Svet
Uporniki so iz Jemna raketo izstrelili na prestolnico Savdske Arabije Riad. Foto: Reuters
Jemen
Znak v Jemnu, ki opozarja na vpletenost ZDA pri savdskem bombardiranju Jemna, v katerem je umrlo na tisoče ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

Jemenski uporniki izstrelili raketo na Riad

Po prvem napadu Riad še zaostril zaporo Jemna
19. december 2017 ob 14:00,
zadnji poseg: 19. december 2017 ob 20:19
Riad - MMC RTV SLO

Savdska Arabija je sporočila, da je blizu Riada prestregla balistično raketo. Hkrati so jemenski, hutijevski uporniki potrdili, da so izstrelili raketo proti savdski prestolnici.

Iz Riada so pri tem dodali, da je šlo za "iransko-hutijevsko" raketo. Uporniški hutijevci so raketo izstrelili proti palači Jamama v Riadu, je sporočil predstavnik upornikov Mohamed Abdul Salam, piše Al Džazira. Priče v savdski prestolnici poročajo o eksploziji, na družbenih omrežjih pa objavljajo posnetke, na katerih je v zraku viden oblak dima, poroča britanski BBC. Navedbe savdske koalicije je prenesla savdska televizija Al Arabija.

Tiskovni predstavnik koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki že dve leti in pol izvaja vojaške napade zoper upornike v Jemnu, je kasneje povedal, da je bila raketa izstreljena proti stanovanjskim četrtim Riada in da so jo prestregli z raketo Patriot južno od prestolnice, ne da bi povzročila škodo ali zahtevala žrtve. Dodali so, da napad dokazuje, da Iran še naprej podpira hutijevske upornike vkljub resolucijam Varnostnega sveta ZN-a.

Televizija hutijevskih upornikov je medtem poročala, da so njeni borci izstrelili raketo tipa Burkan-2 proti uradni rezidenci kralja Salmana. Šlo je za "odgovor na gnusne zločine ameriško-savdske agresije proti prebivalcem Jemna", so sporočili uporniki. "Savdijci so začeli vojno. Naš odziv se bo nadaljeval in povečeval, cilji pa bodo globoko znotraj Savdske Arabije, vojaški položaji, od koder vzletajo letala proti Jemnu, ali pa savdska vojaška oporišča znotraj jemenskega ozemlja," je pred časom za Al Džaziro napovedal Abdul Salam.

Samo v 10 dneh v Jemnu ubitih 136 civilistov
Združeni narodi so medtem sporočili, da je bilo v savdskih letalskih napadih samo v desetih dneh od 6. do 16. decembra v Jemnu ubitih 136 civilistov, 87 pa ranjenih. Iz urada Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice so izrazili "globoko zaskrbljenost zaradi porasta civilnih žrtev v Jemnu, ki je posledica okrepljenih letalskih napadov koalicije pod vodstvom Savdske Arabije".

Po podatkih ZN-a je bilo najmanj sedem civilistov ubitih v letalskih napadih na bolnišnico v Al Hudajdahu 10. decembra, 16. decembra pa ženska in devet otrok, ki so se vračali s poroke na območju Mariba.

Letalske napade je koalicija okrepila po tem, ko so hutijevci umorili bivšega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha po propadu njihovega zavezništva.

Pred dobrim mesecem so savdske sile blizu Riada prestregle raketo, ki je bila izstreljena iz Jemna. Odgovornost za izstrelitev rakete so tedaj prevzeli uporniki, ki so se na ta način želeli maščevati za napade sil arabske koalicije v Jemnu. Tarča rakete je bilo mednarodno letališče v savdski prestolnici.

Po prvem napadu Riad še zaostril zaporo Jemna
Riad je tedaj obtožil Iran, da stoji za napadom, saj hutijevski uporniki uživajo podporo Teherana. ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki izstrelili na Savdsko Arabijo. Po tem napadu je Riad še zaostril zaporo Jemna, zato so se že tako zaostrene humanitarne razmere v tej državi še poslabšale.

