Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 42 glasov Ocenite to novico!
Pripadniki sirske vojske na ulicah Dume. Foto: Reuters
Aleksander Šulgin
Aleksander Šulgin, ruski diplomat pri OPCW-ju (drugi z leve), je v Haagu dejal, da so varnostne težave odpravljene, zato lahko inšpektorji pridejo v Dumo. Foto: Reuters
Duma
Napad v razdejani Dumi naj bi zahteval najmanj 40 življenj. Zahodne sile menijo, da je bil uporabljen klor ali sarin. Foto: Reuters

Dodaj v

Inšpektorji OPCW-ja prispeli v Dumo, prizorišče domnevnega napada

Sirski protiraketni ščit prestregel neznane izstrelke
17. april 2018 ob 07:51,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 17:47
Moskva/Washington/Damask - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Inšpektorji Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so prispeli v sirsko mesto Duma, prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem pred desetimi dnevi.

Za varnost ekipe OPCW-ja skrbi ruska vojaška policija. Po navedbah sirskega varnostnega vira je šla delegacija naravnost v bolnišnico, kjer se zdravijo nekatere žrtve napada.

Pred tem so iz Moskve sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili.

Strokovnjaki čakajo v Damasku
V Dumo, kjer naj bi se napad s kemičnim orožjem zgodil sedmega aprila, ekipa strokovnjakov OPCW-ja do zdaj ni smela. Devetčlanska ekipa je v Siriji sicer od sobote, a je v prestolnici Damask čakala na dovoljenje za vstop v mesto.

Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na še ne rešena varnostna vprašanja, ki bi jih bilo treba rešiti pred vstopom ekipe v Dumo, kot je odstranitev min na poti.

DSP zahteva opravičilo od političnega vrha

Društvo slovenskih pisateljev se je danes kritično odzvalo na odziv vrha slovenske politike na nedaven napad ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo. Kot so zapisali, od predsednika Boruta Pahorja ter premierja, zunanjega ministra in obrambne ministrice zahtevajo opravičilo zaradi njihovega ravnanja.

"Ravnanje naših najvišjih predstavnikov oblasti je popolnoma nepotrebno, predvsem pa sramotno. Zatorej od njih, od predsednika republike, vlade (v odstopu), zunanjega ministra in obrambne ministrice zahtevamo opravičilo," so zapisali v izjavi. Predsednik republike Borut Pahor, ki je hkrati tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske, premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič, ki opravljajo tekoče posle, so po oceni društva "s podporo storili nekaj, česar nikdar ne bi smeli"; pa naj je Slovenija članica zveze Nato ali ne.


Zbiranje vzorcev in pogovor z žrtvami

Ruski diplomat pri OPCW-ju Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih vendarle potrdil, da so varnostne težave zdaj odpravili in da inšpektorji lahko pridejo v mesto. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume. V ekipi OPCW-ja je devet prostovoljcev, ki naj bi na terenu zbrali vzorce zemlje in opravili pogovore z domnevnimi žrtvami napada.

Kot je dejal generalni direktor OPCW-ja Ahmet Üzümcü, bi lahko preiskava trajala mesec dni. Strokovnjaki naj bi v tem času opravili pogovore z domnevnimi žrtvami in zbrali vzorce. Aktivist, ki je bil na območju, ko se je zgodil napad, je sicer opozoril, da večine žrtev ni več v Dumi.

Strokovnjaki menijo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij Svetovne zdravstvene organizacije v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Obtoževanje drug drugega
Ameriška stran je izrazila zaskrbljenost, da so predstavniki Rusije ob obisku prizorišča "morebiti vplivali nanj", da bi ovirali preiskavo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je to zanikal, obenem pa kritiziral trojico držav - ZDA, Francijo in Veliko Britanijo -, ker so v soboto v odgovor na domnevni kemični napad obstreljevale več ciljev v Siriji, še preden bi lahko OPCW izvedel preiskavo. Lavrov je dodal, da je bil domnevni napad s kemičnim orožjem le "predstava".

