Novi vodja FBI-ja bo skoraj zagotovo 50-letni Christopher Wray, ki se je v sredo predstavil v senatnem odboru za pravosodje.
Novi vodja FBI-ja bo skoraj zagotovo 50-letni Christopher Wray, ki se je v sredo predstavil v senatnem odboru za pravosodje. "Takoj ko je moje ime prišlo v javnost, so me klicali nekdanji sodelavci in znanci. Tako tisti, s katerimi sem delal, kot tudi tisti, ki so bili v pravnih sporih na nasprotni strani, in so me prosili, naj sprejmem položaj," je med drugim povedal Wray. Foto: EPA

Wray se je predstavil v senatnem odboru za pravosodje, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump odpustil njegovega predhodnika Jamesa Comeyja, ker mu ni več zaupal. Comey je sicer menil, da je bil odpuščen, ker ni opustil preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve.

Wray, korporacijski pravnik, je ob predstavitvi oziroma na zaslišanju dejal, da se zaveda, da prevzema položaj, ki ni za tiste s šibkim srcem. Pribil je, da to dela zaradi agentov in tožilcev pri FBI-ju in v pravosodnem ministrstvu, pod katerega spada FBI.

Zvestoba ustavi, zakonom in najboljšim praksam
"Če bom potrjen na položaj, ne bom nikoli dovolil, da bi FBI vodilo kaj drugega kot dejstva, zakon in nepristransko iskanje pravice in pika,"
je zagotovil v izjavi senatorjem pravosodnega odbora. "Edini pravi način za opravljanje dela direktorja FBI-ja je dosledna neodvisnost, zvestoba ustavi, zakonom in najboljšim praksam ustanove brez strahu, favoriziranja in zagotovo ne glede na strankarski vpliv," je zatrdil.

Predsednik Trump je preiskavo domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške volitve, ki jo zdaj vodi nekdanji direktor FBI-ja Robert Müller, označil za "lov na čarovnice". Wray pa je na to temo dejal, da direktorja Müllerja ne vidi kot nekoga, ki bi lovil čarovnice.

S Trumpom se najbrž ne bi sešel "ena na ena"
Wray je na vprašanje, ali bi se s Trumpom - tako kot Comey - sešel na "štiri oči", odgovoril, da "najbrž ne" oziroma bi se odločil glede na okoliščine. "Mislim, da mora biti odnos med direktorjem FBI-ja in predsednikom profesionalen. Zagotovo pa ne smeta razpravljati o tem, kako naj se vodi konkretna preiskava," je svoje videnje funkcije direktorja FBI-ja pojasnil Wray.

Potrditev ne bi smela biti vprašljiva
Glede na Wrayeve odgovore na vprašanja senatorjev je skoraj zagotovo, da bo potrjen na položaj, saj demokrati niso dobili nobenega političnega razloga, da skušajo potrditev ustaviti. Republikanci pa o svojem kandidatu niso našli žal besede.

Trump: Bela hiša deluje odlično
Trump Wrayevega zaslišanja ni pospremil s svojim običajnim tvitanjem. Tvitnil je le zagotovilo, da bo Islamska država kmalu poražena, da je konservativni Washington Times prišel na dan z zgodbo o sodelovanju med demokrati in Rusi, da mediji ne uporabljajo istih standardov za demokrate, ker je menda Clintonova storila vse kaj hujšega. Na koncu pa je zavrnil ugibanja v medijih, da je Bela hiša v razsulu zaradi informacij o njegovem sinu. "Bela hiša deluje odlično. Osredotoča se na zdravstvo, davčne olajšave, reformo in številne druge stvari. Nimam veliko časa, da bi gledal televizijo," je še tvitnil predsednik ZDA.