"Njegov cilj je zavzeti celotno Ukrajino (...), želi izbrisati Ukrajino kot neodvisno državo," je o Putinovih načrtih za Ukrajino dejal ukrajinski premier Jacenjuk. Foto: EPA
Na vzhod Ukrajine je prispel še en ruski humanitarni konvoj z več sto tovornjaki. Foto: Reuters

Po Jacenjukovih besedah Putinov cilj ni le zavzetje separatističnih regij Doneck in Lugansk. Ruski predsednik naj bi želel uničiti neodvisno Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Njegov cilj je zavzeti celotno Ukrajino (...), želi izbrisati Ukrajino kot neodvisno državo," je v Kijevu dejal Jacenjuk.

Dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine, podpisan 5. septembra, je Jacenjuk označil kot prvi korak k "zaustavitvi pokola". Sporazum so pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Minsku v Belorusiji podpisali predstavniki Ukrajine ter samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck.

"Putin želi še en zamrznjen konflikt"
Jacenjuk meni, da dvostranski dogovor z Rusijo ni najboljša zamisel, zato je ZDA in EU pozval k neposrednemu sodelovanju v mirovnih pogovorih, da bi zagotovili ukrajinsko neodvisnost in suverenost. "Rusi nas bodo izigrali," je dejal Jacenjuk in dodal, da Putin želi še en zamrznjen konflikt, v okviru katerega bi se lahko polastil ukrajinskih bogastev.

Ukrajinska vlada je sporočila, da je vojska odbila napad proruskih upornikov, ki so skušali zavzeti letališče v Donecku. Tudi v soboto iz mesta poročajo o obstreljevanju.

Nov ruski konvoj v Ukrajini
Na vzhod Ukrajine je medtem prispel nov ruski humanitarni konvoj z 200 tovornjaki, poroča rt.com. Prva skupina tovornjakov je rusko-ukrajinsko mejo prestopila v soboto zgodaj zjutraj.

Konvoj spremljajo proruski uporniki iz vrst sil samooklicane Ljudske republike Lugansk, pa tudi policija, poročanje Itar-Tassa prenaša rt.com.

Gre za drugi ruski konvoj v Ukrajini, tudi tega pa so ukrajinske oblasti dalj časa zadrževale na meji, preden so ga spustile v državo. Konvoj naj bi prevažal 2.000 ton hrane, zdravil, opreme za prečiščevanje vode, električne generatorje in druge stvari, vse pa so donacije iz različnih delov Rusije.

Tega konvoja pa v nasprotju s prvim ne spremlja Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Predstavnica Anastasija Isjuk je dejala, da ni bil ICRC nikoli uradno obveščen o sporazumu med Rusijo in Ukrajino glede konvoja. ICRC zato ni vpleten v pomoč pri dostavi dobrin, je dejala.