Britanski vojni reporter postavlja kemični napad pod vprašaj


Robert Fisk
, eden bolj znanih in veteranskih britanskih vojnih reporterjev, je v svoji reportaži za Independent postavil pod vprašaj navedbe, da je bil v Dumi izveden napad s kemičnim orožjem.


Fisk, eden redkih zahodnih novinarjev, ki je intervjuval Osamo bin Ladna, je v Dumi obiskal tamkajšnjo kliniko in govoril z zdravnikom, ki meni, da so prebivalci v resnici utrpeli pomanjkanje kisika, ker so se med obstreljevanjem zatekli v s smetmi natrpana podzemna zavetišča, ne pa kemični napad. Fisk, ki se je v Dumi pogovarjal s tamkajšnjimi prebivalci, še piše, da govorice o kemičnem napadu običajno začnejo širiti džihadisti.

A. P. J., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
RayManzarek
# 17.04.2018 ob 08:33
Zanimivo je, kako nekateri “na easy” komentirajo, da RUS čistijo dokaze, inšpektorji pa ne opravljajo kontrole. Dejstva so:

- RUS je dobesedno prosjačil, da inšpektorji pridejo v Dumo in to takoj, ko je le ta bila osvobojena in ko so glavorezce odpeljali.

- inšpekcijski nadzor je bil najavljen s strani inšpek. in s strani RUS.

- USrA & co. so še en (1) dan pred najavljenim nadzorom govorile, da nimajo dokazov, naslednji dan pa napad.

- Kaj kdo pri vsaj minimalnem IQ misli, da bodo inšpekt. opravili nadzor med in takoj po raketiranju. To je vojno območje, kjer se lahko zgodi 1001 nepredvidljiva stvar in inšp. zahtevajo sprejemljivo varno okolje, RUS pa jim le to morajo zagotoviti oz. jamčiti, da je bilo storjeno vse mogoče glede varnosti.

- Vsaj malo IQ je potrebno, da če se je zgodil napad s kem. orož. v obsegu, kot to trdijo USrA & co., potem je sledi možno uničiti le, da se tisti del mesta zravna z zemljo in zelja odpelje. Pa žrtve, priče, ... se “odstranijo”.

- Kdor ima doma manjši baze, z majhnim filtrom ve, da je klor v malih koncentracijah zelo držeč in to kar smo videli na YT je preprosto smešno/patetično. Ob napadu s klorom, bi se otroci in ostale žrtve spremenili v “rdeče/gobave” ljudi, ki bi imeli znake kot pri opeklinah. Reševalci pa bi brez zaščit. sredstev bili enaki (imeli pa so le rutice preko ust).

V glavnem - VKLOPITE MOŽGANE! Naj inšp. naredijo delo in potem se naj sodi.
džeko
# 17.04.2018 ob 08:06
Hja počistili ali ne, so imeli priložnost takoj poslati komisijo, pa so se rajši odločili za rakete....
V vsakem primeru so se 2x ustrelili v koleno....napad ni naredil nobene škode, ampak nasprotno-sestrelili bi naj večino raket, sedaj so pa še dali Rusom razlog, da komisije ne pustijo takoj, čeprav so sami takoj ponujali.
Torej zahod je spet naredil bedarijo.
šurda
# 17.04.2018 ob 08:05
metod.zaplotnik
# 17.04.2018 ob 08:00
Rusko uničevanje dokazov je končano, zdaj lahko pridejo
preiskovalci.

