Ukrajina bo Evro 2012 gostila skupaj s Poljsko. Foto: Reuters
Ukrajina bo Evro 2012 gostila skupaj s Poljsko. Foto: Reuters

Janukovič je v pogovoru za BBC zatrdil, da so huligani ukrajinskim oblastem znani in da bodo varnostne službe "zelo skrbno spremljale vse tekme". BBC-jev dokumentarec je namreč razkril razširjenost rasizma, antisemitskega vzklikanja, nacističnih pozdravov in napadov na manjšine na ukrajinskih nogometnih tekmah.

Ukrajinski predsednik je kljub temu prepričan, da je huliganstvo v Ukrajini "verjetno" manjše kot v drugih državah. "Imamo seznam ljudi, ki so se agresivno obnašali na nogometnih tekmah. Njihovo število je majhno, vemo, kdo so, sprejeti bodo preventivni ukrepi," je zatrdil.

Campbell navijačem: Ne tvegajte
Potem ko si je ogledal dokumentarec BBC-ja, je angleški nogometaš Sol Campbell navijače pozval, naj ostanejo doma in gledajo prvenstvo po televiziji. "Sploh ne tvegajte, ker bi se domov lahko vrnili v krsti," je dejal. Kljub opozorilu nekdanjega kapetana angleške izbrane vrste je Janukovič zatrdil, da je Ukrajina "ustvarila vso infrastrukturo, da se bodo nogometni navijači počutili dobro in da bo Ukrajina pokazala svoje zmožnosti. Svoje goste pričakujemo z velikim veseljem."

Revizija primera Timošenko
Janukovič je spregovoril tudi o Juliji Timošenko, svoji politični tekmici. Voditeljica opozicije v zaporu prestaja kazen zaradi zlorabe oblasti. Primer Timošenkove je deležen velike mednarodne pozornosti, saj številni menijo, da je bil sodni proces proti nekdanji premierki politično motiviran, sama pa se je pritožila zaradi obravnave, ki je je deležna v zaporu in je tudi gladovno stavkala.

"Vemo, da zadeva Timošenko zadržuje evropsko integracijo Ukrajine. Najeli smo odvetnike iz tujine, ki bodo izvedli pravno revizijo njenega primera. Kmalu bodo znane njihove ugotovitve," je povedal.