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in hutijevskimi uporniki, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana. Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so uporniki napredovali proti mestu Aden na jugu države, koalicija pa je proti njim sprožila vojaško operacijo. V zadnjih dveh letih je bilo v konfliktu po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 8.000 ljudi, več deset tisoč je bilo ranjenih.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
mochvirnik11
# 19.12.2017 ob 14:46
Meni pa ni jasno od kod Saudijcem znanje za prestreganje balističnih raket. Ko jih gledaš v tistih kiklah jih ne moreš jemati resno, ko gledaš njihovo vojsko v Jemnu pa še manj.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 14:34
Jemem ima v obrambni vojni proti saudijski agresiji vso pravico izbirati svoje zaveznike, orožje in način boja.
Če ZDA z orožjem oskrbujejo agresorja, potem lahko Iran obskrbuje Jemence.
TeksViler
# 19.12.2017 ob 15:42
"ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki izstrelili na Savdsko Arabijo. "

Hm. Kdo pa je izdelal rakete, ki jih Savdska Arabija izstreljuje na Jemen?
J@st
# 19.12.2017 ob 14:19
ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki izstrelili na Savdsko Arabijo.
----------------------------
Komaj cakam novo sliko Nikki Haley z kosom gromozanske epruvete v VS .:)
Partizan Miha
# 19.12.2017 ob 14:06
"z Riada so pri tem dodali, da je šlo za "iransko-hutijevsko" raketo."

Riad hoče primat na bližnjem vzhodu, iran jih pa pri tem ovira. Zda so pa itak na strani muslimaskih ekstremistov (saudijcev), tako, da bomo nahebali, mi vsi.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 15:04
Ko jih gledaš v tistih kiklah jih ne moreš jemati resno, ko gledaš njihovo vojsko v Jemnu pa še manj.

Saudijci za agresijo v Jemnu najemajo vse več tujih plačancev, ki prihajajo iz celega sveta. Gre več ali manj za zločince, usposobljene za gverilsko bojevanje. Večina prihaja iz držav južne Amerike in Evrope.
KLIPAN
# 19.12.2017 ob 15:48
Najbolj skrajna islamska država na svetu se brani in napada z ameriškim orožjem.
Vsi simpatizerji Trumpa in desnice so seveda vzneseno navdušeni.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 14:21
False flag v režiji ZDA in SA.
black_barn
# 19.12.2017 ob 16:32
Pac-Man

Res je, Saudijci so vojaško odlično opremljeni. Zakaj točno vojna v Jemnu torej še traja? Glede na to, da je SA ena najbogatejših držav na svetu, Jemen pa ena najrevnejših, bi si mislil, da bodo vahabiti in njihovi zavezniki Britanci ter ZDA poradirali prebivalstvo Jemna. Zaenkrat jim uspeva zadevati le pogrebe, vrtce in šole.
Fuk-U
# 19.12.2017 ob 16:18
mi lahko vam celo drzavo zravnamo, vi vsi stojte na pri miru, da vas ustrelimo... tak bi se radi Savdijci vojno sli...

za mene so vse drzave ki SA prodajajo orozje so-krive za vojno v Jemnu, tudi Rusi ki jim bodo zdaj prodali S400.. ta poteza res kaze na to da se gre vedno vsem samo za denar, tudi Rusom.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 15:01
mochvirnik11
Meni pa ni jasno od kod Saudijcem znanje za prestreganje balističnih raket. Ko jih gledaš v tistih kiklah jih ne moreš jemati resno, ko gledaš njihovo vojsko v Jemnu pa še manj.