--------------------------------------------------------------------------------
Ha, ha, ha kdo je napadel Sirijo s tomahavki, dan predem so
hoteli zadevo preiskati neodvisni preiskovalci ??? To si bile
ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa !
džeko
# 17.04.2018 ob 07:57
No danes ponoči so Izraelci ponovno napadli Sirijo......spodaj bom prilimal zakaj. Očitno, da napad le ni bil tako uspešen kot so prikazovali.......in morajo Izraelci popravljati.

http://tass.com/defense/1000148
džeko
# 17.04.2018 ob 08:40
Bruno...tej propagandi ne verjamem nič več........saj smo videli kaj so našli v Iraku.
Na linku zgoraj ki sem ga nalimal, si lahko pojasniš koliko raket je potrebno za to kar si nalimaj.....koliko raket potrebuješ (500kg tnt), da zrušiš stavbo???
Rusi so točno napisali koliko so jih sestrelil in s čim, tudi kraterjev ni 100 in čez...mimogrede. Trenutno bolj verjamem Rusom. Zahod me je s vojimi lažmi razočaral čez celo črto.
Žal je postalo tako, da je Rusija postala faktor stabilnosti- kar si nisem nikoli niti v sanjah predstavljal, da bo do tega prišlo.
Pa če hočeš koga diskreditirati ne piši 150%, ker to je to tvoja iluzija, so kje to napisali? Daj fakte, kraterje se da prešteti in jih ni...torej???
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 08:39
metod.zaplotnik
# 17.04.2018 ob 08:00
Prijavi neprimerno vsebino
Rusko uničevanje dokazov je končano, zdaj lahko pridejo preiskovalci.


zakaj bi rusi uničevali dokaze, ko pa je jasno, da če je kaj bilo uporabljeno so to uporabili jihadisti - ker njihovi zavezniki francozi že mesece izjavljajo da je "uporaba kemičnega rdeča linija" in da se bodo potem vključili v bombardiranje.

američani vedno radi teatralno iščejo "vzroke" za "humanitarno" bombardiranje držav.
gulf of tonkin all over again

---
kot drugo pa, zakaj bi asad v vojni, ki jo zmaguje, izval posredovanje zahoda. in zakaj bi uplinil civiliste, ki jih teroristi držijo kot ujetnike.
kaj, a hoče da se 29 milionov sircev obrne proti njemu?

in zakaj se 29 milionov sircev ni obrnilo proti njemu, večina ga še vedno podpira, on pa jih tako nesramno uplinjuje...

smešno.
pixsi26
# 17.04.2018 ob 08:39
Ja, ja. Spet ti grdi Rusi.
V Damasku so OPWC-ju dovolili intervju z žrtvami napada. Ljudmi, ki so prejšnji teden umrli v tem grozljivem napadu s klorom oz. sarinom. Danes pa se pogovarjajo z inšpektorji OPWC.
Oh, kako so grdi ti Rusi...

Si bo treba kaj drugega izmisliti, kajne Macron?
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 08:42
boljše vprašanje je,
kje so macronovi "dokazi"

če smo že "zavezniki", zakaj jih francoski veleposlanik ne predstavi slovenski javnosti (tako bo namreč nedvomno dobil podporo slovenskega ljudstva).
in zakaj naši politični predstavniki NE ZAHTEVAJO dokazov, preden podpirajo bombardiranje suverene države???

in zakaj EU slepo podpira macrona v svojih vojnih ekspedicijah mimo varnostnega sveta ZN.
smallbudget
# 17.04.2018 ob 13:42
DSP zahteva opravičilo od dela (slovenskega) političnega vrha

Jaz tudi. Dejmo eno anketico.

Za opravičilo:+
Ne opravičilo:-
Druga Švica
# 17.04.2018 ob 09:28
1. ISTI dan, ko bi morali OPCW prispeti v Sirijo, ZDA napadejo Sirijo. Sedaj pa očitajo Rusom, da zavlačujejo, LOOOOOL

2. Nazadnje, ko je nek ameriški predsednik izrekel besede "MISSION ACCOMPLISHED", se je pojavil ISIS. Močno upam, da to ni neka tajna šifra đihadistom, da zopet ustanovijo novo đihadistično skupino.

