zapiske in informacije.

Penelope Fillon naj bi med letoma 1998 in 2012 kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije zaslužila več kot 900.000 evrov, vendar ni nobenih dokazov, da je delo dejansko opravljala. Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon med letoma 2005 in 2007 delo odvetnika plačeval tudi dvema izmed svojih otrok, kar 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.

Uradna preiskava
Proti Fillonu so zaradi očitkov navidezne zaposlitve njegove soproge pretekli teden uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in zlorabe položaja. Predsedniški kandidat je prepričan, da gre za politično motivirane obtožbe, za katerimi stoji vladajoča socialistična vlada, podpornikom je dejal, da ga nasprotniki skušajo zastraševati. Predvidoma 15. marca ga bodo preiskovalni sodniki pozvali na zaslišanje.

Fillon je veljal za favorita na predsedniških volitvah, po izbruhu škandala pa mu je podpora močno padla. V volilni bitki za predsednika Francije je zdrsnil na tretje mesto, pred njim sta vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in neodvisni kandidat Emmanuel Macron.

Medtem je Fillona zapustilo več članov njegovega volilnega štaba, med drugim tudi blagajnik, trije pravniki, tiskovni predstavnik Thierry Solere in Bruno Le Maire, nekdanji minister za kmetijstvo in kandidat za položaj zunanjega ministra v primeru Fillonove zmage.

Fillon obtožbe o korupciji označuje kot "poskus umora želje po spremembah" in od kandidature ne namerava odstopiti.

Juppe bojda pripravljen nadomestiti Fillona
Po poročanju BBC-ja naj bi viri blizu poraženca notranjih volitev republikanske stranke Alaina Juppéja izdali, da je Juppe, nekdanji premier, pripravljen vskočiti nazaj v predsedniško bitko, če bi se Fillon odločil prostovoljno umakniti.

"Če bi (volivci) želeli projekt Alaina Juppéja, bi na tistih volitvah volili za Alaina Juppéja," je o svoji zmagi nad Juppéjem na novembrskih strankarskih volitvah dejal Fillon. Juppé je na Twitterju sporočil, da bo izjavo za medije podal v ponedeljek, poroča Reuters.