ZDA je sisteme sicer prodala Saudski Arabiji, a s tem pogojem, da na njih lahko dela le ameriško osebje. S tem so zaščitili orožje pred kopiranjem.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 16:48
Pac-Man

Saudijci so sposobni zastrupljati vodne izvire in pobijate jemenske ženske in otroke. Za bojevanje z jemenskimi moškimi sa pa nesposobni strahopetci.
Imajo najmodernejše orožje in podporo ZDA, a nimajo tistega glavnega. Nimajo jajc.
frozen pingvin 2
# 19.12.2017 ob 16:45
Podpiram upornike.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 16:44
Fuk-U
za mene so vse drzave ki SA prodajajo orozje so-krive za vojno v Jemnu, tudi Rusi ki jim bodo zdaj prodali S400..


S-400 je orožje obrambnega tipa, ki je namenjeno prestrezanju letal in raket. Rusi zaenkrat niso Saudijcem prodali še ničesar.
Se pa strinjam, da Jemna ne zaščitijo niti Združeni Narodi in je prepuščen na milost in nemilost zahodnim in arabskim jastrebom.
Iran, ki mu pomaga po vseh močeh pa je s strani ZDA in njenih vazalov označen kot terorist.
black_barn
# 19.12.2017 ob 18:34
Skippy
Enkrat podpirate upornike, potem spet ne ... edini kriterij pa je itak, KOT VEDNO, ali so proti ZDA. Če so proti ZDA, so naši; če niso, jih ne maramo.

Kako se pa ti razlikuješ od njih? Če so z ZDA, so dobri - četudi gre za vahabite. Zakaj podpiraš skrajni sunitski islam?
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:24

Skippy
Haha, vi pa vaš ruski S-400. Cele dneve o tem sistemu, kot da najmanj redno delate z njim. V resnici pa navadna ruska jajca, mimo česa vse leti brez problemov, kot tistih zastarelih 80 tomahawkov v Siriji.


Kaj te spet boli?
Spet trolaš nekaj na pamet.
REsnica
# 19.12.2017 ob 16:13
ej, pa to se ne sme! samo prijatelji ZDA lahko nekaznovano bombardirajo in izstreljujejo rakete! le kaj si mislijo ti jemenci.... a mislijo da so enakopravni? pa saj nam vendar vlada moderna demokracija!

podprimo ta čudoviti sistem spet na maslednjih volitvah! s svojo udeležbo na takih praznikih demokracije potrjujemo, da smo sistemu popolnoma podložni. Nekoč pa bomo morda le pogruntali da smo v resnici njegovi sužnji.... do takrat pa slavimo in častimo lastnike kapitala kot nezmotljivega boga!
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:22
Skippy
To so informacije s prvo bojne črte?


https://www.huffingtonpost.com/laura-carlsen/mercenaries-in-yementhe-u_b_8704212.html
audiac
# 19.12.2017 ob 17:37
S-400 lahko pocne tocno to.

Super,potem je ta S-400 še boljši,kot sem mislil.
Olorin,obstaja samo manjša lepotna napaka.THAAD je nameščen (med drugim) na Poljskem,S-400 pa verjetno še dolgo ali nikoli ne bom zasledil v Mehiki.
velenjcan
# 19.12.2017 ob 18:40
SA kupuje orožje vsevprek, med drugim tudi nemške tanke. Kot kaže, si hočejo skupaj z Izraelci (a še koga Netanjahujeva retorika spominja na Chaplinovega dvojnika z brki?) in velikim bratom nabrati dovolj premoči, da se bodo lotili Irana in posredno Rusije.

Evropska politika bo verjetno imela še dovolj priložnosti za svoje 'dobrodelne' begunske ukrepe. Razen za tiste seveda, ki bi bili edino učinkoviti, namreč za prenehanje prodaje orožja na Bližnji vzhod in uvedbo mirovnega procesa.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:17
V glavnem, ameriški glavorezci so popushili v siriji, zato so se sedaj osredotočili na glavni cilj, Iran.