3. ZDA, ki tako rade kažejo satelitske "slikice" o svojih uspehih, je uspelo po zadnjih napadih na Sirijo pokazati 3 - 4 sesute hiše. In to po več kot 100 tomahavkih iz Sredozemlja, Rdečega morja, Perzijskega zaliva, izstreljenih iz ladij, letal, podmornic. V napadu pa so sodelovale kar tri vojaške "velesile". LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OL
mataj-finance
# 17.04.2018 ob 09:59
Eno zoprno vprašanje: Če so Američani z vazali oni dan res raketirali skladišče kemičnega orožja- kako da se ni nihče zastrupil?
help
# 17.04.2018 ob 09:01
Aja pa Rusi so točno napovedali ta "napad" že mesec prej. Aja pa Trump napove umik ameriških sil iz Sirije kak teden prej, na kar razni "svetovalci" in Izrael reagirajo z ogorčenjem. In potem kot po čudežu Assad uporabi kemično orožje nad že poraženim nasprotnikom.. LOL
džeko
# 17.04.2018 ob 08:42
Bravo RayManzarek...še nekdo razmišlja s svojo glavo..........se podpišem 100%.
help
# 17.04.2018 ob 08:50
Nadaljuje se čiščenje žepa džihadistov severno od Homsa. V kratkem lahko pričakujemo še en "kemični napad".
Homer.
# 17.04.2018 ob 08:42
@Prismuknjen
# 17.04.2018 ob 08:23
Zakaj jih niso spustili v Dumo, če pa nimajo kaj za skrivat?
---------------------------
Zato ker je FUKUS to tako hotel!
Kdo se je odločil za napad ko so inšpektorji prišli?
Sirijci ali FUKUS?
svabo
# 17.04.2018 ob 09:58
Ob vsem dogajanju v svetu, ki se intenzivno odvija na otoku glede "napada" na Skripal-ova in intenzivnega dogajanja v Siriji in okolici ter povezano v Parizu, Londonu in Washingtonu ter Moskvi je zelo zaskrbljujoče, kako površno in slabo izgledajo novinarska poročila o krizi. Če predpostavljamo, da nek nacionalni medij, ki deluje v interesu vseh državljanov s ciljem čimbolj natančno približati gledalcem, poslušalcem in bralcem vse poglede na aktualno stanje in iskanje neke zdravorazumske razlage dogodkov imamo v Sloveniji o celotnem dogajanju neko površno povzemanje dela informacij, brez kakršnegakoli stališča, analiz oz. razlage. Celo samo novičarstvo je prišlo do meje absurda, ker cenzura že samo sebe. Kdo to počne. So to uredniki, je to pomanjkanje znanja (kar na smeh mi gre ko to napišem) ali gre pač za sedenje v fazi udobja in si novinarji mislijo, jebi ga, naj gre vse skupaj v tri krasne jaz se ne bom izpostavljal....Namreč človek bi pričakoval resno analizo razvoja dogodkov in primerjavo različinh informacij o istem dogodku, na podlagi katerih se lahko izlušči bistvo in predvsem se išče tisto informacijo, ki je podprta z dejstvi in predvsem verodostjno preverjena. Tisti, ki spremljajo tuje medije te dogodke in povezave med njimi osvetljene z različnih stališč lahko počnejo sami. Povprečni Slovenski državljan, ki tega ne počne, pa je izpostavljen slabim da ne rečem ničelnim informacijam. Celo ne moremo reči da so zavajujoče, ker jih niti ni. Napr. včerajšne dogajanje v Angleškem parlamentu, dogajanje v Siriji predvsem v Doumi, informacije vezane, na vire, ki so posredovale posnetke napada. Dogajanje z verifikacijo strupa iz Sailsburrya. Vse to so informacije, ki jih Slovenec nima kje prebrati. Za Slovenijo je pomembno kaj izjavi Ruski veleposlanik glede neke stranke. Spoštovanja vredno kako si celo drznemo obtožiti velposlanika, da je kršil diplomatske standarde. Ko pa se veleposlaniki nekih drugih držav sprehajajo po parlamentu, pri predsedniku države, kot da so na tržnici in brezkompromisno agresivno zahtevajo uveljavitev samo njihovih interesov ni pa niti besedice. Nikjer. Vse kar si je nekdo drznil je bil poslanec, ki je komentiral to sprehajanje teh ljudi. Dokler bodo uredniki dopuščali, da jim uredniško politiko določajo brezjajčni politiki zelo vprašljivih moralnih in karakternih lastnosti, ki na vsak način ne dopuščajo nikakršne resne analize stanja kaj šele kvalitetno novinarstvo potem bo šla ta dežela samo še na slabše. Ko se je včasih Tito vozil po Celovški in sem moral kot otrok stati cel dan na cesti in mu mahati v pozdrav, sem imel občutek, da ne glede na to, da sem imel poln k...c zapovedi, vsaj mahal neki personi, ki je imela težo in stališča. Danes, mi sicer ni treba mahati, vendar kaj je najhuje ni več niti ene persone, ki bi mi dala misliti. Katastrofa.
Seneca
# 17.04.2018 ob 08:03
Za te s strani Sirije sestreljene izraelske rakete na poti proti letalski bazi so po moje že malo pomagali Rusi s svojimi S-300!
CT
# 17.04.2018 ob 10:59
Vsi umirjao zaradi zastrupitve, medtem ko lik na spodnji sliki kemični napad preživi celo trikrat:
- 1x kot član Belih čelad in prašnih noskov
- 1x kot "blagi upornik"
- 1x kot civilna žrtev

