Vesoljski program Indije je zelo ambiciozen, ponuja pa razmeroma poceni alternativno drugim mednarodnim akterjem. Foto: EPA
Vesoljski program Indije je zelo ambiciozen, ponuja pa razmeroma poceni alternativno drugim mednarodnim akterjem. Foto: EPA

Po navedbah indijske vesoljske raziskovalne organizacije ISRO so se vsi sateliti uspešno namestili v orbito. Raketa je bila malo pred deseto uro po tamkajšnjem času izstreljena iz vesoljskega izstrelišča Šriharikot na jugu države.

Proti vesolju je drvela s hitrostjo 27.000 kilometrov na uro. Sateliti so se v orbito namestili v razponu pol ure. Gre za glavni satelit za opazovanje Zemlje, težak 714 kilogramov, in 103 manjše nanosatelite, skupaj težke 664 kilogramov. Skoraj vsi nanosateliti so iz drugih držav – 96 iz ZDA, drugi pa še iz Izraela, Kazahstana, Nizozemske, Švice in Združenih arabskih emiratov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indija presegla rekord Rusije
"To je velik trenutek za nas. Potrjeno je, da so se vsi sateliti uspešno namestili v orbito," je sporočil vodja odprave in znanstvenik pri ISRO Džajakumar. Tudi indijski premier Narendra Modi je sodelujočim čestital za izjemen uspeh, s katerim je Indija podrla rekord Rusije. Ta je junija 2014 hkrati uspešno izstrelila 37 satelitov.

Uspešna izstrelitev je po pisanju BBC-ja še en dosežek ambicioznega indijskega vesoljskega programa, ki si je prislužil ugled z zanesljivimi storitvami za nižjo ceno kot drugi uveljavljeni vesoljski programi. Indija je tako v zadnjih dveh desetletjih postala pomemben igralec na dobičkonosnem trgu komercialnih vesoljskih storitev. Indijska vlada je tudi povečala proračun za svoj vesoljski program, del katerega naj bi bili odpravi na Venero in Jupiter.