Iran so želeli napasti preko Sirije in Iraka, zdaj jim ostane samo še smer iz Jemna.
A kaj ko se hutijski pastirji v opankah s tem ne strinjajo.
POLTERGEIST
# 19.12.2017 ob 17:05
Še vedno mi ne gre v glavo kak lahko hutiji sploh skrijejo tako veliko orožje pred savdskimi, ameriškimi očmi, ... kateri dominirajo nad nebom. So res taki šalabajzerji?
mb128
# 19.12.2017 ob 15:26
In kaj zdaj? Saj so v vojni mar ne?! To pa vsaj zame pomeni, da se ne grejo Kamasutre oz. figure veneris!
Glede prestrežene rakete. Pred kakšnim tednom sem zasledil poročila v tujih medijih, da je tista raketa, ki je bila istreljena proti riadskem letališču navkljub poročanju uradnega Riada vreeno dosegla svoj cilj. No ja, bojna glava ga je zgrešila za kak km ali dva to pa naj bi bilo v okviru tolerance tiste rakete. To naj bi bil tudi edini razlog zakaj SA nabavlja S400.
commodore
# 19.12.2017 ob 16:44
mochvirnik11
Meni pa ni jasno od kod Saudijcem znanje za prestreganje balističnih raket. Ko jih gledaš v tistih kiklah jih ne moreš jemati resno, ko gledaš njihovo vojsko v Jemnu pa še manj.

tuja delovna sila kot za vse ostalo dol-tud kelnarje morajo uvažat iz zahoda da zadeva teče
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:33
Jaz bi se pa na tem mestu zahvalil sokomentatorju, da je nalimal slikco tiste stare milfe s paletami za ozadje. Kombinacija škorenjcev, obleke, palet in zarjavelega železja so neprecenljive. Hvala še enkrat.
POLTERGEIST
# 19.12.2017 ob 18:55
@Skippy

Haha, vi pa vaš ruski S-400. Cele dneve o tem sistemu, kot da najmanj redno delate z njim. V resnici pa navadna ruska jajca, mimo česa vse leti brez problemov, kot tistih zastarelih 80 tomahawkov v Siriji.

Kot prvo S400 je nameščen na območju hmeymim-a v omejenih količinah, za zašito ruske vojske oz. letališča katerega uporabljajo in tam ni letelo čisto nič mimo, se pravi da lažeš. Od kje si pa ti prišel do številke 80? Razdalja prestrezanja tega sistema je odvisna od štirih tipov raket, kateri tip uporabljajo rusi pa ti ne vem povedati.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:38
Skippy
Enkrat podpirate upornike, potem spet ne ... edini kriterij pa je itak, KOT VEDNO, ali so proti ZDA. Če so proti ZDA, so naši; če niso, jih ne maramo.


Če so na strani ZDA so pa obvezno tvoji, četudi gre za teroriste in zločince.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:29
Ameriški strokovnjaki priznavajo da je S-400 dobro orožje. Tukaj imaš en članek, da se malo podučiš, o kakšni zadevi je govora:
http://www.blic.rs/vesti/svet/gorko-priznanje-amerikanaca-ruski-s-400-je-neunistiv/j3zxfh7
Drugače pa je o tem orožju pisala veliko tudi slovenska "Obramba". Zanj je zanimanje v svetu zelo veliko.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:15
Olorin
Verjetno res ne Sherlock, glede na to, da je S-400 ruski in ne severnokorejski, ter da trase medkontinentalnih balisticnih raket v nobenem primeru ne potekajo preko Mehike.


Iz Mehike se da prav lepo zadevati ameriška raketna izstrelišča.
No, saj ruske podmornice blizu ameriškega priobalja čisto zadostujejo za te zadeve. Pa še njihovih položajev se ne more pravočasno definirati.
cairns
# 19.12.2017 ob 17:34
Jemenski uporniki izstrelili raketo na Riad

Savdijci lahko bombardirajo civile, Jemenci pa ne.