lordslayer
# 17.04.2018 ob 08:15
Kaj sploh rinejo tja, če so ameri vse lepo zraketirali in uničili dokaze, ki jih ni bilo ... brezveze
Homer.
# 17.04.2018 ob 09:04
@stilist
Postavi se na mesto inšpektorjev!
To niso vojaki, ki bi bili pripravljeni tvegati svoja življenja.
Zato zahtevajo varnost. To pomeni varno pot, razminirano področje in spremstvo za varovanje.
Sredi raketiranja jim Sirijci najbrž niso mogli zagotoviti niti varne hotelske sobe v hotelu Sheraton.
Vprašaj se, zakaj so se FUKUS odločili za raketiranje tik pred en bi inšpektorji opravili svoje delo.
Popolnoma nič se ni spremenilo v tistih dnevih, da bi upravičilo intervencijo!
7tom11ja
# 17.04.2018 ob 08:57
https://www.independent.co.uk/voices/syr
ia-chemical-attack-gas-douma-robert-fisk-ghouta-damascus-a8307726.html

Robert Fisk je v Doumi; zakaj RTV ne povzame, kakšna so njegova poročila direktno s kraja napada ?
SF-SN
# 17.04.2018 ob 14:40
A niti omemba, kako je prvi zahodni novinar že obiskal bolnico v Ghouti??
Aja ups, se nesme povedati, da mu je tamkajšnji doktor rekel, da so bolnike zdravili zaradi prahu in dima v kleteh, ko je nekod uletel z kamero in začel vpiti nekaj o kemičnem napadu
Homer.
# 17.04.2018 ob 14:56
Če ni klor je sarin, če ni sarin je živčni plin.
In če ni nič od tega je milnica ........
šurda
# 17.04.2018 ob 10:40
Brezmejna naivnost nekaterih je res osupljiva, zato
ponavljam sila preprosto in razumno vprašanje KDO je
le en dan pred neodvisno preiskavo nad Sirijo poslal
tomahavke ????
audiac
# 17.04.2018 ob 09:59
Vsak,ki ima pet minut časa že pošilja rakete nad sirsko ljudstvo.Včasih v tropu,včasih posamezno.Zahodnjaški in židovski poligon...v živo.
predujem
# 17.04.2018 ob 11:32
Razočaran (spet) nad včerajšnjim poročanjem RTV SLO o tem, da Rusija zavira preiskavo OPCW. Po tem, ko je Rusija v varnostnem svetu vložila resolucijo o neodvisni preiskavi, ki je bila zavrnjena, potem, ko so ruski politični predstavniki napovedovali, da želijo preiskavo dogodka, potem, ko so preiskovalci na njihovo in željo sirske vlade vendarle prišli v Dumo, potem, ko so zahodne sile kmalu zatem z raketnim napadom preprečile začetek preiskave, ... nam poskušajo prodati zgodbo, da je spet kriva Rusija. Glavno, da zahodnim politikom vse verjamemo kar tako na besedo. Ker oni pa ne lažejo. Kakšen odvraten poskus ''ovčjereje'' (spet).

