Pripadniki varnostnih sil so zavarovali območje, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Pripadniki varnostnih sil so zavarovali območje, kjer se je zgodil napad. Foto: Reuters
Več mrtvih v samomorilskem napadu v Kabulu

Napad se je zgodil v času, ko je večina uslužbencev prihajala v službo. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Nadžib Daniš je sporočil, da je umrlo najmanj šest ljudi, ki so bili v bližnjem avtomobilu, ko se je napadalec razstrelil, še najmanj trije so ranjeni, poroča Guardian.

IS je preko svoje tiskovne agencije Amak prevzel odgovornost za dva napada v zadnjem tednu, tudi za napad na državni center za usposabljanje varnostnih sil pred tednom dni, v katerem niso poročali o civilnih žrtvah, je pa poškodbe po več ur trajajočih bojih utrpelo več pripadnikov varnostnih sil. Odgovornost za napad so prvotno pripisovali talibanom.

Tako IS, ki je v Afganistanu prisoten od leta 2015, kot tudi talibani so v zadnjem času povečali število napadov na varnostne službe in mošeje, v katerih ciljajo na pripadnike šiitske manjšine. V petek je tako samomorilski napadalec zapeljal v policijsko postajo v zvezni državi Kandahar, pri čemer je umrlo najmanj šest policistov, odgovornost za ta napad pa so prevzeli talibani. Skrajni skupini se v zadnjem času zapletata tudi v medsebojne spopade, poroča Reuters.

Vse več smrtnih žrtev med varnostnimi službami
Afganistanske varnostne sile, ki jih pretresata korupcija in dezertacije, se spopadajo z največ smrtnimi žrtvami med svojimi pripadniki, odkar je Nato leta 2014 končal z vojaško misijo in sodeluje le še pri usposabljanju afganistanskih varnostnih sil. Med varnostnimi silami je vse več strahu tudi zaradi notranje pomoči militantom, saj naj bi skrajneži zasedali položaje v državnih varnostnih institucijah, koruptivni pripadniki sil pa talibanom prodajajo vojaško opremo, še poroča Guardian.

Več mrtvih v samomorilskem napadu v Kabulu