In ko napišem da je škoda da so Savdijci prestregli raketo, je takoj radirka. (soros kontrolira medije tudi v Sloveniji press)
firtoh
# 19.12.2017 ob 20:56
Ja in...A zdaj bomo brali o vsaki raketi,ki zadane SA,tako kot smo brali o vsaki izmed 570 bolnišnic v V Alepu,ki so jo zadeli Rusi in regularna sirijska vojska(zanimivo,da nobene niso zadeli v Mosulu,Homsu,Damasku)?
Če mečeš blato v ventilator,frči na vse strani.Zato se vojna tudi imenuje vojna
moj komentar
# 19.12.2017 ob 19:39

Vede
Jaz bi se pa na tem mestu zahvalil sokomentatorju, da je nalimal slikco tiste stare milfe s paletami za ozadje. Kombinacija škorenjcev, obleke, palet in zarjavelega železja so neprecenljive. Hvala še enkrat.


Meni ta ženska deluje kot kakšna gestapovka. Manjka ji samo še bič in oficirska kapa na šiltek.
SF-SN
# 19.12.2017 ob 19:25
Aja, napad Hutijev je zelo vrjetno odgovor na včerajšne savdsko bombardiranje POROČNE PROCESIJE, v kateri je umrlo 8 žensk
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:57
Drugače pa so pogoji za bojevanje v Jemnu zelo težki, ob pomanjkanju vode, z reliefom podobnim tistemu v Afganistanu, prebivalstvo pa zelo sovražno naravnano proti agresorju. Orožje želi imeti v rokah praktično vsak moški in dečki od 12 leta naprej. To je zanje velika čast.
audiac
# 19.12.2017 ob 18:45
Olorin (Watson :)) )
o nečem drugem,ne samo o prestrezanju sva se pogovarjala,a ne? :))
In moj komentar je bil namenjen natanko temu.Kar pa ti seveda dobro razumeš,o tem ne dvomim.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:36
Hutiji s starimi ruskimi fagoti 9M111 izdelanimi leta 1963, uničujejo moderne ameriške abrams tanke, ki jih koristi saudijska vojska:
https://www.liveleak.com
/view?i=a8e_1443679252&comments=1 >
Kaj bi jim delali šele z novejšim ruskim orožjem.
Čez rusko pehotno orožje, ga ni.....
Partizan Miha
# 19.12.2017 ob 18:12
V glavnem, ameriški glavorezci so popushili v siriji, zato so se sedaj osredotočili na glavni cilj, Iran. Kar je lahko tudi začetek konca, kajti z tumpom na čelu mam zelo slab občutek, sem pa vesel, da ima tump dobre odnose z putinom (le zakaj?:).
Rugess Nome
# 19.12.2017 ob 18:52
Jemenci so neverjetni. David proti Goljatu. Res me zanima kje dobijo balistične rakete
mircek007
# 19.12.2017 ob 20:21
ZDA so pred dnevi obtožile Iran, da je izdelal raketo, ki so jo jemenski uporniki izstrelili na Savdsko Arabijo.
.......
Obtožujem ZDA da izdelujejo orožje,prodajajo SA,katero pobija jemenske civiliste..
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 19:34
Pa še gestikulacija. Moral sem ti dati plus.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:54
Rugess Nome
Jemenci so neverjetni. David proti Goljatu. Res me zanima kje dobijo balistične rakete


Nekaj so jih pred leti dobili od Irana in ostalih držav bližnjega vzhoda, nekaj pa so jih izdelali (kopirali) celo sami. Gre sicer za močna orožja, ki pa so dokaj nenatančna. Lahko pa naredijo ogromno gospodarsko škodo in nasprotniku poberejo moralo.
Vse kar izstrelijo nad Riad je le povračilni ukrep za saudijska bombardiranja jemenskih mest.
moj komentar
# 19.12.2017 ob 18:10
Olorin
Zanimivo. Ko se je isto trdilo za THAAD v J. Koreji, ste bili ti in nekateri ostali polni znanja o tem, kako gre hkrati za orozje ki lahko napada zemeljske cilje.
S-400 lahko pocne tocno to.
http://tass.ru/en/defense/894009


Specifika teh orožij je obrambna. Se pa lahko ob določenih modifikacijah in uporabi primernih polnjenj spremenijo tudi v napadalno orožje.
Chopin
# 19.12.2017 ob 20:02
Ena prestrezena raketa na eni strani in arzenal na tisocih neprestrezenih raket in bomb na drugi strani. Jasno je kdo je agresor v tem konfliktu.
SF-SN
# 19.12.2017 ob 19:24
Savdska Arabija je sporočila, da je blizu Riada prestregla balistično raketo. Hkrati so jemenski, hutijevski uporniki potrdili, da so izstrelili raketo proti savdski prestolnici.