Hvala vsem komentatorjem, ki se trudite razbliniti to meglo okoli teh dogodkov.

Aja pa da ne pozabim: #VEN!
tedomedo
# 17.04.2018 ob 10:08
Vsi samo lažejo. Da ameri niso vpleteni v streljanje izraelskih letal, yeah right. ISIS je ameriški izdelek, to je vsem jasno - tako kot Al Kaida. S tem si Ameri delajo razlog za napadanje in okupiranje držav.
J@st
# 17.04.2018 ob 09:09
V Dumo, kjer naj bi se napad s kemičnim orožjem zgodil sedmega aprila, ekipa strokovnjakov Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) do zdaj ni smela. Strokovnjaki so v Siriji sicer od sobote, a so v prestolnici Damask čakali na dovoljenje za vstop v mesto
---------------------
Na dovoljenje VS OZN.
Pa še to.

Danes je Dumo obiskala ekipa ameriških novinarjev, ki je že opravila pogovor z "ubitimi žrtvami kemičnega napada."
Tako da trolanje in sprenevedanje ne bo pomagalo širenju lažnih novic.
J@st
# 17.04.2018 ob 10:07
Zanimivo, kako nekateri so razočarani da kemični napad v Dumi je izmišljen.
Raje bi videli na stotine civilnih žrtev, le da obtožijo zlobnega Asada, ki se bori proti džihadistov.
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 08:45

džeko
# 17.04.2018 ob 08:06
Prijavi neprimerno vsebino
Hja počistili ali ne, so imeli priložnost takoj poslati komisijo, pa so se rajši odločili za rakete....


točno tako,
ne pozabimo, rusija in asad so takoj pristali na preiskavo in so želeli preiskovalce pustiti v državo

pa zavezniki s svojimi "dokazi" (brez preiskave) raje bombardirali.

emmanuel macron pa izjavlja,d a dokazov enostavno ne more pokazati, zaupni so pa še njegovi niso (kar implicitno pomeni da so mu američani podturili nekaj - on pa je ali preneumen da bi kritično znal razmišljati, ali pa je v žepih teh NeoConov za katere je v preteklosti delal; kakorkoli v obeh primerih je neprimeren za vodenje države)
Petar Karamazov
# 17.04.2018 ob 10:59
Kar je najbolj sporno je to, da podeljujejo celo nobelovo nagrado Belim čeladam, ki so lažna organizacija, vodena s strani britanskega oficirja in financirane iz VB. Člani belih čelad so v mnogih primerih celo džihadisti. Po drugi strani Rusom očitajo prisotnost privatnih oboroženih sil z nemškim imenom, medtem ko ruska zakonodaja v nobenem primeru ne dovoljuje nobene privatne vojske. Edine oborožene sile v Ruski federaciji so Ruska armada. Poleg nje obstajajo edino elitni oddelki FSB-ja, enak sistem kot nekoč v ZSSR.
ga_moram_imet
# 17.04.2018 ob 13:55
Nevem točno, koliko naj bi bilo kemičnih napadov do sedaj...okoli 400? Žrtev vse skupaj nekaj čez tisoč kolikor so govorili? Če se motim me popravite, ampak najbolj zanimivo je da bi bilo bolje, da bi se bojevali z kemičnim orožjem ker manj ljudi pobijejo kot pa kovencionalne bombe.
CT
# 17.04.2018 ob 11:07

je napisal(-a)

Sistem podzemnih tunelov džihadistov v Vzhodni Guti.

