Vodja opozicije Raila Odinga (desno) vse do srečanja ni priznaval zmage predsednika Uhuruja Kenyatte. Foto: Reuters
Vodja opozicije Raila Odinga (desno) vse do srečanja ni priznaval zmage predsednika Uhuruja Kenyatte. Foto: Reuters
Rex Tillerson in Kenyatta
Predsednik Kenyatta je medtem že sprejel delegacijo ameriškega zunanjega ministra Tillersona. Foto: Reuters

V skupnem televizijskem nagovoru sta se na presenečenje vseh Kenyatta in Odinga nazivala kot brata, poroča BBC. "Enotna sva, da je ta država večja od posameznika," je v Nairobiju dejal Kenyatta, Odinga pa je na skupni novinarski konferenci poudaril, da je "napočil čas za premagovanje in razrešitev razlik", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Voditelja sta napovedala ustanovitev urada, ki se bo ukvarjal z vprašanjem etničnih delitev, korupcije in gospodarskim neravnotežjem.

Srečanje je presenetljivo zlasti ob lanskih predsedniških volitvah, po katerih se je Odinga kljub porazu januarja letos razglasil za "predsednika ljudstva". Prve predsedniške volitve avgusta lani, na katerih je zmagal dotedanji predsednik Kenyatta, je zaradi nepravilnosti razveljavilo vrhovno sodišče.

Druge volitve oktobra lani je opozicija bojkotirala in Kenyatta je prepričljivo zmagal. Volitve so povzročile napetosti in demonstracije v državi, ki so po navedbah BBC-ja zahtevale najmanj 150 smrtnih žrtev.

Etnična razhajanja pred političnimi
Politična razhajanja v Keniji imajo močno etnično komponento. Od razglasitve samostojnosti leta 1963 je večinska etnična skupnost Kikuyu imela večino predsednikov države, med drugim prvega predsednika Joma Kenyatto in njegovega sina Uhuruja.

Člani drugih etničnih skupin, kot je Luo, katere pripadnik je Odinga, se pri tem počutijo potisnjeni na obrobje. Volitve v državi tako vedno znova zaznamuje nasilje med posameznimi etničnimi skupnostmi, navaja DPA.

Pred obiskom Tillersona ...
Nekateri Kenijci so pozdravili nepričakovano srečanje, drugi pa se medtem bojijo, da gre le za ustvarjanje kulise pred obiskom ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona, ki je medtem že prispel v državo, še poroča BBC.