O Bagdadiju je znano malo, saj se le redko pojavlja v javnosti. Foto: Reuters
O Bagdadiju je znano malo, saj se le redko pojavlja v javnosti. Foto: Reuters

Ena izmed soprog voditelja islamskih skrajnežev, ki nadzorujejo obsežne dele Iraka in Sirije, kjer ustrahujejo tamkajšnje prebivalstvo, je bila prijeta na severu Libanoma. Po poročanju libanonskega časopisa As Safir je vojska ženo prijela v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami.

Libanonski varnostni viri poročajo, da gre za Iračanko Sadžo Al Dulaimi iz skupine 150 žensk, ki so jih sirske oblasti marca letos izpustile iz zapora v zameno za osvoboditev 13 redovnic iz rok skrajneževe, povezanih z Al Kaido.

Bagdadijeva žena je potovala s ponarejenim potnim listom v družbi ene od hčera. Trenutno jo preiskovalci zaslišujejo na sedežu libanonskega obrambnega ministrstva. Pred tem so mediji poročali, da so prijeli sina, a so nato pojasnili, da je šlo za hčerko. Z analizo DNK-ja zdaj preverjajo, ali gre res za otroka Al Bagdadija.

Islamska država se na navedbe o prijetju niso odzvale. Skupina je v julijskem opisu svojega voditelja zapisala, da je poročen, vendar pa niso pojasnili, koliko žena ima. V skladu z islamskimi zakoni bi lahko imel največ štiri žene.

Libanonske varnostne sile skušajo zatreti privržence Islamske države v Libanonu in obveščevalne službe so postale še posebej pozorne na mejnih prehodih. V zadnjih mesecih so že prijeli več pripadnikov Islamske države, ki naj bi pripravljali napade za razširitev vpliva skrajnežev v Libanonu.

Libanonske oblasti so prijele tudi ženo voditelja z Al Kaido povezane skrajne sirske uporniške skupine Fronta Nusra, vendar njenega imena niso izdale.

Poziv k džihadu po svetu
V zvočnem posnetku sredi novembra je Al Bagdadi svoje privržence pozval k džihadu po vsem svetu in zatrdil, da se bo Islamska država bojevala do zadnjega borca. Za zračne napade ameriške vojske na njihove pripadnike je dejal, da kljub silovitosti ne dosegajo uspeha.

Zvočni posnetek se je v javnosti pojavil le nekaj dni, potem ko so se pojavila poročila, da je bil v enem izmed zavezniških letalskih napadov Al Bagdadi ranjen ali celo ubit.

Za svoj kalifat je dejal, da se v arabskem svetu širi v Savdsko Arabijo, Jemen, Egipt, Libijo in Alžirijo. Privržence je pozval k napadom na savdske voditelje in šiite v savdski monarhiji, ki se je pridružila ameriški koaliciji za napade na Islamsko državo.