Na BBC-ju so poročali, da bodo džihadiji gradili tudi testni odsek Hyperloop-a v Franciji. Ni kaj, so pravi gradbinski mojstri. Lahko jih v Slovenijo povabimo graditi tunele, pa še AmCham bo zadovoljna.
J@st
# 17.04.2018 ob 10:04
johc
# 17.04.2018 ob 09:49
Prijavi neprimerno vsebino
v 14 dneh so seveda Rusi odstranili vse sledi...
zakaj jih niso spustili notri po nekaj urah?,
--------------------
Ker so čakali na dovoljenje od VS ZN
Kaj če bi uporabil brskalnik ki ti bo povedal da sledove uporabe kemičnega orožja se ne da odstraniti v 14 dneh.
Slab poskus opravičevanja ameriških laži.
Bondjanez
# 17.04.2018 ob 17:38
Opa....
Kaj pa je danes ????? Celo probamo bit objektivni ???? A je mozno pol da v Aleppu ni blo 450 bolnic???
Krissssss
# 17.04.2018 ob 16:22
Rockos

Do sedaj sem videl samo eno sliko kjer prikazuje porusene bajte no ne batje ampak tist kao laboratorij ... in tudi rusi kot sirici so potrdili da je vecina raket katera ni bila prestrezenih pristala tam .. ce pa imas se kasne slike pa kar na plano z njimi sam pazite da se ne zafrknete kokr ljudje na youtubu ki dajejo posnetke iz ukrajinskih nocnih obstreljevanj donetska in pripisejo da je to iz sirije ...
J@st
# 17.04.2018 ob 10:34
Ameriški novinarji v Dumi niso odkrili nobenih sledov kemičnega napada.

[video]http://www.youtube.com/watch?time
_continue=3&v=PgGqwAwJL5M[/video]grenadir
# 17.04.2018 ob 09:30
Pantsir-S1: 25 missiles fired, 23 hits scored.
Buk-M2: 29 missiles fired, 24 hits scored.
Kub: 21 missiles fired, 11 hits scored.
Strela-10: 5 missiles fired, 3 hits scored.
Osa: 11 missiles fired, 5 hits scored.
S-125: 13 missiles fired, 5 hits scored.
S-200: 8 missiles fired, 0 hits scored.
mircek007
# 17.04.2018 ob 16:58
Assad je popolnoma izgubil nadzor nad državo.
.......
Še prej pa,da so Američani ušli ispod nadzora.no,to traja že odkar so vrgli atomski bombi na Japonskem..Pa zakaj nobeden ne preiskuje njih,kateri so od 2.sv.vojne pobili na milijone ljudi?Tu pa samo domneve kdo je uporabil kemično orožje.A niso Američani odvzeli vso kemično orožje od Asada?Moral jim je vse dati,drugače bi že pred leti bil napad na Sirijo..
SF-SN
# 17.04.2018 ob 14:42
@metod.zaplotnik
Rusko uničevanje dokazov je končano, zdaj lahko pridejo preiskovalci.