Glede na uspešnost Patriotov v zalivski vojni je nemogoče, da so neizkušeni savdijci zadeli raketo.
Tako kot niso zadeli prejšne, kar so še v analizi priznali v New York Timesu
boro007
# 19.12.2017 ob 22:25
Tale predelana podoba gospe svobode na drugi sliki je žal pravi prikaz ameriške zunanje politike...
m72
# 20.12.2017 ob 01:33
"J@st
# 19.12.2017 ob 14:19

Komaj cakam novo sliko Nikki Haley z kosom gromozanske epruvete v VS .:)
------------------------------------

Tokrat imajo kar kos iranske rakete."


Prav. Naj jih še dalje pridno zbirajo.
boro007
# 19.12.2017 ob 22:36
@Fuk-U

mi lahko vam celo drzavo zravnamo, vi vsi stojte na pri miru, da vas ustrelimo... tak bi se radi Savdijci vojno sli... - Ja to se grejo lahko le ker jih američani podpirajo, je pa točno tako otročje kot si opisal.

za mene so vse drzave ki SA prodajajo orozje so-krive za vojno v Jemnu, tudi Rusi ki jim bodo zdaj prodali S400.. ta poteza res kaze na to da se gre vedno vsem samo za denar, tudi Rusom.

Jah ta poteza ne sočustvuje z Jemenci, je pa to preračunljiva poteza Rusije. Mož in žena občujeta (ZDA prodajajo orožje SA), pa pride sosed pa pravi "Jaz znam to boljše" (Aka Rusi pravijo S400 je "tha shit")... Si predstavljaš kako nerodno bo nakup izgledal za ZDA?
Rusi so v tem primeru izkoristili Savdski strah pred raketami, sem pa prepričan da po raznih drugih kanalih podpirajo upornike.
audiac
# 20.12.2017 ob 10:31
Olorin,
Uporabil sem monokromatsko logiko, ki je vseprisotna na tem portalu in ocitno dobil napacen rezultat.
Zadeva je enostavna.Nisi uporabil prave logike :))
Lepo,da si uporabil zagonetno,komplicirano in visokoletečo monokromatsko logiko.Kljub temu,da se na žalost ni obnesla.
Yeah sure
# 21.12.2017 ob 09:24
Meni pa ni jasno od kod Saudijcem znanje za prestreganje balističnih raket. Ko jih gledaš v tistih kiklah jih ne moreš jemati resno, ko gledaš njihovo vojsko v Jemnu pa še manj.

Uf, Saudijci imajo vojsko da stoj in glej, sem bil tudi sam presenečen, ko sem se pred časom malo pozanimal o tem.

Že če letalstvo pogledaš: 150 F-15 + 50 Eurofighterjev + 80 Tornadov in to opremljeni z vso možno dodatno opremo. Ko sem od blizu gledal Saudijski in Avstrijski EF2000, je bila razlika očitna. Pa še 100 Apachev. Tudi tanki: 500 Abramsov majo! Sploh pa majo državo odlično pokrito s protiletalskimi radarji in raketami. Ni heca z naftno kraljevino.
mopo
# 21.12.2017 ob 11:02
Iran je glavni podpornik terorizma v svetu. Financira vsepovprek. se ni cuditi zakaj je bil ISIS tako dobro opremljen...Skrajni cas je se zacne govoriti o osvoboditvi irana. Ta skrajni Islamisticni rezim je potrebno sesuti v prah.
Kazalo