Pripadniki sirske vojske na ulicah Dume. Foto: Reuters
Pripadniki sirske vojske na ulicah Dume. Foto: Reuters
Aleksander Šulgin
Aleksander Šulgin, ruski diplomat pri OPCW-ju (drugi z leve), je v Haagu dejal, da so varnostne težave odpravljene, zato lahko inšpektorji pridejo v Dumo. Foto: Reuters
Duma
Napad v razdejani Dumi naj bi zahteval najmanj 40 življenj. Zahodne sile menijo, da je bil uporabljen klor ali sarin. Foto: Reuters

Za varnost ekipe OPCW-ja skrbi ruska vojaška policija. Po navedbah sirskega varnostnega vira je šla delegacija naravnost v bolnišnico, kjer se zdravijo nekatere žrtve napada.
Pred tem so iz Moskve sporočili, da so varnostne težave v mestu odpravili in da bodo inšpektorji v Dumo lahko vstopili.

Strokovnjaki čakajo v Damasku
V Dumo, kjer naj bi se napad s kemičnim orožjem zgodil sedmega aprila, ekipa strokovnjakov OPCW-ja do zdaj ni smela. Devetčlanska ekipa je v Siriji sicer od sobote, a je v prestolnici Damask čakala na dovoljenje za vstop v mesto.

Sirija in Rusija sta pri tem opozarjali na še ne rešena varnostna vprašanja, ki bi jih bilo treba rešiti pred vstopom ekipe v Dumo, kot je odstranitev min na poti.

DSP zahteva opravičilo od političnega vrha

Društvo slovenskih pisateljev se je danes kritično odzvalo na odziv vrha slovenske politike na nedaven napad ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo. Kot so zapisali, od predsednika Boruta Pahorja ter premierja, zunanjega ministra in obrambne ministrice zahtevajo opravičilo zaradi njihovega ravnanja.
"Ravnanje naših najvišjih predstavnikov oblasti je popolnoma nepotrebno, predvsem pa sramotno. Zatorej od njih, od predsednika republike, vlade (v odstopu), zunanjega ministra in obrambne ministrice zahtevamo opravičilo,"
so zapisali v izjavi. Predsednik republike Borut Pahor, ki je hkrati tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske, premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič, ki opravljajo tekoče posle, so po oceni društva "s podporo storili nekaj, česar nikdar ne bi smeli"; pa naj je Slovenija članica zveze Nato ali ne.


Zbiranje vzorcev in pogovor z žrtvami

Ruski diplomat pri OPCW-ju Aleksander Šulgin je po nekaj zapletih vendarle potrdil, da so varnostne težave zdaj odpravili in da inšpektorji lahko pridejo v mesto. V Damasku jim je sirska vlada medtem ponudila pogovor z 22 domnevnimi pričami iz Dume. V ekipi OPCW-ja je devet prostovoljcev, ki naj bi na terenu zbrali vzorce zemlje in opravili pogovore z domnevnimi žrtvami napada.

Kot je dejal generalni direktor OPCW-ja Ahmet Üzümcü, bi lahko preiskava trajala mesec dni. Strokovnjaki naj bi v tem času opravili pogovore z domnevnimi žrtvami in zbrali vzorce. Aktivist, ki je bil na območju, ko se je zgodil napad, je sicer opozoril, da večine žrtev ni več v Dumi.

Strokovnjaki menijo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij Svetovne zdravstvene organizacije v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Obtoževanje drug drugega
Ameriška stran je izrazila zaskrbljenost, da so predstavniki Rusije ob obisku prizorišča "morebiti vplivali nanj", da bi ovirali preiskavo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je to zanikal, obenem pa kritiziral trojico držav - ZDA, Francijo in Veliko Britanijo -, ker so v soboto v odgovor na domnevni kemični napad obstreljevale več ciljev v Siriji, še preden bi lahko OPCW izvedel preiskavo. Lavrov je dodal, da je bil domnevni napad s kemičnim orožjem le "predstava".

Britanski vojni reporter postavlja kemični napad pod vprašaj
Robert Fisk
, eden bolj znanih in veteranskih britanskih vojnih reporterjev, je v svoji reportaži za Independent postavil pod vprašaj navedbe, da je bil v Dumi izveden napad s kemičnim orožjem.

Fisk, eden redkih zahodnih novinarjev, ki je intervjuval Osamo bin Ladna, je v Dumi obiskal tamkajšnjo kliniko in govoril z zdravnikom, ki meni, da so prebivalci v resnici utrpeli pomanjkanje kisika, ker so se med obstreljevanjem zatekli v s smetmi natrpana podzemna zavetišča, ne pa kemični napad. Fisk, ki se je v Dumi pogovarjal s tamkajšnjimi prebivalci, še piše, da govorice o kemičnem napadu običajno začnejo širiti džihadisti.