No, v Khan Sheikhunu nibilo nobenih Rusov, da bi zakrili dokaze, le zakaj potem OPCW ni želel odditi tja?
Vrjetno ni povezano s tem, da ima mesto pod nadzorom sirska veja Al-Kaide, ki bi zahodne preiskovalce vzela za talce?
šurda
# 17.04.2018 ob 11:17
Predsednik ZDA Donald Trump VOJNI ZLOČINEC,
Britanska premejka May VOJNA ZLOČINKA enako
velja za Francoskega predsednika Macrona !
Haag vas vabi !
UAKS
# 17.04.2018 ob 09:49
Razlogi za "odložen" datum ogleda kraja dogodka v Dumi so varnostni.
Včeraj (ponedeljek) je bilo slišati v Dumi še nekaj strelov in eksplozij, inšpektorji OPCW pa pogojujejo odhod v tja z visoko stopnjo varnosti.
Kdorkoli ima le malo izkušenj z varovanjem nekega območja (fizično varovanje, mine presenečenja) ve, da je za to, ne glede na resurse ki so na razpolaganju, potreben čas (zlasti v okolju ki je prevrtano s tuneli in drugimi prikritimi komunikacijami).
Glede dosegljivosti klora in "proizvodnih kapacitet" bi pa spomnil da za proizvodnjo klora potrebujemo tako redke komponente kot so voda, kuhinjska sol in vir istosmerne napetosti!
Kekec99
# 17.04.2018 ob 16:36
Po podatkih partnerskih organizacij Svetovne zdravstvene organizacije v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, ...
----------------------------------------------
Katere partnerske organizacije? Bele čelade in tisti stric iz Anglije ki naj bi bil Sirski observatorij?
vsx1016
# 17.04.2018 ob 14:06
70 udarcev....Hehehe
audiac
# 17.04.2018 ob 13:02
RT ima seveda kar nekaj ruske propagande (to odbiješ),ampak je na koncu od poplave zahodnih,ki vsi tulijo v isti rog (direktor je Reuters) še najbolj kredibilen.Če bi mi to rekel nekdo pred 15 leti,bi se mu smejal..Ampak časi se spreminjajo.Rusom pač o mnogih stvareh sploh ni potrebno lagati.Resnični fake news je najboljši fake news :)) (karikiram).Zato pa gre Zahodu tako v nos in mu povsod podtikajo polena pod noge.
Knight Kant
# 17.04.2018 ob 11:16
pobrisan --- 17.04.2018 ob 09:51
Zadeva smrdi do neba. Najprej teh opazovalcev niso spustili noter, sedaj pa lahko pridejo? Očitno je nekdo potreboval čas, da je počistil dokaze?
-----------

Ne skrbi, dokazi so persistentni! Kot je pisalo v naših medijih, je v Salisburyju neznatna količina živčniega plina, ki ni zadoščala za povzročitev kakšne resne škode, več tednov pozabljena vztrajala razmazana na kljuko vhodnih vrat, pa so strokovnjaki kljub temu lahko natančno identificirali tako substanco, kot tudi poštni naslov njenega proizvajalca.
Knight Kant
# 17.04.2018 ob 10:46
mataj-finance ---- 17.04.2018 ob 09:59
Eno zoprno vprašanje: Če so Američani z vazali oni dan res raketirali skladišče kemičnega orožja- kako da se ni nihče zastrupil?
---------

Še bolj zoprno vprašanje: ali res svoji demokratični javnosti uspevajo prodati humanitarni karakter teh raketiranj, ne glede na servilnost domačih medijev? Ka res ne pade na pamet tudi zadnjemu telebanu, da raketiranje skladišč in proizvodnih obratov kemičnega orožja, če ta res obstajajo, lahko pomeni ekološko in humanitarno katastrofo?
jarovit
# 17.04.2018 ob 17:39
Prijazno od K.S. da je novico na to temo dopolnila s tekstom v rožnatem.
J@st
# 17.04.2018 ob 16:10
odpravili in da inšpektorji lahko v sredo pridejo v mesto. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume
-----------------------
S posnetka dzihadistov.
Na podlage katerega so zahodni kriminalci napadli se eno neodvisno drzavo...

To je neslavni konec britanske umazane zgodbice.
Kdaj bo Tereza odstopila s polozaja?
Homer.
# 17.04.2018 ob 15:10
Zanimivo je prebrati, kaj je zapisalo
U.S. Department of Defense
v poročilu iz Iraka 2007 leta.
http://archive.defense.gov/news/newsarti
cle.aspx?id=46311
Skratka dobesedno navajajo, da je klor popolnoma neučinkovit in praktično ni povzročil nobenih žrtev, tisti pa ki so mu bili izpostavljeni, so pa bili že drugi dan "on duty"
http://archive.defense.g
ov/news/newsarticle.aspx?id=46311


Še enkrat:
To je USA poročilo o terorističnih napadih v Iraku, kjer je poleg eksploziva bil uporabljen tudi klor

In zdaj pošten odgovor:
Kdo in kdaj laže?
Kazalo